Asenne ratkaisee – mutta miten sen voi tuoda ilmi CV:ssä ja työhakemuksessa? Kerromme, mitä monen työnantajan hakema ”hyvä tyyppi” oikein tarkoittaa ja miten osoitat olevasi sellainen.
Pursuatko motivaatiota ja asennetta, joista olisi hyöytyä työnantajalle kuin työnantajalle? Hieno homma! Entä osaatko tuoda nämä asiat esiin työhakemuksessa ja ansioluettelossa?
Työnantajat peräänkuuluttavat hyvää tyyppiä, mutta kertovat harvoin, mitä se tarkoittaa. Käsite ei ole ongelmaton, sillä hyvän tyypin etsimisen pelätään johtavan esimerkiksi vain keskenään samankaltaisten ihmisten rekrytoimiseen.
Usein sanaparilla kuitenkin tavoitellaan ennen kaikkea motivoitunutta työntekijää, joka tarttuu tehtäviin reippaalla otteella ja positiivisella asenteella.
Jos haluat työnhakijana vakuuttaa työnantajan asenteellasi ja motivaatiollasi, on paras panostaa työnhakudokumentteihin. Älä tyydy latteisiin kliseisiin, vaan lisää rohkeasti persoonaa ja konkreettisia esimerkkejä hakemukseen ja ansioluetteloon.
Poimi talteen neljä tapaa, joilla voit tuoda esiin asennetta ja motivaatiota jo työnhaun ensimetreillä:
1. Kerro saavutuksistasi
Kun kirjoitat ansioluetteloasi, älä sorru vain luettelemaan työtehtäviäsi. Pelkkä tehtävänimike ei kerro ulkopuoliselle juuri mitään. Rekrytoijat haluavat tietää, mitä käytännössä teit työtehtävässä ja millaisia tuloksia sait aikaan.
Voit esimerkiksi kertoa hankkineesi yritykselle uusia asiakkaita rohkealla ja aktiivisella kylmäsoittamisella, uudistaneesi työnantajan sosiaalisen median kanavia tai saaneesi toistuvasti ylistävää asiakaspalautetta.
Saavutus voi yhtä hyvin olla pieni yksityiskohta tai koko organisaatiota järisyttänyt muutos. Sen pitäisi kuitenkin kertoa jotain sinusta: missä olet hyvä, miten asennoidut työhösi ja mitä haluat tehdä myös jatkossa.
2. Näytä asenteesi harrastusten avulla
Mitä teet työajan ulkopuolella? Harrastatko joukkueurheilua, haalitko luottamustoimia, luetko kirjoja tai opiskeletko? Harrastuksesi ja kiinnostuksen kohteesi kertovat persoonastasi, arvoistasi ja tavoitteistasi.
Harrastuksesi avulla voit osoittaa, että haluat jatkuvasti kehittyä, olet hyvä johtamaan tiimiä tai loistava puhaltamaan yhteen hiileen. Taiteellinen harrastus voi kertoa visuaalisuudesta tai luovuudesta, urheilullinen taas tavoitteellisuudesta.
Jos et löydä harrastuksistasi loogista kytköstä hakemaasi työpaikkaan, älä suotta tuhlaa niihin CV:n tai työhakemuksen kallisarvoista tilaa. Ole kuitenkin avoimin mielin, sillä usein harrastukset antavat sinulle taitoja, joita et ole ehkä tullut edes ajatelleeksi.

3. Keskity vahvuuksiin, älä puutteisiin
Liian moni työpaikkailmoitus on ahdettu täyteen kohtuuttomia vaatimuksia ja odotuksia tulevalle työntekijälle.
”Haemme vastavalmistunutta assistenttia tiimiimme. Toivomme, että olet kauppatieteiden maisteri ja sinulla on 5 vuoden työkokemus alalta. Puhut sujuvasti neljää kieltä ja hallitset myös graafisen suunnittelun perusteet.”
Vähemmästäkin hengästyttää. Luovuttaa ei kuitenkaan kannata. Jos ilmoitusta lukiessa tulee tunne, että näitä vaatimuksia ei ole kukaan ihmiskunnan historiassa, olet luultavasti oikeassa.
Silloin saatat hyvinkin olla loistava hakija tehtävään, koska muiltakaan ei löydy kaikkia taitoja. Jos uskot, että voit oppia ilmoituksessa mainittuja tehtäviä, laita rohkeasti hakemusta menemään. Ainakin sinulla on mahdollisuus oppia uutta!
Kannattaa toki kiinnittää huomiota ilmoituksen sanavalintoihin. Mitä taitoja tehtävässä edellytetään, entä mitä toivotaan?
Älä keskity hakemuksessasi niihin taitoihin, joita et vielä hallitse. Keskity sen sijaan kirjoittamaan houkutteleva myyntipuhe kaikesta siitä, mitä voisit tuoda työnantajalle jo nyt. Alleviivaa kehittymisen nälkääsi ja motivaatiotasi tehtävää kohtaan.
4. Osoita, että olet valmis oppimaan
Työelämä on jatkuvassa muutoksessa, joten yksi ominaisuus on ylitse muiden: uuden oppiminen. Oman osaamisen jatkuva kehittäminen, työn ohessa kouluttautuminen sekä uusien taitojen opettelu ovat kovaa valuuttaa nyt ja tulevaisuudessa.
Kun osoitat työhakemuksessa, että olet kiinnostunut uuden oppimisesta, viestit samalla, että olet valmis ottamaan vastaan uutta tietoa ja tarvittaessa muuttamaan toimintaasi sen pohjalta.
Jos olet valmis ja hyvä jakamaan tietoasi ja osaamistasi myös muille, siitäkin kannattaa kertoa hakemuksessa.
Uteliaisuus, positiivisuus ja sinnikkyys ovat ominaisuuksia, joita kannattaa vaalia työelämässä. Muista kuitenkin, että kauniit sanat eivät riitä – osoita niiden todellisuuspohja konkreettisilla esimerkeillä. Kun toimit näin, olet luultavasti vahvoilla työnhaussa.
Lue myös:
”Mikä sinua motivoi?” Näin vastaat kysymykseen työhaastattelussa
”Kerro jotain itsestäsi” – miten vastata klassikkokysymykseen työhaastattelussa?
Työnhakija, älä kerro kuinka motivoitunut olet – näytä se rekrytoijalle
The post Miten osoitat olevasi ”hyvä tyyppi”? Katso konkreettiset vinkit työnhakijalle appeared first on Duunitori.