Työhaastattelussa jäätyminen on varmasti monelle tuttu kokemus. Kuinka pitäisi toimia, jos ei keksi heti vastausta työhaastattelukysymykseen? Kokenut rekrytoija antaa kolme tärkeintä vinkkiä.
Lähes jokaisessa työhaastattelussa tulee eteen kysymys, johon hakija ei ole osannut varautua. Seurauksena voi olla työhaastattelussa jäätyminen tai paniikkivastaus, jossa ei ole päätä eikä häntää. Kuinka pelastaa tilanne, jos mieleen ei tule mitään järkevää vastausta?
Vuoden rekrytoija 2022 Anna-Kaisa Arvo sanoo, ettei työhaastattelussa jäätymisessä ole mitään huonoa eikä sitä kannata murehtia tai pelätä etukäteen. Hänen mukaansa pieni jännitys on inhimillistä ja kertoo siitä, että hakija on tosissaan.
”Etenkin kysymykset, joissa haetaan konkreettisia esimerkkejä vaikkapa onnistumisista tai vastaavista tilanteista aiemmissa työtehtävissä, saattavat olla äkkiseltään vaikeita.”
”Kaikkiin kysymyksiin on hyvä yrittää antaa jonkinlainen vastaus, mutta on erilaisia keinoja pelata itselleen lisää vastausaikaa”, Arvo vinkkaa.
Työhaastattelussa jäätyminen – näin selviät tilanteesta
1. Vastauksien ei tarvitse tulla tykin suusta
On hyvä muistaa, että vastaamista ei tarvitse aloittaa heti, kun kysymys on päättynyt. Se, aloittaako henkilö vastaamisen yhden vai kymmenen sekunnin kuluttua, ei kerro hakijan pätevyydestä. On järkevämpää ottaa rauhassa aikaa vastaamiselle.
Nykypäivänä työhaastattelut ovat entistä useammin keskustelevia, jolloin ideana ei ole pommittaa haastateltavaa tiukoilla kysymyksillä ja odottaa ”oikeita vastauksia”. Rennompi haastattelutilanne antaa enemmän pelivaraa miettiä rauhassa vastauksia kysymyksiin.
”Voit siis hengittää ihan rauhassa ennen vastaamista ja puhua vasta sitten, kun vastaus on muotoutunut mielessäsi”, Arvo kehottaa.

2. Kerro rehellisesti, jos kysymys tuntuu haastavalta
On myös täysin sallittua ja jopa suotavaa kommentoida kysymystä haastattelijalle. Se osoittaa rohkeutta sekä kykyä avoimeen vuorovaikutukseen. Siksi tämä vinkki voikin olla työhaastatteluun suuntaavalle kullanarvoinen.
”Haastateltava voi esimerkiksi sanoa, että tämä kysymys vaatii hieman pureskelua, voimmeko palata tähän uudestaan haastattelun lopuksi? tai nyt tuli sen verran tiukka kysymys, että saanko miettiä vastausta hetken?”, Arvo huomauttaa.
Pieni aikalisä antaa hyvää miettimisaikaa.
”On todella ok sanoa kesken haastattelun, että nyt minulle tuli mieleen yksi hyvä esimerkki liittyen edelliseen kysymykseen ja palata asiaan uudelleen.”
3. Pyydä tarkennusta kysymykseen
Pallon voi myös heittää takaisin vastapuolelle, mikäli kysymyksestä on vaikea saada otetta. Haastateltava voi pyytää tarkentamaan kysymystä tai avaamaan, mitä kysymyksellä tarkoitetaan tai tavoitellaan.
On myös sallittua pyytää muotoilemaan kysymys uudelleen.
”Jotta haastateltava pystyy antamaan mahdollisimman hyvän vastauksen, on ensimmäisenä ymmärrettävä kysymys. Tämä on pitkälti yhteispeliä osapuolten välillä, vain yhdessä päästään parhaaseen lopputulokseen”, Arvo sanoo.
”Haastateltava voi esimerkiksi kysyä, että voiko haastattelija avata tarkemmin kysymystä ja että mitä hän tarkalleen ottaen hakee takaa?”
Lue myös:
5 yleistä virhettä työhaastattelussa – ja miten pelastaa tilanne
Mikä on suurin epäonnistumisesi? Näin vastaat työhaastattelukysymykseen
Missä näet itsesi 5 vuoden kuluttua? Vastaa näin
The post Näin pelastat tilanteen, jos jäädyt työhaastattelussa – kokenut rekrytoija antaa nerokkaan vinkin appeared first on Duunitori.