Ihmelääkettä parempaan nukkumiseen ei ole, mutta muutamilla keinoilla omaa unta sekä unirytmiä voi parantaa helposti kotikonstein. Unilääkäri kertoo vinkkinsä hyvään uneen.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 20.10.2019.
Unilääkäri, dosentti Henri Tuomilehto kohtaa vastaanotollaan päivittäin ihmisiä, jotka kärsivät vakavista uniongelmista. Hän saa myös vastata usein samoihin kysymyksiin: kuinka parantaa omaa nukkumista, miksi iltaisin ei tule uni tai miksi herää aamuyöstä valvomaan.
Nukkumalla menestykseen (Tammi 2019) -kirjassaan Tuomilehto antaa neuvoja hyvään uneen. Uni vaikuttaa Tuomilehdon mukaan ihan kaikkeen – se on laadukkaan elämän perusta. Hän sanookin kirjassa olevansa huolissaan vallitsevasta väsymystrendistä.
”Väsymyksestä on tullut tapa olla ja elää. Surullista on ollut havaita, että väsymyksestä on tullut hyväksyttyä työpaikoilla. Ihmisen ei lähtökohtaisesti kuulu olla väsynyt, eikä väsymykseen pidä tyytyä”, Tuomilehto kuvailee teoksessa.
”Maailman helpoin tapa parantaa terveyttä on nukkua lisää. Miten tietää, mikä on itselle riittävä unimäärä? Se, että herää aamulla virkeänä? Kroonisesti väsynyt ihminen ei tunnista väsymystään, koska siitä on tullut normaali olotila.”
Tuomilehto antaa myös neuvon siihen, kuinka testata, nukkuuko itse tarpeeksi.
”Oikea unenmäärä selviää, kun lisää sitä tunnilla ja vertailee olotilaa aiempaan. Onko olo virkeämpi? Kumppanilta tai työkavereilta voi kysyä, onko heidän mielestään paremmalla tuulella ja vähemmän ärtynyt kuin tavallista. Itse voi pohtia, selviääkö päivän haasteista helpommin”, Tuomilehto vinkkaa.
Miten parantaa omaa nukkumista?
Miten omaa unta ja unirytmiä voi sitten parantaa? Henri Tuomilehto toteaa kirjassaan, ettei valitettavasti voi tarjota mitään ihmepilleriä ratkaisuksi parempaan nukkumiseen. Sen sijaan hän tarjoaa ratkaisuksi vireystilan hallinnan.
”Vireystilan kuuluu olla aamulla ja päivällä korkealla ja laskea iltaa kohden. Jos vireystila päinvastaisesti kohoaa iltaa kohden, hyvän nukkumisen haasteet lisääntyvät.”
Vireystilan kohoaminen iltaa kohden voi Tuomilehdon mukaan liittyä siihen, mitä illalla teemme.
”Saatamme aktivoida itseämme, tai sitten jätämme päivällä tekemättä jotakin eli elämme passiivisesti. Vireystilan kohoaminen iltaa kohden voi myös olla ominainen tila. Iltavirkuilla onkin suuri riski huonoon nukkumiseen ja palautumiseen.”
Kuinka iltavirkku voi kääntää sisäistä rytmiään?
Iltavirkuilla nukahtaminen voi lykkääntyä myöhäiseksi ja unenlaatu olla heikkoa. Se johtuu Tuomilehdon mukaan aivojen poikkeavan korkeasta aktivaatiosta. Se tarkoittaa sitä, että iltavirkun aivot toimivat syvän tai keskisyvän unen aikana kuin olisi hereillä.
”Iltavirkut joutuvat näkemään hieman enemmän vaivaa unen suhteen, mutta myös he pystyvät hallitsemaan virittymistään iltaa kohden”, Tuomilehto lohduttaa.
”Vireystilan oikeaoppinen hallinta perustuu terveellisiin elämäntapoihin ja arjen rytmitykseen. Hyvän unenhuollon ja vireystilan hallinnan edellytyksenä on, että välttää itsensä aktivoimista iltaa kohden.”
Aktivoiminen voi Tuomilehdon mukaan olla fyysistä, esimerkiksi kovatehoista urheilua tai aivotoimintaa, kuten sähköpostin lukemista, somessa olemista tai tietokonepelin pelaamista.
”Päivää rytmittävät elämäntapa-asiat ovat pääosin hyvin pieniä arkisia asioita, joita teemme joka tapauksessa. Joskus on hyvä haastaa itseä miettimään, onko mahdollista tehdä asioita toisella tavalla, etenkin jos olemassa oleva tapa ei tuota hyvää palkintoa eli hyvää palautumista ja päivittäistä energisyyttä”, Tuomilehto kehottaa.
Mutta vaikka yksittäiset yöunet menisivätkin piloille tai vireystilan hallinta epäonnistuisi, korostaa unilääkäri Tuomilehto kokonaisuuden merkitystä.
”Yksittäisiä iltoja ja öitä on turha eritellä ja surkutella, koska kyse on kokonaisuudesta. Tämä on tärkeää pitää mielessä.”
Lähde: Henri Tuomilehto & Jouni Vornanen: Nukkumalla menestykseen (Tammi 2019)
Lue myös:
Viekö stressi yöunet aina ennen tärkeää päivää? Unilääkäriltä huojentavia uutisia
Seitsemän väittämää unesta – unilääkäri kumoaa yleisen uskomuksen
Viekö työpäivä kaikki voimat? Vältä 5 yleistä virhettä ja jaksa paremmin
The post Oletko jatkuvasti väsynyt? Unilääkärin vinkki voi pelastaa – tärkeää etenkin iltavirkuille appeared first on Duunitori.