Annika Suomi, 54, harkitsi uuden työpaikan hakemista kauan, koska oli kuullut niin monta kertaa, kuinka vaikeaa viisikymppisenä työllistyminen on. Hän kannustaa muita samassa tilanteessa olevia luottamaan kykyihinsä.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 5.3.2022. Julkaisemme uudelleen suosituimpia artikkeleitamme.
Syyskuussa 2020 korona ja jatkuvat lomautukset sisuunnuttivat Annika Suomen. Hän oli työskennellyt samassa työpaikassa kahdeksan vuotta ja miettinyt uutta suuntaa jo jonkin aikaa.
Suomi oli aina ollut utelias ja pitänyt siitä, että asiat muuttuvat. Ennen silloista työtään hän oli vaihtanut monta kertaa vakituisen työsuhteen määräaikaisuuteen.
”Päätin, että kyllä viisikymppinenkin voi löytää uuden vakituisen työpaikan. Asetin henkiseksi takarajaksi 50 työhakemusta. Sitä ennen en luopuisi asenteestani.”
Suomi on opiskellut saksan kääntämistä ja tulkkausta sekä työskennellyt urallaan esimerkiksi matkaoppaana, kohdepäällikkönä, klubiemäntänä, kosmetiikan maahantuontiyrityksen markkinointipäällikkönä, tapahtumajärjestäjänä ja tiedottajana.
Viime vuodet hän työskenteli Messukeskuksen digitiimissä. Se oli työnhaun kannalta tärkeää.
”Opin siellä äärimmäisen hyödyllisiä asioita, kuten hakukoneoptimointia. Rakensin työnhakua tukemaan myös verkkosivut, jonne ohjasin kaikissa hakemuksissani. Se oli hakuprosessissa selkeä game changer.”
Näin työnhaku viisikymppisenä onnistui
Viisi kuukautta päätöksen ja työnhaun aloittamisen jälkeen tärppäsi. Suomi sai paikan Asuntomessujen viestintäasiantuntijana.
Hän ehti lähettää vajaat 30 työhakemusta, joista noin kolmasosa johti työhaastatteluun. Kolme kertaa hän jäi kakkoseksi. Kun Suomi oli jo lupautunut uuteen työhön, hän keskeytti itse vielä neljä hakuprosessia.
”Olisin voinut hakea uutta työtä jo aiemmin, mutta joka tuutista tuleva ikäpuhe vaikutti. Luulen, että monia muitakin yli 50-vuotiaita potentiaalisia työnvaihtajia hidastaa ulkopuolelta tuleva asenne siitä, etteivät he kuitenkaan työllisty. Moni alistuu siihen ennen kuin edes kokeilee.”
Lue myös: Ikäsyrjintä on idioottien puuhaa – siihen syyllistyvä on pian itsekin syrjittyjen joukossa
Työhakemuksen alkuun kannattaa panostaa
Nyt Suomi on työskennellyt vuoden uudessa työssään Asuntomessujen viestintäasiantuntijana. Työnkuva on monipuolinen, ja koska messut järjestetään joka vuosi eri kaupungissa, työkin tuntuu joka vuosi uudelta.
Suomi vinkkaa muita uudesta työpaikasta haaveilevia panostamaan erityisesti taitettuun CV:hen ja työhakemuksen ensimmäiseen kappaleeseen.
”Kannattaa kertoa, miksi haluaa juuri siihen yritykseen töihin, ja tehdä se oman kokemuksen ja osaamisen kautta. Ketään ei kiinnosta, että se on suuri unelmasi.”
Hän kannustaa myös hyödyntämään kontaktejaan ja lähettämään mieluummin enemmän kuin vähemmän työhakemuksia. Kaikki eivät todennäköisesti johda mihinkään. Pettymys saattaa tuntua vähemmän pahalta, kun tietää, että maailmalla on vielä kolme hakemusta.
”Minua auttoi se, että pidin Excelissä kirjaa paikoista, joihin olin hakenut, ja siitä, mihin vaiheeseen olin päässyt. Kun tuntui, että olin hakenut miljoonaa paikkaa, pystyin katsomaan, että ei niitä niin hirveästi vielä ollutkaan.”
”Sain hyviä ja kannustavia vastauksia”
Annika Suomi ei tuonut hakemuksissa ilmi ikäänsä, mutta se oli helppo päätellä esimerkiksi työkokemuksesta.
”Yhdessä työhaastattelussa sain hyvää tsemppiä. Rekrytoija korosti, että he etsivät ehdottomasti kokenutta tekijää. Toisessa ikää ei otettu esiin, mutta tuleva esihenkilö oli niin juniori, että olisin ollut todella hämmästynyt, jos hän olisi kyennyt palkkaamaan minut.”
Välillä Suomi pyysi rekrytoijilta palautetta. Kun hän piti omia mahdollisuuksiaan hyvinä, mutta ei saanut työpaikkaa, hän kysyi, olisiko voinut tehdä jotain paremmin.
”Sain enimmäkseen hyviä ja kannustavia vastauksia. Joskus olin ollut tosi lähellä, mutta toinen oli vain pystynyt vakuuttavammin perustelemaan, miksi halusi juuri siihen yritykseen.”
Taidot merkitsevät enemmän kuin ikä
Annika Suomen mielestä pitkä työkokemus tuo usein mukanaan tarpeellista realismia. Kun on tottunut tekemään ja hoitamaan monenlaista, harva tilanne saa neuvottomaksi.
Hän haluaisi valaa myös muihin viisikymppisiin työnhakijoihin uskoa omiin kykyihinsä. Erityisesti kokemuksesta on hänen mielestään etua projektiluontoisissa hommissa, joissa työhön pitää päästä nopeasti kiinni.
”Viisikymppiset ovat työnantajan kannalta takuuvarma valinta. Heillä on kokemusta, intoa ja mahdollisuus sitoutua”, Suomi luettelee.
”Lisäksi se, että työyhteisössä on eri ikäisiä ihmisiä, johtaa parempaan lopputulokseen kuin se, että kaikki ovat samasta sapluunasta leikattuja. Ikä ei kerro ihmisestä enää oikein mitään. On vanhoina syntyneitä ja ikuisesti nuoria. Enemmän katsoisin tyyppejä, osaamista ja kiinnostuksen kohteita.”
Keskustelu viisikymppisten työllistymisestä lannistavaa
Suomen mielestä viisikymppisten työllistymisestä koskevan keskustelun sävy on usein turhan lannistava.
”Yli viisikymppiset ovat todella moninainen joukko. On hyvä, että ikäsyrjinnästä puhutaan, mutta keskustelussa ei saisi olla vain yksi totuus, etteivät ihmiset luovuta kokeilematta”, Suomi sanoo.
”On kaikille huonoksi, jos ihmiset sinnittelevät paikoissa, joissa he eivät viihdy. Jokin toinen työpaikka voisi saada samasta ihmisestä innostuneen ja tuottavan työntekijän.”
Lue myös:
The post Näin Annika, 54, nappasi uuden työn – jakaa vinkkinsä muille viisikymppisille työnhakijoille: ”Moni alistuu ennen kuin edes kokeilee” appeared first on Duunitori.