
Oppivelvollisuutensa suorittanut eli peruskoulun loppuunkäynyt 15-vuotias voi hakea töitä itsenäisesti. Lue artikkelista faktat 15-vuotiaana työskentelystä ja katso vinkit, joiden avulla löytää kesätöitä 15-vuotiaille.
Huom! Mikäli et ole vielä päättänyt peruskoulua tai täyttänyt 15 vuotta, lue artikkelimme: Kesätöitä 14-vuotiaalle.
Katso Duunitorilta avoimet kesätyöpaikat alle 18-vuotiaille »
Nuoren työntekijän on tärkeä tietää omat oikeutensa ja pitää niistä huolta. Tässä voit käyttää apuna Duunitorin kesätyöntekijän muistilistaa. Tärkeimmät pointit 15-vuotiaana työskentelystä olemme lisäksi listanneet alle:
Työsopimuksen tekeminen 15-vuotiaana
15-vuotias saa tehdä, irtisanoa ja purkaa oman työsopimuksensa itse. Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena, sillä mahdollisissa epäselvissä tilanteissa sovitut asiat on helppo tarkistaa, kun ne on kirjattu ylös.
Kesätyösopimuksessa on hyvä sopia ainakin palkasta, työajasta, työtehtävistä ja työsuhteen kestosta. Lisäksi sopimuksesta tulee käydä ilmi sopimuksen osapuolet, koeaika ja irtisanomisaika. Työsopimus tehdään usein kahtena kappaleena, jotta se jää sekä sinulle että työnantajallesi.
Lain mukaan työnantajan on esitettävä nuorelle työntekijälle tämän tai työntekijän huoltajan pyynnöstä kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista ennen sopimuksen tekemistä, jos sopimusta ei tehdä kirjallisesti.
Vaikka 15-vuotias voikin tehdä työsopimuksen itse, tämän huoltajalla on oikeus purkaa nuoren työntekijän työsopimus, jos se on tarpeellista nuoren kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia.
Työaika, lepoaika ja ylityöt
15-vuotiaan työaika saa olla enintään samanpituinen kuin 18 vuotta täyttäneen työaika samassa työssä. Jos työaika on yli neljä ja puoli tuntia, on työvuoron aikana annettava nuorelle ainakin yksi vähintään puolen tunnin mittainen tauko, jonka aikana saa poistua työpaikalta.
Työajan on sijoituttava aamukuuden ja iltakymmenen väliin, yötöitä nuori työntekijä ei siis voi tehdä. Töitä voi kuitenkin tehdä puoleen yöhön asti, jos tehtävä työ on viranomaisen hyväksymää ja valvomaa, ja liittyy ammattikoulutuksen saamiseen.
Työaika ei saa ylittää yhdeksää tuntia vuorokaudessa tai 48 tuntia viikossa. Työvuorojen välissä on oltava vähintään 12 tunnin lepoaika.
Mikäli 15-vuotias ei ole vielä suorittanut oppivelvollisuuttaan, tämän työaika saa olla koulupäivinä korkeintaan kaksi tuntia ja koulun vapaapäivinä korkeintaan seitsemän tuntia. Kouluaikoina koulupäivän ja työpäivän yhteenlaskettu pituus ei saa ylittää kahdeksaa tuntia eikä viikottainen työaika 12 tuntia.
Ylitöitä 15-vuotias saa suostumuksellaan tehdä enintään 80 tuntia vuodessa. Hätätyötä 15-vuotias saa tehdä vain, jos käytettävissä ei ole ketään 18 vuotta täyttänyttä.
Lue lisää 15-vuotiaana työskentelystä Finlexin sivuilta kohdasta Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/1998.
Vinkkejä – näin löydät kesätöitä 15-vuotiaille
15-vuotias voi työllistyä esimerkiksi kaksi viikkoa kestävän Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun kautta, jota tarjoavat vuosittain monet tunnetut yritykset, kuten Kesko, Lidl, Tokmanni ja Fazer. Lisäksi muun muassa 4H-yhdistykset työllistävät vuosittain tuhansia nuoria eri tehtäviin.
Lisää vinkkejä avoimista kesätyöpaikoista saat seuraamalla Duunitorin sivuja sekä eri kaupunkien kesätöihin keskittyneitä Facebook-sivuja, joille postataan päivittäin uusia avoimia kesätyöpaikkoja.
Duunitorilta löydät myös monia hyödyllisiä vinkkejä, joista voi olla apua kesätöiden etsimisessä, hakemuksen tekemisessä ja työhaastattelussa.
Tykkää myös Kesäduunit-tilistä Instagramissa, niin saat uusimmat kesätyönhakuvinkit suoraan feediisi.
Onnea kesätyönhakuun!
Katso avoimet kesätyöpaikat alle 18-vuotiaille »
Kaikki avoimet kesätyöpaikat »
Lue myös:
Ensimmäisen kesätyöpaikan hakeminen – näin nappaat kesäduunin
The post Kesätöitä 15-vuotiaille – lue työnhakuvinkit ja mitä on otettava huomioon työt aloittaessa appeared first on Duunitori.