Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Late Zlatan leikkaa vuosittain ilmaiseksi satojen ihmisten hiukset: ”Kaikilla ei todellakaan ole varaa käydä parturissa”

$
0
0
Parturi-kampaaja Late Zlatanille vapaaehtoistyö on elämäntapa.

Parturi-kampaaja Late Zlatanille hyväntekeväisyys ja vapaaehtoistyö ovat elämäntapa. Siksi hän on jo vuosia leikannut maksutta hiuksia vanhainkodeissa, lastenkodeissa ja turvataloissa – siellä, missä hiustenleikkuuseen ei ole varaa. Vaikka huono-osaisuuden kohtaaminen on rankkaa, ei kiitoksen arvoa voi mitata rahassa.

Late Zlatanilla on oma parturi-kampaamo Tampereen Hervannassa, mutta välillä on päiviä, jolloin hän ei ehdi työskentelemään siellä. Late tekee vapaaehtoistöitä viikottain, joskus jopa päivittäin.

”Vapaaehtoistyöstä ei tietenkään tule palkkaa, eli siinä mielessä tämä on kallis harrastus”, Late naurahtaa.

Jo vuosien ajan Late on käynyt ilman korvausta leikkaamassa hiuksia esimerkiksi vanhainkodeissa, lastenkodeissa ja turvataloissa. Jouluisin hän vie kampaamolahjakortteja sosiaalitoimistoon.

”Yhteiskunnassa on paljon köyhyyttä, eikä kaikilla ole todellakaan varaa käydä parturissa. Haluan auttaa siinä, missä voin.”

Kiitollisuutta ei voi verrata mihinkään

Parasta vapaaehtoistyössä on ehdottomasti kiitollisuus.

”Kun sellainen henkilö, jolla ei ole mitään, saa jotakin, kiitollisuus on jotain käsittämättömän suurta. Sitä ei voi verrata mihinkään.”

Late järjesti ensimmäisen hyväntekeväisyystempauksensa kolme vuotta sitten.

”Leikkasin hyväntekeväisyystapahtumassa hiuksia 24 tunnin ajan. Asiakasmaksut lahjoitettiin uudelle lastensairaalalle.”

Parin menestyksekkään tempauksen jälkeen Late perusti yhdessä kollegoidensa kanssa hiusalan ammattilaisten hyväntekeväisyysjärjestön Hiuksilla hyvää ry:n. Tempaukset ovat sittemmin vain kasvaneet.

”Esimerkiksi ennen vuoden 2017 itsenäisyyspäivää organisoimme #juhlatukka100-kampanjan, jossa leikkasimme sotaveteraanien hiukset. Mukana oli kaksisataa kampaamoa ympäri Suomea.”

Toisten auttaminen lisää tyytyväisyyttä myös omaan arkeen

Auttamisella on myös veronsa.

”Välillä olen väsynyt siihen, miten huonosti monen asiat ovat. Huono-osaisuuden kohtaaminen on rankkaa. Kaikista ei olisi tällaiseen vapaaehtoistyöhön.”

Toisaalta Late on huomannut vapaaehtois- ja hyväntekeväisyystyön lisäävän tyytyväisyyttä omasta arjesta.

”Kun tapaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, osaan arvostaa entistä enemmän sitä, että minulla on kaikki hyvin. Olen terve, ja minulla on katto pään päällä.”

Lisäksi Latella on aktiivisuutensa johdosta erinomaiset verkostot.

”Itselleni en halua mitään, mutta jos joku toinen tarvitsee jotakin, tiedän heti kenen puoleen kääntyä.”

Laten sydäntä lähellä ovat erityisesti sairaat lapset ja kehitysvammaiset. Heidän vuokseen Late on ottanut osaa muihinkin kuin hiusalan hyväntekeväisyystempauksiin.

”Pari vuotta sitten osallistuin Pirkan hiihtoon, sen avulla keräsin rahaa Down-lapsille. En ollut ikinä aikaisemmin edes hiihtänyt!”

Vapaaehtoistyö mukaan aktiivimalliin

Late on todellinen vapaaehtoistyön supersankari, mutta Suomessa tehdään muutenkin paljon vapaaehtoistyötä.

”Uusimmat tilastomme viime vuodelta vahvistavat tämän. 42 prosenttia kyselyymme vastanneista kertoi tehneensä vapaaehtoistyötä viimeisen neljän viikon aikana”, kertoo Kansalaisareena ry:n toiminnanjohtaja Leo Stranius.

”Naiset näyttäisivät tekevän hieman enemmän vapaaehtoistyötä kuin miehet, samoin ikäihmiset vähän enemmän kuin nuoret. Vapaaehtoistyö on kuitenkin niin yleistä, että sitä tekevät käytännössä kaikenlaiset ihmiset.”

Vapaaehtoistöitä löytyy laidasta laitaan, ja sen myötä myös niiden vaatimukset vaihtelevat paljon.

”Keveimmillään vapaaehtoistyötä voi tehdä vaikka netissä klikkailemalla. Jos taas vapaaehtoistyö sijoittuu esimerkiksi sairaalaan, organisaatioilla saattaa olla vaativia prosesseja, joihin kuuluu vapaaehtoisten taustojen kartoitusta ja koulutusta”, Stranius kuvailee.

”Vapaaehtoistyö tulisi sisällyttää aktiivimalliin”

Tällä hetkellä vapaaehtoistyön trendi on niin sanottu pop up -vapaaehtoistyö, joka on kertaluontoista, eikä vaadi vapaaehtoistyöntekijältä pitkäjänteistä sitoutumista.

”Lisäksi vapaaehtoistyön kenttä elää muiden yhteiskunnan muutosten mukana. Esimerkiksi suuret turvapaikanhakijamäärät syksyllä 2015 näkyivät SPR:n vapaaehtoistoiminnan ja tarpeiden kasvamisena.”

Kansalaisareenan tavoitteena on lisätä vapaaehtoistyön määrää ja näkyvyyttä. Lisäksi järjestö toimii vapaaehtoistyön edunvalvojana, joka pitää sisällään yhteiskunnallista vaikuttamista, jäsenjärjestöjen tukemista sekä vapaaehtoistyöntekijöiden asioiden ajamista.

”Viime aikoina pinnalla on ollut esimerkiksi aktiivimalli, johon meidän näkemyksemme mukaan vapaaehtoistyö pitäisi ehdottomasti sisällyttää”, Stranius painottaa.

”Vapaaehtoistyö lisää tekijänsä hyvinvointia, auttaa pitämään kiinni yhteiskunnassa ja voi jopa lisätä työttömän työllistymismahdollisuuksia”.

Kuva: Timo Pyrrö / Luontimo

Lue lisää:

Madventuresin Riku ja Tunna uskalsivat seurata unelmiaan – alku oli vaikea: ”Emme saaneet palkkaa yli kolmeen vuoteen”

Henna, 43, teki uraa vaativissa päällikkötehtävissä – irtisanoutui ja työskentelee nyt H&M:n myyjänä

Kolmekymppinen Aissa säästi vuosia isoa irtiottoa varten – näin reissaaminen ulkomailla pysyvästi on mahdollista

The post Late Zlatan leikkaa vuosittain ilmaiseksi satojen ihmisten hiukset: ”Kaikilla ei todellakaan ole varaa käydä parturissa” appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles