Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Vuoden 2015 rekrytointitrendit ja miten ne näkyvät Suomessa

$
0
0
picjumbo-girlwithphone

Huhtikuun alussa Helsingissä järjestettiin rekrytointi- ja HR-alan asiantuntijoille suunnattu #hruHelsinki, jossa käytiin läpi rekrytoinnin tilaa ja tulevia trendejä Suomessa ja maailmalla. Tässä ajatuksia pari päivää tapahtuman jälkeen.

Jos olet tutustunut yrityksesi rekrytointi- ja henkilöstöasioihin tai jopa vastaat niistä, olet varmasti kuullut lauseen ”rekrytointi on murroksessa” viimeisen vuoden aikana useaan otteeseen. Mitä tämä toteamus Suomen rekrytointimarkkinoista käytännössä tarkoittaa? Olemme huomanneet Duunitorilla useammankin tunnistettavan piirteen, jota jokainen rekrytoiva yritys joutuu pohtimaan. Tiivistettynä nämä vuoden 2015 rekrytointitrendit ovat; 1) digitalisoituminen 2) työnhakijoiden käyttäytyminen 3) työnantajamielikuva ja 4) suorahaku.

KansallinenRekrytointitutkimus2015-Duunitori-ver1.014

Digitalisoituminen

Ensimmäinen kohta, digitalisoituminen pitää tietysti sisällään monta asiaa, kuten sosiaalisen median ja mobiilin tuomat mahdollisuudet ja haasteet, rekrytointimarkkinoiden pirstaloitumisen sekä teknologian ja paljon puhutun big datan vaikutuksen rekrytointeihin.

Post and pray eli vapaasti käännettynä julkaise työpaikkailmoitus ja odota ei enää kaikissa tapauksissa toimi.

Digitalisoituminen on tuonut monipuolisuutta, mutta myös haasteita potentiaalisten henkilöiden tavoittamiseen. Yritykset voivat periaatteessa käyttää tänä päivänä vähemmän rahaa työpaikkailmoitteluun, mutta samalla pitää ratkaista, miten informaatiotulvassa saa oman viestinsä perille ja minkä kanavan kautta. Post and pray eli vapaasti käännettynä julkaise työpaikkailmoitus ja odota ei enää kaikissa tapauksissa toimi.

Me Duunitorilla kannustamme yrityksiä hyppäämään sosiaalisen median ihmeelliseen maailmaan, mutta niin, että kanavia ei tuijotella liikaa. Loppujen lopuksi kyse on oikeiden ihmisten tavoittamisesta, oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Työnhakijoiden käyttäytyminen

Sosiaalinen media on myös mahdollistanut passiviisten työnhakijoiden tavoittamisen, mutta samalla voidaan pohtia, kuinka moni on enää aidosti passiivinen? Uusi mahdollisuus voi lymytä nurkan takana ja yritykset joutuvat pohtimaan, kuinka uudet osaajat houkutellaan töihin ja myös pidetään siellä.

Tässä päästään toiseen piirteeseen eli työnhakijoiden käyttäytymiseen. Kovimmat ammattilaiset viedään pian käsistä ja esimerkiksi kilpailulla IT-alalla rekrytoijien viestit LinkedInissä ja muualla ovat kovan luokan koodareille jo arkipäivää. Halusit tai et, työntekijät ovat valmiimpia siirtymään uusiin tehtäviin, jos mielenkiintoinen mahdollisuus siihen tarjoutuu. Toisaalta, viestien tulva voi tuntua monelle luotaantyöntävältä.

KansallinenRekrytointitutkimus2015-Duunitori-ver1.016

Työnantajamielikuva

Murrosvaiheen huomaa selkeästi myös Kansallisen rekrytointitutkimuksen tuloksista, joka toteutettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Tänä vuonna sosiaalisen median kanavat otetaan oikeasti mukaan rekrytointiprosessiin ja työnantajamielikuva, ainakin terminä on tullut tutuksi monelle rekrytoijalle. Työnantajamielikuvan kehittäminen on kuitenkin paljon muuta kuin kampanjan tekemistä ja vuosisuunnitelmia. Se miltä yritys näyttää ulospäin, lähtee yrityksen sisältä.

Se miltä yritys näyttää ulospäin, lähtee yrityksen sisältä.

Työnantajamielikuva on toki aina ollut olemassa, mutta pikkuhiljaa ymmärretään, että yrityksen kulttuurista ja ilmapiiristä ulospäin viestiminen on kilpailuetu. Kaikki lähtee perusasioista, kuten kommunikoinnista rekrytointiprosessin aikana ja nykyisten työntekijöiden viihtymisestä yrityksessä. Työnantajamielikuva on parhaimmillaan rehellistä ja aitoa. Kun yritys tuntee oman työnantajabrändinsä ja kulttuurinsa, yritykseen sopivan ”hyvän tyypin” löytäminen helpottuu.

Suorahaku

Miten suorahaku liittyy rekrytointitrendeihin, saattaa joku kysyä. Mitä suurimmissa määrin. Suorahaku ja hiljaiset haut ovat tunnetusti olleet käytössä vain asiantuntija- ja johtotason rekrytoinneissa, mutta potentiaalisten henkilöiden kontaktointi tulee yleistymään monen yrityksen rekrytointiprosessissa. Suorahaun tilanteesta Suomessa voit lukea uusimmista tutkimustuloksista ja Skyhoodin blogista. Kaikki suorahakupalveluita Suomessa tarjoavat yritykset on listattu osoitteessa suorahakuyritykset.fi.

KansallinenRekrytointitutkimus2015-Duunitori-ver1.018

 

Lataa uusimman rekrytointitutkimuksen tulokset osoitteessa rekrytointitutkimus.fi

Tutkimus toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella ja siihen vastasi 301 rekrytoinnista ja henkilöstöasioista vastaavaa henkilöä. Kyselyssä vastaajilta kysyttiin muun muassa mielipiteitä suorahausta, rekrytointiprosessista ja ilmoituskanavista. Lisäksi vastaajat saivat pohtia rekrytoinnin tulevaisuutta.

 

*Haluan kiittää jokaista #hruHelsinkiin osallistunutta asiantuntijaa, joiden kokemukset, mielipiteet ja viisaudet inspiroivat tätä artikkelia kirjoittaessa. Voit seurata ja osallistua keskusteluun Twitterissä hashtagilla #hruHelsinki. Lisätietoja tapahtumasta: GlobalHRU


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles