Har du sökt ett jobb och fått i uppgift att göra ett antal jobbtester i samband med rekryteringen? Ta det lugnt! Jobbtester som urvalsmetod vid rekrytering blir allt vanligare, speciellt logiktester och personlighetstester. Här tipsar vi om hur du förbereder dig.
Varför använda jobbtester i rekrytering?
Det kan kännas nervöst att behöva ta ett jobbtest för att gå vidare i en rekryteringsprocess, men faktum är att majoriteten av alla rekryteringar idag använder sig av sådana personlighetstester som urvalsmetod. Syftet är inte att göra kandidaten orolig, utan att faktiskt lära känna personen i fråga. Och faktum är, att du i samband med jobbtesterna faktiskt lära känna nya sidor hos dig själv!
När ditt jobbtest väl är klart får du oftast en skriftlig eller muntlig sammanfattning av resultatet. Men tänk på att det inte är hugget i sten, utan att det mäter din förmåga så som den var vid testtillfället.
Olika typer av jobbtester
Det vanligaste är att du får ditt jobbtest via en länk i mejlen. Om du känner minsta tveksamhet kring vad det egentligen mäter bör du fråga rekryteraren. Det finns en uppsjö av olika jobbtester:
- logiktester eller IQ-tester
- personlighetstester eller arbetspsykologiska tester
Det är viktigt att du vet vad du testas inom, innan det hela tar fart.
Så förbereder du ditt jobbtest
Det är viktigt att förbereda dig inför ditt jobbtest, så att du inte blir överväldigad. Oftast går dessa tester dessutom på tid. På nätet finns en uppsjö av olika tester som du kan öva dig på. Du hittar exempelvis övningstest på Jobtestprep och Mensa.
Personlighetstester eller arbetspyskologiska tester i rekrytering
För vissa jobb finns det egenskaper som är extra viktiga. Då är det vanligt att använda personlighetstester eller arbetspsykologiska tester som komplement till intervjun, som kan intyga och förstärka det kandidaten sagt.
De personlighetstester som förekommer i samband med rekryteringar ska dock inte användas för att betygsätta din personlighet. Tvärtom – testen används för att bekräfta saker som rekryteraren redan har upptäckt om dig i intervjun och i ditt personliga brev. Och tänk på att personlighetstester undersöker hur din personlighet tar sig uttryck på en arbetsplats, inte hur du är som privatperson!
Det vanligaste är att personlighetstest förekommer i slutfasen av en rekrytering. Alla kandidater får inte göra testerna, så om du ombeds göra ett test kan du känna dig stolt – det är ett tecken på att du är en intressant kandidat och att företaget vill lägga tid och pengar på dig!
Personlighetstest går inte att lura
De flesta personlighetstest har inbyggda kontrollfunktioner, så tänk på att det är svårt att fuska. Inte för att vi rekommenderar att du ska fuska på något jobbtest överhuvudtaget, men det är lätt att frestas att svara på frågorna utifrån vad du tror att arbetsgivaren vill höra.
Vi skulle snarare rekommendera att du svarar så sanningsenligt på frågorna som möjligt, annars är risken att resultatet bara blir motsägelsefullt om du går in för att svara så ”bra” som möjligt. En duktig rekryterare märker snabbt om det är något skumt med resultatet i ett personlighetstest.
Sammanfattningsvis, var ärlig och uppriktig när du gör ditt personlighetstest! Att ljuga om sin personlighet kommer inte att gynna någon i längden.
Exempel på personlighetstest
Ett personlighetstest består oftast av olika påståenden, där du ska svara hur väl påståendet stämmer in på dig. Exempel på sådana påståenden kan vara:
- ”Jag blir lätt distraherad av för mycket ljud runtom mig.”
- ”Jag tycker om att samarbeta”.
- ”Jag blir lätt stressad av många arbetsuppgifter”.
Två populära test som är uppbyggda på det sättet, och som ofta används i rekryteringssammanhang, heter MAP och MINT.
Påståendena kan omformuleras och återkomma flera gånger – bara för att skapa en så sanningsenlig bild av kandidaten som möjligt. Duktiga rekryterare använder bara godkända och certifierade personlighetstester. Om du är osäker på om det personlighetstest som du har fått verkligen är seriöst bör du kontakta rekryteraren och be om mer information.
Logiktester eller IQ-tester i rekrytering
Det förekommer även att rekryterare använder sig av logiktester. Det kan vara IQ-tester, intelligenstester eller andra typer av jobbtester som mäter abstrakt och logiskt tänkande. De går oftast på tid och består av en figurserie eller ett mönster, där testdeltagaren ska fylla i det som saknas i serien.
Du kan öva på ett sådant test här.
Fungerar jobbtester verkligen?
Vissa jobbtester har blivit ifrågasatta och fått utstå en del kritik. Oftast handlar kritiken om att testerna bygger på så kallad självskattning, det vill säga att testdeltagaren bedömer sig själv och sin förmåga. Men alla människor har inte en så god självinsikt att de kan avgöra sin egen förmåga på det sätt som testet kräver.
Förhoppningsvis visar testen ändå hur sannolikt det är att en kandidat har en viss egenskap, till exempel hur stresstålig eller hur samarbetsvillig man är i förhållande till andra kandidater.
Tre saker att tänka på innan ditt jobbtest
- Sitt på en lugn och ostörd plats där du inte blir distraherad när du gör testet. Avsätt gott om tid och stäng av din mobiltelefon.
- Kontrollera att datorn och internet fungerar som det ska. Vore det inte typiskt om batteriet tog slut precis när du ska skicka in testresultatet?
- Läs instruktionerna noga och slappna av! De flesta tester vill att testdeltagaren svarar så intuitivt som möjligt.
Lycka till med alla test!
Läs också:
Berätta om dig på anställningsintervju
Bli kvitt spänningen före arbetsintervju
Bra inledning i personligt brev
The post Jobbstest: Så klarar du det appeared first on Duunitori.