Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

6 exempel på employer branding – här är de enkla knepen (som är helt gratis)

$
0
0

Employer branding kan kännas svårt att få grepp om. Men även om du inte har resurser att investera i ett stort strategiarbete behöver du inte ge upp helt. Det finns många konkreta sätt att stärka sin organisations employer brand i vardagen – här ger vi exempel.

Ebba Ulfberg är marketing manager på Jobbland och expert på employer brand. Här ger hon sina bästa tips för att du enkelt ska stärka ert employer brand genom rekryteringsprocessen.

Exempel på employer branding i rekryteringsprocessen – 6 tips

1. Informera om rekryteringsprocessen tydligt

Vi rekommenderar att skriva en sektion i jobbannonsen där ni förklarar hur processen ska gå till. Det ger kandidaterna en uppfattning om vad de kan förvänta sig och det skapar trygghet.

Exempel:

”Om vi går vidare med din ansökan kommer vår rekryteringsansvariga att ringa upp dig, men om du inte går vidare kommer vi att ge dig besked på mail. Efter telefonintervjun bokar vi in en intervju på plats med rekryterande chef, efter det ger vi dig ett case, och i ett sista steg får du träffa dina framtida kollegor på en fika.”

2. Svara ALLA som sökt jobbet

Svara inte bara de som gått vidare i processen. Att skicka ett ”nej tack” ger kandidaten ett avslut som hjälper dem gå vidare. Om de inte får ett besked kan deras bild av er som arbetsgivare bli sämre, då ni inte respekterat dem och den tid de lagt ner på sin ansökan.

Den här kandidaten kanske passar perfekt hos er om några år, och då vill ni att dennes bild fortsatt ska vara positiv. Ni kan hålla en positiv kontakt genom att skicka uppdateringar om lediga roller eller nyheter kring organisationen.

Exempel:

”Tack för din ansökan till oss på ’organisationen’. Vi är glada att du tog dig tid att söka till oss. Den här gången har vi fått in många kvalificerade ansökningar och har bestämt oss för att gå vidare med andra kandidater. Vi hoppas att vi matchar någon gång i framtiden istället och uppmanar dig att söka igen vid annat tillfälle. Om du tillåter så behåller vi gärna ditt CV och kan höra av oss om vi får upp en möjlighet som passar din profil. Tack igen för att du sökte! ”

3. Ge feedback – och be om feedback

Ge feedback: När du ska tacka nej till en kandidat senare i processen kan du alltid fråga om denne vill ha någon feedback. Det visar att ni som företag har gjort en noga avvägande och vill hjälpa kandidaten förstå beslutet samt ge värdefulla tips inför framtiden.

Be om feedback: Utvärdera er rekryteringsprocess regelbundet genom att samla in feedback från kandidater i processen. Här får ni tillfälle att förbättra er process och göra förbättringar – vilket påverkar ert employer brand.

4. Sätt ord på er företagskultur i jobbannonsen

Det är lätt att ta en genväg när du ska beskriva företagskulturen. Många skriver ”Vi är en arbetsplats med högt i tak och god stämning”. Men vad betyder det egentligen?

För att skapa större värde för din organisation måste du vara mer konkret i beskrivning av kulturen på jobbet. Du kan ta hjälp av medarbetare och be dem beskriva vad de gillar med att jobba på arbetsplatsen – se även till att några fler medarbetare får chans att kolla att de håller med om beskrivningen.

Exempel:

Hos oss missar ingen en fika – våra små pauser i jobbet klockan 10.30 och 15.00 är heliga. Vi tar hand om varandra, om någon behöver vara borta från jobbet och missar sina deadlines så finns alltid någon annan som ställer upp och täcker upp. Som företag tror vi på konceptet att ha kul både på, och efter, arbetstid. Vi har ofta AW på fredagar med roterande team som festfixare och två gånger om året har vi konferens där vi antingen åker utomlands eller till något härligt ställe i Sverige.

5. Låt medarbetare ta plats

Låt medarbetare ta plats i jobbannonsen och på era karriärsidor. Hur de upplever er som arbetsgivare stärker er trovärdighet och employer brand.

I platsannonsen kan ni ha bild på medarbetare för att ge en känsla av er stämning på jobbet – men det ger också en stolthet för nuvarande medarbetare som blir ambassadörer. Ni kan även låta en medarbetare beskriva hur det är på jobbet redan i platsannonsen – antingen i text, video eller ljud.

På karriärsidor kan ni låta medarbetare berätta mer ingående om arbetsplatsen, sina roller och vad de uppskattar mest.

Exempel:

Frågor att låta medarbetare svara på:

  • Vad är det bästa med att jobba på organisationen?
  • Hur skulle du beskriva stämningen på jobbet?
  • Vilka förmåner drar du mest nytta av?
  • Hur ser ledarskapet ut i organisationen?

6. Skryt om allt!

Precis som att många ogillar att skryta om sig själva när de skriven en ansökan, kan det kännas jobbigt att framhäva sin organisations bästa sidor. Men för att stärka sitt employer brand är det ett måste. Era förmåner, er vision, ert hållbarhetsarbete. Om ni är stolta över något – skryt om det.

Exempel:

  • Lista alla era förmåner i platsannonsen – vare sig det är frukt på kontoret eller företagsbil till alla. Smått som stort så kan det vara avgörande för människors bild av er.
  • Uppdatera era karriärsidor så att era förmåner syns tydligt.

Strategi för employer brand

Det finns en uppsjö med initiativ för en organisations arbete med employer brand.

För att navigera rätt och skapa mest värde är den en bra idé att skapa en strategi.

Det kan handla om att definiera och kommunicera företagets kärnvärden, skapa engagerande innehåll samt välja kanaler och tillvägagångssätt för kommunikation.

Vill du ha hjälp? Du kan alltid boka in Jobbland på en kostnadsfri strategisk rådgivning.

Läs mer om employer branding:

Grunderna i Employer branding – ett sätt att stödja arbetsgivarens strategiska mål

Låt employer branding bli er rekryteringsstrategi – för att förenkla rekrytering

The post 6 exempel på employer branding – här är de enkla knepen (som är helt gratis) appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles