Miten tehdä vakuuttava työhakemus? Rekrytoija kehottaa testaamaan myös rohkeampia versioita työhakemuksesta – varsinkin, jos perinteisellä hakemuksella ei ole tärpännyt. Motivaation tuominen esiin jää myös monella puolitiehen.
Olen luonteeltani ahkera, positiivinen ja aurinkoinen.
Niin moni kirjoittaa työhakemukseensa kuvaillessaan itseään. Jos haluaa erottua joukosta, kannattaisi kuitenkin valita jotkut toiset sanat.
”Nämä eivät ole välttämättä parhaita adjektiiveja, koska kaikki muutkin käyttävät niitä”, toteaa kokenut rekrytoija Heidi Torn.
Kysyimme Tornilta, millainen työhakemus tekee erityisesti vaikutuksen rekrytoijaan. Millainen on vakuuttava työhakemus? Entä mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka työhakemuksesta tulee löytyä?
”Motivaatio yritystä ja työtehtävää kohtaan on asia, jota saisi näkyä hakemuksissa enemmänkin. Työpaikkailmoituksesta voi poimia ne taidot, joita työtehtävässä tarvitaan, ja työhakemuksessa olisi hyvä tuoda esiin, mitä kokemusta niistä jo on”, Torn kuvailee.
”Ja jos tunnet jo vähän yritystä, kannattaa kertoa, mitä sellaista osaamista sinulla voisi olla, mitä yritys ei ehkä vielä itsekään tiennyt tarvitsevansa.”
Vakuuttava työhakemus syntyy rohkeudesta ja kokeiluista
Heidi Torn kehottaa kokeilemaan rohkeasti uutta ja testaamaan erilaisia tapoja muotoilla työhakemus.
”Vakuuttavuus tulee usein siitä, että kirjoittaa ammattimaisesti eli osaa jo kuvitella työpaikkailmoituksen perusteella, millaisia haasteita työtehtävään sisältyy.”
”Esimerkiksi pikaruokatyöntekijälle se voi olla työn hektisyys, rekrytoijalle hakijoiden löytäminen. Tässä harjaantuu kokemuksen myötä, mutta jos kokemusta ei vielä ole, voi myös korostaa motivaatiota. Kun kirjoittaa sydämestään, tekee usein vaikutuksen ja saa rekrytoijankin innostumaan”, Torn tiivistää.
Miten tuoda työkokemus esille hakemuksessa?
Kun miettii, miten oma aiempi työkokemus tulisi parhaiten ilmi hakemuksesta, on hyvä ottaa tarkasteluun työpaikkailmoitus. Sen avulla syntyy usein rekrytoijan vakuuttava työhakemus.
”Kannattaa poimia työpaikkailmoituksesta taitoja, joita työtehtävässä tarvitaan. Sitten ne on kätevä ryhmitellä isommiksi kokonaisuuksiksi, joista voi antaa yksittäisiä esimerkkejä.”
Torn antaa esimerkin: jos yritys hakee jälkiruokakokkia, joka osaa tehdä kakkuja, hakija voisi kertoa osaamisestaan hyvin monella tavalla. Hän voisi kertoa kokemuksensa kakkujen teosta vuosina, tuoda esiin luovuutensa kertomalla itse keksimästään uudesta makuyhdistelmästä tai esitellä laajaa kokemustaan eri kuorrutteiden teosta haastavissa olosuhteissa.
Miten tuoda motivaatio esille?
Motivaatio on Heidi Tornin mukaan helpointa tuoda esiin osoittamalla, että on nähnyt vaivaa hakemuksen eteen.
”Hyvä perehtyminen yrityksen verkkosivujen ja somen sisältöön ja niiden pohjalta tarjoillut uudet ideat ovat yksi tällainen tapa. Myös videotervehdyksiä ja -hakemuksia arvostetaan kovasti, etenkin jos ne on tehty nimenomaan kyseistä yritystä ja työpaikkaa varten”, hän vinkkaa.
Omaa motivaatiota saa myös tuotua hyvin esille henkilökohtaisella otteella ja tarinoilla.
”Jos yritys ja työ siellä merkitsee jotain erityistä ja sen takaa löytyy tarina, sen voi kertoa myös työhakemuksessa.”
Miten kuvailla itseään erottuvalla tavalla?
Kun tavoitteena on kuvailla itseään osuvasti, mutta välttää pahimmat kliseet ja yleisimmät adjektiivit, on jälleen järkevintä aloittaa työpaikkailmoituksesta.
”Kannattaa peilata omia piirteitä työpaikkailmoituksessa käytettyihin adjektiiveihin ja antaa niistä esimerkkejä, sillä ne ovat tarinoita pienoiskoossa ja auttavat luomaan hakijasta mielikuvia”, Torn sanoo.
”Jos esimerkiksi kirjoitat, että piristät aina työkavereidesi päivää, anna siitä esimerkki. Vietkö suklaata vai sanotko aina työpäivän päätteeksi jotain kaunista?”
Hyvä tapa erottua on myös tehdä videohakemus.
”Niissäkin voisi mennä askeleen pidemmälle ja puhuvan pään sijaan kuvata pienen hauskan kohtauksen, joka liittyy haettavaan työhön.”
Kuinka rohkean ja omannäköisen hakemuksen uskaltaa tehdä?
Kuinka paljon työhakemuksessa sitten uskaltaa irrotella ja kokeilla uudenlaisia tapoja muotoilla se?
”Jos perinteinen hakemus ei ole tuonut haastattelukutsuja, kannattaa ehdottomasti kokeilla, mitä saisi aikaan räiskyvämmällä versiolla”, Heidi Torn kannustaa.
”Suosittelen kokeilemaan, mitä tulee, jos vetää överiksi kirjoittaessaan hakemuksen ja sitten yön yli nukuttuaan lukee hakemuksen uudelleen. Silloin voi huomata, että itse asiassa hyvinkin rohkea hakemus voi kuulostaa yllättävän hyvältä ja hakemusta on helppo sen jälkeen siistiä tarvittavan verran.”
Torn kehottaa myös tarkastelemaan jälleen työpaikkailmoitusta – jos siinä on käytetty rennompaa kieltä, uskaltaa sitä kokeilla myös omassa työhakemuksessa. Jos taas työpaikkailmoitus on hyvin virallinen, voi perinteisempi lähestysmistapa olla parempi.
Lue myös:
Tällainen työhakemus toimii joka tilanteessa – muista ainakin nämä 5 asiaa
Etkö millään löydä uutta työpaikkaa? Työnhakuohjaaja antaa 5 täsmävinkkiä, joilla onnistut
Älä laita näitä asioita CV:hen – ainakin yksi turha tieto löytyy lähes varmasti ansioluettelostasi
The post Rekrytoija kertoo, millainen työhakemus tekee vaikutuksen – vältä näiden sanojen käyttöä, jos haluat erottua appeared first on Duunitori.