Marika Roth irtisanoutui vakituisesta työstään rahoitusalalla, ryhtyi yrittäjäksi ja muutti perheensä kanssa Etelä-Suomesta Lappiin tunturiin asumaan. Lue, miten irtisanoutuminen vei lopulta omannäköiselle uralle.
Marika Rothin, 38, kotiovelta on vain puolen tunnin kävelymatka Olos-tunturin huipulle.
”Se on uskomaton voima, mitä puhtaassa ilmassa ja tunturituulessa on. Jokaiselle pitäisi määrätä lääkärin toimesta matka Lappiin. Täällä ymmärtää ihmisen pienuuden”, Roth sanoo.
Kun Roth tapasi miehensä, Lappi-kuume oli jo iskenyt molempiin.
”Olimme molemmat käyneet tahoillamme Lapissa ja tunteneet sen vetovoiman. Puhuimme, että olisi ihanaa joskus asua Lapissa. Meillä oli omakotitalo Etelä-Suomessa, mutta koimme, että jotain puuttuu.”
Koronapandemia ja töiden siirtyminen verkkoon toi vastauksen ilmassa roikkuvaan kysymykseen: miksi ei nyt? Niinpä perhe pakkasi laukkunsa ja suuntasi Muonioon, uuteen kotiin Olos-tunturin juurelle.
”Elämä Lapissa yrityksen ja 1-vuotiaan lapsen kanssa on ollut kiireistä. Ensimmäisenä vuonna meillä ei ollut täällä mitään turvaverkkoja, ja päiväkoti-ikäinen lapsi oli puolet vuodesta sairaana. Olimme todella yksin ja mietimme, oliko tässä mitään järkeä. Lappi testasi meitä”, Roth kertoo.
Yksi tyly kommentti johti irtisanoutumiseen ja uuteen uraan
Roth on koulutukseltaan tradenomi. Hän työskenteli 7 vuotta rahoitusmaailmassa, pääasiassa pankki- ja sijoitusneuvojana.
Kaikki muuttui, kun vuonna 2014 yt-neuvotteluiden aikaan tiimiläisten puolia pitäneelle Rothille sanottiin, että hän välittää ihmisistä liikaa. Hän havahtui tähän arvoristiriitaan ja alkoi punnita uudelleen uravalintojaan.
”Koin, että ihmisistä nyhdetään kaikki irti ja heitä johdetaan pelolla. Pitäisi tehdä vielä paremmin, vaikka samaan aikaan roikotetaan löysässä hirressä.”

Roth alkoi käydä valmennuksissa ja opiskella valmentamista. Hän koki, että valmennusmaailmassa hänen arvonsa saivat kaivattua tilaa. Yrittäjyys ei ollut koskaan käynyt Rothin mielessä, sillä hän oli lama-ajan lapsena nähnyt läheistensä yritysten kaatuvan.
Rothia painoi etenkin eräs lapsuusmuisto: teurasauto ajoi kotitilan pihaan ja isoisä lastasi nautakarjan sen uumeniin. Perheen elämäntyö oli menetetty yhdessä silmänräpäyksessä.
”Sieltä kumpusi uskomuksia, että jos ryhtyy yrittäjäksi, tulee konkurssi, menettää talon eikä pysty maksamaan laskujaan. Minulle yrittäminen tarkoitti turvattomuutta.”
Yrittäjäksi Roth kuitenkin ryhtyi. Hän teki vuosia töitä uskomustensa kanssa ja opetteli kantapään kautta tekemään rahaa, hallinnoimaan taloutta ja myymään.
”Olen tehnyt kalliita mokia, kuten investoinut teknisiin sovelluksiin, jotka eivät ole toimineet. Olen nipistänyt elämisen kuluista, ottanut velkaa ja valtavia riskejä. Täytyy myös kestää sitä, että kaikkea ei voi ennakoida.”
Rahat alkoivat loppua – uusi suunta löytyi
Yrittäjäelämänsä alkutaipaleella Roth tarjosi workshoppeja ja talousvalmennusta yksittäisille ihmisille. Jälkikäteen ajateltuna hän myöntää, että kohderyhmä oli haastava.
”Huomasin, että asiakkaakseni tuli ihmisiä, joilla oli talousvaikeuksia. He eivät siis kyenneet maksamaan palvelustani.”
Rothin rahat alkoivat loppua. Hänen piti pyöräyttää yrityksensä bisnesmalli kokonaan uusiksi. Hän kokeili monenlaista.
”Olin verkostoitunut hyvin, joten löysin lopulta asiakkaaksi isompia yrityksiä ja projekteja. Päätin lopettaa rönsyilyn ja keskittyä olennaiseen”, hän sanoo.
Roth pääsi mukaan valmennushankkeeseen, josta hän ammensi uutta oppia ja inspiraatiota sekä myös suuntaa omalle yritykselleen. Nykyään hän tarjoaa monenlaisia yrittäjyyskoulutuksia sekä yksilövalmennuksia aloitteleville ja toimiville yksityisyrittäjille.
Roth haluaa muistuttaa, että menestyvän liiketoiminnan luominen on mahdollista omista lähtökohdista riippumatta.
”Tajusin, että riitän tällaisena eikä minun tarvitse pyrkiä joka suuntaan. Tyhjä tila kalenterissa ei ole pelottava asia, vaan siitä saa voimaa ja se auttaa palautumaan.”

Roth on kiitollinen siitä, että suoritti tradenomin tutkinnon ja työskenteli pitkään rahoitusalalla.
”Sain sieltä tärkeää rahoitusosaamista, joka on tuonut minulle turvaa. Palaan usein vanhojen laskukaavojen pariin ja teen laskelmia ruutupaperilla ja laskimella.”
Kuusituntisilla työpäivillä muhkeat tulot
Roth on tehnyt kovasti töitä yrityksensä eteen, mutta päättänyt nyt rauhoittaa elämäänsä. Hän pyrkii tekemään korkeintaan kuusituntisia päiviä. Näin hän pystyy viettämään enemmän aikaa myös lapsensa kanssa – ja tietenkin nauttimaan tuntureista.
Kova työ on tuonut tullessaan myös säännölliset tulot. Hän tienaa 60–70 000 euroa vuodessa ja nostaa nettona tililleen kuukaudesta riippuen 2 000–4 000 euroa.
”Nostan vain 2 000 euroa, jos on sellainen kuukausi, että se riittää. Koskaan ei tiedä, mitä ensi vuonna tapahtuu. Korona opetti sen, että kaikki voi pyyhkiytyä pois yhdessä viikossa.”
Rahoitusalalla työskennellessään hänelle jäi käteen 2 000 euroa kuukaudessa. Tulot romahtivat, kun hän aloitti yritystoiminnan. Sinnikkäällä työllä ja oikealla asiakaskunnalla tilanne kuitenkin tasaantui.
”Kun sain ensimmäistä kertaa laskutettua oman yritykseni kautta 4 000 euroa kuukaudessa, ajattelin, että olen superrikas!”
Tällä hetkellä hän pystyy laskuttamaan 10 000–20 000 euroa kuukaudessa.
”Turvaan aina ensin yritykseni kassan, sillä se on minun puskurirahastoni. Siellä on tällä hetkellä entisen vuosituloni verran rahaa. Se on merkittävä asia turvan kannalta.”
Lue myös:
The post Yksi kommentti sai Marikan irtisanoutumaan hyväpalkkaisesta työstään – tienaa nyt jopa tuplasti vain kuusituntisilla työpäivillä appeared first on Duunitori.