Millaista on olla vähemmistönä työelämässä? Susanne Lehti on lesbo, aseksuaali ja polyamorinen. Hän puhuu näistä asioista työyhteisössään harkiten ja vasta sitten, kun kokee olonsa turvalliseksi.
Turkulainen Susanne Lehti, 27, sanoo, ettei pystynyt aiemmassa työssään sairaalan laitoshuoltajana olemaan täysin oma itsensä. Hän on siviilielämässään avoimesti lesbo, mutta työyhteisössä asiaa ei voinut tuoda esille huolettomasti.
”En puhu asiasta työpaikalla välttämättä mitään, ennen kuin olen varma, että minulla on turvallinen olo”, hän sanoo.
Lehti kertoo työskennelleensä monien työkavereidensa kanssa useita vuosia, ennen kuin toi asian ilmi. Hänen työyhteisössään oli iältään, taustaltaan ja kulttuuriltaan erilaisia ihmisiä, mikä vaikutti asiaan.
”Rakensin ensin heidän kanssaan pohjaa siitä, millainen olen ihmisenä ja kuinka teen työni, jotta seksuaalinen suuntaumiseni ei vaikuttaisi heidän suhtautumiseensa.”
Hän kokee, että toisinaan asian kertominen on vaikuttanut työpaikan ihmissuhteisiin negatiivisella tavalla.
”Suhtautuminen saattaa muuttua kylmäksi tai oudoksi. Jos työkavereilla on ollut tietty kuva minusta ja se muuttuu, he eivät enää osaa olla kanssani”, hän harmittelee.
Työnantajan tai johdon suunnalta Lehti ei ole kokenut syrjintää tai ikävää suhtautumista työelämässä.
Vähemmistönä työelämässä osa identiteetistä jää piiloon
Lesbous on identiteetti, jonka Lehti tuo helpommin esiin uusien ihmisten kanssa, kuten esimerkiksi työpaikalla.
Sen lisäksi Lehti on aseksuaali. Aseksuaalisuus tarkoittaa sitä, että ihminen kokee hyvin vähän, jos ollenkaan, seksuaalista vetovoimaa toisia ihmisiä kohtaan.
”Tämän asian pidän yleensä tiukasti itselläni. Jos sen tuo esille väärässä seurassa, voi tulla tyhmää kommenttia ja minulle tulee turvaton olo”, hän sanoo.
Lehden mukaan media pitää yllä seksikeskeistä keskustelua.
”Vaikka puhuttaisiin vain tapailusta, se on aina liitoksissa seksiin. Olen todennut, että on helpompi mennä juttuihin mukaan ja heittää kaksimielistä läppää. Otan vitsit vastaan, vaikka ne eivät naurattaisikaan, sillä vaatii liikaa työtä selittää asiaa”, hän toteaa.
Monisuhteisuus herättää ihmetystä
Lehti on lisäksi polyamorinen. Termi viittaa ”moniin rakkauksiin” ja kyseessä onkin monisuhteisuuden muoto. Hän ei yleensä tuo elämäntapaansa esille työyhteisössä, sillä uskoo, että sitä ei ymmärrettäisi.
Aihe on Lehden mukaan vielä melko rajatusti esillä Suomessa.
”Mediassa asia esitetään yleensä hämmästellen, että näinkin jotkut pystyvät elämään. Ja täytyy olla jotenkin todella erilainen ja vapautunut ihminen, että kykenee tällaiseen. Itse en koe asiaa siten”, hän toteaa.
Lehti kertoo törmänneensä taannoin sairaalasta tuttuun työkaveriinsa sattumalta polyamoriatapahtumassa.
”Keskustelimme aiheesta ja hän kertoi, että on pikkuhiljaa ottanut asian puheeksi myös työyhteisössä. Moni oli sanonut hänelle, että sinä et vain ole löytänyt sitä oikeaa. Tällaiset ovat typeriä kommentteja.”
Lehti elää tällä hetkellä suhteessa ihmisen kanssa, jolla on myös toinen kumppani.
”Se ei tunnu yhtään epäluonnolliselta. Puhumme asiasta avoimesti.”
Asiaton kommentointi on helpompi sivuuttaa
Susanne Lehti sanoo, ettei välttämättä aina jaksa puuttua asiattomaan kommentointiin työpaikalla.
”Lesbouden suhteen saatan huomauttaa, että jokin kommentti ei ollut asiallinen. Mutta sen sanomiseenkin minulla on korkea kynnys.”
”Jos minuun kohdistetaan heteropohjaista läppää, saatan heittää takaisin, että tämä vitsi ei koske minua, sillä olen kiinnostunut samasta sukupuolesta”, hän jatkaa.
Lehti sanoo, että hän ei takerru helposti esimerkiksi vanhentuneisiin termeihin, joita ihmiset saattavat käyttää puhuessaan sateenkaari-ihmisistä.
”Jos joku käyttää vanhentunutta tai väärää termiä ilman pahaa tarkoitusta, en koe painetta puuttua asiaan. Mielestäni kaikki voisivat ottaa rennommin tässä asiassa”, hän huomauttaa.
”Jos esimerkiksi vanhempi ihminen puhuu transseksuaaleista vaikka pitäisi puhua transsukupuolisista, tärkeintä on, että hän keskustelee asiasta ja yrittää ymmärtää.”
Huoli lakimuutoksista
Lehden mukaan seksuaalivähemmistöjen näkyvyys ja ymmärrys ovat nykyään melko hyvällä tasolla.
”Toivon vain, että oikeuksissa ei mennä takapakkia, kuten on globaalisti käynyt. On tärkeää, että saavutetut oikeudet, kuten tasa-arvoinen avioliittolaki, säilyvät. Uuden hallituksen linjaukset hirvittävät, sillä niissä ei ollut sanaakaan sateenkaarioikeuksista”, Lehti sanoo.
Hän sanoo toivovansa parannusta transoikeuksiin, jotka eivät hänen mukaansa ole vielä lainkaan toivotulla tasolla. Lisäksi hän puhuu eheytymishoitojen kieltämisen puolesta.
Lehti ei työskentele enää laitoshoidon parissa. Hän valmistui viime vuonna artesaaniksi ja on työskennellyt kesäkuun ajan restaurointitöissä kunnostaen vanhoja puuikkunoita. Työrupeama kestää vain kuukauden, mutta Lehti toivoo työllistyvänsä myös jatkossa restauroinnin pariin.
Hänen arkeaan tasapainottaa rakas harrastus, roller derby. Lehden mukaan Turun seura DRRD (Dirty River Roller Derby) tarjoaa turvallisen ympäristön kaikille sukupuolille ja seksuaalisuuksille. Treenitilassa ei esimerkiksi käytetä sukupuolittavia ilmauksia
”Siellä ei tarvitse stressata, vaan saan olla oma itseni”, Lehti sanoo.
Lue myös:
Olli, 27, kyllästyi työpaikkojen homovitseihin – kysyy nyt aina työhaastatteluissa yhden kysymyksen
The post Susanne, 27, on lesbo, aseksuaali ja polyamorinen – ei uskaltanut olla töissä oma itsensä: ”Jotkut alkavat suhtautua oudosti” appeared first on Duunitori.