Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Oletko aina lomaillut väärin? Työhyvinvointiin erikoistunut lääkäri kertoo suomalaisten yleisimmän lomavirheen

$
0
0

Millainen on oikeasti palauttava ja rentouttava loma? Mitä kannattaa tehdä, entä mitä ei missään nimessä? Työhyvinvointiin erikoistunut lääkäri Lari Karjula kertoo, kuinka lomasta saa oikeasti rentouttavan.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 12.7.2019.

Loma on ollut riittävän palauttava, kun työasiat ovat jääneet taka-alalle, lomalla on ollut mielekästä tekemistä ja on pystynyt keskittymään hyvään palautumiseen. Näin linjaa lääkäri Lari Karjula, joka työskentelee työhyvinvoinnin parissa Hälsa-valmennusyrityksessä.

”Eli kannattaa tehdä asioita, jotka vapauttavat mieltäkin työasioista”, Karjula tiivistää.

Yksinkertainen keino palauttavaan lomailuun on pitää kiinni tavallisesta elämänrytmistä lomallakin. Tämä jää suomalaisilla liian usein tekemättä, jos lomalla haluaa irtautua arjesta ja heittää normaalit arkirutiinit nurkkaan.

”Niin sanottuja poikkeuspäiviä ei voi olla jatkuvasti. Eli joka yö ei voi olla kalassa eikä joka ilta voi juoda alkoholia – mikäli siis toivoo palautuvansa lomalla.”

Mistä sitten tietää, onko rentoutunut ja palautunut lomalla tarpeeksi?

”Sen tuntee kropassa. Jos on loman jälkeen on rättiväsynyt olo, on hyvä miettiä, kuinka pyrkiä edistämään palautumistaan loman aikana. Myös lomalla pitää tehdä fiksuja ratkaisuja, vaikka ottaakin tavallista rennommin. On myös hyvä miettiä, mistä saa oikeasti iloa ja mikä auttaa todellista palautumista ja rentoutumista”, Karjula kehottaa.

Jos keho käy ylikierroksilla, lähde luontoon

Jos töissä tai arjessa on ollut erityisen stressaavaa juuri ennen lomaa, voi tuntua, että käy ylikierroksilla vielä loman alkamisen jälkeenkin. Usein loman alussa voi mennä pari päivää ennen kuin keho ja mieli rauhoittuvat. Mutta jos työasiat pyörivät vielä senkin jälkeen mielessä ja keho käy ylikierroksilla, on hyvä pysähtyä.

”Kannattaa kuunnella omaa kehoa ja miettiä, miksi käy kierroksilla. Jos tuntuu, etteivät omat keinot eli esimerkiksi läheisille puhuminen, työasioiden syrjään laittaminen, lepo sekä riittävä ja rentouttava liikunta auta, kannattaa pistäytyä ammattilaisen luona”, Lari Karjula neuvoo.

”Työterveys, terapeutti, työnohjaaja tai valmentaja ovat hyviä kontakteja, joihin kannattaa olla yhteydessä jos kierrokset eivät laske.”

Karjula kehottaa aloittamaan yksinkertaisilla teoilla hyvinvoinnin parantamiseksi.

”Oma suosikkini on urheilu ja luonto yhdistettynä. Karkaan juoksulenkille lähimaastoon. Siellä aistii luonnonäänet ja hajut. Luonnossa liikkuminen aktivoi tutkitusti parasympaattista hermostoa eli auttaa laskemaan kierroksia.”

Sometauko loman ajaksi?

Jotkut kokeilevat lomalla somelakkoa. Onko se tarpeen?

”Sometauko on ehdottomasti hyödyllinen. Joskus on katsottava riittävän kaukaa, että näkee kunnolla. Somessa roikkumisesta on harvoin hyötyä omalle hyvinvoinnille”, Karjula sanoo.

”Samalla sanoisin, että terveestä somen käytöstä ei sinänsä ole haittaa. Somessa on kuitenkin aina riski, että sen käyttö ei pysy hanskassa.”

Karjulan mukaan lakko sopii erityisesti niille, jotka eivät pysty pitämään somen käyttöään kohtuuden rajoissa. Tällöin täysi rajoitus voi olla sopiva keino katkaista liikakäytön.

”Kohtuus sopii niille, joilla kohtuus pysyy oikeasti maltillisissa määrissä. Jos on stressaajatyyppi, ei somessa kannata viettää lomalla aikaa varsinkaan työasioihin liittyvissä kanavissa.”

Vietä rentouttava loma – lääkärin vinkit

1. Nuku riittävästi

Ihminen tarvitsee unta 7,5–8,5 tuntia yössä. Pidä myös säännöllinen unirytmi suurimman osan viikosta.

2. Pidä kiinni ateriarytmistä

Syö säännöllisesti eli 5–6 kertaa päivässä.

3. Liiku joka päivä, lähde ulos

Harrasta myös reippaasti sykettä nostavaa liikuntaa.

4. Vietä aikaa tärkeiden ihmisten kanssa

Muut ihmiset ovat elämän suola.

5. Ole varovainen alkoholin kanssa

Rajoita alkoholin käyttö yhteen tai kahteen päivään viikossa, jotta pystyt myös palautumaan.

Lue myös:

Menikö loma tissutellessa? Lääkärin yksinkertainen sääntö paljastaa epäterveellisten elintapojen hinnan

Miten loma vaikuttaa? Lääkäri kertoo, miksi usein sairastuu heti loman alkaessa

Kuinka pitkä on sopivan pituinen kesäloma? Työterveyslääkäri vastaa

Mikä on lomaraha? Näin lomarahan määrä lasketaan – katso esimerkki

Millainen on hyvä poissaoloviesti? Kopioi valmis mallipohja käyttöön lomasi ajaksi

Loma edessä? Muista nämä käytännön asiat

The post Oletko aina lomaillut väärin? Työhyvinvointiin erikoistunut lääkäri kertoo suomalaisten yleisimmän lomavirheen appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles