Mona Kajander luopui kokonaan pysyvästä kodistaan ja yhdistää nyt reissaamisen ja työnteon. Digiyrittäjän paikkariippumaton työ kulkee sinne, minne hän ikinä haluaakaan matkustaa.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 12.5.2022.
Sänky, sohva, televisio ja ruokapöytä. Mona Kajander päätti luopua huonekaluistaan ja kaikista ylimääräisistä tavaroistaan, kun hän muutti pois Rovaniemen asunnostaan helmikuun lopussa. Edessä siinsivät Pyhätunturin maisemat, joiden kupeessa hän viettäisi seuraavat kuukaudet.
Nyt Kajander on tehnyt virallisesti paikkariippumatonta työtä muutaman kuukauden ajan Lapissa – ilman ikiomaa kotia, johon palata. Hän ei koe hypänneensä tyhjän päälle, vaan vasta nyt maailma on todella auki hänen haaveilleen.
”Tietysti minua jännitti tällainen liikkuvampi elämäntyyli, kun lopulta oikeasti luovuin pysyvästä asunnosta. Mietin, miten kaikki sujuisi. Henkilökohtaisessa elämässäni olen aika spontaani, joten luotin, että arki kyllä muotoutuu uusiin uomiinsa kuin itsestään”, Kajander pohtii.
Ratkaisu on tuntunut juuri oikealta. Olihan Kajander tehnyt digiyrittäjänä alusta lähtien hommia joustavasti ja milloin missäkin. Eikä tavaroiden myyminenkään haitannut. Se tuntui pikemminkin vapauttavalta.
Materian ja paikoillaan pysymisen sijaan hän janoaa mahdollisuuksia reissata vieraisiin paikkoihin, kokea ikimuistoisia elämyksiä ja tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Silloin hän kokee olevansa oikeasti elossa.
”Sisälläni asuu uranrakentaja, joka haluaa kehittää yritystä ja antaa sille kaikkensa. Samaan aikaan olen todella kiinnostunut ympäröivästä maailmasta ja rakastan matkustaa. Nykyisessä elämäntilanteessani näiden yhdistäminen onnistuu hienosti.”
Diginomadin elämä houkutteli ryhtymään yrittäjäksi
Vuoden 2020 loppupuolella Kajander hyppäsi täysipäiväiseksi yrittäjäksi viestinnän asiantuntijan palkkatyöstään. Nyt hän auttaa oman alansa asiantuntijoita ja palvelualan yrittäjiä myymään osaamistaan Instagramissa orgaanisen markkinoinnin avulla.
”Yrittäjyys on aina kiinnostanut minua, vaikka lähisuvussani ei ole ollut yrittäjiä esikuvina. Lopullinen niitti päätökselleni oli se, kun viimeisimmässä työpaikassani Lapin Yrittäjissä sain edistää nimenomaan paikallisten yrittäjien asioita.”

Kajander on työllistänyt itsensä alusta saakka digiyrittäjänä, eikä ole koskaan kaivannut kiinteää toimistoa työnteolle. Halu itsensä työllistämiseen tiivistyy vapauden tunteeseen, joka on hänen mielestään samaan aikaan hiukan arvaamaton ja äärimmäisen innostava.
”Nautin erityisesti vapaudesta, kun en ole sidottu mihinkään tiettyyn paikkaan. Kun saan itse päättää, missä teen töitä ja miten vietän vapaa-aikani, voin paremmin ja pystyn antamaan kaikkeni myös asiakkailleni”, Kajander kuvailee.
Juuri digital nomadin elämäntyyli vetää häntä puoleensa, koska se mahdollistaa työnteon paikkariippumattomasti. Tällöin työt kulkevat kätevästi mukana tietokoneella, vaikka sijainti vaihteleekin matkustelun myötä.
”Jos minut nykyisessä työtilanteessani yrittäjänä velvoitettaisiin sitoutumaan toimistotyöaikaan ja istumaan vain neljän seinän sisällä, se tuntuisi suorittamiselta. En saisi itsestäni yhtä paljon irti, eikä luovuudelle olisi sijaa samalla tavalla kuin nyt vapaana yrittäjänä.”
Paikkariippumaton työ vaatii luovuutta ja järjestelmällisyyttä
Käytännössä Kajander tarvitsee työntekoaan varten vain tietokoneen ja nettiyhteyden. Myös sopivan rauhallinen ja hiljainen tila on välttämätön, koska hän pitää asiakastapaamisia verkon välityksellä useita kertoja viikossa.
Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, millaiset työskentelyolot uudessa paikassa odottavat.
”Kerran täällä Lapissa tuli yllättäen viiden tunnin sähkökatko. Ja viime vuoden lopussa Espanjassa ollessani asunnon alapuolella alkoi hirveä remontti. Joskus siis työpäivän aikanakin täytyy luovia ja vaihtaa paikkaa lennosta.”
Paikkariippumattomuuden yllätyksellisyys ei häiritse Kajanderia. Hän on armollinen itselleen, koska kaikkiin asioihin ei ole kuitenkaan mahdollista vaikuttaa. Ennemmin epävarmuuden tunteet liittyvät yrittäjyyteen, mutta niitä hän on jo oppinut sietämään.
”Vaatii tietynlaista yrittäjäluonnetta, että pystyy luottamaan tulevaisuuteen. Paikkariippumattomuus tuo tähän oman lisänsä, mutta lähinnä se kutkuttaa ja motivoi minua.”
Kajanderin mukaan paikkariippumattomassa työssä kannattaa kuitenkin luoda uusia rutiineja tai pitää tutuista kiinni, jotta maisemanvaihdos ei kuormita liikaa. Samoin työajalle on hyvä asettaa rajat, koska usein toimisto ja koti ovat yksi ja sama paikka.
”Varmasti paikkariippumatonta työtä voi tehdä myös palkkasuhteessa. Onhan etätyö tullut jo yleisesti tutuksi. Luulen, että ainakin mahdollisimman selkeä työnkuva ja tietty tuntimäärä helpottavat työskentelyä paikkariippumattomasti”, Kajander tuumaa.
Valmistautuminen kannattaa ennen hyppyä uuteen
Miten uudenlaiseen elämäntyyliin sitten on syytä valmistautua? Kajander nostaa ensimmäisenä esiin taloudelliset kysymykset, eli kuinka voi kustantaa itselleen omannäköisen elämäntyylin.
Eläminen vaatii aina tietyn määrän rahaa riippuen siitä, millaisessa kohteessa asuu, mitä elämässään haluaa tehdä ja miten usein matkustaa paikasta toiseen. Siksi Kajanderin mielestä myös pienillä tuloilla voi tehdä mainiosti paikkariippumatonta työtä.
”Yrittäjänä se vaatii lukujen pyörittelyä ja laskelmia siitä, että varmasti pärjää, vaikka paikka muuttuisikin säännöllisesti. Jossain asuminen voi olla hyvinkin edullisempaa kuin Suomessa, mutta itse hakeudun ensisijaisesti paikkoihin, jotka kutsuvat minua aidosti.”

Talouden lisäksi ajankohdallakin on väliä. Ennen kuin vaikkapa myy asuntonsa, kannattaa varmistaa, että oma työtilanne ja henkinen jaksaminen ovat tasapainossa. Elämän muutoskohdissa kalenteria ei kannata buukata täyteen, vaan antaa itselleen aikaa ja tilaa sopeutua.
”Minua helpotti tieto siitä, että olin asettanut itselleni deadlinen, milloin muuttaisin Rovaniemeltä Pyhätunturiin. Näin pystyin henkisesti valmistautumaan muutokseen ennakkoon. Ja olihan minulla jo tiedossa seuraava kohde, johon muuttaisin asumaan.”
Turhista tavaroista Kajander suosittelee hankkiutumaan eroon. Itse hän aikoo säilyttää varastossa sellaisia asioita, joilla on tunnearvoa. Esimerkiksi isän tekemä sohvapöytä odottaa paikkaansa siihen asti, kunnes Kajander tulevaisuudessa asettuu jonnekin pidemmäksi aikaa.
”Jos taas lähtee Suomesta suoraan ulkomaille, passi- ja viisumiasiat kannattaa hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ja tarkistaa eri maiden koronasäännökset”, Kajander muistuttaa.
Menolippu Aasiaan, eikä paluusta tietoakaan
Kesäkuun alussa Kajander aikoo suunnata Lapin tuntureilta Kaakkois-Aasian saarimaisemiin. Todennäköisesti kohteena on Indonesia. Yrityksen kirjat säilyvät Suomessa, vaikka nainen lähtee maailmalle. Kotimaastaan Kajander jää kaipaamaan eniten läheisiään.
”Suunnitelmissani on napata menolippu ja lähteä pelkästään käsimatkatavaroilla: repussa kulkevat työvälineet ja pienehkössä rinkassa vaatteet ja muut tavarat.”
Hän arvelee tekevänsä töitä yhteisöllisissä työtiloissa, kahviloissa tai valmiiksi kalustetussa asunnossa. Väliaikaisessa kohteessa omaisuus voi hetkellisesti kasvaa, mutta hänen tärkeimmät tavaransa mahtuvat yllättävän pieneen tilaan.
Tulevaisuudessa Kajanderia houkuttelevat myös ainakin Uusi-Seelanti ja Alppimaat – eli sellaiset luontokohteet, joissa pääsee harrastamaan. Lumilaudan päällä Kajander on seissyt 5-vuotiaasta lähtien.
”Tiedän, että olen etuoikeutetussa asemassa, kun pystyn rakentamaan omannäköistäni elämää siten, että saan tehdä töitä ja matkustaa näin vapaasti. Olen siitä tosi kiitollinen.”
Kajanderia inspiroi se, että hän voi edetä vapaasti oman fiiliksen mukaan. Yhdessä kohteessa voi viettää vaikkapa kuukauden ja toisessa jopa vuosia, jos paikkaan oikein tykästyy.
”Vierastan ajatusta, että osaisin päättää jo nyt, missä haluan olla puolen vuoden päästä – saati missä viettäisin loppuelämäni. Onneksi mitään ei ole pakko päättää ennakkoon, vaan voin mennä sinne, mikä tuntuu milloinkin oikealta.”
Lue myös:
The post Monan työ ei katso aikaa tai paikkaa – näin jatkuva etätyö ympäri maailmaa onnistuu appeared first on Duunitori.