
Kotimaan rekrytointimarkkinat ovat murroksessa aikakauden trendien mukaisesti. Mistä yrityksen tulevat työntekijät tavoitetaan parhaiten – pitävätkö perinteiset kanavat pintansa, vai nousevatko uudet kanavat rinnalle ja ohi? Millaisten kanavien voimaan teidän yrityksenne luottaa?
Duunitori toteutti nyt kolmatta vuotta peräkkäin Kansallisen rekrytointitutkimuksen. Tutkimus selvittää rekrytoinnin tilaa ja trendejä Suomessa vuosittain. Vuoden 2015 rekrytointitutkimuksen tulokset julkaistiin huhtikuussa. Viime viikolla kerroimme työnantajamielikuvan tärkeydestä, nyt aiheena on rekrytointikanavat. Tekstissä esiintyvät lainaukset ovat Rekrytointitutkimuksen vastaajien avoimia kommentteja.
Mahdollisuuksia rekrytoida on tänä päivänä lukuisia eri kanavia – työnantajien erilaiset tarpeet säätelevät niiden hyödyntämisen tasoa. Ei ole tosin mitään järkeä lähteä kaikenkirjaviin kanaviin mukaan, koska se on jo tehotonta.
Omiin kanaviin ja kontakteihin luotetaan
Edellisen vuoden tuloksiin verrattuna henkilöstön omien kontaktien merkitys on yhä kasvussa uusien työntekijöiden rekrytoinnissa, samoin kuin TE-palveluiden hyödyntäminen. Vastaajat pitävät yrityksen omia www-sivuja edelleen tärkeänä kanavana rekrytoinnissa, samoin kuin sisäistä hakua.
Rekrykanavat painottuvat verkostoihin, suosituksiin ja suorahakuun.
Odotettavasti perinteisten medioiden rooli ei tänäkään vuonna kerää kannatusta tärkeänä rekrytointikanavana. Sosiaalisen median hyödyntäminen rekrytoinnissa on myös kasvussa, ja varsinkin LinkedInin merkitys rekrytointikanavana on entistä suurempi. Lisää sosiaalisen median kanavista rekrytoinnissa voi lukea täältä: Näitä some-kanavia työnantajat suosivat rekrytoinneissa
Good people know good people
Se, että vuodesta toiseen oman henkilöstön kontakteihin luotetaan rekrytoinnissa, on järkeenkäypää. Kukaan tuskin suosittelisi tuttavaansa tehtävään, jos ei oikeasti uskoisi tämän olevan potentiaalinen kandidaatti haluttuun positioon. Lisäksi – good people know good people, eikö vain? Se ei tietysti riitä, joten tottakai yleensä mukana tulee olla muitakin kanavia.

Rekrytointi on menossa vaativampien töiden osalta sosiaaliseen mediaan ja verkostoitumiseen. Perustöihin rekrytoidaan vanhoin menetelmin, mikä varmaan myös tulee muuttumaan tulevaisuudessa enemmän sähköisiin kanaviin ja vuokratyönvälitykseen.
Seuraavalla viikolla käsittelemme rekrytointipäätökseen vaikuttavia tekijöitä!
Lataa tutkimuksen tulokset:
Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015
Osallistu keskusteluun Twitterissä: #rekrytointitutkimus2015
Rekrytointitutkimus toteutettiin maaliskuussa 2015 sähköisellä kyselylomakkeella ja siihen vastasi 301 rekrytoinnista ja henkilöstöasioista vastaavaa henkilöä. Vastaajia pyydettiin vastaamaan asiantuntija- ja esimiesrekrytointien näkökulmasta. Kyselyssä vastaajilta kysyttiin perustietojen lisäksi muun muassa mielipiteitä suorahausta, rekrytointiprosessista, työnantajamielikuvasta ja ilmoituskanavista. Lisäksi vastaajat saivat pohtia rekrytoinnin tulevaisuutta.
Lue myös edelliset artikkelit:
Hyvä työnantajamielikuva on avain onnistuneeseen rekrytointiin
Näitä some-kanavia työnantajat suosivat rekrytoinneissa