Työuupumus voi osua kenen tahansa kohdalle, mutta miten tunnistaa ajoissa, että stressi on muuttumassa uupumukseksi? Asiantuntija kertoo, millaiset merkit kertovat työuupumuksesta.
Suomalainen sisu saa työntekijän puskemaan läpi vaikka harmaan kiven, mutta sinnikkyys voi kääntyä myös työntekijää vastaan. Joskus sisun turvin pusketaan pidemmälle kuin olisi järkevää.
Työterveyslaitoksen johtajan ja työterveyspsykologian dosentin Kirsi Aholan mukaan kukaan ei uuvu yhdessä yössä, vaan työuupumus on lähes aina seurausta pitkittyneestä stressistä.
”Oireet voivat olla monenlaiset, ja jokainen kokee uupumisen omalla tavallaan. Siinä missä jollakulla korostuvat fyysiset kolotukset ja vaivat, voi toinen kärsiä univaikeuksista ja joku puolestaan tunteiden säätelyn vaikeuksista”, Ahola kertoo.
Vaikka merkit ovat yksilöllisiä, lähtökohtaisesti Aholan mukaan kannattaa huolestua, kun tilanne töissä ei pysy enää omassa hallinnassa.
Uupuneella pakka ei pysy kasassa
Jokainen kokee työnsä joskus kuormittavaksi, mutta mistä tietää, että stressi on muuttumassa uupumukseksi?
”Kun henkilö on stressaantunut, hän pystyy tyypillisesti tsemppaamaan ja saattamaan työnsä kunnialla loppuun, mutta uupumuksen lisääntyessä voimavarat ovat niin vähissä, että pakka ei kaikesta yrittämisestä huolimatta pysy kasassa.”
Tässä tilanteessa tyypillisesti myös työkaverit alkavat huolestua tilanteesta. Kun työpaikalla huomataan, että kollegan työt eivät suju tai käytös muuttuu merkittävästi, on viimeistään aika huolestua.
”Mitä varhaisemmassa vaiheessa uupumuksen ensioireet tunnistaa ja niihin puuttuu, sitä helpompi tilanne on korjata”, Ahola sanoo.
”Jos töihin ei ole kiva mennä, tai rinnan alla on jatkuva huoli ja pelko, on tilanteeseen aika puuttua.”
Lue myös: Tiedätkö mitä tehdä, jos tarvitset apua tai uuvut töissä? Näin varhaisen tuen malli toimii
Työuupumus – kolme kriittistä oiretta
”Monet uupuneet ovat kertoneet, että töissä pinnistellään viimeiseen asti, mutta kotona uupumus ottaa vallan. Jos työlle annetaan 110 prosenttia ja kaikki vapaa-aika kuluu työpäivistä toipumiseen, niin jotain on pielessä”, Ahola kertoo.
Työuupumukseen liittyy myös kolme erityisoiretta, joita kannattaa tarkkailla paitsi itsessään, myös työkavereissa.
1. Jatkuva väsymys
Tavallisesta, fyysisestä väsymyksestä toipuu lepäämällä, mutta työuupumus painaa jatkuvasti harteilla. Uupunut kokee fyysisen väsymyksen lisäksi, että mieli on jähmeä, eikä ajatus kulje.
Uupumuksen aikaansaamaa voimattomuutta ei selätetä ilta- ja viikonloppuvapailla, vaan olo on maanantaina edelleen toivoton.
2. Asennemuutokset työtä kohtaan
Uupuneella on tapana ottaa etäisyyttä työhönsä, mikä näkyy myös selvinä asennemuutoksina omaa työtä kohtaan. Uupunut työntekijä alkaa nähdä työtehtävänsä turhina, järjettöminä tai mahdottomina. Kyyninen suhtautuminen toimii työntekijän henkisenä suojakuorena.
3. Asennemuutokset itseä kohtaan
Uupuneen työntekijän kyynistyminen ei ulotu ainoastaan työhön, vaan myös omaan itseen. Uupumuksen myötä alentunut suoriutuminen töissä näkyy työntekijän ammatillisen itsetunnon alenemisena. Kun kokemus omasta pärjäämisestä, osaamisesta ja aikaansaamisesta laskee, ei työntekijällä riitä enää uskoa asioiden järjestymiseen.
Lue myös:
Masennus vie voimavarat ja syö työtehon – nämä ovat hälytysmerkit, joista pitäisi huolestua
The post Tunnista työuupumus ajoissa – katso 3 kriittistä oiretta appeared first on Duunitori.