
Kristillisdemokraatit haluaa työllisyyden eteen tehtävän paljon, mutta sen konkreettiset keinot ovat vähissä. Puolue käyttäisi työttömyysturvaa vaikeimmin työllistyvien palkkatukena.
Duunitori tutkii tuoreista eduskuntavaalien vaaliohjelmista, miten eduskuntapuolueet nostaisivat työllisyyttä. Vaalilupaukset vertailussa -juttusarjassa tutkitaan viimeisenä Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliohjelmaa.
Lue kaikki juttusarjan artikkelit täältä:
Mitkä Duunivaalit? Lue lisää uutisia täältä.
Pääpointti työllisyyspolitiikassa:
Vaaliohjelma ei anna numeerista tavoitetta, mutta puheenjohtaja Sari Essayah on toisaalla kertonut, että työllisyysasteessa on tähdättävä vähintään 75 prosenttiin.
Vaaliohjelman työllisyysosion otsake lupaa, että ”osaamisella, työllä ja yrittämisellä (saavutetaan) hyvinvointia” ja saa kuulostamaan yhtälön helpolta.
Ohjelmassa halutaan monia asioita paremmaksi, mutta ei avata, miten ne tehtäisiin – tässä siitä esimerkki: ”Työvoiman liikkuvuutta on parannettava ja pyrittävä paremmin yhdistämään työnhakijat avoimiin työpaikkoihin”.
Vaaliohjelman tyylilaji ei lupaa vaan käskee ja ulkoistaa: on asioita, joita on tehtävä ja asioita, joita ei saa tehdä.
Konkreettiset keinot löytää työtä:
Ehdotukset liittyvät useimmiten tukimuotoihin.
Puolueen mielestä työttömyysturvan käyttö palkkatukena on mahdollistettava vaikeimmin työllistyvien osalta. Puolue haluaa myös, että osatyökykyisen ja iäkkään tuen on jatkuttava nykyistä pidempään.
Yllättävä veto:
Joitakin tekstiosia on kierrätetty. Esimerkiksi lause ”Yrittäjien sosiaaliturvaa on parannettava, mikä lisää yrittäjyyden houkuttelevuutta ja madaltaa yrittäjäksi ryhtyvän riskejä erityisesti mahdollisten työttömyysjaksojen aikana” löytyy sanasta sanaan jo edellisestä vaaliohjelmasta 2015.
Muuta työllisyyteen liittyvää:
Kristillisdemokraattien mielestä kuntakohtaisia työvoiman moniammatillisia palvelukeskuksia on vahvistettava.
Mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen on sen mielestä lisättävä työlainsäädäntöä uudistettaessa.
Se kertoo haluavansa toteuttaa vuosilomapankin, jossa kertynyt lomaoikeus seuraa työntekijää työpaikan vaihtuessa. Alun perin STTK:n idea on kymmenkunta vuotta vanha.
Yrittämisen olosuhteita puolue helpottaisi muiden muassa pienentämällä määräaikaisesti ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta koituvia sivukuluja ja pidentämällä starttirahakautta.
Koulutuspaikkoja on kohdennettava kasvualoille ja aloille, jotka kärsivät työvoimapulasta.
Kristillisdemokraattien sosiaaliturvan malli on nimeltään kannustava perusturva, jossa perusetuudet yhdistyisivät yleistueksi. Tuessa olisi osa-aikaisiin töihin kannustava suojaosa, jonka jälkeen tulot vähentävät tukea noin 60 prosenttia.
Verotus:
Ansiotuloverotuksesta ohjelma ei sano mitään, mutta autojen verotus on mainittu.
Ohjelmasta jäi mieleen:
Kieltämättä sellaista ei ollut.
Teksti: Eija Kallioniemi
Tutustu Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliohjelmaan kokonaisuudessaan täällä.
Oma ehdokas vielä hukassa? Tee Duunitorin vaalikone:
Lue myös:
The post Näin Kristillisdemokraatit nostaisi työllisyyttä – ”Vaaliohjelman tyylilaji ei lupaa vaan käskee ja ulkoistaa” appeared first on Duunitori.