Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Näin kehität alaistaitoja

$
0
0

Viime aikoina on puhuttu paljon johtajista. Väitöstutkimuksen mukaan luovat ihmiset kaipaavat yhteisöllistä johtajaa, joka rakentaa ihmisläheistä työkulttuuria. Täällä Duunitorillakin on listattu kolme johtamisen peruspilaria ja tulevaisuuden johtajien tärkeimmät ominaisuudet.  

Mutta millä tavalla työntekijät voivat parantaa ilmapiiriä? Pitäisi myös puhua alaistaidoista eli työyhteisötaidoista. Miten kehität osaamistasi alaisena?

Hyvä johtaminen vaikuttaa työssäviihtymiseen, siitä ei ole epäilystäkään. Esimiehen ja alaisen väliseen suhteeseen ladataan huimasti odotuksia. Yleensä esimiesten tehtävänä on ylläpitää työhyvinvointia ja sopivaa työkuormaa. Hyvinvoinnin pohjan luo onnistunut esimies-alaissuhde, oikeudenmukainen ja yhdenvertainen johtaminen.

Mikään ei piristä perusmaanantaita kuin yllättävä kehu. Kehu siis työkavereitasi!

Palvelukseen otetaan: ”hyvä tyyppi”

Sana ’alainen’ särähtää monen korvaan. Etenkin asiantuntijat tai luovilla aloilla työskentelevät eivät miellä itseään herkästi alaisiksi. Organisaation näkökulmasta siellä missä johtaja tai johtajia, on myös alaisia. Heidän välinen suhteensa on toki muuttunut sitten tehdastyöaikojen.

Yleisesti alaistaidoilla tarkoitetaan työyhteisötaitoja. Miten työntekijät toimivat osana työpaikkaa? Kansankielessä alaistaidoilla viitataan siihen legendaariseen ”hyvään tyyppiin”. Työilmapiirin kehittäminen ei ole vain esimiesten yksinoikeus. Myös työntekijä voi parantaa työpaikan ilmapiiriä. Vaikka pomo olisi kuinka taitava tahansa, ei hän yksistään pysty parantamaan työpaikan ilmapiiriä.

Nykyisin vannotaan alaistaitojen merkitystä etenkin työhyvinvointiin ja koko työyhteisön tuloksellisuuteen. Tyytyväiset työntekijät ovat tehokkaampia ja saavat parempia tuloksia aikaan. Alaistaidot kehittyvät myös työkokemuksen myötä.

Aina valmiina

Hyvä työntekijä on kuin partiolainen. Tee se mitä lupaat ja tee työsi hyvin. Samalla työtekijä kantaa vastuunsa ei vain omasta työstä, vaan on kiinnostunut koko tiimin, koko yksikön ja yrityksen parhaasta.

Taannoin puhuttiin sisäisestä yrittäjyydestä. Vaikka työntekijä olisi palkkasuhteessa, hän voi ajatella työnsä kautta kuin yrittäjä. Nähdä mahdollisuuksia siellä, missä muut eivät näe. Ja kykyä tarttua näihin uusiin tilaisuuksiin.

Ole myönteinen

Sanotaan, että pessimisti ei pety. Ehkä. Mutta optimisti yllättyy iloisesti. Työelämä on jatkuvassa muutoksessa. Jos joskus tuntuu siltä, että olet välillä hukassa, ei hätää: et ole yksin. Kun työ on muuttumassa, on hyvä aika oppia uutta ja uskaltaa jopa kyseenalaistaa aikaisempi.

Olennaista on miten asennoidut muutokseen. Olemalla avoin, myönteinen ja kuuntelemalla mitä muut sanovat, olet luomassa avointa ilmapiiriä. Ja saadessasi palautetta, ota se vastaan rakentavana. Mitä seuraavalla kertaa voit tehdä paremmin. Ei siis kannata etsiä syyllisiä tai syyllistää esimiehiä kaikkeen pahaan.

Aseta itsellesi tavoitteet

Työhaastatteluiden vakiokysymyksiä on ”missä näet itsesi kolmen vuoden päästä?”. Miksi haastattelun jälkeen unohdamme tavoitteiden asetannan? Aseta itsellesi selkeät tavoitteet ja kerro tavoitteistasi esimiehellesi ja kollegoillesi. Tätä kautta muut tietävät mitä pidät työssäsi tärkeänä ja millä tavalla haluat kehittyä. Mieti myös mikä motivoi sinua ja mitkä asiat saavat sinut jopa liekkeihin.

Avoin viestintä

Moni hyvä idea on kaatunut heikkoon viestintään. Hyvä alaissuhde ja työyhteisötaidot pohjautuvat ennen kaikkea avoimeen kommunikointiin. Kerro pomollesi, mitä odotat häneltä. Kehu esimiestäsi ja anna hänelle palautetta hänen onnistumisistaan. Avoin viestintä kasvattaa luottamusta. Muut luottavat sinuun ja sinä voit luottaa muihin työyhteisössäsi.

The post Näin kehität alaistaitoja appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles