
Hissipuhe on monikäyttöinen ja tehokas työkalu työnhaussa. Hissipuheen avulla kiteytät oman osaamisesi ja tarjoamasi hyödyt napakaksi spiikiksi. Sitä voit käyttää soittaessasi, tapaamisessa rekrymessuilla, työhakemuksessa, haastattelussa – ja tietenkin hissikeskustelussa.
Hissipuhe eli elevator pitch on vanha myyntiedustajien kikka. Tarinan mukaan hyvä myyjä vakuuttaa potentiaalisen asiakkaan hissimatkan aikana eli vajaassa minuutissa. Tässä ajassa pitää kertoa kuka on, mitä yritystä tai tuotetta edustaa, mitä tuotteet tekevät ja mitä asiakashyötyjä tuotteet tarjoavat.
Hissipuhe on yleistynyt myös työnhaussa. Työtä hakiessa joudut usein tilanteisiin, jossa pitää kiteyttää oma osaamisesi ja samalla erottautua kymmenistä hakijoita. Tästä syystä kannattaa kehittää hissipuhe työnhakuun.
Hissipuheen etuna on, että sen avulla kiteytät osaamisesi yksinkertaisiksi, selkeiksi myyntilauseiksi. Kun aikaa on vähän, keskity olennaiseen ja jätä rönsyilyt pois. Hissipuhe on monikäyttöinen. Se sopii kaikkiin tilanteisiin, joissa tapaat työnantajan tai rekrytoinnista vastaavan henkilön ensimmäistä kertaa. Tällöin voit iskeä tiskiin hissipuheesi.

Neljä vinkkiä hissipuheeksi
Hissipuheen laatimiseen on monia opuksia. Tässä peruskaava, jota pystyt varioimaan erilaisiin tilanteisiin. Rekryhaastattelussa on aikaa enemmän, puhelinkeskustelussa, rekrymessujen ständillä tai hississä pitää olla ytimekäs ja iskevä.
1. Kuka olet?
Aloita kaikkein helpoimmasta osuudesta. Kerro alkuun vain parilla lauseella kuka olet. Tarkoitus ei ole kertoa henkilöhistoriaasi, vaan tämän avulla päästään käyntiin.
2. Mitä osaat?
Esittelyn jälkeen kerro mitä osaat ja missä olet hyvä. Osaamista ei kannata valehdella, mutta nyt kun myyt osaamistasi niin kannattaa olla ylpeä siitä mitä osaat. Osaamista voi olla vaikea keksiä, mutta listaa vaikka alexanderstubbmaiset kolme pointtia, vakuuttaaksesi vastapuoli.
Se, että Alexander Stubb käyttää puheessaan usein kolmea pointtia, ei ole sattumaa. Kognitiotieteilijöiden mukaan muistamme parhaiten 3-5 asiaa. Kaksi kohtaa on liian vähän ja seitsemän kohtaa on liian paljon. Kolme, neljä kohtaa on riittävästi.
3. Mitä hyötyä sinusta on?
Tämä on hissipuheen tärkein kohta. Pöytään isketään todellinen ässä: arvoväittämä. Eli mitä hyötyä sinusta on? Miksi sinut kannattaisi palkata? Nämä ovat kysymyksiä, joita rekrytoija miettii. Kun olet miettinyt näitä etukäteen, autat häntä. Ja olet askeleen lähempänä uutta työpaikkaa.
Miten työnhaussa tarjotaan hyötyjä? Tätä pitää miettiä työnantajan kautta. Funtsi, mitä he saavat, että palkkaavat sinut. Onko sinusta jotain taloudellista hyötyä? Mitä työnantaja saa maksettuaan palkkasi? Mitä erikoisosaamista sinulta löytyy? Osaatko jotain, mitä muut eivät osaa? Teetkö asioita tehokkaammin, nopeammin, tarkemmin? Onko sinulla kokemusta mitä he saattaisivat tarvita? Entä haluatko oppia uusia taitoja? Näistä tai näiden yhdistelmistä pystyt laatimaan omaa arvoväittämääsi. Mieti tätä työantajan näkökulmasta: miksi sinut kannattaa palkata?
4. Konkretisoi tarinoiden avulla
Jos jää aikaa esimerkiksi työhaastattelussa, kerro tarina jostain työ- tai kouluprojektistasi. Tarinat ovat loistava keino konkretisoida osaamistasi. Tarinoiden avulla kuvaat syy-seuraussuhteet ymmärrettävästi. Ja toisin kuin kolmen pointin listat, tarinat jäävät helpommin mieleen. Vaikka jännittäisi, ensin alkuun päästyäsi muistat kyllä tarinan kokonaan.
Hissipuhe on tehokas ja monipuolinen työkalu moniin eri tilanteisiin. Sen avulla kiteytät ja konkretisoit osaamisesi ja hyötysi rekrytoivalle organisaatiolle. Sen avulla pääset kehumisessasi vauhtiin ja pystyt höystämään räppiäsi konkreettisten tarinoiden avulla.
The post Hissipuhe työnhaussa appeared first on Duunitori.