

Käytkö töissä opintojen ohella? Opiskelijabarometrin mukaan noin neljännes opiskelijoista käy osa-aikatöissä opintojen ohella. Jaamme tässä artikkelissa vinkkejä siihen, miten opintojen ja töiden yhdistäminen sujuu ilman ylitsevuotavaa stressiä.
Moni opiskelija käy töissä opintojen ohella joko kerryttääkseen arvokasta työkokemusta tai rahallisen pakon sanelemana. Opiskeluelämä on Suomessa moniin muihin maihin verrattuna hyvin vapaata, ja useimmat opiskelijat pystyvät itse vaikuttamaan omaan lukujärjestykseensä ja kurssimääräänsä. Työssäkäyntiin on monilla siis periaatteessa aikaa, mutta opiskelun ja töiden yhdistäminen voi käydä ajoittain stressaavaksi. Siksi päätimme tässä artikkelissa pureutua siihen, miten yhdistelmästä voi selvitä niin, että aikaa jää riittävästi myös levolle ja vapaa-ajalle.
Kerro työnantajallesi avoimesti opiskeluistasi
Työnantaja odottaa, että työajallasi keskityt täysillä työtehtäviin ja hoidat työvuorosi niin kuin on sovittu. Opintojen ja töiden yhdistämisessä kuitenkin auttaa, jos voit olla esimiehellesi avoin siitä, että sinulla on velvollisuuksia myös töiden ulkopuolella. Keskustelkaa työnantajan kanssa esimerkiksi siitä, voisitko tehdä tenttiviikolla vähemmän vuoroja yleensä. Vastavuoroisesti voit olla töissä enemmän silloin, kun opiskeluissa on hiljaisempi ajanjakso.

Sano tiukasti ei liialle puurtamiselle
Kaikkea ei ehdi kerralla: Mieti tarkasti, paljonko työvuoroja ja montako kurssia voit ottaa samaan aikaan. Kiinnostavia kursseja ehtii usein käydä myöhemminkin, joten älä turhaan ahda kaikkea samaan periodiin. Samoin lisätulot saattavat helposti houkuttaa pomon pyytäessä töihin lisävuoroon. Opettele kuitenkin sanomaan ei, mikäli opiskelujen kanssa on kiirettä. Jos olet töissä nollatuntisopimuksella, sinulla on oikeus kieltäytyä työvuoroehdotuksista.

Opi ajanhallinnan mestariksi
Korkeakouluopinnot vaativat ajanhallintaa, sillä opiskelijan on itse huolehdittava siitä, että saa luettua tentteihin ja tehtyä erinäiset koulutehtävät ajallaan valmiiksi. Jos vielä käy töissä samaan aikaan, opintoihin käytettävää aikaa on luonnollisesti vähemmän ja ajanhallinnan merkitys korostuu.

Tarkastele kalenteriasi jokaisen periodin alussa ja suunnittele, milloin teet koulutyöt. Ole kuitenkin realistinen ajankäyttösi kanssa. Jos ahdat kalenterisi liian täyteen, lipsut väkisinkin suunnitelmistasi, mikä on taas omiaan tuottamaan ahdistusta. Tee ensin siis realistinen ajankäytön suunnitelma, ja yritä sitten pysyä siinä parhaasi mukaan.
Aikatalussa pysymisessä auttaa, kun tunnet itsesi ja sen, miten saat keskityttyä opiskeluun parhaalla tavalla. Oletko aamu- vai iltavirkku? Jos opiskelu sujuu sinulta parhaiten vaikkapa aamupäivisin, yritä järjestää työssäkäyntisi niin, että se sijoittuisi ainakin pääsääntöisesti johonkin muuhun aikaan. Mieti myös, opiskeletko mieluiten kotona, kirjastossa tai vaikkapa kahvilassa. Saatko keskityttyä paremmin musiikit korvilla vai hiljaisuudessa? Millainen kiva tekeminen opiskelun päätteeksi palkitsee sinua niin, että jaksat kirjoittaa vielä yhden sivun koulutehtävään? Keskittymisessä voi auttaa myös pomodoro-tekniikka. Siinä laitat kellon soimaan vaikkapa 25 minuutin päähän, keskityt sen ajan täysillä opiskeluun ja kellon soidessa pidät lyhyen tauon. Toista tämä muutama kerta ja pidä sen jälkeen pidempi, esimeriksi puolen tunnin tauko. Lue täältä lisää ajanhallinnan vinkkejä.
Kannattaa ottaa myös käyttöön apuvälineet ajanhallintaan. Netti ja sovelluskaupat ovat täynnä erilaisia sovelluksia to do -listojen tekoon ja kalenterinpitoon. Hyviä apuvälineitä ovat muun muassa Asana, Trello, Evernote ja Bullet Journal. Googlesta ja YouTubesta löydät lisää sovelluksia ja vinkkivideoita niiden hyödyntämiseen.
Opintojen ja töiden yhdistäminen on mahdollista, kun jätät rentoutumiselle riittävästi aikaa
Jotta jaksat painaa töissä ja koulussa, rentoudu riittävästi. Voit vaikka merkitä kalenteriin aikoja, jolloin et työskentele tai opiskele, vaan rentoudut. Muista, että kotitöiden tekeminen ei ole rentoutumista! Älä siis käytä vapaahetkiäsi aina siihen, että alat siivoamaan, kun “kerrankin on aikaa”. Tenttikaudella voi tuntua mahdottomalta varata aikaa rentoutumiseen, mutta juuri silloin se on sitäkin tärkeämpää. Jaksat paremmin painaa töissä ja tenttiin luvun parissa hyvin nukkuneena ja levänneenä.