

Oletko miettinyt, onko tehty päätös urasi suunnasta oikea? On mahdollista, että olet samalla hieman epävarma tulevaisuudestasi, mutta ajatus muutoksesta tuntuu työläältä tai ahdistavalta. Mistä sitten tietää, onko valinnut oikein? Kysy itseltäsi alla olevat kysymykset, niin saatat olla lähempänä vastausta.
Elämänmuutos sisältää useimmiten haasteen ja mahdollisuuden. Jos nykyinen työpaikkasi on ihan kiva ja viihdyt hyvin, on hyvä muistaa, ettei ruoho kuitenkaan ole aina vihreämpää aidan toisella puolen. Uranvaihto kysyy niin rohkeutta kuin paljon uusien taitojen oppimista – saatat joutua päivittämään osaamistasi tai kouluttautumaan, mikä tulee viemään jonkin verran myös aikaa. Uranvaihto kysyy siis resursseja ja energiaa, mutta jos oikeasti haluat sitä, älä anna tämän olla este unelmiesi tavoittelemiselle.
1. Kuinka usein ajattelet työtä työajan ulkopuolella?
Ajattelemme useammin sellaisia asioita, jotka meitä kiinnostavat. On totta, että työstä täytyy osata irtaantua ja työhön liittyvät ajatukset on pystyttävä siirtämään myös taka-alalle esimerkiksi vapaa-ajalla. Jos kuitenkin ajattelet työhösi liittyviä asioita vain työaikasi puitteissa, saatat olla väärässä paikassa.
Koskeeko työhön liittyvä pohdintasi työyhteisön epäkohtia tai sitä, minkä haluaisit työpaikallasi olevan toisin? Vai tuntuuko jokin projekti niin innostavalta, ettet toisinaan malttaisi mennä nukkumaan? Pohditko ruokaa laittaessasi, miten saisit tuotettua asiakkaallesi lisäarvoa? Arvaat varmaankin, mitkä näistä ajatuksista viestivät hyvää tunnetta työstäsi. Kun työ imee mukaansa, ratkaisut haastavampiin tilanteisiin tai ideat uusista mahtavista lähestymistavoista voivat yhtä hyvin syntyä myös työajan ulkopuolella.
2. Kerrytätkö nykyisessä työssäsi oikeita taitoja ja kokemusta?
Tämä kysymys on oiva etenkin silloin, kun urasi on sinulle tärkeä ja haluat menestyä. Nykypäivän työelämässä menestyäksesi sinulla pitää usein olla hallussasi tietynlainen kilpailuetu. Tähän liittyy ymmärrys siitä, missä olet hyvä, mitä haluat tehdä ja mitkä kyvyistäsi ovat arvostettuja alasi työmarkkinalla. Markkinalla erottuaksesi sinun tulee myös osata tuoda nämä asiat esille.
Voit miettiä, tukeeko nykyinen työpaikkasi kehitystäsi haluamaasi suuntaan ja tuoko se sinulle etua kaikilla osa-alueilla. Monesti kuulee sanottavan, että rakastamansa työn tekeminen ei edes tunnu työltä. Jos kuitenkin seuraa intohimojaan täysin sokeasti, voi löytää itsensä uralta, joka ei olekaan esimerkiksi taloudellisesti kestävä. Tällöin joutuu uuden valinnan eteen.
3. Miltä haluat urapolkusi näyttävän 10 vuoden päästä?
Voit peilata omaa tulevaisuuttasi ja uraasi kokeneempiin osaajiin työpaikallasi tai alallasi. Haluatko uralla edettyäsi päätyä tekemään samantyyppistä työtä kuin he tekevät?
Kukaan ei voi aloittaa huipulta, vaan matkalla sinne on tehtävä joskus tylsempiäkin tehtäviä. Jos maali on kuitenkin kirkkaana näkyvissä ja se on itsellesi tavoittelemisen arvoinen, ei kannata luovuttaa, vaikka joutuisit alemman tason tehtävässäsi tekemään myös asioita, jotka eivät tunnu kiinnostavilta. Nämä tehtävät saattavat olla tarpeellinen askelma pohjaksi sille, mitä haluat tulevaisuudessa rakentaa.
Etkö tiedä, millainen urapolkusi tulee olemaan nykyisessä työssäsi? Etsi yrityksestäsi tai alaltasi kokeneempi työntekijä, jonka näkemystä arvostat. Kysy, mistä asioista hän pitää työssään eniten, millaisia projekteja hänellä on ja mitä neuvoja hänellä olisi antaa henkilölle, joka haluaa edetä alalla. Keskustelut ovat hyvä tapa saada tarkempaa kuvaa siitä, mitä voit odottaa uraltasi tulevaisuudessa sen pysyessä nykyisellä suunnallaan.
Mieti lopuksi vastauksiasi näihin kolmeen kysymykseen. Ne helpottavat sinua hahmottamaan, kannattaako sinun panostaa täysillä nykyiseen työhösi vai alkaa miettiä seuraavaa siirtoa.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista:
5 vinkkiä – Mikä on onnistuneen uranvaihdon salaisuus?
Kohti unelmien uraa – onko työkokemuksen puute este?
Aiheesta kirjoittanut aiemmin The Muse