

Onko sinulla tapana kysyä palautetta haastattelijalta, jos et saa työpaikkaa? Vaikka palautteen kysyminen voi tuntua jännittävältä ja epämukavalta, sitä kannattaa aina kysyä! Listasimme 5 syytä, miksi.
Kielteisen vastauksen saaminen työpaikkaa hakiessa ei koskaan tunnu hyvältä. Tekisi mieli vain unohtaa koko työpaikka, varsinkin jos hakemiseen on käyttänyt erityisen paljon vaivaa. Ennen kuin rutistat työhakemuksesi roskakoriin ja lähdet vapaa-ajan viettoon, tee vielä yksi asia. Kysy haastattelijalta, miksi sinua ei valittu tehtävään.
5 syytä, miksi haastattelijaan kannattaa olla vielä yhteydessä:
1. Osaat paremmin hakiessasi seuraavaa työpaikkaa
Palautetta kannattaa kysyä tietenkin siksi, että opit tulevaisuutta varten. Kenties sinulle sanotaan, että tavoittelit liian vastuullisia saappaita, ja voit hakea välillä helpompiin tehtäviin opettelemaan. Palautetta kysymällä saat myös arvokasta informaatiota siitä, millaisia taitoja työnantajat tietyllä alalla arvostavat. Oli taito sitten jonkin ohjelmiston hallitseminen, kielitaito tai tietynlainen kokemus, tiedät nyt mitä voit alkaa seuraavaksi harjoittelemaan.
2. Saat potkua henkilökohtaiseen kasvuun
Joskus taidoissasi ja osaamisessasi ei ole mitään vikaa, mutta esiintymisessäsi on. Ehkä vaikutit taidoistasi huolimatta hyvin epävarmalta ja hermostuneelta. Tai päinvastoin esiinnyit röyhkeän itsevarmana, niin että haastattelijalle jäi epäilys siitä, oletko valmis oppimaan uutta ja kuuntelemaan palautetta. On tietysti epämukavampaa ottaa vastaan omaan persoonaan liittyvää palautetta verrattuna siihen, että sinulla ei yksinkertaisesti ole tiettyä taitoa tai kokemusta. Tällaisenkin palautteen vastaanottaminen kannattaa, sillä saat tilaisuuden oppia ja kasvaa ihmisenä. Haastattelijalta voit saada kaiken lisäksi rehellisempää ja puolueettomampaa palautetta kuin perheeltä tai ystäviltä.

3. Pääset harjoittelemaan käytännössä, miten ottaa rakentavaa kritiikkiä vastaan
Rakentavan kritiikin vastaanottaminen on tärkeä ja työelämässä hyvin arvostettu taito. Omassakin CV:ssäsi saattaa lukea, että olet nopea oppimaan ja kehittymään. Mikä olisikaan parempi tilaisuus harjoitella tätä taitoa käytännössä? Saat hyvän tarinan kerrottavaksi seuraavan kerran työhaastattelussa, kun sinulta kysytään kyvystäsi kehittyä ja ottaa palautetta vastaan. Voit kertoa, että uskallat kysyä rohkeasti palautetta vaikkapa työhaastattelijalta ja antaa konkreettisen esimerkin siitä, miten toimit kritiikin saamisen jälkeen.
4. Saatat saada toisen tilaisuuden
Vaikka yritys ei olisikaan valmis palkkaamaan sinua juuri nyt, se ei tarkoita, etteivätkö he voisi harkita työllistämistäsi tulevaisuudessa. Työnhakuprosessin vieminen alusta loppuun on yrityksille raskasta, ja työntekijöitä etsitään usein jo olemassa olevista verkostoista. Sitran tuore Työelämätutkimus 2017 kertoo, että vain joka neljäs työllistyy avoimessa haussa olevaan työpaikkaan. Kysymällä rakentavaa palautetta, annat positiivisen ja kehittymishaluisen kuvan itsestäsi. Jäät näin rekrytoijan mieleen mahdollista myöhemmin avautuvaa työpaikkaa varten.
5. Todistat itsellesi, että teit kaikkesi työpaikan saamiseksi
Aina et välttämättä saa edes vastausta palautetiedusteluihisi. Näin voi olla varsinkin, jos hait työtä, johon oli paljon hakijoita. Aina kannattaa kuitenkin yrittää – jos ei muuten, niin todistaaksesi itsellesi, että teit kaikkesi ja olet valmis kehittymään.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Jännittääkö puhelinsoitto? 4 tapaa onnistua
Miten löytää piilotyöpaikat – 6 vinkkiä
Menesty työelämässä johtamalla itseäsi
Määrä ei korvaa laatua – mitä tarkoittaa laadukas työnhaku?
Aiheesta kirjoittanut aiemmin The Muse.