Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Introvertti, näin onnistut työnhaussa

$
0
0

Vaikka introvertit ovat luovia, ajattelevaisia ja hyviä tiimityöskentelyssä, usein puhutaan, että ekstroverteillä on tietty ”kotikenttäetu” työnhakuprosessissa. Tämä on harmi, sillä ainut oikea ero näiden tyyppien välillä on se, mistä he saavat energiansa: ekstrovertit ihmisten kanssa olosta, mutta introvertit omasta rauhasta. Introverteillä on paljon annettavaa työelämässä, jonka takia halusin jakaa vinkkini työnhakuun myös introverteille. Lue artikkelista, kuinka voit kääntää ujon ja varautuneen luonteesi vahvuudeksi, ja vakuuttaa työnantajan osaamisestasi!

1. Kerro itsestäsi ja vahvuuksistasi rehellisesti

Jokaisen työnhakijan tulisi kartoittaa valmiiksi omat vahvuudet, heikkoudet (tai ennemminkin kehityskohteet) ja saavutukset. Tärkein asia, joka introvertin täytyy tässä prosessissa muistaa, on olla täysin oma itsensä. Vaikka et olekaan se menevin ja puheliain tyyppi, löytyy sinulta paljon piirteitä, joita voit rehellisesti ja ylpeästi korostaa. Näitä piirteitä voivat olla esimerkiksi luovuus, yhteistyökyky, keskittymiskyky, huolellisuus ja kyky omistautua omalle työlleen.

Kun työhaastattelussa sinua pyydetään kertomaan itsestäsi, keskity henkilökohtaisen elämäsi sijaan ammatilliseen puoleesi. Tuo esille asioita, joita olet työssäsi luonut ja kehittänyt, sekä mistä saavutuksistasi olet ylpeä. Näin korostat intohimoasi työtäsi kohtaan, mikä onkin rekrytoijalle se tärkein asia.

Omaa jännitystä ei tarvitse myöskään piilotella. Haastattelijaa ei yhtään haittaa kuulla sinun jännittävän haastattelua, koska olet niin kiinnostunut mahdollisesta paikasta. Päinvastoin, asian myöntäminen voi jopa auttaa sinua luomaan paremman yhteyden haastattelijaan.

2. Tee portfolio saavutuksistasi

Introvertit eivät ole parhaita puhumaan itsestään, koska he taipuvat luontevammin tarkkailijan rooliin. Introverteillä on kuitenkin luontainen etu pystyä syventymään tiettyyn aiheeseen, ja puurtaa tehtävän parissa helposti pidemmänkin aikaa. Tätä ominaisuuttasi sinun on helppo käyttää hyödyksi, esimerkiksi kattavan portfolion luonnissa.

Portfoliossa voit konkreettisesti havainnollistaa omia saavutuksiasi, kuvaten myös sitä, miksi lähdit niitä tavoittelemaan ja miten asian toteutit. Lähetä portfolio mahdolliselle työnantajalle tai esittele sitä suoraan työhaastattelussa, ja työsi puhuu puolestasi.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Voit panostaa portfolioon sekä sisällöllisesti että visuaalisesti.

3. Vaikuta ja verkostoidu netissä

Vapaa-ajan viettäminen verkostoitumisen parissa on introvertille oma työnsä, mutta työnhaun kannalta sitä kannattaa harkita. Nykypäivänä sosiaalinen kanssakäynti tapahtuu hyvin pitkälti internetin välityksellä, mikä mahdollistaa verkostoitumisen myös omalta kotisohvalta. Vie portfoliosi verkkoon ja kirjoita lyhyitä, ajatuksia herättäviä LinkedIn-päivityksiä. Näiden aiheiden kautta löydät varmasti muita alan osaajia, joiden kanssa tulet juttuun.

Ota huomioon myös nykyiset kontaktisi. Moni yritys kääntyy omien työntekijöiden ja kontaktien puoleen, kun etsinnässä on uusi osaaja. Älä siis pelkää pyytää apua. Ota yhteyttä ystäviisi ja kollegoihin ja kysy suoraan, tietävätkö he sinulle sopivista mahdollisuuksista, ja kehota heitä pitämään sinut mielessä tulevaisuuden varalta.

4. Tee kattava taustatyö

Introvertin pahin pelko on joutua työhaastattelun kaltaiseen tilanteeseen ilman minkäänlaista valmistelua. Varaa siis aikaa sille, että haet tietoa yrityksestä ja mietit valmiiksi haastattelun kulkua. Introverttinä olet varmasti tottunut miettimään sanojasi jo etukäteen, mutta työhaastattelua varten voit jopa ääneen harjoitella esimerkiksi yleisimpiä haastattelukysymyksiä ja small talk -aiheita. Etukäteen harjoittelulla saat vähennettyä stressiäsi haastattelutilanteessa, koska tiedät jo suunnan mihin haluat vastauksiasi viedä.

Jos ja kun jokin kysymys haastattelussa yllättää sinut, ei sinun tarvitse vastata siihen heti. Pyydä kohteliaasti pientä mietintähetkeä vastauksesi muodostamiseen. Ja jos muistat, että edellisessä kysymyksessä unohdit mainita jonkin asian, voit hyvin pyytää saada palata siihen vielä jälkeenpäin. Haastattelijan vastaus on varmasti positiivinen.

5. Kehitä taitojasi

Ei ole mitään sääntöä, jonka mukaan introvertit eivät voisi olla hyviä keskustelijoita, myyjiä tai puheenpitäjiä. Vaikka et tykkäisi näiden asioiden tekemisestä, voit hyvin menestyä niissä. Jos sinulla on kehitettävää jossakin työelämän taidossa, käy kurssi, lue kirja tai hae vinkkejä asiaan netistä. Mainitse jatkuva oppimisesi myös CV:ssäsi, jotta potentiaaliset työnantajat näkevät, että haluat yhä kehittyä.

Viimeiseksi ripaukseksi toivotan vielä kaikille introverteille paljon onnea työnhakuun!


Sinua saattaa kiinnostaa myös:

5 helppoa tapaa tehostaa työnhakua kesällä

Työnhaku vaatii kykyä johtaa itseään – ota työkalut avuksi

6 vinkkiä tuloksellisempaan työnhakuun

Aiheesta aikaisemmin kirjoittanut Quiet Revolution ja CIO.com.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles