
Työnhaussa myös onnella ja tuurilla on osansa. Jotkut saattavat hakea työpaikkaa kuukausia ja jopa vuosia, kun toisilla tärppää jo ensimmäisissä hauissa. Eikä tämä useinkaan riipu siitä, että toinen työnhakijoista olisi jotenkin toista huonompi. Onneksi et ole pelkän onnettaren varassa, vaan voit vaikuttaa asiaan!
Valituksi tulemiseen vaikuttavat niin monet asiat, että on vaikea tuottaa tietynlaista ohjetta, jota seuraamalla saisi varmasti työpaikan. On kuitenkin olemassa muutamia avainasioita, jotka usein erottavat onnistujat niistä, jotka eivät saa paikkaa.
4 työnhakijan piirrettä, jotka edesauttavat onnistumista työnhaussa:
1. He eivät luota pelkkiin työnhakukaavakkeisiin yritysten nettisivuilla
Usein kuulee sitä, että työpaikkoja on haettu kymmeniä tai jopa satoja, mutta mitään vastauksia ei ole saatu. Tulos on lähtöisin yleensä tietynlaisen strategian noudattamisesta: työnhakija on istunut koneellaan ja täyttänyt lomakkeita lomakkeiden perään. Yleensä suuret yritykset toki haluavat, että kaikki hakijat tulevat saman portaalin läpi, mutta lomakkeesi ei välttämättä päädy koskaan sellaisen ihmisen eteen, jonka sen haluaisit näkevän.
Mitä voit tehdä?
Jos lomakehaku on sinun juttusi, voit jatkaa sitä. Mitä jos kuitenkin näkisit haun eteen vielä hieman enemmän vaivaa? Jätettyäsi lomakkeen käy läpi LinkedIn-verkostosi (myös 2nd degree contacts), ja etsi kyseisessä yrityksessä työskenteleviä. Tervehdi ja kysy, onko henkilöllä tietoa yrityksessä avoimesta olevasta paikasta, tai voiko hän kertoa, kuka osaisi antaa sinulle lisätietoja. Parhaassa tapauksessa voit päästä suoraan sisään!
2. He ymmärtävät kilpailun ja valmistautuvat siihen
Luultavasti joudut kilpailemaan mistä tahansa hakemastasi työpaikasta. Analysoi kilpailijoitasi etenkin, jos et ole ansioluetteloltasi täysin itsestään selvä valinta rooliin. Millaisia taitoja ja kokemusta muilla hakijoilla saattaisi olla? Mitä roolin kannalta hyödyllistä löytyy sinun taustastasi? Mitä sellaista voisit tuoda kyseiseen työhön, jota muilla ei ole?
Miten vastaat kilpailuun?
Jos löydät suoran kontaktin yritykseen, voit saada mahdollisuuden keskustella suoraan siitä, mitä voisit tarjota yritykselle. Jos kontaktia ei kuitenkaan löydy, keskity hakemukseesi. Käy työn kuvaus tarkasti läpi ja löydä sen perusteella työn kannalta tärkeimmät taidot. Kerro sitten kirjeessäsi esimerkein, mitä sinulla on tarjota.
3. He ymmärtävät ensivaikutelman tärkeyden
Jokaisen työnhakijan ja työelämässä toimivan yksi tärkeimmistä toimista on markkinointi. Tuote, jota markkinoimme, olemme me itse. Osana toimivaa markkinointia on luotu brändi, jonka voit luoda myös itsellesi pienellä vaivalla.
Miten luot parhaan ensivaikutelman?
Ajattele, että vastassa ovat ensivaikutelman mestarit. Käytä aikaa hakemuksesi avauslauseiden miettimiseen, ansioluettelosi koostamiseen sekä kasvotusten tapahtuvaan ensivaikutelmaan: kehonkieleen, katsekontaktiin ja kädenpuristukseen. Tee itsestäsi mestari, joka saa muut kilpailijasi jännittämään!
4. He eivät aloita kysymällä ”Mitä minä tästä hyödyn?”
Menestyksekkäät työnhakijat keskittyvät ensin täysin organisaation tarpeisiin. He ymmärtävät, että rekrytoinnin lähtökohtana on tiettyjä asioita, joita yrityksessä halutaan esimerkiksi tehostettavan. Haastattelussa he keskittyvät siihen, kuinka he voivat tuoda yritykselle haluttua arvoa.
Kuinka vältät kuulostamasta vain oman etusi tavoittelijalta?
Kysy itseesi liittyvistä eduista tai hyödyistä (palkasta, lomista ym.) vasta, kun tiedät yrityksen olevan kiinnostunut palkkaamaan sinut. On toki tärkeää, että työ tulee sopimaan sinulle kaikilta osin, ja saat sovittua tarvitsemasi.
Lue myös:
4 + 1 vinkkiä – mitä rekrytoija ajattelee työhaastattelussa?
7 yleisintä työhaastattelukysymystä ja miten niihin kannattaa vastata
”Kerro jotain itsestäsi” – Vältä vastaamasta näillä sanoilla työhaastattelussa
Näin teet hyvän ansioluettelon
Aiheesta on kirjoittanut aiemmin The Muse