Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Näin vastaat kysymykseen: ”Mikä on palkkatoiveesi?”

$
0
0
palkkaneuvottelu, palkkatoive

Mielipiteitä jakava ja osalle hiuksia halkova aihe: palkkatoive. Osa työnantajista pyytää jo rekrytointiprosessin alkuvaiheessa hakijoita määrittelemään hakukirjeessä palkkatoiveensa. Toiset puolestaan ottavat tämän puheeksi vasta haastattelussa. Pää täyttyy kysymyksillä: ”Pyydänkö liikaa?”, ”Pyydänkö liian vähän?”, ”Mitä jos en saa työpaikkaa, koska yliarvioin palkkausta? Tai puolestaan aliarvioin sitä…”. Oli tilanne, mikä tahansa, on asioita, joita olisi hyvä ottaa huomioon ennen lopullisen vastauksen antamista.

Palkkatoiveen esittäminen voi nopeasti korvaan kuulostaa kompakysymykseltä: ”Kuinka paljon rahaa uskot ansaitsevasi?”. On hyvin tavallista tuntea epävarmuutta asian edessä. Siksi kokosimme vinkit, miten valmistautua vastamaan tähän polttavaan aiheeseen!

1. Kilpailijoiden tutkiminen

Netistä löytyy paljon sopivia sivustoja, joissa pääsee vertailemaan eri alojen palkkauksia. Joissain myös paljastetaan, mistä yrityksistä on kyse. Tässä tapauksessa kannattaa verrata mahdollisen tulevan työnantajan kilpailijoita. Kun keskipalkka on selvitetty, hyvänä nyrkkisääntönä on lisätä tähän noin 10% korotus. Haastattelijaa tulisi tällöin myös vakuuttaa perusteluilla, miksi uskoo olevansa keskivertoa arvokkaampi tekijä.

2. Kultainen keskitie

Suositeltavaa olisi lähteä rakentamaan ”lattia”-summaa. ”Lattia” -summa rakentuu kaikista niistä kuluista, joista on selvittävä kuussa. Näihin sisällytetään vuokra, laskut ja muut asumiseen ja elämiseen liittyvät menot. Tämän perusteella voidaan arvioida, mikä on sopiva kokonaissumma, jonka haluaa ja itse kokee riittäväksi. Mikäli yrityksen suunniteltu palkkaus ei kohtaa itselle määritetyn ”lattia”-summan kanssa, todennäköisesti yritys ei sovi työnantajaehdokkaaksi.

3. Tilanteen kääntäminen

Tilanteen kääntämisellä tarkoitetaan sitä, kun haastattelija pyytää nimeämään palkkatoiveen, pyritään saamaan haastattelijaa itse kertomaan referenssinä numeron. Hyvä vastaus tähän voisi rakentua tämän avulla: ”Lopullinen palkkapyyntöni on joustava ja se riippuu myös tarjouksestanne”.

4. Onko muutakin kuin palkka?

Pelkästään palkkauksen määrittämisen lisäksi on hyvä punnita muitakin etuja. Kannattavaa olisi etukäteen miettiä, minkä tyylisiä etuja itse kokee tärkeiksi. Yrityksestä saattaa löytyä etuja kuten muun muassa lounasetu, työsuhdeauto tai –asunto, matkakorvaus, erilaiset koulutukset tai jopa pelkästään arvokas kokemus ja loistavat etenemismahdollisuudet. Kannattaa siis punnita ja pohtia, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja onko valmis joustamaan myös palkkauksen määrästä vasten muita arvokkaita etuja.

Palkkatoiveen määrittäminen on siis monitahoinen asia. Kaikki kuitenkin loppujen lopuksi kärjistyy siihen, että palkkaus on sen verran riittävä, että kokee itsensä arvostetuksi ja että se myös motivoi tekemään töitä kyseiselle työnantajalle.

 

Tästä aiheesta on myös kirjoittanut: The Muse & The Guardian


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles