
Aina ei osu kerralla kohdalleen. Kun oma työ ja ala tuntuvat puuduttavilta, alkaa monen mielessä muhia uranvaihto. Muutos saattaa kuitenkin tuntua stressaavalta. Siksi olemme koonneet viisi käytännön vinkkiä uranvaihtoon liittyen.
1. Aseta itsellesi selkeät tavoitteet
Uranvaihtoprosessin alussa on tärkeää ymmärtää, mitä muutoksella halutaan saavuttaa ja miksi. Pyri tunnistamaan vaihtosi perimmäiset syyt ja mieti minkälainen työympäristö ja tehtävänkuva innostaisi sinua kaikkein eniten. Yritä olla mahdollisimman konkreettinen, sillä selkeät tavoitteet auttavat ponnistelemaan ja sietämään epävarmuutta. Vaikket vielä tietäisi tarkkaan, miltä unelmiesi työpaikka näyttää, on hyvä suunnitella vähintään seuraava askel. Voit esimerkiksi opetella uranvaihdon edellyttämiä uusia taitoja sekä verkostoitua ihmisten kanssa, jotka pystyvät auttamaan sinua saavuttamaan tavoitteesi.
2. Suuntaa nettibrändisi muutosta kohti
Kun olet selvillä uranvaihtotavoitteistasi, on järkevää viestiä tavoitteista myös muille. Tässä kannattaa hyödyntää omaa nettibrändiä. Voit esimerkiksi luoda oman nettisivun tai kirjoittaa blogitekstejä itseäsi kiinnostavaan toimialaan liittyen. Olennaista on tunnistaa ja välittää ne tekijät, jotka tekevät sinusta uskottavan ja kiinnostavan uranvaihtajan. Aluksi on helpointa kirjoittaa sellaisista uuteen uraan liittyvistä aihealueista, joista sinulla on jo valmiiksi jotain sanottavaa.
3. Hyödynnä verkostoasi
Uranvaihtoa ei kannata tehdä yksin. Ota rohkeasti yhteyttä läheisiin ja tulevalla toimialallasi työskenteleviin ihmisiin ja kerro avoimesti uranvaihtosuunnitelmistasi. Mikäli sinulla ei ole vielä tarvittavia kontakteja, selvitä minkälaisissa kerhoissa ja tilaisuuksissa voisit tutustua uusiin ihmisiin. Keskeistä on etsiä erilaisia mahdollisuuksia saada tukea. Verkostoa voi hyödyntää esimerkiksi esittelyihin, tiedonhankkimiseen tai kiinnostavien työmahdollisuuksien tunnistamiseen. Jotta auttamiskynnys olisi matala, pyri kuvaamaan mahdollisimman tarkasti kulloinen tukitarpeesi.
4. Mieti rahankäyttöäsi
Uranvaihto saattaa käydä kukkarolle. Voi olla, että joudut aloittamaan pienipalkkaisesta työstä tai olemaan jopa hetken työttömänä. Tästä johtuen sinun kannattaa suunnitella rahankäyttöäsi etukäteen. Pyri karsimaan turhat kulut pois ja säästämään vähitellen ennen varsinaista uranvaihtoa. Tarvittaessa voit hankkia lisätienestiä myös sivutöillä. Tämä kannattaa erityisesti silloin, kun sinulle tarjoutuu mahdollisuus oppia uusia taitoja tavoittelemaasi uraa silmällä pitäen.
5. Ole kärsivällinen
Uranvaihto on haastavaa ja riskialtista puuhaa. On luonnollista tuntea epävarmuutta uuden edessä, ja eri tahot saattavat kyseenalaistaa osaamisesi. Yleensä kuitenkin kärsivällisyys, pitkäjänteisyys ja kova työ palkitaan. Siksi on tärkeää pää kylmänä ja keskittyä tavoitteiden saavuttamiseen. Muista, ettei koskaan kannata luovuttaa unelmien saavuttamisen kynnyksellä.
Aiheesta on kirjoittanut myös The Muse.