Ett arbetsgivarintyg är ett viktigt dokument som krävs för att kunna söka a-kassa. Men vad måste stå med? Hur får man tag i ett? Och vad skiljer det egentligen från ett anställningsbevis eller ett tjänstgöringsintyg?
Vad är ett arbetsgivarintyg?
Arbetsgivarintyg är ett skriftligt bevis på att du har tjänstgjort på en specifik arbetsplats under en viss tid. Användningsområdet är i första hand att kunna visa det för berörd a-kassa i syfte att få ut din rättmätiga ersättning i händelse av att du har blivit arbetslös.
Det kan som tidigast utfärdas samma dag som en anställning upphör eftersom det är tänkt att styrka hur mycket du faktiskt har arbetat och tjänat. Exempelvis ska det framgå om du har varit sjuk, föräldraledig eller arbetat extra. Du har alltid rätt enligt lag att få ett arbetsgivarintyg när anställningen upphör och du slutar på en arbetsplats.
Arbetsintyg, tjänstgöringsintyg, anställningsbevis och arbetsbetyg – vad är skillnaden?
Det finns ett flertal handlingar som en anställd kan begära att få ut från sin arbetsgivare. Eftersom somliga av dessa dessutom har snarlika benämningar kan det vara svårt att hålla isär dem. Nedan hjälper vi till att tydliggöra deras olika innebörder.
Arbetsintyg (kan även benämnas löneintyg)
Ett arbetsintyg är detsamma som arbetsgivarintyg – det vill säga ett skriftligt bevis på att du har varit anställd på en arbetsplats under en bestämd tidsperiod. Här ska bland annat uppgifter om anställningen, arbetad tid, frånvaro och lön finnas med. Som tidigare nämnt används det alltså främst för att söka ersättning hos a-kassan. Enda skillnaden gentemot arbetsgivarintyg är den lite mindre formella stavningen.
Anställningsintyg (kan även benämnas tjänstgöringsintyg eller tjänsteintyg)
Ett anställningsintyg innehåller uppgifter om var du är anställd, när du började din anställning och vilken befattning du har. I vissa fall också mer specifikt vilka dina arbetsuppgifter är. Det är möjligt att begära anställningsintyg från arbetsgivaren när som helst under anställningen, alternativt vid upphörandet av tjänsten. Det kan exempelvis användas som ett slags referens vid jobbsökande för att styrka att det som står i CV:t stämmer.
Anställningsbevis
Ett anställningsbevis är samma sak som ett skriftligt anställningsavtal och intygar, precis som det låter, att du är anställd hos en arbetsgivare. Detta dokument bör fastställa bland annat vilken typ av anställning du har och hur mycket du ska jobba.
Tjänstgöringsbetyg (kan även benämnas arbetsbetyg)
Ett tjänstgöringsbetyg är ett skriftligt omdöme som du som har varit anställd hos en arbetsgivare i minst sex månader kan begära. Tjänstgöringsbetyget påminner om anställningsintyget med specifikationer om anställningslängd och arbetsuppgifter, men ska också inkludera en beskrivning från arbetsgivaren gällande hur väl du har utfört ditt arbete. Det skulle exempelvis kunna handla om hur du har hanterat stress i givna situationer eller hur du har handskats med de krav som tjänsten ställt på dig. Även mer generella positiva vitsord om dig som person kan förekomma i ett arbetsbetyg.
Trots att det inte finns någon lagstadgad rätt till tjänstgöringsbetyg ska du kunna få ut ett om arbetsplatsen har kollektivavtal – oavsett anledning till att anställningen upphör. Det är tänkt att underlätta vid sökandet efter ett nytt jobb och arbetsgivaren måste lämna ut det inom en vecka efter att du har begärt att få det, enligt Unionen.
Hur ser ett arbetsgivarintyg ut och hur skriver man det?
Det finns en del information som ska finnas med i ett arbetsgivarintyg (se nedan). För att vara helt säker kan du eller din arbetsgivare dock alltid kontrollera med din a-kassa vilka uppgifter de behöver.
- Arbetstagarens personuppgifter
Arbetstagarens fullständiga namn och personnummer. - Anställningstid
Hur länge varade anställningen? Om arbetstagaren har varit tjänstledig eller fortfarande är anställd så ange det. - Anställningsform & omfattning
Var anställningen tidsbegränsad, tillsvidare eller på prov? Heltid, deltid eller på timbasis? Brukar anges i timmar per vecka.
- Befattning
Vilken arbetstitel och roll rörde det sig om? Ifall arbetstagaren har haft flera olika anställningar inom företaget ska det specificeras (i vissa fall krävs då separat ifyllda blanketter). - Arbetad tid
De faktiskt arbetade timmarna månad för månad (liksom eventuell frånvaro, övertid eller mertid). - Lön
Här är det bruttolönen (exklusive semesterersättning) som avses. Eventuella förmåner och tillägg ska redovisas månad för månad. - Anledning till anställningens upphörande
Har arbetstagaren slutat på egen begäran eller blivit uppsagd? Kanske var det på grund av arbetsbrist, eller att den tidsbegränsade anställningen löpte ut? A-kassan brukar också vilja veta om arbetstagaren blivit erbjuden fortsatt arbete. - Signatur och kontaktuppgifter till arbetsgivare
Arbetsgivarens signatur, namnförtydligande och kontaktuppgifter samt företagets organisationsnummer.
Notera att denna lista fungerar som en grund med de mest fundamentala sakerna som ska finnas med, och att det finns andra faktorer som kan påverka vad som är väsentligt i ett arbetsintyg. Exempel på sådana faktorer skulle kunna vara om arbetstagaren har varit permitterad eller haft uppehållslön/ferielön.
Arbetsgivarintyg till a-kassa: Hur ska man fylla i det (mall)?
För att göra det enklare för företag har a-kassorna tagit fram en gemensam mall och tjänst. Här får arbetsgivare gratis hjälp med att fylla i dokumentet, som gäller hos samtliga a-kassor.
Finns det olika arbetsintyg?
Arbetsintyg som utformas internt av arbetsgivare kan skilja sig något åt beroende på vem det är utfärdat av och vilken a-kassa det är tänkt för. Det förekommer också att även detta intyg används (som en form av referens) vid jobbsökande för att styrka en tidigare anställning.
Hur får jag mitt arbetsgivarintyg?
Så snart du vet att du kommer att behöva ett intyg ska du be din arbetsgivare om det. Även om det kan utfärdas först samma dag som en anställning löper ut skadar det inte att så tidigt som möjligt påtala för din närmaste chef att du vill ha ett när du slutar. Det tar olika lång tid för olika företag och personer att ordna fram intyg, och du kan behöva ligga på om det drar ut på tiden.
Vilka regler gäller – måste arbetsgivaren lämna ut det?
Om du begär att få ett arbetsgivarintyg är din arbetsgivare skyldig att utfärda ett sådant inom skälig tid enligt paragraf 47 i lagen om arbetslöshetsförsäkring. Det spelar ingen roll om du har blivit uppsagd eller om du själv har sagt upp dig. Dessutom har du rätt att få det utan några dröjsmål. Däremot är det inte straffbart om en arbetsgivare vägrar eller fördröjer utfärdandet av det. Skulle du ha problem att få ut ett intyg rekommenderar vi i första hand att du i samtal med arbetsgivaren hänvisar till din rättighet i lagen, i andra hand att du kontaktar en facklig representant.
Kan man begära ut ett arbetsgivarintyg i efterhand?
Det finns normalt sett inget som hindrar dig från att begära ut ett flera år efter att du har slutat på ett jobb. Däremot är det inte särskilt sannolikt att det skulle vara aktuellt så långt i efterhand eftersom det främst används för att söka a-kassa i närtid (inom nio månader från den sista dagen i den tidsperiod som ansökan avser).
Även om det inte blir några sanktioner för en arbetsgivare som vägrar att utfärda ett arbetsintyg råder det en konsensus om att det bör göras på begäran. Det är ett kortfattat dokument som brukar gå relativt snabbt att skriva och som kan bespara såväl företaget som den tidigare anställda en potentiellt utdragen process med facket.
Hur gör jag om min arbetsgivare vägrar?
Om arbetsgivaren inte heller efter påtryckningar från facket skickar in någon blankett kan din anställning styrkas på annat sätt. Kontakta din a-kassa för att ta reda på exakt vilka uppgifter de behöver och hur ni ska lösa det. Troligtvis går det att upprätta ett giltigt dokument med hjälp av en facklig representant och exempelvis gamla lönespecifikationer, anställningsavtal och uppgifter från Skatteverket.
Läs mer:
Checklista för anställningsavtal – detta ska stå med
The post Det här måste stå med i ett arbetsgivarintyg appeared first on Duunitori.