Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Så vill svenskarna jobba på distans – Stockholmare toppar listan

$
0
0

Hejdå kontoret! Många som kan jobba på distans vill göra det, i alla fall någon dag i veckan. Men det varierar beroende på ålder och var man bor. Hur kommer det sig? Och varför bör de arbetsgivare som har möjlighet omfamna distansarbete?

Distansarbete blev en del av vardagen för många kontorsarbetare efter coronapandemin. Innan dess var det otänkbart att många skulle ha en rutin av att jobba hemma några dagar i veckan.

Men vilka vill egentligen jobba hemifrån?

En ny studie visar hur preferenser för distansarbete skiljer sig bland kontorsarbetare i Sverige. Det finns skillnader beroende på hur gammal du är och vart du bor, visar en studie från Ratio*.

I den här artikeln utforskar vi hur arbetsgivare ta till vara på dessa insikter för framtidens rekrytering och kompetensförsörjning.

Här kan du läsa hela undersökningen – Vem vill jobba hemifrån?

Lista: Så ser hemmajobbet ut i olika delar av Sverige

I vilken utsträckning man vill jobba på distans eller på plats varierar i hela landet.

I Småland och Norrland var snittet 1,4 distansdagar, jämfört med 2,1 dagar i Stockholmsregionen.

Per år motsvarar det två extra arbetsmånader hemma för Stockholmarna.

Här är genomsnittligt antal dagar distansarbete, per region, av de som kan jobba hemma:

  • Stockholm: 2,1
  • Malmö: 1,9
  • Norra Mellansverige: 1,9
  • Östra Mellansverige: 1,9
  • Göteborg: 1,8
  • Norra Sverige: 1,8
  • Sydsverige: 1,6
  • Västsverige: 1,4
  • Småland: 1,4

– Att Stockholmare hellre vill jobba på distans jämfört med smålänningar skulle kunna ha att göra med pendlingsavstånd. I Småland kanske fler kan ta sig snabbare till sina arbetsplatser än de som pendlar i Stockholm? Tiden och energin det tar att bara ta sig till jobbet är högre i Stockholm, vilket kan påverka valet att vilja jobba fler dagar hemma, säger Jonas Grafström, vice vd, nationalekonom och forskare på Ratio.

Äldre vill hellre jobba på distans än yngre

En fördom skulle kunna vara att den yngre generationen vill jobba mer hemifrån än äldre, som har varit vana att jobba på kontoret en längre tid. Men det visade sig vara tvärtom!

Yngre arbetstagare, 18–25 år, arbetade enligt studien i genomsnitt 1,2 dagar på distans, medan äldre arbetstagare, 49–64 år, föredrog 2,0 dagar.

I genomsnitt arbetade kontorsarbetare 1,8 dagar i veckan på distans.

De flesta mellan 18-25 säger att de kan tänka sig att jobba på företag som inte erbjuder hemarbete, medan ju äldre man blir så ser man inte det som ett alternativ.

– Några orsaker till detta skulle kunna vara att yngre personer i större utsträckning vill ha ett sammanhang och trygghet på arbetsplatsen då de kanske inte har ett sammanhang i hemmet på samma sätt som äldre, menar Jonas Grafström.

Distansjobb är en konkurrensfördel för arbetsgivare

Fyra av tio skulle tacka nej till eller vara tveksamma att ta ett jobb där inte distansarbete erbjuds. Det innebär att du tar risken att mista nästan hälften av kandidaterna om ni inte erbjuder en hybridmodell.

Det är tydligt att många gillar hybridmodellerna om de erbjuds, men man behöver göra det på ett medvetet sätt.

– Studien visar att vissa medarbetare behöver en arbetsplats med stort sammanhang där man möts fysiskt, medan andra ser det som en fördel att kunna jobba mer hemifrån. Ju äldre man blir är möjligheten att man tackar nej till ett jobb för att man inte erbjuds chansen att jobba hemifrån, menar Jonas Grafström.

Arbetsgivare behöver anpassa sina arbetsmodeller för att möta de skiftande behoven och preferenserna hos sina anställda.

– Att som arbetsgivare kunna erbjuda en flexibel arbetsmiljö kommer inte bara förbättra medarbetarnas nöjdhet och välmående, utan också öka produktiviteten. Inte minst bidrar det till att stärka arbetsgivarens employer brand.

Fyra fördelar med möjlighet till distansarbete – för arbetsgivare

  • Större möjlighet att hitta rätt kompetens i din rekrytering

Få rätt kompetens oberoende plats. Det här kan underlätta er kompetensförsörjning. Till exempel: Någon som inte vill pendla två timmar varje dag kanske kan tänka sig att pendla två timmar två gånger i veckan, och jobba resten av dagarna på distans? Det kan också vara så att ni hittar er kompetens i en helt annan del av landet, eller till och med utomlands.

  • Stärka ert employer brand

Om ni är en arbetsgivare som ger medarbetare möjlighet att arbeta från valfri plats ger ni intrycket att ni litar på era medarbetare, vilket i sin tur skapar förtroende hos dem. Det gör att ni sticker ut bland konkurrenterna som vill ha samma arbetskraft som er. Men glöm inte bort att jobba aktivt på er kultur på arbetsplatsen – i en värld där fler och fler arbetsgivare erbjuder distansarbete är det inte längre enbart detta som kommer avgöra om någon väljer er som arbetsgivare.

  • Ha medarbetare som mår bättre

Genom att få mer kontroll över sin egen tid genom att jobba hemifrån kan medarbetare få chans att må bättre. Exempelvis kan neurodivergenta medarbetare att anpassa sin vardag till det som fungerar för dem, föräldrar kan anpassa sina tider efter sitt familjeliv och de som har långt till arbetet kan istället få tid att träna istället för att sitta på ett tåg. Det skapar en trevlig arbetsplats där man känner lojalitet till arbetsgivaren.

  • Minskad ekonomisk ojämlikhet

Många som jobbat deltid av olika anledningar kan genom möjlighet till distansarbete välja att istället jobba deltid. Exempelvis har fackförbundet Sveriges Ingenjörer sett att många kvinnliga medlemmar har gått från deltidsarbete till heltid, vilket påverkar deras inkomst och pension. Även de som skulle ha minskat inkomsbortfall pga sjukdom eller vabb skulle kunna jobba hemifrån.

Framtiden med att jobba på distans

I en arbetsmarknad där vi kommer leta efter jobb som passar våra livsstilar är frågan om hybrid– och distansjobb ännu viktigare, och en ännu större konkurrensfördel för arbetsgivarna. Möjligheten till hybridarbete blir mest troligt individanpassat, med fokus på hur du jobbar bäst, kan ni komma fram till hur din arbetssituation blir.

Kom ihåg:

  • Arbetsgivaren är ansvarig för medarbetarens arbetsmiljö – även om de jobbar hemma eller utomlands. Se till att arbetsgivaren har de försäkringar som krävs.
  • Vid distansarbete blir kulturen ännu viktigare eftersom man inte ses lika ofta. Se till att ni har initiativ som kontinuerligt främjar kulturen på arbetsplats och gör den till en plats att trivas på – både på kontoret och digitalt.

Läs mer om att jobba på distans:

Oväntade yrken för dig som vill kunna jobba hemifrån

Skapa en bra arbetsmiljö på distans – så gör du

Tre tips för att sätta gränser vid hemarbete

*I rapporten undersöks preferensskillnader för distansarbete bland kontorsarbetare i Sverige utifrån ålder, geografi och kön. Rapporten baseras på en undersökning där drygt 1 000 arbetande personer identifierades som kontorsarbetare. Undersökningen genomfördes under april 2022

The post Så vill svenskarna jobba på distans – Stockholmare toppar listan appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles