Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Myytinmurtaja Jamie Hyneman yllättyi etenkin yhdestä asiasta suomalaisessa työelämässä – listaa Suomen ja Yhdysvaltojen isoimmat eroavaisuudet

$
0
0

Myytinmurtaja ja LUT-yliopiston työelämäprofessori Jamie Hyneman murtaa nyt myyttejä liittyen yhdysvaltalaiseen ja suomalaiseen työelämään.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 6.12.2021. Julkaisemme uudestaan suosituimpia artikkeleitamme.

Jamie Hyneman vastaa puhelimeen matkalla Lappeenrannasta Helsinkiin ja kertoo olevansa pakettiauton perällä. Tilanne kuulostaa epäilyttävältä, mutta Hyneman vakuuttaa olevansa kunnossa.

”Meitä on täällä muitakin”, hän nauraa.

Tässä vaiheessa ymmärrän, että englannin kielen sana van tarkoittaa pakettiauton lisäksi minibussia. Voisin nolostua, mutta väärinkäsitys on oikeastaan juuri oikeanlainen aloitus tälle keskustelulle. Aion nimittäin selvittää Hynemanin avulla, pitävätkö muutamat käsitykseni yhdysvaltalaisesta työelämästä paikkaansa.

Huippusuositusta Myytinmurtajat-sarjasta tuttu keksijä ja tuotekehittäjä Jamie Hyneman on Suomessa työasioissa, sillä hänet valittiin hiljattain Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopisto LUT:n työelämäprofessoriksi.

Pesti on jatkoa Hynemanin ja LUT-yliopiston aiemmalle yhteistyölle, sillä jo vuonna 2017 LUT nimitti Hynemanin korkeakoulun kunniatohtoriksi. Samana vuonna yliopistolla avattiin keksijän nimeä kantava protopaja, ja Hyneman on avustanut opiskelijoita heidän projekteissaan.

8 myyttiä työelämästä Yhdysvalloissa ja Suomessa

Jamie Hyneman on ehtinyt työskennellä viime vuosien aikana monien suomalaisten opiskelijoiden, tutkijoiden sekä paikallisten yritysten kanssa. Kokemustensa pohjalta Hyneman kertoo arvostavansa suomalaisten suoraselkäisyyttä.

”Täällä on tietynlaista suoraviivaista järkevyyttä. Suomalaisten mielestä puhe on halpaa. Täällä mieluummin tehdään.”

”Suomalaisten asenne on, että pidä pääsi alhaalla, tee työsi ja juo paljon kahvia.”

Päätän ottaa vinkistä vaarin ja mennä suoraan asiaan. Nyt alkuperäinen myytinmurtaja saa käydä työelämän myyttien kimppuun.

Lue myös: ”Lomat perutaan, jos töissä tulee tiukka tilanne” – Christine, 33, kertoo, miten työelämä Yhdysvalloissa eroaa Suomesta

Myytinmurtajat-sarjasta tuttu Jamie Hyneman on tehnyt yhteistyötä LUT-yliopiston kanssa jo useamman vuoden ajan.

1. Yhdysvalloissa työelämässä on pakko osata small talkia

”Tarua. Olen toki huomannut eroja suomalaisten ja yhdysvaltalaisten välillä. Suomessa on – kuten tälläkin hetkellä autossa – täysin ok, että istumme hiljaa emmekä keskustele koko ajan. Mutta kyllä myös Yhdysvaltoihin mahtuu monenlaisia ihmisiä, myös niitä hiljaisempia.”

2. Huippulahjakkuudet saavat huikeita palkkoja Yhdysvalloissa

”Totta ja tarua. Tunnetuimmat julkisuuden henkilöt ainakin saavat enemmän rahaa kuin heidän pitäisi. Minä tiedän, koska olin yksi heistä, vaikkakaan en ihan niitä kaikista tunnetuimpia.

Jos ajatellaan työelämää yleisemmin, niin esimerkiksi ohjelmistokehittäjä voi tienata 400 000 dollaria vuodessa. Se on paljon rahaa, mutta ei mitään verrattuna elokuvatähtiin, jotka voivat tienata 20 miljoonaa dollaria yhdestä elokuvasta. Tosin täytyy muistaa, että näyttelijöillä voi kestää vaikka 10 vuotta saada jokin iso rooli. Sitä ennen he ovat joutuneet haalimaan tuloja muualta.”

Christine, 32, tienaa New Yorkissa yli tuplasti enemmän kuin vastaavasta työstä Suomessa – sinnikäs asenne vei unelmien uralle

3. Luokkaerot ovat isoja Yhdysvalloissa

”Tarua, jos ajattelee luokkia sosiaalisina ilmiöinä. Usein kouluttamattoman tai köyhän tunnistaa ulkonäöstä, mutta siihen ei liity stigmaa. Ei ole sellaista, että yläluokka ei hyväksy tietynlaisista taustoista tulevia. Jos vaikka ohjelmistokehittäjä on hyvä työssään, hän saa saman kohtelun työelämässä riippumatta hänen taustastaan.

On kuitenkin totta, että Yhdysvalloissa on suuret erot varallisuudessa. Meillä on ihmisiä, jotka näkevät nälkää ja ihmisiä, joilla on 100 miljardia dollaria, joille he eivät tiedä käyttöä. Se on merkki epäterveestä yhteiskunnasta.”

4. Amerikkalainen unelma on mahdollinen kaikille

”Valitettavasti tarua. Yhdysvalloissa on asuinalueisiin ja kulttuuritaustoihin liittyviä eroja mahdollisuuksissa. Esimerkiksi köyhä ghettossa asuva afrikkalais-amerikkalainen ei pääse kunnon koulutukseen tai saa kulttuurista tukea ikätovereiltaan. Hän on tavallaan jumissa siellä.

Sama koskee köyhiä maaseutualueita. Toki näilläkin alueilla kasvaneet voivat menestyä, mutta se vaatii, että he pääsevät pois näiltä alueilta, eikä se onnistu noin vain marssimalla.

Tällä hetkellä Yhdysvallat on jonkinlaisessa kaaoksessa. Maassa eivät päde samat säännöt kaikille. Ihmisten mahdollisuudet menestyä riippuvat pitkälti olosuhteista.”

5. Yhdysvalloissa lomat ovat lyhyitä

”Totta ja tarua. Viittaan jälleen kaaokseen. Joidenkin on mahdollista neuvotella lomistaan ja toisilla ei ole niitä ollenkaan. Tavallista on, että työntekijä saa vuoden aikana kahden viikon edestä lomapäiviä. Joillakin aloilla kaikki on neuvoteltavissa. Itse en muista pitäneeni koskaan kesälomaa.”

6. Yhdysvaltalaiset työskentelevät enemmän kuin suomalaiset

”En osaa sanoa, koska en ole asunut Suomessa. Kesällä yllätyin siitä, että tuntui, että kaikki suomalaiset ovat lomalla Saimaalla. En saanut ketään kiinni.

Yhdysvaltalaiset ovat työkeskeisiä. Monella on sellainen ajatus, että pitää työskennellä ja saavuttaa kaikki mahdollinen ja sitten kuolla.

Yhdysvaltalaiset työskentelevät todella kovasti ja usein epäterveellä tavalla. En usko, että se korreloi suoraan tuottavuuden kanssa. Joissain Euroopan maissa ollaan paljon tuottavampia kuin Yhdysvalloissa. Jos työn tulokset ovat parempia työskentelemällä vähemmän, se on vain hyvä.”

7. Suomalaiset insinöörit ovat tylsempiä kuin yhdysvaltalaiset insinöörit

”Tarua, ei vaikuta siltä. Stereotyyppinen kuva insinööristä on kaikkialla sama – se, että hän on sosiaalisesti nolo. Tätä voi kai kutsua tylsyydeksi. Eihän se kuva pidä paikkaansa muutenkaan. Insinööreihin mahtuu kaikenlaisia ihmisiä.”

8. Suomalaiset eivät osaa rakentaa kansainvälisiä menestystarinoita

”Tarua. Suomalaiset painivat kokoluokkaansa ylemmässä sarjassa. Suomalaisten saavutukset innovaatioissa ja tuottavuudessa ovat todella korkealla.”

Lue myös:

Ero ja uusi rakkaus saivat toteuttamaan nuoruuden unelman – Maija, 45, löysi uuden uran Hollannista

Tiinan työllistymismahdollisuudet ovat paremmat Sveitsissä kuin Suomessa: ”Suomessa en pääse edes työhaastatteluihin”

Diili-voittaja Sointu Borg pitää puolensa työelämässä – paljastaa, miten tiukka palkkakeskustelu Jaajon kanssa päättyi

The post Myytinmurtaja Jamie Hyneman yllättyi etenkin yhdestä asiasta suomalaisessa työelämässä – listaa Suomen ja Yhdysvaltojen isoimmat eroavaisuudet appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles