Videohakemus on hyvä keino tuoda persoonaansa esiin rekrytointiprosessin alkuvaiheessa. Yhä useampi työnantaja myös Suomessa pyytää työnhakijoilta videohakemuksia tai antaa mahdollisuuden videohakemuksen jättämiseen.
Kun törmäsin ensimmäistä kertaa työnhaussa tilanteeseen, jossa ilmoituksessa pyydettiin jättämään videohakemus, kauhistuin. Kun kokemusta videoiden kuvaamisesta ei ollut, tuntui ajatus työnhakuvideosta työläältä ja vaivaannuttavalta.
Työpaikka oli kuitenkin niin kiinnostava, etten antanut mahdollisuuksieni kaatua yhteen videoon. Selätin epävarmuuteni ja sain kuin sainkin videon kuvattua.
Videohakemuksen tekeminen onnistui paitsi selätettävissä olevaksi haasteeksi myös oikeasti aika hauskaksi puuhaksi. Lopulta videoni poiki minulle työhaastattelukutsun – ja työpaikan!
Nyt kerron, miten ensikertalainenkin onnistuu videohakemuksen teossa.
Katso myös videolta vinkit videohakemuksen tekemiseen:
6 vinkkiä, joilla videohakemus onnistuu
1. Varaa riittävästi aikaa
Varaa riittävästi aikaa hakemuksen tekemiseen ja ole kärsivällinen. Videon suunnitteleminen, kuvaaminen ja editoiminen voivat hyvin viedä useamman tunnin.
2. Pidä videohakemus tiiviinä
Monet työnantajat ilmoittavat videon maksimipituuden jo valmiiksi, mutta mikäli näin ei ole, pyri silti sanomaan sanottavasi muutamassa minuutissa. Puhu vain työnhaun kannalta merkityksellisistä asioista ja etene johdonmukaisesti. Ajattele, että videohakemuksesi on kuin elokuvan traileri – houkutteleva mainos varsinaista työhaastattelua varten.
3. Tee käsikirjoitus
Käsikirjoitus auttaa sinua sanomaan kaiken oleellisen ja pitämään videon rakenteen loogisena. Noudata käsikirjoituksessasi esimerkiksi seuraavanlaista rakennetta:
- Esittäydy. Kerro napakasti itsestäsi ja ydinosaamisestasi – ja muista hymyillä!
- Kerro, mikä työnantajassa kiehtoo. Viittaa esimerkiksi yrityksen arvoihin tai kulttuuriin.
- Avaa taustaasi ja perustele, miksi juuri sinut kannattaa palkata. Millaista osaamista juuri sinä voisit tähän tehtävään ja yritykseen tuoda?
- Esittele esimerkiksi kolme pointtia, jotka avaavat vahvuuksiasi työnhakijana – käytä videolla myös tekstiä tai visuaalisia elementtejä tukemaan viestiäsi.
- Suunnittele videollesi selkeä päätös. Mieti, millaisen vaikutelman haluat jättää videon päätteeksi ja muista kiittää mahdollisuudesta tai toivoa, että tapaatte haastattelun merkeissä myös kasvotusten.
Lue myös: Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa
4. Puhu rauhallisesti kameralle
Älä lue suoraan paperista, vaan pidä katseesi kamerassa. Kiinnitä mahdollinen muistilistasi esimerkiksi kameran viereen, jotta voit vilkaista sitä tarvittaessa.
5. Kiinnitä huomiota kuvausympäristöön
Kuvaa hiljaisessa paikassa, valitse siisti tausta ja pyri hyödyntämään luonnonvaloa. Kamerasi ei tarvitse olla huippulaatua, vaan puhelimen tai tietokoneen kamera riittää tavallisesti hyvin. Sotkuinen ja meluinen tausta häiritsee enemmän kuin hieman rakeinen kuva.
6. Ota rennosti
Videon ei onneksi tarvitse onnistua ensimmäisellä otolla. Harjoittelu tuo varmuutta ja videota voi myös leikata, mikäli yhdellä otolla kuvaaminen tuntuu mahdottomalta. Muista hengittää ja näe videohakemus haasteena, jossa kyllä onnistut.
Lue myös:
Työhaastattelu etänä? Katso rekrytoijan 5 vinkkiä, joilla onnistut
”Mikä on suurin saavutuksesi?” – kuinka vastata kysymykseen työhaastattelussa
The post Valot, kamera, käy! 6 vinkkiä hyvän videohakemuksen tekemiseen appeared first on Duunitori.