Työnhaun ohjaaja auttaa esimerkiksi työhakemuksen ja CV:n laatimisessa. Hän tietää, että moni suomalainen ei osaa avata vahvuuksiaan ja osaamistaan riittävästi. Lue, mitä kannattaa korostaa, kun hakee töitä.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 5.12.2019. Julkaisemme uudelleen suosituimpia artikkeleitamme.
Suomalaiset ovat työnhakijoina rehellisiä, mutta usein liian vaatimattomia. Näin tiivistää työnhaun ohjaajana työskentelevä Noora Vehmas.
Työnhaun ohjaajana hän auttaa asiakkaitaan työnhakuun liittyvissä asioissa – eli hän jos kuka tuntee työnhakijat ja heidän vahvuutensa sekä heikkouteutensa.
”Autan työnhakijoita muokkaamaan ja kehittämään ansioluetteloaan. Joskus jopa aloitetaan yhdessä ihan alusta asti CV:n laatiminen. Toisinaan taas auttaa ihan vain CV:n kommentoiminen – mitä hyvää siellä jo on ja mitä pitäisi vielä jalostaa”, Vehmas kuvailee.
LinkedInin merkitys kasvaa työnhaussa
Ansioluettelon hiomisen lisäksi Vehmas auttaa tietysti myös työhakemusten kirjoittamisessa. Nykyään myös LinkedIn on yhä tärkeämmässä roolissa työnhaussa, joten Vehmaksen asiakkaat kaipaavat usein apua sen haltuunottoon.
”Toisinaan istumme alas asiakkaan kanssa ja katsomme läpi hänen LinkedIn -profiiliaan ja mietimme, miten sitä saisi parannettua. Käymme myös läpi, miten LinkedIniä voisi hyödyntää työnhaussa ja miten siellä kannattaa olla aktiviinen.”
Vehmaksen työ ei lopu työnhakuvaiheeseen, vaan hän voi olla avuksi työnhakuprosessin kaikissa osissa.
”Tarvittaessa sparraan työnhakijaa työhaastatteluun. Joskus taas asiakasta auttaa, kun yhdessä kartoitamme, mistä seuraava työ voisi löytyä”, Vehmas kertoo.
Lue myös: Tiesitkö nämä? 10 LinkedIn-sääntöä, jotka jokaisen kannattaa muistaa
Mitä korostaa työhakemuksessa?
Kun Vehmakselta kysyy, millaisia työnhakijoita suomalaiset hänen kokemuksensa mukaan ovat, nostaa hän ensiksi esille työnhakijoiden vahvuudet.
”Suomalaiset ovat rehellisiä siinä, mitä he kertovat ja sanovat omasta osaamisestaan ja kokemuksestaan – siitä, mitä on tehnyt. Tämä tuo uskottavuutta.”
Rehellisyydellä on kuitenkin myös kääntöpuolensa – monet hakijat päätyvät sulautumaan massaan, koska eivät tuo omia vahvuuksiaan tarpeeksi esille hakemuksessaan tai CV:ssään.
”Toinen kääntöpuoli ja heikkous on taas se, että suomalaiset ovat liian vaatimattomia, kun he kertovat osaamisestaan ja vahvuuksistaan. Tällöin ei erotu tarpeeksi hyvin monen hakijan joukosta eikä osaa kertoa, mitä lisäarvoa toisi työnantajalle”, Vehmas varoittaa.
Lue myös: Mitkä ovat vahvuutesi? Näin vastaat työhaastattelussa
Eniten mietityttää CV
Noora Vehmaksen puoleen käännytään yleisimmin CV:hen liittyvien kysymysten ja pulmien kanssa.
”CV:n muokkaaminen ja sen parantaminen ovat yleisimpiä asioita, joihin haetaan apua. Myös hakemuskirjeessä alkuun pääsemiseen asiakkaat kaipaavat tukea ja neuvoja. Jonkin verran myös käydään läpi erilaisia työnhaun kanavia”, Vehmas luettelee yleisimpiä työnhaussa ihmisiä askarruttavia aiheita.
Hän nostaa esille myös maahanmuuttaja-asiakkaat, jotka kaipaavat eniten perustietoa siitä, kuinka Suomessa haetaan ja löydetään töitä.
”CV on myös maahanmuuttaja-asiakkaiden kanssa se, mitä käydään läpi – millainen on hyvä ja toimiva CV suomalaisilla työmarkkinoilla.”
Lue myös:
Aika päivittää CV? Katso tyylikkäät ja helposti muokattavat pohjat ansioluettelolle
Työhakemus helvetistä – tämä klassinen virhe pilaa mahdollisuutesi
Katso 30 hyödyllistä työhaastattelukysymystä – ja älä unohda tärkeää seikkaa
19 kysymystä, joihin haluat vastaukset ennen jokaista työhaastattelua
The post Suomalaiset sortuvat usein samaan virheeseen työnhakijoina – varsinkin yhtä asiaa kannattaisi korostaa appeared first on Duunitori.