KRÖNIKA. Alla människor oavsett bakgrund, könsidentitet och ålder borde behandlas lika i arbetslivet. Men så ser det inte alltid ut inom rekrytering i Sverige idag. Oavsett om det är medvetet eller inte riskerar dina fördomar att skada både kandidater och din egen verksamhet – kan vi komma överens om ett gemensamt ansvar att motverka detta?
Om du ska rekrytera någon som är driven, social och redo att kavla upp ärmarna. Vem tänker du att det är? Kanske någon under trettio, som bor själv och inte har några barn.
Stopp.
Någons livssituation eller ålder avgör inte vilka egenskaper man har. Alla människor är olika och genom att kategorisera människor efter en stereotyp bild sabbar du för dig själv och din organisation.
Diskriminerar du? Du förstör för din organisations framgång
Att diskriminera kandidater på grund av deras ålder, kön eller etnicitet är inte bara olagligt utan sätter också käppar i hjulet för din rekrytering. Om du går ifrån den stereotypa mallen om vem ni borde rekrytera öppnar du dörren för mer relevant talang som kan uppfylla dina kompetenskrav och verkställa din organisations visioner.
Hur vet du om du diskriminerar? Om du får in kandidater som har kompetens som krävs, men något med deras namn, ålder eller könstillhörighet gör att du får en dålig känsla och du väljer att inte gå vidare med dem – då diskriminerar du. Det här kan ske både medvetet och omedvetet.
Nyligen berättade Jan Nilsson i Sveriges Radio om att han bytt namn från Abdul Hamid till Jan Nilsson för att förenkla sitt jobbsökande. Hur kan det fungera på det sättet i Sverige idag?
Så rekryterar du utan att diskriminera
Alla människor kan falla offer för fördomar och därför är det viktigt att vi inte låter oss påverkas av dem i rekryteringsprocessen. Det här tycker jag är viktigt:
- Se till att du gör ett anonymiserat urval så långt det går i processen – då påverkas du inte undermedvetet.
- Låt kandidater svara på urvalsfrågor istället för att skicka CV – då blir du inte påverkad av särskild utbildningsinstitut, bilder eller formgivning.
- Be inte om bild – hur en person ser ut påverkar inte deras kompetens.
Snälla – Kan vi börja rekrytera så här och behandla alla människor lika i arbetslivet nu?
Tack.
Sebastian Bergenman
Sebastian är Account Manager på Jobbland och har tidigare jobbat med extern rekrytering inom tech och marknadsföring. I sin roll hos Jobbland drivs han av att fylla en funktion i samhället – att få människor att hitta rätt match i arbetslivet och vidga organisationers perspektiv på vad deras bästa talanger är. Sebastian vill finnas som ett extra stöd för dig som rekryterar när du behöver det.
Den här krönikan är en del av en serie där Jobblands medarbetare delar med sig av åsikter och insikter kring rekryteringsbranschen.
Krönikor:
Fredrik Tengberg: ”Jag sa upp mig för att arbetskulturen inte passade mig”
Läs mer om diskriminering:
Diskrimineringslagens sju grunder
Helen, 50: Jag anses vara för gammal för arbetsmarknaden
Läs mer om rekrytering:
Så anpassar du din rekrytering efter kandidater – ett framgångskoncept
Guide för att skriva en modern platsannons
The post Låt inte fördomar styra din rekrytering – då kommer din organisation nå större framgång appeared first on Duunitori.