Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Oletko keskituloinen, pienituloinen vai suurituloinen? Katso suomalaisten palkat iän, sukupuolen, ammatin ja koulutusasteen mukaan avattuna

$
0
0

Mihin tuloluokkaan arvelet kuuluvasi? Entä kiinnostaisiko sinua tietää, miten palkkasi vertautuu muihin ikäisiisi? Tässä artikkelissa käymme läpi mitä suomalaiset tienaavat keskimäärin eri ammateissa, eri ikäisinä ja eri koulutustasoilla. Pohdimme myös, kuka on paljon puhuttu keskituloinen suomalainen.

Kuka on keskituloinen Suomessa? Kuka on pienituloinen? Entä kuka on suurituloinen?

Tuloluokat ja niiden määritelmät venyvät ja paukkuvat sen mukaan, mihin käyttötarkoitukseen niitä käytetään.

Moni vaatimaton suomalainen pitää itseään keskituloisena, vaikka todellisuudessa tulot saattavat kuulua jo Suomen parhaiten tienaavaan kymmenykseen. Toisaalta moni saattaa tuntea itsensä pienituloiseksi korkeiden kiinteiden kulujen johdosta, vaikka palkka olisikin hyvää keskitasoa.

Nyt luodaan valoa suomalaisten palkkatuloihin 2020-luvulla!

Keskituloisen määritelmä: kuka on keskituloinen?

Kuinka paljon keskituloinen tienaa Suomessa?

Keskituloisuudelle on olemassa erilaisia tulkintatapoja. Voidaan esimerkiksi katsoa tuloja, varallisuutta, ammatillista asemaa, henkilökohtaista kokemusta, koulutusta, kotitalouskohtaisia lukuja tai kulttuuria.

Tässä artikkelissa tarkastelun kohteeksi valitaan kokoaikaiset palkansaajat ja heidän palkkatulonsa. Data kerätään Tilastokeskuksen palkkarakennetilastosta, johon on koottu vuoden 2021 palkkatilastot. Tämän pohjalta muodostetaan Suomen tuloluokat ja niiden tulorajat.

Mediaanipalkka Suomessa

Palkkarakennetilaston mukaan tämän hetken mediaanipalkka Suomessa on 3 315 euroa kuukaudessa.

Mediaanitulo tai mediaanipalkka tarkoittaa tuloa, joka on keskellä. Toisin sanoen, kun suomalaiset palkansaajat järjestetään palkan suuruuden perusteella jonoon, mediaanituloinen on jonon keskimmäisenä. Hänen edessään ja takanaan on yhtä monta ihmistä.

Mediaanitulo on parempi työkalu keskituloisen suomalaisen selvittämiseen kuin keskiarvotulo. Keskiarvoa näet nostavat yksittäiset poikkeuksellisen paljon tienaavat suomalaiset.

OECD:n määritelmä keskituloisesta

OECD:n mukaan keskituloinen on ihminen, jonka käytettävissä olevat tulot ovat yli 75 prosenttia, mutta alle 200 prosenttia mediaanitulosta.

Kun tätä mallia sovelletaan palkkarakennetilastoon:

  • Keskituloinen tienaa Suomessa 2486 – 6630 euroa kuukaudessa.
  • Pienituloinen tienaa alle 2 486 euroa kuukaudessa.
  • Suurituloisen tuloraja on 6 630 euroa kuukaudessa.

OECD:n määritelmää käytettäessä jopa 80 prosenttia suomalaisista kuuluu keskituloisiin.

Keskituloisuuden 75–125 -sääntö

Yksi määritelmä keskituloisuudelle on 75–125 prosentin etäisyys mediaanitulosta.

Tällä tapaa laskettuna tuloluokat ovat:

  • Keskituloisen palkka: 2 486–4 143 euroa kuukaudessa
  • Pienituloisen palkka: alle 2 486 euroa kuukaudessa
  • Suurituloisen palkka: 4 143 euroa kuukaudessa

Keskituloinen viidenneksien kautta määriteltynä

Keskituloisuus voidaan määritellä myös jakamalla suomalaiset palkkatulojen suuruuden mukaan viidenneksiin. Tällöin eniten tienaava viidennes muodostaa suurituloisten ryhmän ja vähiten tienaava viidennes taas pienituloisten ryhmän. Kaikki väliin jäävät ovat keskituloisia.

Koska Tilastokeskuksen tiedoista ei saa selville tulojen viidenneksiä, tämän laskennan pohjana on käytettävä Verohallinnon tilastotietokantaa, joka määrittelee palkansaajat tulodesiileihin.

Tällä laskentatavalla tulorajat Suomessa ovat:

  • Keskituloisuuden raja: 1 819–4 330 euroa kuukaudessa
  • Pienituloisuuden raja: 0–1 819 euroa kuukaudessa
  • Suurituloisuuden raja: yli 4 330 euroa kuukaudessa

Suomen tuloluokat

Ehkä yleisimmin julkisessa keskustelussa vastaan tuleva tapa on jakaa suomalaiset palkansaajat on desiileihin.

Desiileihin jakaminen tarkoittaa kaikkien suomalaisten palkansaajien jakamista kymmeneen ryhmään heidän tulojensa suuruuden mukaan. Tällöin esimerkiksi ylimpään desiiliin kuuluu parhaiten tienaava 10 prosenttia ja alimpaan vähiten tienaava 10 prosenttia.

Alla olevasta taulukosta näet desiilien vuositulorajat. Arvot kannattaa ajatella siten, että 1. desiilin arvo (14 998 euroa vuodessa) tarkoittaa, että 10 prosenttia suomalaisista tienaa alle tämän. Ja vastaavasti vaikkapa 6. desiilin arvo (41 002 euroa vuodessa) tarkoittaa, että 60 prosenttia suomalaisista tienaa alle tämän.

Vuositulot saat laskettua kuukausituloiksi jakamalla vuositulot 12,5:llä (luku huomioi lisät ja lomarahat).

Pääset tarkastelemaan tuloluokkia desiileittäin Verohallinnon tilastotietokannasta.

Ammatin ja sukupuolen vaikutus palkkaan

Mikä on lääkärin tai myyjän palkka? Entä paljonko sairaanhoitaja tienaa?

Suomen tuloluokat voidaan jakaa myös ammattien perusteella. Alla olevasta taulukosta näet eri ammattiluokkien mediaanipalkkoja.

Lisäksi taulukosta pystyy tarkastelemaan sukupuolten välisiä tuloeroja ammattiluokkien sisällä. Lukujen perusteella on nähtävissä, että tuloerot miesten ja naisten välillä ovat Suomessa yhä varsin suuria.

Työmarkkinoilla palkkatasa-arvoa on pyritty edistämään palkan läpinäkyvyyttä lisäämällä. Muun muassa Euroopan Unioni on laatinut keväällä 2023 palkka-avoimuusdirektiivin tähän tarkoitukseen. Direktiivin on tarkoitus astua voimaan Suomessa viimeistään keväällä 2026.

Palkkaerot sukupuolten välillä voivat olla jopa satoja euroja ammattiluokkien sisällä. Lähde: Tilastokeskus.

Koulutusasteen ja iän vaikutus palkkaan

Myös koulutusaste ja ikä vaikuttavat palkkaan.

Koulutusaste vaikuttaa palkkaan lähtökohtaisesti positiivisesti. Eli mitä korkeampi koulutusaste, sitä todennäköisemmin palkka on korkeampi.

Myös iän vaikutus palkkaan on positiivinen muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Matalammilla koulutusasteilla ikä ei vaikuta yhtä voimakkaasti kuin korkeammilla koulutusasteilla. Ylemmällä perusasteella ja toisella asteella mediaanipalkka kääntyy jopa hienoiseen laskuun noin 40-vuotiaana.

Tämä johtunee siitä, että matalammalla koulutusasteella tehdään enemmän työtä, joka vaatii fyysisiä ominaisuuksia. Ne taas heikkenevät iän myötä. Toisaalta korkeammalla koulutusasteella kokemuksen kertyminen voi vaikuttaa enemmän työssä suoriutumiseen ja näin ollen myös palkkaan.

Keskituloinen voidaan määritellä myös koulutustaustan kautta. Lähde: Tilastokeskuksen Suomi Lukuina -tilasto

Palkkatilastot ja niiden tutkiminen omatoimisesti

Kiinnostuitko palkkatilastojen tutkimisesta? Helpoin tapa yksittäisten ammattinimikkeiden palkkojen selvittämiseen on Duunitorin palkkavertailu.

Mikäli haluat tutkia palkkatilastoja laajasti eri näkökulmista, löytyy Tilastokeskukselta ja Verohallinnolta siihen helpot tavat.

Tilastokeskuksen Suomi lukuina -tilastoon on koottu keskeisiä suomalaista yhteiskuntaa kuvaavia lukuja. Esimerkiksi työ, palkat ja toimeentulo -osiosta löytyy valmiiksi piirrettyjä kuvaajia.

Jos taulukoita haluaa muodostaa itse, Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto on siihen oiva työkalu. Tutustu esimerkiksi näihin linkkeihin:

Palkkatutkimusta voi tehdä myös Verohallinnon tilastotietokannasta. Täältä pääset tutkimaan tulonsaajaryhmiä ja tuloluokkia.

Lue myös:

Miten vastata palkkatoiveeseen? Yksi puhelu antaa varman vastauksen

Laura Friman tienasi yli 100 000 euroa ja yllättyi siitä itsekin – kertoo nyt, mitä ”äveriäs vuosi” vaati

Bruttopalkka vai nettopalkka? Tarkista tietosi – ja katso, mitä työnantaja todellisuudessa maksaa työntekijästä

150 suomalaista kertoi palkkansa, ja moni yllättyi – miten sinun tulosi sijoittuvat jättilistalla?

Jesse keräsi kuudessa vuodessa lähes 60 000 euron osakepotin: ”Yksi keskustelu muutti elämäni suunnan”

The post Oletko keskituloinen, pienituloinen vai suurituloinen? Katso suomalaisten palkat iän, sukupuolen, ammatin ja koulutusasteen mukaan avattuna appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles