
Kuinka sinun yrityksesi hoitaa rekrytoinnin? Hoidatteko kaiken itse vai hyödynnättekö kumppaneita? Miten on soveltuvuusarviointien laita? Oletko työnhakijana joutunut soveltuvuustestiin?
Kansallinen rekrytointitutkimus toteutettiin alkuvuodesta nyt kolmatta kertaa. Duunitori selvittää rekrytoinnin tilaa ja trendejä Suomessa vuosittain ja vuoden 2015 rekrytointitutkimuksen tulokset julkaistiin huhtikuussa. Viime viikolla kerroimme suorahaun hyödyntämisestä rekrytoinnissa, tämän viikon aiheena on rekrytointikumppanit ja rekrytoinnin ulkoistaminen. Tekstissä esiintyvät lainaukset ovat Rekrytointitutkimuksen vastaajien avoimia kommentteja.
Lue myös edelliset artikkelit:
Yhä useampi yritys turvautuu suorahakuun
Odottavan aika on pitkä – näin kauan rekrytointiin menee
Motivaatio ja persoonallisuus ovat aikaisempaa työkokemusta tärkeämpiä
Henkilöstön kontakteihin luotetaan edelleen rekrytoinneissa
Hyvä työnantajamielikuva on avain onnistuneeseen rekrytointiin
Näitä some-kanavia työnantajat suosivat rekrytoinneissa
Suurin osa ei käytä ulkopuolista apua
Tänä vuonna 16 % tutkimuksen vastaajista ilmoitti yleensä käyttävänsä kumppaneita rekrytoinnissa. Vuoden 2014 rekrytointitutkimuksen tuloksiin verrattuna kumppaneiden käyttäminen rekrytoinnissa on pysynyt suunnilleen samalla tasolla. Kymmenen prosenttia niistä, jotka kumppaneita hyödyntävät, ilmoittivat tänä vuonna, että osa rekrytoinneista ulkoistetaan yhdelle kumppanille. Kolme prosenttia ulkoistaa osan rekrytoinnista usealle kumppanille, ja toiset 3 % kertoi, että rekrytoinnin hoitaa pääosin ulkopuolinen kumppani.
Ollaanko menossa siihen suuntaan, että yritykset eivät enää kohta rekrytoi itse, vaan ulkopuolista apua käyttäen? Onko rekrytoinnista tulossa niin hienojakoinen erityisosaamista vaativa osa-alue, ettei sitä enää kohta osatakaan tehdä / pystytä tekemään itsenäisesti yrityksissä?
Tämän vuoden vastaajista 56 % ilmoitti, että rekrytointiprosessi hoidetaan yleensä pääosin palkkaavan esimiehen yksikössä, kun vastaava luku oli vuonna 2014 matalampi, 49 prosenttia. Tänä vuonna 28% kertoi rekrytointiprosessin hoituvan pääosin organisaation omassa rekrytointiyksikössä, kun taas edellisen vuoden tuloksissa luku on 34%. Rekrytointiprosessin hoitaminen on siis siirtynyt enemmän yksikkökohtaiseksi.
Uskon, että tullaan kustannusten vuoksi käyttämään ja rakentamaan sisäisiä rekrytointitiimejä.
Kumppaneiden hyödyntäminen rekrytoinnissa on myös varmasti paljon sidottuna siihen, millainen positio yrityksessä on täytettävissä. Esimerkiksi avainhenkilötehtäviin rekrytointikumppaneita käytetään luultavasti enemmän, kuin esimerkiksi toimihenkilörekrytoinneissa. Toisaalta tuloksia tarkastellessa tulee myös huomioida kysymyksenasettelu – kysymys rekrytointikumppanien hyödyntämisestä kuului ”Miten rekrytointiprosessi yleensä hoidetaan?”.
Lataa tutkimuksen tulokset:
Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015

Mihin kumppaneita sitten oikein käytetään ja miksi heitä tarvitaan? Yleisenä trendinä edellisvuoden tuloksiin verrattuna on, että kumppaneita hyödynnetään enemmän ja monipuolisemmin.
Rekrytointikumppanit apuna soveltuvuusarvioinnissa
Vastaajista 35 % kertoi hyödyntävänsä ulkopuolista apua soveltuvuusarviointeihin. Soveltuvuusarvioinnit voivat sisältää haastattelun lisäksi esimerkiksi psykologisia testejä, caseja sekä simulaatioita esimerkiksi jostain työtehtävästä. Soveltuvuusarviointien hyödyntäminen edesauttaa sopivan kandidaatin valintaa, sillä ne antavat tietoa muun muassa hakijan kyvyistä, motivaatiosta ja tehtävään sopivuudesta.
Tosin näihin (soveltuvuusarviointeihin/psykologiseen testaukseen) paljon turvaudutaan, jotta rekrytointiriski olisi pienempi ja aikaa säästävä, mutta rekrytoinnin lopputulemaa ne eivät ratkaise.
Myös ehdokkaiden identifiointi oli lähes yhtä yleisin syy kumppaneiden käyttämiseen. Huomattavaa on, että nimenomaan ehdokkaiden identifiointiin hyödynnetään ulkopuolisia kumppaneita merkittävästi enemmän kuin edellisenä vuonna, kasvua on tapahtunut 12 %-yksikköä. Toisaalta ulkopuolista apua kaivataan myös alkukarsinnassa, jossa 25 % kumppaneita hyödyntävistä vastaajista ilmoitti käyttävänsä kumppaneja juuri alkukarsintavaiheessa.
Mikään testi ei välttämättä mittaa juuri haetussa työssä tarvittavia ominaisuuksia. Henkilökohtainen- tai ryhmähaastattelu antaa todenmukaisemman kuvan sosiaalisista kyvyistä.
Rekrytointikonsultointi, 3-5 parhaan ehdokkaan valinta sekä ehdokkaiden haastattelut olivat vähemmän yleisiä syitä kumppaneiden hyödyntämiseen. On ymmärrettävää, että haastattelut halutaan hoitaa enemmän itse, sillä usein haastattelussa katsotaan, miten juuri tämä kandidaatti sopisi tiimin ja työyhteisön jäseneksi. Rekrytointikumppanit voivat silti auttaa yrityksiä myös edellä mainittujen vaiheiden osalta valitsemaan parhaiten soveltuvat kandidaatit.

Seuraavalla viikolla aiheemme on jälleen mielenkiintoinen – käsittelemme silloin rekrytointitrendejä. Ensi viikkoon!
Lataa tutkimuksen tulokset:
Kansallinen Rekrytointitutkimus 2015
Osallistu keskusteluun Twitterissä: #rekrytointitutkimus2015
Rekrytointitutkimus toteutettiin maaliskuussa 2015 sähköisellä kyselylomakkeella ja siihen vastasi 301 rekrytoinnista ja henkilöstöasioista vastaavaa henkilöä. Vastaajia pyydettiin vastaamaan asiantuntija- ja esimiesrekrytointien näkökulmasta. Kyselyssä vastaajilta kysyttiin perustietojen lisäksi muun muassa mielipiteitä suorahausta, rekrytointiprosessista, työnantajamielikuvasta ja ilmoituskanavista. Lisäksi vastaajat saivat pohtia rekrytoinnin tulevaisuutta.