Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all 1445 articles
Browse latest View live

Rekrytoiva koulutusohjelma avasi oven vakituiseen työpaikkaan –”Sain tilaisuuden näyttää kykyni”

$
0
0
etalouspro5etalouspro5

Nykypäivän työnhakijan on hyvä kysyä itseltään: Vastaako oma osaaminen tämän päivän työelämän vaatimuksiin? Ja mikäli näin ei ole, voi panostaminen oman osaamisen kehittämiseen olla hyvinkin paikallaan. Yksi ratkaisu tähän on rekrytoiva koulutusohjelma.

Saranen Consultingin toteuttamien rekrytoivien koulutusohjelmien ensisijainen tavoite on löytää ohjelmaan osallistujille työpaikka. Rekrytoiva koulutusohjelma yhdistää työskentelyn yrityksessä sekä koulutuksen, jossa käsitellään muun muassa alan uusia aiheita ja työvälineitä. Ohjelma tarjoaa osallistujalle mahdollisuuden siirtyä myös uudenlaista osaamista vaativiin tehtäviin.

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Saranen Consultingin kanssa. 

Duunitori haastatteli talous- ja palkkahallinnon osaajille suunnatun eTalousPro -koulutusohjelmaan osallistunutta Sakari Sabellia. eTalousPro tarjoaa ammattilaisille uusia uramahdollisuuksia sekä tilaisuuden päivittää osaamistaan.

Ota uusi suunta urallesi ja hae mukaan ohjelmaan »

Koulutus helpottaa töiden saantia

etalouspro1
Omaa osaamista kannattaa kehittää, sillä se helpottaa töiden saantia. Kuva: Saranen Consulting

Sabell työllistyi eTalousPron kautta Visma Solutions Oy:lle tuoteasiantuntijaksi. Hän auttaa työkseen yrityksiä kehittämään taloushallinnon prosesseja Netvisor-pilvipalvelun avulla. ”Törmäsin eTalousPro -ohjelmaan, kun etsin vastavalmistuneena kauppatieteiden maisterina ensimmäistä oman alan työpaikkaani. Ohjelma vaikutti mielenkiintoiselta ja päädyin hakemaan siihen.”

Sain tilaisuuden ansaita paikkani yrityksessä.

Sabell uskoo, että koulutukseen osallistuminen helpotti hänen työnsaantiaan, sillä ohjelma alentaa työnantajan kynnystä ottaa uusia ihmisiä taloon, koulutussopimus kun ei alussa sido samalla tavalla kuin henkilön valitseminen suoraan palkkalistoille. Yrityksiin mennään kuitenkin töihin ihan täytenä työntekijänä, mikä mahdollistaa oikeiden näyttöjen antamisen. ”Uskon, että esimerkiksi itseni oli koulutusohjelman ansiosta helpompi päästä Visma Solutionsille, sillä muu työkokemukseni oli vastavalmistuneena ennemminkin entry level -tasoa. Kannukseni eivät olisi ilman koulutusohjelmaan osallistumista välttämättä riittäneet. Ohjelman kautta pystyin paremmin itse antamaan näyttöjä ja sain tilaisuuden ansaita paikkani yrityksessä.”  Myös koulutusohjelman aikana on mahdollista työllistyä: Sabellin koulutusohjelma kesti kuusi kuukautta, mutta hän sai vakituisen työpaikan Visma Solutionsilta jo neljän kuukauden jälkeen. ”Innokkaalla otteella ja hyvillä näytöillä oli mahdollista vaikuttaa työsuhteen saamisen nopeutumiseen”, hän kertoo.

Päivitetylle osaamiselle on kysyntää taloushallinnon alalla

Taloushallinnon ala on muuttunut digitalisaation myötä. Sabell kertookin, että alalla siirrytään koko ajan entistä enemmän pois manuaalisesta työnteosta ja tilalle on tullut automatisoitu ja suoraviivainen tapa toimia. ”Kun kuittien ja tositteiden manuaalinen näpyttely jää pois, saadaan enemmän tilaa taloushallinnon substanssiosaamiselle, esimerkiksi verotuksellisissa asioissa.” Sabellin mukaan niin yritysmaailmassa kuin tilitoimistojenkin puolella arvostetaan kykyä uudistua ja halua kehittää taloushallinnon prosesseja.

”Olen huomannut tässä duunissa, että he, jotka uskaltavat uudistua omaavat paljon paremman kilpailukyvyn kiristyvällä markkinoilla, kuin he, jotka jämähtävät vain vanhoihin tapoihin.”

Toki myös perinteistä osaamista tarvitaan. ”Kirjanpito-osaamisen tarve ei ole lähtenyt mihinkään, mutta nykyään alan ammattilaisilta vaaditaan myös entistä enemmän uskaltamista ja rohkeutta ottaa käyttöön uusia asioita”, Sabell sanoo.

eTalousPro –ohjelman opetusskaala oli hyvin monipuolinen, aina työoikeudesta palkanlaskentaan. Suurin osa luennoista oli tosi mielenkiintoisia ja luennoitsijat olivat todella hyviä. Sisällön laatu yllätti itseni positiivisesti”, Sabell kertoo koulutusohjelmasta. ”Ohjelma antaa mielestäni myös hyvän yleisnäkymän taloushallinnon ja automatisaation keihäänkärki-palveluista ja -tuotteista. Esimerkiksi Netvisorin key account manager kertoi luennoilla tuotteestaan ja saimme myös muilta palveluntarjoajilta tosi hyvin näkemystä siitä, mitkä ovat markkinoiden parhaat tavat ja prosessit toimia.” Ohjelma on myös hyvä tilaisuus verkostoitua muiden alan ammattilaisten kanssa.

Sain innostavilta luennoitsijoilta draivia omaan työhöni.

Ohjelma sopii monenlaisille taloushallinnon ammattilaisille

etalouspro3
eTalousPro -ohjelmaan voivat hakea mukaan niin kokeneet ammattilaiset kuin vasta uraansa aloittelevatkin. Kuva: Saranen Consulting, kuvan henkilöt eivät liity artikkeliin

eTalousPro tarjoaa uransa niin alkuvaiheessa oleville kuin kokeneemmillekin tekijöille mahdollisuuden edetä uralla. Hakuprosessi lähtee hakemuksen jättämisestä. Hakemukseen kannattaa panostaa ja omaa motivaatiota on tärkeä korostaa. Tämän jälkeen jatkoon päässeet tavataan ryhmähaastattelussa ja osa haastatellaan myös videotyökalun kautta. Saranen Consulting etsii ohjelman yhteistyöyritykset ja hakijat voivat myös itse olla yhteydessä heitä kiinnostaviin yrityksiin ja kysyä yrityksen kiinnostusta koulutusohjelmaan. Yrityksiä etsitään pitkälti hakijoiden toiveiden mukaan, ja tärkeää on totta kai, että hakijan tausta sopii kyseisen yrityksen tarpeisiin. Hakija pääsee myös aina käymään yrityksen puolella haastattelussa ennen valintaa, jotta molemmat varmistuvat toisen osapuolen sopivuudesta. ”Visma Solutions oli yksi itselleni ehdotetuista vaihtoehdoista. Olin aiemmin kuullut yrityksen menestyksestä Great Place to Work–tutkimuksessa ja halusin ehdottomasti nimenomaan sinne töihin”, Sabell kertoo.

”Tee parhaasi, ole nälkäinen ja innostunut.”

”Suosittelisin eTalousPro:ta sellaiselle ihmiselle, joka on kiinnostunut uusista haasteista ja joka on valmis mahdollisesti liikkumaan pois omalta mukavuusalueeltaan. Ja varsinkin sellaisille, jotka ovat hyvin vastaanottavaisia, uteliaita ja avoimia erilaisille mahdollisuuksille. Hyvä paikka ja hyvä ponnahduslauta”, Sabell kertoo haastattelun päätteeksi.

Hae mukaan eTalousPro -ohjelmaan nyt!

Kiinnostaisiko sinua hakea mukaan eTalousPro -ohjelmaan? Hakuaika on käynnissä nyt ja päättyy 1.9.2016. Toimi nopeasti, sillä haastattelut aloitetaan jo hakuajalla.

Hae mukaan ohjelmaan »


Koulun penkiltä oman alan työhön: ”Iso talo tarjoaa rajattomasti mahdollisuuksia”

$
0
0
pe2_laitos-borealis-dtpe2_laitos-borealis-dt

Voiko koulun jälkeen päätyä heti oman alan tehtäviin? Kyllä voi, sillä erityisesti kemianteollisuus rekrytoi paljon nuoria osaajia. Kurkista tuotantolaitosten arkeen ja lue, minkälaisia mahdollisuuksia Borealis Polymers tarjoaa Suomessa ja maailmalla! 

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Borealis Polymersin kanssa. Yritys rekrytoi erityisesti kemian, prosessitekniikan sekä sähkö-, kone- ja automaatioalan osaajia. Katso avoimet uramahdollisuudet Duunitorilla »

Trainee-ohjelmasta laadunvalvonnan laboratorioon

Sina-Rasela
Sina Rasela työskentelee analyyttisen testauksen tiiminvetäjänä laadunvalvontalaboratoriossa Borealiksella. Kuva: Borealis Polymers Oy

Sina Rasela on ehtinyt viiden vuoden sisällä työskennellä kolmessa hyvin erilaisessa roolissa Borealiksella Porvoossa. ”Olen saanut tehdä haastavia ja todella erilaisia työtehtäviä. Koen, että Borealiksella ei katsota vain henkilön koulutusta vaan myös kuunnellaan, mistä henkilö on kiinnostunut ja annetaan rohkeasti eri tyyppisiä mahdollisuuksia.” Rasela valittiin vuonna 2011 Borealiksen kansainväliseen trainee-ohjelmaan, heti valmistuttuaan kemian tekniikan diplomi-insinööriksi. Ura alkoi myyntipäällikkönä, jonka jälkeen seurasi ympäristöasiantuntijan tehtävät terveys-, turvallisuus- ja ympäristöosastolla. Nykyään Rasela toimii analyyttisen testauksen tiiminvetäjänä laadunvalvontalaboratoriossa. ”Olemme vastuussa siitä, ettei Borealikselta pääse viallista tuotetta asiakkaille. Lisäksi esimiehenä vastuullani on tiimin hyvinvointi ja turvallisuus töissä.” 

Parasta nykyisessä työssä on Raselan mielestä haastava mutta samalla palkitseva esimiestyö ja ihmisten kanssa toiminen. ”Työ laboratoriossa voi olla hektistä ja työhön sisältyy iso vastuu.” Tyypillisesti Raselan työviikkoon sisältyy palavereita tuotantolaitosten kanssa, ongelmien selvittelyä laboratoriossa sekä tehtävien koordinointia tiimissä. Ongelmatilanteet laboratoriossa voivat liittyä esimerkiksi laiterikkoon, hetkelliseen häiriöön tai tuotannon laatuongelmiin.

Rasela on päässyt kehittämään osaamistaan monipuolisissa tehtävissä ja arvostaakin ison kansainvälisen organisaation tarjoamia mahdollisuuksia. ”Borealis Polymers on vakaa ja luotettava työnantaja. Täällä moni tekee pitkiä työuria. Borealis tarjoaa Porvoossa paljon mahdollisuuksia ja toimipaikat ulkomailla mukaan lukien mahdollisuudet ovat työntekijöille lähes rajattomat”, Rasela kertoo.

Insinöörin unelma toteutui

Pasi-Matikainen
Pasi Matikainen työskentelee tutkimusinsinöörinä Borealiksella. Kuva: Borealis Polymers Oy

Kuten monen muukin Borealiksella työskentelevän diplomi-insinöörin, Pasi Matikaisen ura alkoi opiskelujen aikaan kesätyöntekijänä. Tuolloin Matikainen opiskeli prosessiautomaatiota kemiantekniikan laitoksella. Tehtyään dioplomityön Matikainen siirtyi automaatio- ja prosessipuolen tehtäviin Borealikselle vakituiseksi työntekijäksi. Ennen nykyistä tehtäväänsä tutkimusinsinöörinä Matikainen toimi prosessitutkijana. ”Aloitin tutkimuspuolella laboratoriossa, jonka jälkeen etenin penkkiskaalaan eli rakentamaan ja automatisoimaan pieniä reaktoreita. Sen jälkeen siirryin pilottivaiheeseen, joka on käytännössä isomman tehtaan testilaitos. Seuraava askel on toimiva tuotantolaitos.”

Skaalauksessa Matikainen vastasi kokeiden suunnittelusta, raportoinnista ja ohjeistamisesta operaattoreille. ”Sitten insinöörin unelma toteutui ja pilottiskaalastani päätettiin toteuttaa oikea tehdas. Pääsin suunnitteluun mukaan tutkimusedustajana prosessin puolelta ja vastasin yhden tuotantolinjan suunnittelusta prosessin näkökulmasta. Olin mukana myös tehtaan rakennusvaiheessa, ylösajossa ja käyttöönotossa.” Vuosina 2010-2011 Matikainen ravasi Hollannissa suunnittelutoimistolla, jonka jälkeen varsinainen tehdas rakennettiin Itävaltaan. Kyseinen tehdas valmistaa tänä päivänä katalyyttia, jota käytetään yhtenä komponenttina polymeerin valmistuksessa.

Valmiin tehtaan näkeminen oli uran huippuhetkiä

Matikaiselle tehtaan valmistuminen oli tähänastisen uran huipentuma. ”Tutkin laboratoriossa prosessia pienessä mittakaavassa ja pilotissa pääsin kehittämään ja kokeilemaan erilaisia tapoja tehdä katalyyttia. Kun siinä onnistuttiin, tehtiin päätös laitoksen rakentamisesta. Sain olla suunnittelemassa laitosta, jakaa kokemuksia pilotin toimivuudesta ja loppujen lopuksi nähdä laitoksen valmiina. On hienoa tehdä työtä jolla on joku päämäärä ja lopputulos.”

Matikainen tekee tällä hetkellä töitä Borealiksella nimikkeellä tutkimusinsinööri. Työhön sisältyy muun muassa korkeamman tason prosessilaskentoja automaattijärjestelmiin. Matikainen vetää myös automaatiouudistusta toiselle Porvoon koetehtaista. Työhön sisältyy ongelmanratkaisua, projektin johtoa ja hallintaa, kustannusten seurantaa sekä aikataulutusta. ”Monipuolisuus on tässä työssä parasta. Olen päässyt tekemään juuri niitä tehtäviä mihin olen kouluttautunut. Pääaineeni oli prosessin ohjaus ja automaatio ja tehdassuunnittelu oli sivuaineena.” Erityisesti automaatio on aina kiehtonut Matikaista: ”Automaatio on palkitsevaa siksi, että työnsä tuloksen näkee nopeasti, menikö säädöt pieleen vai ei. Se on mukavaa puuhaa eikä aina edes tunnu työltä. Se on ollut eräänlainen harrastus minulle myös vapaa-ajalla.”

Borealis tarjoaa työntekijöilleen myös ohjelmia ja kursseja, joiden avulla työntekijät voivat kehittää omaa osaamistaan tai vaikka suuntautua esimiestehtäviin. ”Parasta ovat eri aihealuita käsittelevät kurssit, joista moniin on vapaa pääsy kaikilla. Kurssit liittyvät esimerkiksi patentteihin, talouteen, kaupalliseen puoleen ja muovien ominaisuuksiin. Aiheet linkkautuvat työhön Borealiksella ja aina oppii paljon uutta”, Matikainen kehuu.

”Borealis on innovatiivinen ja kehityksen kärjessä, mikä on tietysti aina mukavaa, koska silloin pääsee kokeilemaan uutta eikä kopioimaan vanhaa. Viemme ennakkoluulottomasti prosesseja isompaan skaalaan. Täällä on myös hyvä ilmapiiri ja mukavia ihmisiä joiden kanssa tehdä töitä.”

 


Kiinnostuitko työstä Borealiksella?

Borealis Polymers tarjoaa uramahdollisuuksia niin uraansa aloittaville opiskelijoille kuin kokeneille asiantuntijoille. Katso avoimet työpaikat Duunitorilla »

Artikkelin kuvat: Borealis Polymers Oy, kuvaajat Eeva Sumiloff ja Aleksanteri Sumiloff

Mitä tehdä virkistyspäivänä? Kurkista Duunitorin kesäpäiviin 2016!

$
0
0
IMG_9785IMG_9785

Työelämän virkistystoiminta on henkilöstön kannalta erittäin tärkeää. Mukava yhteinen aika vahvistaa tiimihenkeä ja lujittaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, jolloin työskentelykin sujuu paremmin. Me Duunitorilla vietimme tänä vuonna leppoisia kesäpäiviä Joutsenossa, kurkkaa virkistävään pakoomme toimiston arjesta!

Mitkä kesäpäivät, tyky-päivät, virkistyspäivät?

Tykytoiminta määritellään Työterveyslaitoksen mukaan työnantajan ja työntekijän yhteistoiminnaksi, joka edistää ja tukee jokaisen työelämän toimijan työ- ja toimintakykyä hänen työuransa kaikissa vaiheissa. Työpaikan toimivuus, työilmapiiri sekä työmotivaatio paranevat, kun tykytoimintaa toteutetaan oikealla tavalla. Osa tykytoimintaa ovat esimerkiksi yritysten virkistys- tai kesäpäivät. Virkistyspäiviin voi kuulua esimerkiksi workshoppeja, pieniä matkoja, liikunnallista tekemistä tai yhteisiä illallisia.

Duunitorin kesäpäivät 2016:

Majoituimme Joutsenossa maalaismaisemiin entisiin opistotiloihin. Laajasta pihapiiristä löytyi muun muassa grillaus- ja oleskelupaikkoja, kanoja ja lampaita sekä metsästä mustikoita. Kolmen yön seikkailuun mahtui sekä työntekoa että hauskanpitoa.

Ilta läheisellä saunalla

IMG_4636
Saunalla auringonlasku oli kaunis ja vesi viileän virkistävää.

Yhtenä iltana otimme pyörät allemme ja poljimme läheiselle saunalle. Meille luvattiin yksi Suomen parhaimmista auringonlaskuista ja maisemat osoittautuivatkin upeiksi. Saunasta pulahdettiin järveen useamman kerran.

Workshopit

IMG_4600
Samuli ja Janne työn touhussa paviljongissa.
IMG_4604
Mietinnässä Duunitorin arvot.

Reissu ei ollut täysin pelkkää hauskanpitoa: aamupäivisin tehtiin myös normaaleja työtehtäviä ja iltapäivisin käytiin läpi firman sisäisiä asioita erilaisten workshopien ja presentaatioiden muodossa. Työympäristön muutos oli jo itsessään virkistävää, kun töitä saattoi tehdä esimerkiksi ulkona.

Pyöräilyä

Pihasta löysimme pyörät, joiden joukossa ollut sähköpyörä herätti hilpeyttä ja kokeilunhalua: sillä kurvailtiin vauhdikkaasti ympäri pihaa. Jos aikaa olisi ollut runsaammin, olisi jokin pidempikin pyöräreissu ollut mukava tehdä!

IMG_9769
Pyörät odottivat pihalla rivissä.

Retki Lappeenrantaan

Yksi illoista vietettiin Lappeenrannassa tutkien muun muassa paikallista ravintolatarjontaa. Söimme illallisen ja ehdimme piipahtaa sattumalta käynnissä olleilla kansainvälisillä Suurmarkkinoilla. Myös Hiekkalinna katsastettiin.

IMG_4672
Jengiä Lappeenrannassa Hiekkalinnalla.

Eläinterapiaa

Varsinkin tytöt innostuivat pihalla käyskentelevistä kanoista ja pörröisistä lampaista. Eläimet vahvistivat maalaismaista tunnelmaa.

IMG_4680
Lampailla oli kuuma melkein helteisenä kesäpäivänä.
IMG_9788
Janne grillimestarina.

Ruuanlaittoa ja hengailua

Kesäpäiviin mahtui myös vapaa-aikaa ja yhteistä hengailua: säät suosivat ja ulkona oli mukava viettää aikaa. Ruokaa tehtiin pääosin itse, ja grilli oli kuumana useamman kerran. Muonaryhmän innostuttua kauppalistan kanssa ainakaan ruuasta ei ollut puutetta.

 

Kesäpäivät tarjosivat hauskaa vaihtelua tavalliseen arkeemme. Millaisilla virkistyspäivillä olet itse ollut?

 

 

 


Lähde: Työterveyslaitos 

Loma loppu? – Näillä 6 vinkillä jaksat kohti syksyä

$
0
0
woman-portrait-1148942_1920woman-portrait-1148942_1920

Tuntuuko arkeen palaaminen loman jälkeen nihkeältä? Kauhistuttaako jo edessä siintävä pimeä syksy? Ei hätää, sillä se on ihan normaalia. 

Näillä 6 vinkillä selviydyt arjesta yhä loistokkaammin:

1. Ajattele positiivisesti

Tutkimusten mukaan ihminen pystyy sanomaan itselleen jopa 300 – 1000 sanaa minuutin aikana. Ei ole siis ihan sama, millaisia asioita ajattelet tai itsellesi sanot. Kannusta ja kehu itseäsi, se on enemmän kuin ok. Voit esimerkiksi aloittaa niin, että aamulla ennen kuin nouset sängystä, kerrot itsellesi miten ihana päivä on tulossa ja että asiat hoituvat hyvin. Vaihda ikävät ajatukset seuraavan päivän aikaisin nousemisesta ja stressaavasta työpäivästä ajatuksiin mahdollisuuksista menestyä ja muuttaa maailmaa työssäsi. Elämä on sellaista, millaiseksi sen teet.

Ei ole siis ihan sama, millaisia asioita ajattelet tai itsellesi sanot.

2. Havainnollista vaikeat tehtävät

Kilpaurheilijat käyttävät havainnollistamista esimerkiksi silloin, kun suoritus tuntuu rankalta. Maratoonari kuvittelee itsensä koitoksen eri vaiheissa ja lopulta maaliviivalla. Suorituksen kuvitteleminen auttaa pysymään kovana ja parantaa myös todellista suoritusta. Samaa taktiikkaa voit soveltaa kaikkiin työtehtäviisi. Havainnollistamalla saat sekä itseluottamusta tehtävän hoitamiseen että keksit uusia, odottamattomia ratkaisuja tai toimintatapoja.

3. Hoida epämiellyttävät työt ensin

Älä aloita päivääsi vastaamalla sähköposteihin. Jos jokin viesti vaatii välitöntä huomiota, hoida se pois alta ja jätä muut myöhempään. Työpäivän alku on paras aika tarttua härkää sarvista. Roikkuuko to do -listallasi jokin inhottava tehtävä, jonka tekemistä olet vältellyt? Aloita siitä, tee se valmiiksi ja huomaat, kuinka sen jälkeen kaikki tuntuu helpolta!

Työpäivän alku on paras aika tarttua härkää sarvista.

4. Vältä vertailua

Mitä jos jättäisit seuraavana aamuna Facebookin ja Twitterin selaamisen? Tuttujen, bloggaajien ja muiden seurattujen someprofiilit syytävät siloteltua elämää, josta ei selviä henkilöiden koko elämäntarinaa. Sinun on turha vertailla itseäsi niihin heti aamusta. Sen seurauksena voit juuttua koko päiväksi tietynlaiseen tunteeseen siitä, että sinunkin pitäisi tehdä samanlaisia asioita. Keskity somen sijaan itseesi ja omaan kehitykseesi, niin päivä alkaa vahvasti.

5. Kuntoile ja keskity itseesi

On yleisesti tiedossa, että liikunta vähentää stressiä ja ahdistusta sen monien muiden hyvien puolien lisäksi. Kun työelämä tuntuu vievän mennessään, keskity entistä enemmän hyvään ravintoon, liikuntaan ja uneen. Turvaamalla perustarpeesi turvaat myös onnistumistasi työelämässä. Jos työmotivaatio taas on hieman hukassa, löytyy hyvistä elämäntavoista varmasti apua siihenkin yleisen mielialan kohotessa.

6. Pysy sosiaalisena

Kaikkea muuta elämää ei koskaan tarvitse uhrata työn takia. Jopa kaikkein kiireisimmät tietävät, että psyykelle on tärkeää myös mielenkiintoinen työn ulkopuolinen elämä. Tapaa syksyn pimenevinä iltoina ystäviä ja perheenjäseniä ja nauti heidän seurastaan. Parasta on, jos teet tämän jo aamulla ennen työpäivää: töissä on sen jälkeen helpompi pitää hyvää meininkiä yllä.

Lue myös:

10 vinkkiä – Näillä parannat työsuoritustasi ja kuljet kohti päämäärääsi!
Pitkän tauon jälkeen takaisin töihin – valmistaudu näillä vinkeillä
14 mobiilisovellusta, jotka helpottavat työtäsi (ja elämääsi)


Aiheesta aiemmin kirjoittanut The Muse 

Kiihdytyskaista tulevaisuuteen: ADIC16 -kilpailusta kontakteja, ammattitaitoa ja inspiraatiota

$
0
0
accenture_Photo_PasiSalminen_comaccenture_Photo_PasiSalminen_com

Oletko luova, aktiivinen opiskelija tai vastavalmistunut, joka haluaa oppia uutta ja ottaa mielenkiintoisen suunnan alkavalle uralleen? Accenture Digital Innovation Challenge 2016 (ADIC16) tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja työskennellä ammattilaisten parissa sekä näyttää innovaatiokykynsä – ja kilpailla 10 000 euron pääpalkinnosta!

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Accenturen kanssa. Haku tämän vuoden Accenture Digital Innovation Challengeen on nyt käynnissä! Katso tämän vuoden haasteet ja liity joukkoon. Hae ADIC 2016 -kilpailuun » 

Vuoden 2015 finaali on käynnissä. Kun kauppa- ja valtiotieteiden opiskelija Sanni Siipilehto on nousemassa Slushin lavalle kaksisataapäisen innokkaan yleisön eteen, häntä jännittää. Lavalle päästyään Siipilehdon jännitys kanavoituu kuitenkin energiaksi, ja aloittaessaan pitchinsä nuori nainen on suorastaan liekeissä. Slush-esiintymisen seurauksena Siipilehdon tiimi valitaan yleisön suosikiksi. ”Tunnelma oli ihmeellinen. Yleisö nauroi ja taputti ja lähti ihan hulluna messiin siellä”, Siipilehto muistelee.

accenture-siipilehto
Sanni Siipilehto pitchaa Slushin lavalla.

Kiihdytä kohti tulevaisuutta ADIC16 -kilpailussa

heini.hyttinen_150x200mm_300ppi
Heini Hyttinen toimii ADIC16-kisan projektipäällikkönä.

Accenture Digital Innovation Challenge on opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnattu kilpailu, joka on Accenturen suunnittelema ja design- ja innovaatioyritys Fjordin kanssa yhdessä toteuttama kokonaisuus. Slush on kilpailussa mukana partnerina ja sen lisäksi ADIC:iin osallistuu useita eri yrityksiä ja organisaatioita, jotka tarjoavat haasteet kilpailijoiden ratkaistavaksi. Kuusi viikkoa kestävä ADIC16-kokonaisuus huipentuu finaaliin Slushissa 1. joulukuuta, mitä ennen tiimit ovat työstäneet ja kehittäneet ideoitaan valmennuksen tuella.

Jo monen eri toimialan parissa Accenturella työskennellyt Strategy Analyst Heini Hyttinen on ADIC-projektissa mukana nyt toista vuotta. Tänä vuonna hän toimii projektipäällikkönä vastaten kilpailun toteutuksen kokonaisuudesta. ADIC-projektipäällikön rooli poikkeaa tyypillisistä työtehtävistä: normaalissa projektityössään teknologiastrategiakonsulttina Hyttinen tekee projekteja esimerkiksi IT-strategiaan, yritysarkkitehtuuriin ja digitaaliseen murrokseen liittyen.

037 Accenture ADIC Kick-Off 8.6.2016 (1)
Kilpailu tarjoaa mahdollisuuden tärkeiden kontaktien luomiseen.

Kutsuntojen konseptia uudistamassa

Hyttisen mukaan kilpailu houkuttelee paljon esimerkiksi kaupallisen, teknisen ja palvelumuotoilupuolen opiskelijoita – vuoden 2015 kisassa oli osallistujia myös esimerkiksi journalistiikan ja kasvatustieteiden aloilta. Siipilehto päätyi ADIC:iin ystävän suosituksen kautta. ”Oli mielenkiintoista, että kilpailuun oli saatu mukaan isoja suomalaisia yrityksiä, joiden en ehkä ajatellut ensimmäisenä lähtevän innovoimaan opiskelijoiden kanssa. Koska ne oli saatu kiinnostumaan, halusin nähdä millainen kilpailu on”, Siipilehto perustelee.

Siipilehto päätyi hakemaan Puolustusvoimien haasteeseen ja sai tiimiinsä kolme teekkaripoikaa. ”En tuntenut tiimistäni ennestään ketään. Tapasimme päivää ennen ensimmäistä sessiota ja ihmettelimme, mihinkähän sitä ollaan menossa ja millaisista ihmisistä tiimimme koostuu”, Siipilehto kertoo. Vaikka kilpailuun oli mahdollista hakea valmiin tiimin kanssa tai yksin, sosiaaliselle ja eläväiselle Siipilehdolle oli heti selvää, että hän halusi hyödyntää mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin.

Puolustusvoimat oli antanut haasteeseensa laajat raamit liittyen sen toiminnan digitalisoimiseen. Siipilehdon tiimi tarttui ideaan uudistaa kutsunnat konseptina. Tiimi pohti, miten kutsunnat voitaisiin toteuttaa eri tavalla ja mitä uutta niihin voitaisiin sisällyttää. ”Puolustusvoimat järjesti meille viikonlopun kestävän bootcampin Santahaminassa, jossa työstimme ideaamme. En ollut aiemmin käynyt armeijan alueella, joten sieltä sai kaivattua konkretiaa”, Siipilehto kertoo innoissaan. Vaikka raskaampi ohjelma, kuten ampumisharjoitukset tai rankat harjoitukset maastossa jäivät kokematta, oli aamuherätysten seinien paukuttamisessa ja karjunnassa Siipilehdon mukaan autenttista tunnelmaa.

accenture_Photo_PasiSalminen_com
Siipilehdon tiimi voitti ensimmäisen karsintavaiheen ja eteni lopulta Slushiin esittelemään ideaansa.

Tarjolla kontakteja, kokemusta ja inspiraatiota

Yonatan Kelib
Yonatan Kelib on kilpailussa mukana Fjordin edustajana.

Accenturen palvelumuotoiluyritys Fjord vastaa kilpailun tapahtumien fasilitoinnista. ”Fjordilta tulevat kaikki metodit innovaation ohjaamiseen, ja fjordilaiset suunnittelevat ja ohjaavat työpajat”, Hyttinen kertoo. Hänen mukaansa yhteistyö ADIC16-kilpailussa muistuttaa hyvin paljon tapaa, jolla Accenture, Fjord ja asiakasyritykset työskentelevät muutenkin yhdessä. ”Uusien palveluiden innovoiminen ja tuominen markkinoille on kovaa työtä, joka vaatii yhtä lailla vahvaa liiketoimintaymmärrystä kuin empatiaa loppukäyttäjää kohtaan. Ja fjordilaisten kanssa on aina hauskaa tehdä töitä”, Hyttinen sanoo.

”ADIC16 on hieno mahdollisuus työskennellä eri alojen opiskelijoiden ja ammattilaisten kanssa ja luoda uusia palveluita, bisnesmalleja ja konsepteja”, toteaa Fjordilla Senior Service Designerina työskentelevä Yonatan Kelib. Accenture Digital Innovation Challengessa hänen roolinsa on tänä vuonna valmentaa Maahanmuuttoviraston kilpailijatiimejä. ”Palvelumuotoilua opiskeleville kilpailu antaa tilaisuuden haastaa itsensä ja työstää ideoita, joilla voi olla todellista merkitystä. Voittajakonsepti tukee asiakkaan tavoitteita ja rikastuttaa käyttäjiensä elämää”, Kelib arvioi.

Vaikka kilpailun pääpalkinto 10 000 euroa on houkutteleva potti, se ei ole kaikki kaikessa. ”Harvoin opiskelijana saa työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, joita meillä on mukana. Mukana on kehitysjohtajia, Chief Digital Officereita ja muita kokeneita ammattilaisia, jotka ovat uraa varten hyviä kontakteja ja joilta voi ammentaa oppia ja inspiraatiota”, Hyttinen toteaa. Hyvistä ideoista ja tiimeistä voi parhaimmillaan syntyä startupeja, ja ne saattavat päätyä Slushissa vaikka pääomasijoittajien haaviin.

Myös työpaikka voi aueta: Siipilehto päätyi ADICin myötä Accenturelle harjoittelijaksi. ”Tulevan yksikköni pomo tuli Slushissa onnittelemaan hyvästä pitchistä, ja kysyin sitten, oliko heillä vielä trainee-haku auki. Illalla olin saanut haastatteluajan”, Siipilehto kertoo tyytyväisenä.

accenture-1
ADIC16 -kiertueella oppilaitoksissa on mahdollista kysyä kisasta ja haasteista.

Erilaiset vahvuudet luovat kivenkovan tiimin

Sekä Hyttinen että Siipilehto painottavat erilaisten ihmisten tärkeyttä tiimissä. Kaikkien ei tarvitse hypätä lavalle ja parasta onkin, jos jokaisella tiimin jäsenellä on erilaisia vahvuuksia. Siipilehto kuvailee itseään sosiaaliseksi, ”kovaääniseksi höpöttäjäksi”, kun taas tiimin analyyttisemmat teekkarit keskittyivät teknisempään puoleen. Näin ollen Siipilehto veti mielellään esiintymisen Slushin lavalla. ”Tuimme hyvin toisiamme”, hän kuvailee tiimiään.

Viime vuonna mukana ollut Fjordin edustaja kuvaili osuvasti, että ”tiimiin tarvitaan yksi hipsteri, yksi hakkeri ja yksi hustler”. Tarvitaan muun muassa muotoilun ja bisneksen osaamista sekä teknisiä valmiuksia. ”Parhaat ideat syntyvät, kun ei katsota haastetta vain yhdenlaisesta näkökulmasta”, Hyttinen toteaa ja jatkaa: ”Täytyy kyetä myös futuristiseen ajatteluun, eikä ajatella maailman näyttävän 10 vuoden päästä ihan samanlaiselta.”

Hyttisen mukaan kilpailussa pärjää ennen kaikkea aktiivisuudella. ”Esimerkiksi case-päivässä yritysten edustajat kertovat osallistujille haasteistaan, mutta osallistujien on tärkeää kysyä ja tuoda omia ideoitaan aktiivisesti esille”, hän painottaa. Palautetta saa ja sitä tulee aktiivisesti pyytää sekä Accenturen ja Fjordin edustajilta että yritykseltä, jonka haastetta ratkaisee.

Eräs ystävä kysyi kerran Siipilehdolta, missä tämä on oppinut eniten. Pienoisen pohdinnan jälkeen vastaus oli selvä: erilaisissa aktiviteeteissa tai tapahtumissa. ”Suosittelen tätä kaikille, jotka haluavat aktivoitua. Yrityksistä näkee pintaa syvemmälle, saa tutustua henkilöihin, pääsee näyttämään omaa persoonaansa ja vakuuttamaan esimerkiksi mahdollisia tulevia työnantajia.”

Oletko sinä innovaattori, joka loistaisi kilpailussa? Lisätietoja saat ADIC16 -sivulta sekä  2.9. starttaavasta opiskelijakiertueesta, jolla voit muun muassa tutustua tämän vuoden haasteisiin. Katso aikataulu alla!

Hae ADIC 2016 -kilpailuun » 

ADIC16-tour with Frank

2.9. 10:00 LTKY:n Fuksimessut, Lappeenranta
5.9. 12:00 TYY:n avajaiskarnevaali, Turku
6.9. 09:30 JYY:n avajaismessut, Jyväskylä
6.9. 10:00 Haaga-Helian virkistyspäivä, Vierumäki
6.9. TBA OAMK:n lukuvuoden avajaiset, Oulu
7.9. 10:00 OYY:n järjestömessut, Oulu
7.9. 13:00 VAMOKin lukuvuoden avajaiset, Vaasa
14.9. 17:00 ÅAS:n Gulnäbbsakademin, Turku
21.9. 13:00 Metrosport, Vantaa

ADIC16-tour

20.9. 10:00 Aalto-yliopisto, Espoo (Otaniemi)
22.9. 10:00 Aalto-yliopisto, Espoo (Otaniemi)
27.9. 10:00 Haaga-Helia, Helsinki (Pasila)
28.9. 10:00 LUT, Lappeenranta
29.9. 10:00 TTY, Tampere

Hyvä johtaminen luo työssä viihtymistä – ”Kaikki näkevät aina yhteisen maalin”

$
0
0
_B9B8478_Photo_PasiSalminen_Com_B9B8478_Photo_PasiSalminen_Com

Management Events on ylimmän johdon kutsuvierastilaisuuksia järjestävä yritys, joka on lyhyessä ajassa kasvanut 11 maassa toimivaksi kansainväliseksi menestyjäksi. Yritys on useina vuosina palkittu parhaiden työpaikkojen listauksissa. Mikä on kansainvälisen yrityksen menestyksen salaisuus?

Tämä artikkeli on toteutettu yhdessä Management Eventsin kanssa. Yritys hakee nyt uusia B2B-myyntipäälliköitä!

Hae B2B-myyntipäälliköksi »

Toimitusjohtaja Jenni Tolonen on ollut mukana Management Eventsin kasvussa jo yli kymmenen vuoden ajan. Vaiheikkaan urapolun varrelle on mahtunut monenlaisia positioita alkaen kutsuvierasmarkkinoinnin entry level -tehtävästä vuonna 2004. ”Siinä on aika monta positiota ollut välissä”, Tolonen muistelee. ”Aina on kiehtonut se, että me emme ole koskaan jämähtäneet kaavoihin”, hän iloitsee.

Menestyksen salaisuus

Millaiset tekijät ohjaavat menestyvän yrityksen jokapäiväistä toimintaa? ”Lähdemme siitä, että intohimo asiakkaaseen täytyy olla kova kautta linjan. Se on ollut varmaan ensimmäinen asia, minkä opin täällä, että asiakas ensin”, Tolonen muistelee ja jatkaa: ”Meillä on ollut aina isot visiot, ja täällä on rohkeasti kannustettu kokeilemaan ja ottamaan riskiä. Koko ajan on haluttu tulla paremmaksi ja kehittää”, Tolonen kertoo. Hän sanookin painottavansa työntekijöilleen usein, että vain muutos on pysyvää.

Työtä tehdään määrätietoisesti ja sitä mitataan aktiivisesti: ”Meillä on selkeä vastuunjako ja tehtäviin liittyvät tavoitteet, sekä isommassa kuvassa että välietappeineen”, Tolonen kertoo. Näin varmistetaan paitsi suhteutettu palkitseminen, myös selkeys ja läpinäkyvyys kaikkien toiminnassa sekä työntekijän oikea kehitys ja suunta. Työ on tulosorientoitunutta, mutta yksi asia korostuu Tolosen puheessa kuitenkin erityisesti: yhdessä voittaminen. ”Meillä on kunnianhimoista ja kilpailuhenkistä porukkaa, mutta kuitenkin kaikki näkevät aina sen yhteisen maalin. Toisista välittäminen on täällä hirveän tärkeää”, Tolonen hymyilee.

management events porukka
Management Eventsillä juhlitaan onnistumisia yhdessä.

Tukevan perustan pohjalle on hyvä suunnitella tulevaisuutta. Tolonen kiittelee perustaja Olli Muuraisen visiota, joka on aina ollut tärkeä: ”Ollilla on omistajayrittäjän ja visionäärin rohkeus”, Tolonen kehuu. Muina tärkeinä tekijöinä hän nostaa esiin rohkeuden nostaa ihmisiä isompiin vastuisiin, tarkkaan hiotun konseptin ja oikeat henkilövalinnat. ”Olemme myös tehneet isot investoinnit teknologiaan ja ne jatkuvat”, Tolonen kertoo. Tulevaisuuden suunnittelu on yrityksen jatkuva agenda. ”Koko ajan mietitään, miten voidaan tulla paremmaksi.”

Viihtyvyys lähtee johtamisesta

Toimitusjohtajalle kuuluu vastuu yhtiön tuloksen lisäksi johtamisen laadusta. Haastattelussa pystyykin aistimaan, että ihmisten hyvinvointi ja yhdessä tekeminen on Toloselle sydämen asia. Hän painottaa arkipäivän johtamisessa esimerkin voimaa, minkä täytyy lähteä ensimmäisenä hänestä itsestään. ”Puhumme paljon everyday leadershipistä, eli siitä, että palautteen antaminen on aktiivista ja esimiehet ovat saatavilla. Lisäksi meillä on paljon keskitytty viestintään ja siihen, että se olisi mahdollisimman kaksisuuntaista”, Tolonen valottaa.

Management Eventsillä halutaan laittaa päteviä ihmisiä nopeasti isompiin vastuisiin. Etenemiselle tarjotaan erilaisia polkuja: junioriroolista on mahdollista edetä esimerkiksi key account -rooliin, esimieheksi tai kouluttamaan uusia ihmisiä matriisiorganisaation puolelle. Koska tavoitteet omalle toimenkuvalle ovat selkeät, henkilöstöä pystytään arvioimaan säännöllisesti selkeillä mittaristoilla, jotta osaajat pääsevät haastaviin tehtäviin.

_B9B9412_Photo_PasiSalminen_Com
Työntekijöitä palkitaan julkisesti.

Tolosesta on mahtavaa myötävaikuttaa ihmisten kehittymiseen. Monesti hän on nähnyt läheltä isoja kasvutarinoita, kun ihminen on siirtynyt isompaan vastuuseen. ”Se on ihanaa nähdä, että ihminen pystyy kantamaan sen vastuun, ja että me luotimme. Ne ovat hetkiä, kun ajattelee, että jes!”, Tolonen innostuu. ”Tässä hommassa ei ole sillä tavalla henkilökohtaisia onnistumia. Kaikki lähtee siitä, että meidän porukkamme onnistuu ja he viihtyvät”, Tolonen summaa.

Tolonen korostaa myös hyvien palkitsemismallien ja kouluttautumisen merkitystä. Management Eventsillä panostetaan palkitsemismalleihin ja niiden kehittämiseen. Tunnustusta annetaan julkisesti: esimerkiksi myynnin parhaita palkitaan vuosittain sekä yksilö- että tiimitasolla.

Lopuksi Tolonen haluaa muistuttaa, mikä johtamisessa ja hyvässä ilmapiirissä lopulta ratkaisee: ”Voi olla vaikka miten hyvät palkitsemismallit, hilavitkuttimet ja bileet, mutta jos ihmiset eivät koe, että heitä johdetaan hyvin, niin eivät he työssä kauaa pysy.”

Suomea isommat taloudet tuovat perspektiiviä

Tolonen tuli yritykseen juuri silloin, kun sen kansainvälistyminen alkoi. Hän on toiminut maajohtajana avaamassa markkinat muun muassa Norjassa, Turkissa ja Singaporessa. Nykyään yritys toimii kansainvälisesti 11 eri maassa, ja Helsinginkin toimiston 150 työntekijästä noin puolet on ulkomaalaisia. Jokaisen uuden markkinan avaustilaisuus on ollut Toloselle aina tunteellinen hetki. ”Siinä aina konkretisoituu yhdessä päivässä todella pitkä työ, mitä on tehty. Singaporenkin eteen teimme kaksi ja puoli vuotta työtä, ennen kuin ensimmäinen tapahtuma näki päivänvalon. Se on aika pitkä maraton”, hän paljastaa.

Kansainvälisyys tuo johtamiseen oman lisänsä, ja Tolosta huolettaakin se, pystyykö hän olemaan riittävästi läsnä kaikille. Siksi kaikkea johtamistakaan ei hyvästä tekniikasta huolimatta hoideta etänä, vaan toimitusjohtaja reissaa kerran viikossa jonnekin Euroopan toimistoon ja yhden viikon kuukaudessa hän on Singaporessa. ”Viestinnän täytyy olla vielä aktiivisempaa, kun sellaisia spontaaneja kohtaamisia vaikka kahvikoneen luona ei tule”, Tolonen huomauttaa.

Yksi parhaimpia työpaikkoja

Management Events on palkittu useina vuosina parhaiden työpaikkojen listauksissa. Tiimihengen luojina Tolonen listaa kolme tekijää: ”Että pidetään johtamisesta hyvää huolta, ihmisiä koulutetaan säännöllisesti ja että palkitsemismallit ovat kohdallaan.”

_B9B9509_Photo_PasiSalminen_Com
Yhteisissä tapahtumissa palkitaan sekä yksilö- että tiimitasolla.

Uusille työntekijöille järjestetään onboarding-koulutus, ja kahdesti vuodessa järjestetään funktiokohtaiset päivät, jossa henkilöstö saa koulutusta, rakennetaan tiimihenkeä, lanseerataan kisoja ja palkitaan kauden parhaat. Tänä syksynä lanseerataan myös koko henkilökunnalle suunnattu sisäinen ME Academy -koulutusohjelma sekä Young Stars -ohjelma, johon on valikoitunut 22 ”tulevaisuuden tekijää”.

Rekrytoinnin onnistumisessa toimitusjohtaja painottaa molemminpuolista ”matchia”: sitä, että työntekijä ja yritys sopivat kumpikin toisilleen. ”Täällä täytyy olla kiinnostunut ihmisistä ja haluta oppia koko ajan uutta”, Tolonen sanoo. ”Meidän porukka on myös todella sosiaalista, mutta lavatähti tai ammattipuhuja ei kuitenkaan tarvitse olla”, hän huomauttaa. Lisäksi tiimityö Management Eventsillä on todella tiivistä. ”Minulla on sellainen tunne, että jos me rekrytoitaisiin joku aivan puhtaasti yksilösuorittaja, niin tiimit reagoisivat siihen kyllä. Sieltä sanottaisiin, että nyt ME-spirit puuttuu”, Tolonen miettii.

Hakemista ei kannata kenenkään arastella, sillä Management Eventsillä kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia. Suomenkin tiimissä on tekijöitä monista taustoista. Ihmisistä pitää kuitenkin tykätä. ”Meille hakee paljon erilaista porukkaa erilaisilla taustoilla, ja se on hyvä”, Tolonen toteaa tyytyväisenä ja jatkaa: ”Mutta jotain yhteistä heillä kaikilla on, kun he noin hirveästi tykkäävät toisistaan!”

Haluaisitko liittyä innostavaan ja tiiviiseen Management Eventsin joukkoon kehittymään myynnin ammattilaiseksi? Yritykseen rekrytoidaan nyt uusia B2B-myyntipäälliköitä!

Hae B2B-myyntipäälliköksi »

Kuvat: Pasi Salminen / Management Events

Näin hyödynnät sosiaalisen median palveluita työnhaussa

$
0
0
pexels-photo (4)pexels-photo (4)

Sosiaalinen media pursuilee nykyään erilaisia palveluita, joilla on kullakin omat ominaispiirteensä. Yhteistä näille palveluille on se, että niitä voi hyödyntää myös työnhaussa! Keräsimme Duunitorille suurista käytössä olevista palveluista ne pääasiat, jotka sinun tulee tietää. Lue listaus ja katso nappien takaa löytyvät artikkelit, niin siirryt muita työnhakijoita edelle sometyönhaussa.

1. Instagram

Mahdolliseen työnantajayritykseen kannattaa tutustua mahdollisimman hyvin hakuvaiheessa. Monet osaavat suunnata yrityksen verkkosivuille, mutta läheskään kaikki eivät huomaa käydä Instagram-sivulla. Instagram on hyvä palvelu näyttämään yrityksen meininkiä arjessa, ja saatat saada paljonkin vihiä yrityksen tulevasta yrityskulttuurista. Informaatiota voi hyödyntää myös haastattelussa: ”Huomasin Instagramista, että teillä on paljon yhteisiä tapahtumia. Haluaisin myös itse työyhteisöön, jossa on näin hyvä henki.” Lisäksi monet yritykset vihjaavat avoimista työpaikoista Instagramissa.

Näin hyödynnät Instagramia työnhaussa »

2. Twitter

Twitterin etu on se, että siellä voi luontevasti seurata ketä henkilöä tahansa. Twitterille tyypillistä on ajankohtaisista aiheista kumpuava reaaliaikainen keskustelu. Siellä voitkin helposti osoittaa olevasi ajan hermolla ja selvillä uusimmista virtauksista. Twiitin maksimimerkkimäärä on 140, joten jos onnistut tiivistämään viestisi nasevaksi ja muistat käyttää hyviä hashtageja, voit saada palvelussa laajaakin huomiota yllättäviltä tahoilta. Duunitori herättelee Twitterissä keskustelua työelämästä nimimerkillä @duunitori.

4 vinkkiä – näin hyödynnät Twitteriä työnhaussa »

3. Pinterest

Pinterestiä voisi luonnehtia virtuaaliseksi muistikirjaksi. Moni on tottunut käyttämään Pinterestiä esimerkiksi reseptien ja askarteluohjeiden etsimiseen – mutta kuinka moni on tullut ajatelleeksi käyttää sitä työpaikkojen etsintään? Pinterestissä voit luoda itsestäsi näyttävän visuaalisen portfolion omalle tilillesi, ja näyttää sen avulla, mitä osaat. Pinterestissä on myös mahdollisuus kerätä lisänäkyvyyttä olemassa olevalla sisällölle muualla verkossa, esimerkiksi blogikirjoitukselle. Tällaisen uuden palvelun hallinta viestii myös työnantajalle siitä, että olet aina valmis uusille ideoille.

Työnhaku Pinterestissä »

Kollaasit54. LinkedIn

LinkedIn on kaikkein tunnetuin työnhaussa hyödynnettävä somepalvelu. Se on muuttanut rekrytointia ja korvannut käyntikortit verkostoitumistapahtumissa. Oma profiilisi on sähköinen ansioluettelo, joten sen tekoon kannattaa panostaa tosissaan – maailmassa on paljon headhuntereita, joiden päivätyö on käydä läpi LinkedInistä löytyviä lahjakkuuksia.

Hyvän ulkoasun ja sisällön lisäksi on hyvä muistaa käyttää omassa profiilissa erityisiä avainsanoja, joita nimenomaan LinkedInissä hyödynnetään: tällöin erotut hakutuloksissa paremmin. Lisäksi LinkedInistä löytää työpaikkoja sekä suoraan palvelusta itsestään että erityisistä uramahdollisuusryhmistä. Duunitorillakin on LinkedInissä eri ryhmiä esimerkiksi nuorille ammattilaisille, myynnin ja markkinoinnin ammattilaisille tai IT-alan ammattilaisille. Kaikki ryhmät voit tsekata täältä.

10 vinkkiä LinkedIn-profiilin optimointiin »

5. Facebook

Koska Facebook on käyttäjämäärältään tällä hetkellä maailman suosituin, se on houkutellut myös työnantajat sinne sopivien kandidaattien tavoittamiseksi. Muista pitää huoli, että julkinen profiilisi on edustuskelpoinen! Facebookissa kannattaa seurata yrityksiä, joista olet kiinnostunut, sekä oman ammattialasi uramahdollisuusryhmiä. Esimerkiksi Duunitorilla on monille eri aloille omia ryhmiä. Näet ne kaikki listattuna täällä:

Katso oman alasi ryhmät »

6. Snapchat

Snapchatilla voit tehdä vaikutuksen erityisen moderneihin työnantajiin. Voit jäädä yrityksen mieleen positiivisesti vastaamalla heidän snäppeihinsä ja brändäämällä itsesi Snapchatin avulla. Suosittelemme kuitenkin luomaan työnhakua varten erillisin Snapchat-tilin, jotta et vahingossakaan lähetä kavereille tarkoitettuja snäppejä työnantajalle.

Näin hyödynnät Snapchatia työnhaussa – 5 vinkkiä »

+ WhatsApp

Tiesitkö, että Duunitori lähettää viikoittain WhatsAppissa uutisviestin? Viestissä saat viikon kohokohdat puhelimeesi sekä artikkeleiden että työpaikkojen osalta. Voit tilata WhatsApp-uutisviestin lähettämällä ”TILAAN” numeroon +35844 9803558.

+ Uutiskirje

Lähetämme viikoittain työnhakijoillemme myös uutiskirjeen ajankohtaisista ja hyödyllisistä vinkeistä työnhakua ja työelämää koskien. Uutiskirjeen voit klikata itsellesi tämän sivun alalaidasta.

Piinaako epävarmuus? 7 tapaa tulla itsevarmemmaksi työelämässä

$
0
0
pixabay-tie-690084_1280pixabay-tie-690084_1280

Tuntuuko sinusta joskus epävarmalta? Kun puhutaan menestymisestä työelämässä, itsevarmuus on suuressa roolissa. Ennen kuin ehdit edes avata suutasi, keskustelukumppanisi ja ympärilläsi olevat ihmiset ovat jo muodostaneet arvion luotettavuudestasi. Vakuuttaaksesi toiset on sinun myös luotettava itseesi. Itsevarmuus on taito siinä missä muutkin – sitä voi halutessaan opetella!

Omaksu tästä 7 tapaa tulla itsevarmemmaksi työelämässä:

1. Muista ryhti!

Tutkimuksetkin ovat osoittaneet, että positiivinen mieli ja hyvä itsetunto pysyvät paremmin yllä, kun fyysinen asento on kunnossa. Kun kohtaat stressaavan tai jännittävän tilanteen, pidä itsesi ryhdissä pyöräyttämällä olkapääsi taakse ja kannattelemalla päätäsi pystyssä. Näin kerrot aivoillesi, että sinä olet puikoissa! Hyvän asennon tuoman fiiliksen myötä sinun ei tarvitse epäillä itseäsi.

2. Älä kulje virttyneissä verkkareissa

Muistatko sanonnan: Pukeudu työtä varten, jonka haluat; älä työtä varten, jossa olet. Ulkoinen olemuksesi kertoo muille paljon siitä, millä tasolla itsetuntosi on. Kun esittäydyt tarkoituksenmukaisessa, ammattiisi sopivassa vaatetuksessa, kerrot kunnioittavasi sekä itseäsi että muita.

Töissä ei aina tarvitse kulkea puku päällä, mutta vältä olemasta siivottoman näköinen, sillä pukeutumisesi välittää aina viestin. Kannattaa ottaa huomioon myös värit: esimerkiksi musta liitetään usein luottamukseen ja älykkyyteen kun taas esimerkiksi punainen voi vaikuttaa hyökkäävältä. Erään tutkimuksen mukaan työhaastattelussa toimii parhaiten sininen väri.

3. Opi ottamaan kohteliaisuus vastaan

Joku kertoo sinulle kohteliaisuuden kasvotusten, ja tilanne tuntuu epämukavalta. Käykö sinulle joskus näin? Samalla kun arvostat kehuja, et halua vastatessasi vaikuttaa itsekkäältä tai omahyväiseltä.

Kun joku kehuu työtäsi, pysähdy miettimään kuulemaasi. Pohdi, mitä sanat tarkoittavat juuri kyseisen henkilön sanomana. Tämä auttaa sinua sisäistämään muiden ihmisten arvostuksen ja ymmärtämään vahvuutesi, joista saat lisää itsevarmuutta.

A photo by Alejandro Escamilla. unsplash.com/photos/BbQLHCpVUqA?auto=format

4. Hymyile myös silloin, kun muut voittavat

Joskus on annettava myös muille tilaa ja heidän ansaitsemaansa huomiota. Muista, että tiimisi jäsenten kova työ ja saavutukset vahvistavat teitä jokaista. Toisen menestys ei ole myöskään koskaan pois sinulta. Omat saavutuksesi ovat pysyviä, eikä mikään tai kukaan voi vähentää niiden arvoa, paitsi sinä omassa mielessäsi!

5. Pyydä palautetta

Epävarmuus omasta toiminnasta on usein suurin syy itsevarmuuden puuttumiseen. Mietit ehkä, ovatko tekemäsi päätökset oikeita tai oletko ollut hyvä esimies alaisillesi. Helppo tapa lieventää tätä epävarmuutta on kysyä reippaasti palautetta työkavereiltasi. Palaute ihmisiltä, joihin luotat ja joita arvostat, vie sinuakin pitkälle eteenpäin. Siitä voit päätellä, mitä olet tehnyt hyvin ja oikein – ja miten sinun kannattaa jatkossakin toimia. Voi olla, että joillakin alueilla sinun on mahdollista vielä parantaa. Keskity näihin ja etsi erilaisia tapoja kehittyä.

6. Löydä ympärillesi oikeat ihmiset

Yrittäjä ja paljon motivaatiosta puhunut Jim Rohn on kommentoinut aihetta mielenkiintoisin argumentein. Hänen mukaansa olemme keskiarvoja niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa vietämme eniten aikaa. Kun ympäröit itsesi positiivisilla, itsevarmoilla ja kunnianhimoisilla ihmisillä, tulet myöskin itse luottavaisemmaksi, varmemmaksi ja jaksat puskea eteenpäin. Ympärilläsi olevat ihmiset todellakin vaikuttavat myös sinun mielialaasi ja näkemykseesi asioista.

7. Älä ainoastaan puhu – tee!

Puhuminen on helppoa. Vaikeampaa siitä tulee, kun asiat pitäisi oikeasti toteuttaa – ja juuri siihen sinun kannattaa aina pyrkiä! Työelämässä tarvitaan visioita ja hienoa puhetta, mutta uskottavampaa on jos voit konkreettisesti kertoa, mitä olet tehnyt asian hyväksi. Mieti, mitä päätöksiä tai tekoja olet tehnyt liittyen visioihisi ja suunnitelmiisi. Niitä kohden mennään kuitenkin aina askel kerrallaan.

Nyt olet valmiina muuttumaan uudeksi itsevarmemmaksi sinuksi. Aluksi sinun täytyy ajatella ja keskittyä toimintaasi, mutta jonkin ajan päästä kaikki alkaa sujumaan kuin itsestään!


Aiheesta kirjoittanut aiemmin The Muse


14 erilaista tapaa tienata kotoa käsin

$
0
0
tablet-690032_1280tablet-690032_1280

Haluaisitko löytää työn, jota voisit tehdä kotoa käsin ja kenties vaikkapa osa-aikaisena opiskelun tai lastenhoidon ohessa? Listasimme 14 erilaista vaihtoehtoa, jotka sopivat joko kokoaikaiseen työskentelyyn tai mahdollistavat osa-aikaisen sivutulon.

Perusta verkkokauppa

Verkkokaupan pystyy perustamaan mistä käsin tahansa, ja se vaatii ainoastaan tietokoneen sekä nettiyhteyden – sekä tietenkin rutkasti taitoa ja innostusta oman bisneksen pyörittämiseen.

Ryhdy freelanceriksi

Freelancerina voit kirjoittaa esimerkiksi juttuja medialle tai tehdä graafisia ulkoasuja. Freelancerin ei tarvitse välttämättä edes itse hoitaa paperitöitä, jos hyödyntää ulkoista laskutuspalvelua, kuten Duunitorin yhteistyökumppani UKKO.fi:tä. Lisätietoa freelancer-työstä löydät täältä.

Bloggaaminen

Kuka tahansa voi perustaa blogin esimerkiksi WordPress- tai Blogspot-palvelimille. Aloitteleva bloggaaja voi saada taskurahaa mainoksista ja myöhemmin lukijamäärän kasvaessa yhteistyöprojekteista sekä e-kirjoista. Mainoksia voit valita sivustollesi esimerkiksi TradeDoublerin kautta.

Mysteerishoppailu

Mysteerishoppaajan eli haamuostajan tehtävä on esittää tavallista kuluttajaa ostotilanteessa palkkaa vastaan. Ostajan pitää ottaa selvää tietyistä asioista ja raportoida kokemuksestaan. Hyvä muisti on työssä tärkeää, jotta jälkeenpäin osaa kuvailla tilannetta ja ulkoasua tarkasti. Duunitorilla on parhaillaan paikkoja auki kyseiseen tehtävään täällä.

Käännöspalvelut

Kääntäminen tehdään usein etänä. Jos sinulla on erinomainen kieliosaaminen ja pidät itsenäisestä työskentelystä, kääntämistyö voisi sopia sinulle.

people-woman-girl-writing (1)
Kotona saat rauhaisan työtilan.

Web developer / designer

Monilla työpaikoilla web-ohjelmoijat voivat työskennellä kotoa käsin ja tulla työpaikalle ainoastaan kokouksia varten.

Call center -työntekijä

Monet yritykset ovat siirtäneet call center -toimipisteensä jopa ulkomaille. Työtä on usein mahdollisuus tehdä lähes missä tahansa rauhallisessa tilassa. Myös tutkimushaastatteluja voi tehdä puhelimitse kotona.

ATK-tukihenkilö

Jos olet se koko tuttavapiirin tuntema tietokonevelho (tai ainakin kohtalaisen pätevä), voit tehdä pientä lisäbisnestä auttamalla tuttavia jumittuneen tietokoneen tai toimimattoman nettiyhteyden parissa. On olemassa jopa ohjelmia, joilla voit ohjata pulassa olevan henkilön tietokonetta omalta tietokoneeltasi käsin, joten aina ei tarvitse edes liikkua kotoa. Tätä työtä voi tehdä myös ammatikseen etänä.

Sisällöntuottaja

Sisällöntuotanto ei katso aikaa eikä paikkaa, ja kotona on muutenkin rauhallinen tila keskittyä.

Myy leipomuksia

Onko sinulla hyvä jauhopeukalo ja kakkujasi ihastellaan usein? Voit myydä sivutulona esimerkiksi kakkuja tai muita leivonnaisia. Tarvitsijoita kyllä löytyy! Kaikenlaiset juhlaleivonnaiset tekevät myös kauppansa isommassakin määrin, jos ostajalla on juhlat tulossa.

Myy käsitöitä

Jos olet hyvä tekemään käsilläsi, voit myydä sivutulona esimerkiksi villasukkia, koruja tai kutsukortteja vaikkapa EtsyssäVinkki! Voit perustaa töillesi erikseen myös blogin ja ansaita lisätienestejä mainostuloilla.

Itsenäinen myyntikonsultti

Myyntikonsulttina saa päättää omat työajat. Suosittuja myyntiartikkeleita ovat kosmetiikka, vaatteet ja sisustustuotteet.

Kirjanpito

Onko debet ja kredit hallussa tai haluaisitko oppia? Perusta oma toiminimi ja hoida asiakkaiden kirjanpito kotona.

Ryhdy valokuvaajaksi

Juhlapotretteja, ruokakuvia, matkakuvia, tapahtumaotoksia, kuvapankkikuvia… Monenlaisille valokuville on kysyntää.

Fonectan tiimissä kaveria autetaan –”Onnistumiset ruokkivat onnistumisia”

$
0
0
fonecta-account-managerfonecta-account-manager

Fonecta on muuttunut merkittävästi viime vuosina. Yritys on ottanut Suomen markkinoilla vankan jalansijan digitaalisen myynnin ja markkinoinnin asiantuntijana, joka rekrytoi nyt uusia tekijöitä. Haastattelimme Fonectalta kolmea Key Account Manageria siitä, mitä työ pitää sisällään.

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Fonectan kanssa. Kiinnostaako sinua digitaalisen myynnin ja markkinoinnin maailma? Fonecta etsii nyt tiimeihinsä uusia tekijöitä!

Katso Fonectan avoimet työpaikat  » 

Puhelinluetteloista digitalisaation aallonharjalle

Key Account Manager Tomi Pihlas on ehtinyt työskennellä Fonectalla jo 10 vuotta. Aika on hänen mukaansa tuntunut paljon lyhyemmältä, sillä yritys on muuttunut jatkuvasti. ”Fonecta tänään ei ole lähellekään se sama firma kuin silloin, kun tänne tulin. Koko tarjooma, organisaatio ja aivan kaikki on muuttunut”, hän valottaa. Samaa mieltä on vuosi sitten Key Account Manageriksi siirtynyt Jarmo Kuivaniemi: ”Fonecta on nykyään digitaalisen myynnin ja markkinoinnin ratkaisuja tarjoava asiantuntija. Vanhastaan Fonecta tunnetaan puhelinluetteloista ja numeropalvelusta, mutta ne eivät ole enää se pääjuttu meillä”, hän kertoo.

Myös myyjän työ on muuttunut merkittävästi. Kun ennen myyjä vastasi yksittäisestä, omasta osa-alueestaan, nykyään myyjän tulee hallita koko tuote- ja palveluvalikoima riittävällä tasolla. Näin osataan tunnistaa asiakkaan tarve ja esittää sopivimmat ratkaisut heidän tarpeisiinsa.

Asiakkaan auttaminen innostaa ja motivoi

Fonectalla avainasiakaspäällikön tehtävinä ovat sekä olemassaolevien asiakassuhteiden hoito että uusasiakashankinta. ”Päivät koostuvat yhteydenpidosta asiakkaisiin, asiakaskäynneistä ja buukkaussoitoista”, luettelee Fonectan julkisen sektorin asiakkuuksista vastaava Key Account Manager Marianne Ali. Työpäivään kuuluu myös uusien palveluiden opiskelua ja niiden soveltamista, tarjousten tekoa sekä paperitöiden hoitamista.

”Jokainen päivä on tässä erilainen”, myhäilee Kuivaniemi. ”On hienoa olla mukana vauhdittamassa suomalaisten yritysten liiketoiminnan kasvua. Palkitsevaa on, kun näkee aidosti, että yritys hyötyy meidän toimenpiteistä ja saa tuloksia aikaan”, Kuivaniemi iloitsee. Mieleen ovat jääneet esimerkiksi tilanteet, joissa asiakas on aloittanut digitaalisen markkinoinnin nollasta ja saavuttanut vuoden aikana merkittävää kasvua. Myös Ali ja Pihlas korostavat asiakkaan auttamista.

Koen, että tässä työssä pääsee aidosti auttamaan suomalaisia yrityksiä parantamaan heidän liiketoimintaansa ja nostamaan Suomea ylös suosta!

”Paras palaute työstä tuleekin tyytyväisiltä ja pitkäaikaisilta asiakkaita, jotka jatkavat ja syventävät yhteistyötä. Se, että tulee asiakkaiden kanssa tutuksi ja asiakas luottaa myyjään kuin ystävään, on hyvä motivaattori”, Kuivaniemi erittelee ja jatkaa: ”Fonecta on iso yritys ja tunnettu brändi, ja sitä on ilo edustaa. Kilpailu on toki kovaa, joten myyntityö on haastavaa mutta samalla todella palkitsevaa, kun siinä onnistuu”, hän huomauttaa.

Pihlas vertaa työtä yleisurheiluun. ”Pitää osata monia asioita, mutta sopivassa suhteessa rasitusta ja lepoa, niin tulos kehittyy.” Muutkin painottavat työajan rytmitystä: ”Asiakkailla käyntien lisäksi tulee tehdä myös muut työt, kuten tarjoukset ja muut paperityöt”, Kuivaniemi kertoo. Lisäksi nopeasti muuttuva digitalisaatio edellyttää taitojen jatkuvaa päivitystä. ”Digitaliset kanavat ja keinot kehittyvät koko ajan, joten tietotaitoa täytyy pitää jatkuvasti yllä. Juuri se tekee tästä mielenkiintoisen”, Pihlas valottaa.

Fonecta key account manager
Fonectan key account managerit työskentelevät digitaalisen myynnin ja markkinoinnin näköalapaikalla. Kuva: Fonecta

Onnistumiset tiimissä ruokkivat onnistumisia

”Fonectalla on hyvät urapolut kehittyä ja kasvaa organisaation mukana”, Kuivaniemi kannustaa. Myös Ali on tyytyväinen urakehitykseensä: ”Pääsin etenemään aika nopeasti ja sain lisää vastuuta jo alussa. Siirryin vastaamaan julkisen sektorin asiakkuuksista jo työurani alkuvaiheessa”, Ali muistelee. ”Mitä isompi yritys, sitä enemmän mahdollisuuksia on. Aina eteneminen ei ole myöskään vertikaalista vaan se voi olla myös horisontaalista, eli saa lisää osaamista ja asiantuntijuutta”, kommentoi Pihlas.

Ala on nopeasti muuttuva, ja työntekijöiden kehittämiseen panostetaankin Fonectalla ahkerasti ja kehittymiskoulutuksia järjestetään säännöllisesti. Lisäksi järjestetään kick-offeja, kuukausittaisia yhteislounaita ja teemapainotteisia virkistystapahtumia. Oman tiimin kanssa pidetään säännölliset myynnin seurantapalaverit maanantaina ja perjantaina. ”Porukka järjestää tapahtumia myös keskenään”, Pihlas kertoo.

Tiimissä on erittäin hyvä henki.

”Meillä on tiimissä erittäin hyvä henki, autetaan kaveria ja jaetaan osaamista”, Pihlas iloitsee. Kaikki haastateltavat korostavatkin hyvää yhteishenkeä ja luonnehtivat ilmapiiriä avoimeksi ja innostavaksi. Toisten onnistumisista tiimissä iloitaan. ”Onnistumiset ruokkivat onnistumisia”, Kuivaniemi hymyilee.

”Hyvällä myyjällä on kaksi korvaa ja yksi suu”

Koska Fonectan palveluvalikoima on laaja, uusille työntekijöille järjestetään kattava perehdytyskoulutus. ”Kun Fonecta on markkinoilla ainoa toimija, jolla on näin laaja tarjooma digitaalisen myynnin ja markkinoinnin osa-alueelta, ei voida olettaa, että markkinoilta on löydettävissä valmiita osaajia”, Pihlas toteaa. ”Myyntityössä pärjäävät sellaset ihmiset, jotka ovat hyviä kuuntelemaan ja keskustelemaan, niin kutsutut ’hyvät tyypit’. Hyvällä myyjällä on kaksi korvaa ja yksi suu”, Kuivaniemi muistuttaa.

Key Account Managerit suosittelevat työtä sellaisille, joilla on halu auttaa ja halu olla tekemisissä ihmisten kanssa. Työ sopii niille, jotka ovat ahkeria ja innokkaita sekä haluavat oppia uutta digitaalisen maailman myynnistä ja markkinoinnista. ”Sellaiselle henkilölle Fonecta on erinomainen yritys”, Kuivaniemi kannustaa. ”Fonecta tarjoaa laajan näkökulman koko digitaliseen maailmaan – ja täällä on hyvä porukka!” Pihlas summaa.

Haluatko liittyä Fonectan joukkoon ja olla alan ehdotonta kärkeä? Fonecta hakee nyt uusia tekijöitä!

Katso Fonectan avoimet työpaikat  » 

Etsitkö urallesi uutta suuntaa? 7 syytä työskennellä Kotkan-Haminan seudulla

$
0
0
jokipuisto_silta_1008x689jokipuisto_silta_1008x689

Tiesitkö, että Kotkan-Haminan seudulla on paljon annettavaa sekä työskentely- että asuinalueena? Yrittäjäpersoonaa houkuttavat kansainvälisyys, pääkaupunkiseudun läheisyys ja edulliset toimitilakustannukset, kun taas luontoa rakastava ihastuu alueen merellisyyteen ja puhtaaseen luontoon. Katso 7 syytä, miksi sinunkin kannattaisi työskennellä Kotkan-Haminan seudulla!

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n kanssa. Seudun alueelle kuuluvat Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä ja Virolahti. Katso Kotkan-Haminan seudun tarjoamat työmahdollisuudet Duunitorilta.

Katso seudun avoimet työpaikat  » 
Vipuvoimaa suomi logo_fi_web EU EAKR logo suomi png
kansallispuisto_tammio_risteily_Koskinen_62_1008x449
Merellisellä seudulla saaristosta saa nauttia vaikka joka päivä. Kuva: Jukka Koskinen

Luonnostaan vahva seutu pääkaupunkiseudun läheisyydessä

Kotkan-Haminan seutu on lähempänä kuin ajattelitkaan: pääkaupunkiseudulta ajaa sinne vain tunnissa. Välimatkat ovat lyhyitä ja ruuhkattomia myös seudun sisällä esimerkiksi harrastuksiin ja merelle. Luonto on lähellä ja läsnä tarjoten erinomaiset puitteet myös matkailulle. Seudulta löydät esimerkiksi Valkmusan kansallispuiston, erilaisia luontopolkuja sekä sotahistoriallisen Salpalinjan kohteet. Kotkassa pääset myös näkemään, kuinka Venäjän keisari Aleksanteri III ja hänen perheensä viettivät lomaansa Langinkosken kalastusmajassa 1890-luvulla. Lue lisää monipuolisista matkailumahdollisuuksista Kaakko 135° –sivustolta.

20150521-DSC_1495_1008x670
Runsas aktiviteettitarjonta houkuttelee kokemaan! Kuva: Sirius Sport Resort

Kansainvälinen kohtauspaikka

Seudun asemasta kansainvälisenä kohtauspaikkana voi löytää monia etuja niin arjessa kuin työelämässä. Itänaapurin läheisyys sekä satamat tarjoavat hyvät mahdollisuudet kansainväliseen kasvuun ja avoimuuteen. Kotkan-Haminan seudulta löytyy teollisen tuotannon huippuosaamista, joka yhdessä logististen yhteyksien kanssa luo tuotannolle parhaan mahdollisen toimintaympäristön.

Runsas tapahtumatarjonta ja startup-kulttuuri

Kotkan-Haminan seudulla tapahtuu ympäri vuoden. Erityisesti kesällä asukkaat ja vierailijat saavat nauttia runsaasta tapahtumatarjonnasta. Tunnetuimpia tapahtumia ovat jokavuotiset Arktika-päivät ja Kotkan Meripäivät sekä joka toinen vuosi järjestettävä Hamina Tattoo. Vuonna 2015 ensimmäisen kerran Meripäivien yhteydessä järjestetty *ship – The Startup Festival yhdistää alkuvaiheen startup-yrityksiä ja mentoreita. Startup-kulttuuria seudulla on vahvistanut tapahtuman projektipäällikkö Antti Viitanen, jonka työstä voit lukea lisää artikkelista.

Edulliset toimitilat ja asumiskustannukset antavat tilaa unelmille

Seudulla asuminen on edullista ja toimitilakustannukset pääkaupunkiseutua alhaisemmat. Etätyön yleistyessä työnteko onnistuu kotoakin, miksei siis Kotkan-Haminan seudulta käsin. Asumis- ja toimitilakustannuksista säästetyt varat voi sitten käyttää esimerkiksi vapaa-aikaan ja pitkäaikaisiin unelmiin. Mitä jos perustaisit sinne yrityksesi pääkonttorin? Tyhjästä ei tarvitse lähteä liikkeelle, sillä Cursor tarjoaa apua alueelle muuttaville ja yritystä perustaville. Katso lisää yrittäjyydestä seudulla täällä.

kaunissaari2014_vainio_pekka_57_1008x647
Satamakulttuuri on syvällä seudun juurissa. Kuva: Pekka Vainio

Svengaava historia

Vanhana satama-alueena Kotkan-Haminan seudun kautta on levinnyt Suomeen paljon uutta ja ihmeellistä, kun merimiehet ovat vierailleet alueella ahkerasti. Merimieskulttuurin saappaanjäljissä ideoidaan ja toteutetaan tänä päivänä suuria, ennakkoluulottomia ideoita, ja legendaarinen merimiesravintola Kairo on yhä toiminnassa. Tiesitkö, että Suomen ensimmäinen pizzeria Ravintola Giovanni perustettiin historialliseen ympyräkaupunki Haminaan 1961, ja lisäksi jazz on levinnyt Suomeen Kotkasta?

vellamo
Merikeskus Vellamo on iltavalaistuksessaan vaikuttava näky. Kuva: Timo Vesterinen

Uudistuva satamakaupunki

Satama-alueet uudistuvat kovaa vauhtia ja Kotkan Kantasatamaan onkin suunnitteilla Outlet-keskus. Moottoritien myötä kasvava matkailijavirta toivotetaan tervetulleeksi ostos- ja elämystoiminnan keskittymään: esimerkiksi rajan pintaan Vaalimaalle, elämysurheilukeskus Siriukseen, kauppakeskus Pasaatiin, merikeskus Vellamoon, tai akvaariotalo Maretariumiin. Seudulla osataan tehdä vanhasta uutta: alueella toimivalla Googlella on yksi Euroopan kolmesta suuresta palvelinkeskuksestaan Haminassa entisissä paperitehtaan tiloissa.

Pinnan alla piilevä pelitoimialan menestystarina

Tiesitkö, että Kotkan-Haminan seudulla on mahdollisesti Suomen pelialan tulevaisuus? Seudun pelialan yritysten etuina ovat esimerkiksi maailmanluokan kuituverkko ja nopea kasvu, jonka johdosta tarvitaan lisää osaavaa työvoimaa. Tieto, taito ja vahva yhteistyö kansainvälisten alan toimijoiden kanssa kiteytyvät seudun pelialan yrityksissä.

Katariina10_1008x672
Kuva: Elijah Voskresenskyi

Saiko seutu sinut innostumaan? Katso työllistymismahdollisuudet Duunitorilta ja liity joukkoon!

Katso Kotkan-Haminan seudun työpaikat »

Lue myös: Startupit nousevat idästä – *ship – The Startup Festival tuo opiskelijat ja mentorit yhteen

Kiehtovia projekteja kansainvälisessä työympäristössä – tällaista on konsultin työ EY:llä

$
0
0
ey duunitoriey duunitori

EY on kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa huikeita uramahdollisuuksia muun muassa kaupallisen ja teknillisen alan ammattilaisille ja rekrytoi jatkuvasti uusia osaajia. Lue, millaista on työskennellä konsulttina EY:llä.

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä EY:n kanssa. 

Tutustu EY:n tarjoamiin uramahdollisuuksiin » 

Huipputiimi saa ylittämään itsensä

Jukka Leponen työskentelee liikkeenjohdon konsulttina EY:n konsultointipalveluiden Finance and Performance Management -tiimissä.

jukka-ey
Jukka Leponen nauttii tiimityöstä. Kuva: EY

”Teemme paljon projekteja suuryritysten talousjohdon kanssa; autamme yrityksiä tekemään parempia päätöksiä, parantamaan suorityskykyään ja muuttamaan toimintamallejaan. Toimeksiannot voivat keskittyä puhtaasti päätösten alustamiseen, oli kyse sitten esimerkiksi ulkoistukseen liittyvästä tai muusta investointipäätöksestä, ja lisäksi kehitämme usein informaation tuottamiseen kohdistuvia prosesseja – ja organisaatioita. Tuemme asiakkaita myös suurissa transformaatioissa. Toimimme ikään kuin strategisten ja puhtaasti teknologiaan keskittyvien konsulttien välissä. Mielestäni tämä on kiehtovin alue ja siksi halusin työskennellä nimenomaan EY:n Advisoryssa”, Leponen avaa työnkuvaansa. 

EY:llä työtä tehdään tiimeissä ja työ sopiikin tiimityössä viihtyvälle. Tiimit rakentuvat erilaisten projektien ympärille. ”Tavoitteenamme on luoda hyvin suoriutuvia tiimejä. Pyrimme tuomaan oikean osaamisen ja oikean taustan omaavat ihmiset projektitiimeihin. Tiimin on toimittava saumattomasti, jotta projektit saadaan vietyä menestyksekkäästi läpi. Kun yhdistää oikean osaamisen ja huipputyypit, on projekteja makea lähteä viemään eteenpäin”, Leponen kertoo.

Täällä voit luottaa siihen, että kaikki tekevät parhaansa. Juuri sen ansiosta EY:n tiimeissä on niin mahtavaa tehdä duunia.

”Tiimeissä oppii myös muilta”, Leponen jatkaa. Uudet opit kertyvät parhaiten työn ohessa, projekteissa kun pääsee työskentelemään  eri alojen huippuammattilaisten kanssa. Talo tarjoaa paljon erilaisia koulutuksia, joiden kautta on mahdollista kehittää omaa erikoisosaamistaan. ”Meillä on lisäksi hyvä coaching-kulttuuri, johon panostetaan. Toimin itsekin coachina, sillä haluan kehittää paitsi itseäni, myös muita. Mielestäni ihmisiltä oppii lähtökohtaisesti parhaiten”, Leponen sanoo.

Vakaampaa pankkijärjestelmää rakentamassa Lontoossa

Photo_Anni-Mari Karvinen 2
Anni Karvinen on työskennellyt komennuksella EY:n Lontoon toimistolla jo kolme vuotta.  Kuva: EY

Riskienhallinnan konsulttina EY:llä työskentelevä Anni-Mari Karvinen vastaa puhelimeen Lontoosta, jossa hän on ollut komennuksella vuodesta 2013 lähtien. ”Työskentelen tällä hetkellä merkittävälle brittiläiselle pankille tehtävän projektin parissa. Täällä Britanniassa pankit valmistautuvat sääntelymuutokseen, jonka tavoitteena on tehdä pankkijärjestelmästä vakaampi ja turvallisempi eriyttämällä talousjärjestelmälle kriittiset asiakkaiden pankkitalletukset korkeampiriskisistä investointipankkitoiminnoista. Regulaation tarkoituksena on estää vuoden 2008 pankkikriisin kaltainen tilanne, jossa veronmaksajat joutuivat maksumiehiksi pankkien pelastamiseksi eli se tekee pankkimaailmasta luotettavemman kaikille toimijoille.” 

Karvista motivoi työssään erityisesti sen merkitys. ”Parhaimmillaan pääsen vaikuttamaan koko kansantalouden vakauttamiseen.” Toki myös yksittäisten yritysten auttaminen kiinnostaa. ”On melko harvinaista päästä työskentelemään tämänkaltaisen regulaation parissa. Minua motivoi myös se, että pääsen auttamaan yksittäisiä yrityksiä kehittämään riskienhallintaansa ja havaitsemaan riskejä.” 

EY tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden päästä ulkomaan komennuksille, joiden kesto vaihtelee. Karvisen komennus on kestänyt aina vuoden kerrallaan. ”Itselläni ponnahduslautana oli Lontoon projekti, joka avasi ovia.” 

EY:n kansainvälisyys näkyy vahvasti myös Suomessa. Koulutuksia järjestetään ulkomailla ja eri maihin ollaan päivittäin yhteydessä. Leposen mukaan kansainvälisyys näkyy eniten projektitiimeissä. ”Olen esimerkiksi itse ollut mukana projektissa, jossa on ollut mukana ammattilaisia muista pohjoismaista, Turkista, Yhdysvalloista, Britanniasta, Saksasta ja Hollannista. ” Lisäksi EY:llä hyödynnetään tietysti myös yhtiön laajaa kansainvälistä verkostoa. Myös pohjoismainen yhteistyö on tiivistä. ”Advisoryssä olemme Nordic-organisaatio, eli esimerkiksi kaikki koulutukset ovat Nordic-mailla yhteisiä ja saatamme hyvin Suomen päässäkin tehdä projektia vaikkapa ruotsalaiselle yritykselle”, Leponen kertoo.

Kiinnostavia haasteita myös teekkareille – ”täällä ei koodata”

lauri-ey
Lauri Saarivuori on viihtynyt mielenkiintoisten toimeksiantojen parissa. Kuva: EY

EY:tä ei välttämättä mielletä perinteisenä ”teekkarityöpaikkana”, mutta talo tarjoaa paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia teknillisten alojen ammattilaisille. Tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Tampereen teknilliseltä yliopistolta valmistunut Lauri Saarivuori työskentelee konsulttina EY:n IT advisory -tiimissä. ”IT-konsultoinnin osaamisemme ei ole niin tunnettua, eivätkä sidosryhmät usein tiedä mitä teemme. Täällä ei koodata – sen sijaan johdamme laajoja IT-hankkeita, toimimme asiantuntijana esimerkiksi ulkoistuksissa tai SAP-implementaatioissa ja laadimme IT-strategioita ja tietohallinnon toimintamalleja. Olemme kuin IT:n rakennusvalvojia'”, Saarivuori valottaa. ”Tämä ei siis ole niinkään teknistä hommaa. Toki meiltä löytyy asiantuntijoita myös teknisiin toimeksiantoihin kuten SAP:n konfiguraatioihin tai arkkitehtuuriin.” 

Henkilökohtaisesti itseäni motivoi se, että kun työt sujuvat hyvin, saa koko ajan lisää vastuuta.

Saarivuori viihtyy työssään erityisesti sen mielekkyyden ja vaihtelevuuden sekä työnantajan joustavuuden ansiosta. ”Täällä saa nuorenakin konsulttina paljon vastuuta. Kaikki toimeksiannot ovat olleet todella mielenkiintoisia, ja opin koko ajan uutta. Tykkään työskennellä asiakasrajapinnassa; on hienoa päästä oikeasti sinne haasteiden ytimeen ja löytää parhaat ratkaisut. Lisäksi pidän työnantajan tarjoamasta joustavuudesta: työt voi tehdä toimistolla, kotona, mökillä, ulkomailla – missä vaan, kunhan saat ne tehtyä toivotuin tuloksin.” Hyvää henkeä edistää myös turhan hierarkian puuttuminen. ”Pidän työyhteisöstämme. Olemme samanhenkistä porukkaa ja kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa. Turhaa hierarkiaa ei juurikaan ole, voin hyvin tarvittaessa mennä pyytämään apua vaikkapa pitkään talossa olleelta partnerilta”, Saarivuori kuvaa.

Miksi EY?

EY tarjoaa monipuolisen ja haastavan työympäristön niin uraansa aloittaville kuin myös jo urallaan edenneille, kokeneille ammattilaisille. Nuoret asiantuntijat pääsevät näkemään erilaisia asiakkaita, projekteja ja toimeksiantoja. ”Se on valtava plussa uran alkuvaiheessa. Hain EY:lle, sillä halusin nähdä ja päästä kokeilemaan erilaisia toimeksiantoja ja työtehtäviä. Päädyin oikeaan paikkaan”, Karvinen kertoo.

Myös kokeneemmille ammattilaisille riittää haasteita. ”Meillä voi jalostaa sitä substanssiosaamista tai kokemusta, mitä on urallaan jo kerryttänyt, myös yhteistyössä ulkomaisten erityisosaajiemme kanssa”, Leponen selittää. ”EY tarjoaa hyvän pohjan, metodit ja työkalut uralle. Globaalit ja monimutkaiset projektit ovat mielenkiintoisia ammatillisesti ja edesauttavat oman osaamisen kehittymistä.”

Karvinen nostaa esiin myös EY:n selkeän urakehityksen viitekehyksen, jota käyttävät niin uraansa aloittelevat kuin kokeneemmatkin tekijät. ”Meille on määritetty selkeitä tavoitetasoja, jotka johtavat tietynlaiseen urakehitykseen ja tiettyihin ylennyksiin. Viitekehys on selkeä ja auttaa suunnittelemaan omaa uraa alusta saakka”, hän kertoo.

EY konsultit
EY tarjoaa haasteita niin kaupallisen kuin teknillisenkin alan ammattilaisille.

”Työ EY:llä sopii kunnianhimoiselle tyypille, joka tulee toimeen ihmisten kanssa. Työ vaatii ehdottomasti myös analyyttistä otetta. Lisäksi täällä arvostetaan halua vaikuttaa: teemme kiehtovien projektien kanssa töitä, mikä vaatii sitä, että ey:läisellä on halua olla mukana isoissa kuvioissa ja nähdä, miten oma työ vaikuttaa maailmaan. Työn niin sanottu impact-kerroin on korkea ja juuri se on yksi syy, miksi olen itsekin pysynyt täällä töissä”, Leponen sanoo.

”Konsultin työ on vaativaa, mutta myös hyvin palkitsevaa. Täytyy olla työtä pelkäämätön, sillä joskus päivät venyvät ja deadlinet saattavat olla tiukkoja. Kun jonkun projektin saa tehtyä valmiiksi, on se toisaalta palkitsevaa ja tuntuu kaiken vaivan arvoiselta”, Karvinen kertoo. ”Meillä korostetaan yritteliäisyyttä: omalla aktiivisuudella saa paljon aikaan”, Saarivuori komppaa.

Tutustu EY:n tarjoamiin uramahdollisuuksiin » 

Startupit nousevat idästä – *ship – The Startup Festival tuo opiskelijat ja mentorit yhteen

$
0
0
-ship The Startup Festival 04-ship The Startup Festival 04

Startup-kulttuuri nostaa päätään Kotkan-Haminan seudulla. Monia mahdollisuuksia tarjoava merellinen seutu tähyää myös kansainvälisille urille. Kotkassa järjestettävä *ship – The Startup Festival kokoaa yhteen mentorit ja uuden yrittäjäsukupolven. Selvitimme, millainen tapahtuma on kyseessä ja mitä tapahtuman järjestäjä ajattelee seudun tulevaisuudesta ja sen mahdollisuuksista.

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n kanssa. Seudun alueelle kuuluvat Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä ja Virolahti. Katso Kotkan-Haminan seudun tarjoamat työmahdollisuudet Duunitorilta ja lue myös 7 syytä työskennellä Kotkan-Haminan seudulla.

Katso seudun avoimet työpaikat  » 
Vipuvoimaa suomi logo_fi_web EU EAKR logo suomi png

*ship – The Startup Festival valmentaa tulevaisuuden yritysmaailman tähtiä

Kuvaaja : Aki Loponen, Loma Graphics Oy XAMK Kotka 2015
Kuvaaja: Aki Loponen, Loma Graphics Oy XAMK, Kotka, 2015.

Kotkan-Haminan seudun nuorten aktivoinnin ja startupien parissa työtään jo useita vuosia tehnyt Antti Viitanen kertoo, että alun perin *ship-festivaali ideoitiin pidettäväksi kokonaan laivassa. ”Tarkoituksena oli, että ketään ei päästetä maihin, ennen kuin kaikille on syntynyt hyvä yritysidea”, Kymenlaakson ammattikorkeakoulun PatteriES-yhteisöorganisaatiossa vaikuttava Viitanen naurahtaa. Lopulta ajatuksesta täytyi kustannussyistä luopua, mutta festivaaliohjelmaan saatiin kuitenkin lounasristeily.

*ship-festivaalin tarkoituksena on yhdistää uuden sukupolven yrittäjät ja mentorit ympäri maailmaa. Tänä vuonna 27.7.-28.7.2016 Merikeskus Vellamossa Kotkassa pidetty tapahtuma oli toinen lajiaan ensimmäisen vuoden pilottitapahtuman jälkeen. Tapahtumassa oli mukana 18 bisnesmaailman mentoria ja rautaista ammattilaista kotoisin Suomesta, Venäjältä, USA:sta, Iso-Britanniasta, Kanadasta ja Irakista.

Kaksipäiväisen tapahtuman aluksi 40 tiimiä esittelivät yritysideansa lyhyellä kolmen minuutin pitchillä päästäkseen etenemään finaalivaiheeseen. Samana päivänä tiimit saivat myös tiimikohtaista palautetta ja neuvontaa mentoreilta. Toiseen päivään sisältyi ajankohtaisia aiheita käsittelevä seminaari ja päivä huipentui 10 jatkoon päässeen tiimin finaaliin ja lopulta voittajan julkaisemiseen.

Verkostoitumalla elintärkeitä kontakteja

*ship on aloittelevalle yrittäjälle erinomainen keino verkostoitua ja saada sparrausta. Viitasen mukaan suurin hyöty tapahtuman osallistujille on vertaistuki ja myös opin saaminen mentoreilta. ”Tapahtumassa asioita saa miettiä yhdessä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa”, Viitanen pohtii. Mentorointia voi tapahtuman jälkeen myös jatkaa hyödyntäen syntyneitä kontakteja.

Tapahtuma toimii myös ponnahduslautana etenkin parhaaksi valitulle startup-idealle: voittajalle lahjoitettiin tänä vuonna 5000 euron palkkio yritystoiminnan käynnistämisen helpottamiseksi. ”Aloittelevalle startupille tämä on iso raha, ja palkinto on pitkälti se, mikä houkuttelee osallistujat mukaan pitchaamaan”, toteaa Viitanen.

Kuvaaja: Aki Loponen, Loma Graphics Oy XAMK Kotka 2015
Kuvaaja: Aki Loponen, Loma Graphics Oy XAMK, Kotka, 2015.

Pitkäjänteistä startup-kulttuurin luomista

”Kaikki lähtee hyvästä pohjasta, ja sitä pohjaa olemme parhaillaan luomassa seudulle”, Viitanen kuvailee tilannetta. Startup-kulttuuri ei vahvistu yhdessä yössä, vaan sen luominen on pitkäjänteistä toimintaa. Tarvitaan hyvä pohja, jonka päälle voi sitten rakentaa. ”Jos esimerkiksi tapahtuman seurauksena syntyisi muutama uusi startup, houkuttelevat jo olemassa olevat yritykset seuraavaksi myös muita alueelle.”

Viitanen itse on tehnyt seudun uudistamistyötä jo ennen tapahtuman järjestämistä lukuisissa projekteissa esimerkiksi yrittäjyyteen ja tapahtumiin liittyen. Hän näkee Kotkan-Haminan seudun mahdollisuudet mielenkiintoisina. ”Täällä on erittäin hyvä tekemisen meininki. Esimerkiksi seudun kehittämisyhtiö Cursorin aktiivisesta toiminnasta Kotkassa kertoo jo se, että yritys tunnetaan myös pääkaupunkiseudulla”, Viitanen huomauttaa.

Seudun kansainvälisyyttä lisää esimerkiksi Venäjän ja Pietarin läheisyys. ”Pietarissa on erittäin paljon potentiaalia, ja olisi hienoa pystyä tarjoamaan jotakin myös sinne”, Viitanen kuvailee kansainvälistymiseen liittyviä tavoitteitaan. Kasvava kansainvälistyminen siintää myös *ship-festivaalin näköpiirissä ja siihen tullaan panostamaan ensi vuonna entistä enemmän.

-ship The Startup Festival 06

Haluaisitko olla mukana uudistamassa monien mahdollisuuksien seutua?

Kotkan-Haminan seutu houkuttelee ympäristönä esimerkiksi luonnollaan ja harrastusmahdollisuuksillaan. Viitanen kertoo pelaavansa tennistä ja huomanneensa sen harrastamisen Kotkassa huomattavasti pääkaupunkiseutua helpommaksi. ”Pääkaupunkiseudulla kentät ovat aina varattuja, ja täytyy lähteä pidemmälle pelaamaan. Kotkassa pelaamaan pääsee aina”, hän perustelee.

Seutu on lumonnut myös Viitasen useissa muissakin maissa asuneita ulkomaalaisia ystäviä. Mikä on saanut heidät arvostamaan seutua niin paljon? ”Se on se luonto!” ovat vastaukset kuuluneet.

Osaksi seudun startup-kulttuuria pääsee nopeasti tapahtumaan osallistumisen lisäksi myös työskentelemällä siellä vapaaehtoisena, sillä tapahtuma toteutetaan pitkälti opiskelijavoimin. ”Ensi vuonna *ship on suurempi ja kaikin puolin hienompi, joten se kannattaa tsekata!” Viitanen kehottaa.

Kiinnostuitko Kotkan-Haminan seudun mahdollisuuksista ja *ship-festivaalista? Yrityskulttuuria kasvattamaan tarvitaan aina uusia osaajia!

Katso Kotkan-Haminan seudun työpaikat » Lue lisää *ship – The Startup Festivalista »

Lue myös: Etsitkö urallesi uutta suuntaa? 7 syytä työskennellä Kotkan-Haminan seudulla

Ammatinvalintatesti – helppo tie unelma-ammattiin?

$
0
0
ammatinvalintatestiammatinvalintatesti

Mikä sinusta tulee isona? Onko sinulla kenties nuoruudesta asti samana pysynyt unelma-ammatti? Netti pursuaa erilaisia ammatinvalintatestejä, joiden tarkoituksena on auttaa tulevaisuutesi hahmottamisessa. Listasimme niistä muutaman, jotta pääset kartoittamaan sinulle mahdollisesti sopivia aloja ja ammatteja.

Ammatinvalintatesti – mikä ja miksi?

Ammatinvalintatestien tarkoituksena on luonnollisesti auttaa oikeanlaisen ja juuri sinulle sopivan ammatin löytämisessä. Testit vertailevat ominaisuuksiasi tietyissä ammateissa tarvittaviin ominaisuuksiin ja pyrkivät luomaan yhteensopivia pareja. Ammatinvalintatestejä tehdään yleensä viimeistään lukiossa tai ammattikoulussa – tai mahdollisesti jo yläasteella. Monelle ammatinvalinta voi tuottaa harmaita hiuksia, jolloin ammattitestit saattavat auttaa ajatusten ja omien kiinnostuksen kohteiden selkiyttämisessä.

Ammattitestit auttavat kartoittamaan kiinnostavia aloja ja ammatteja. Ne voivat antaa vinkkejä myös siitä, millaisia koulutusmahdollisuuksia sinua kiinnostavilla aloilla on tarjota. Ammatinvalintatestejä on mielenkiintoista tehdä, vaikka unelma-ammatti olisikin jo tiedossa – voit saada uudenlaista näkökulmaa sinulle sopiviin tehtäviin ja työympäristöihin ja kartoittaa vahvuuksiasi.

ammatinvalintatesti-unelma-ammatti
Ammatinvalinta voi tuntua hankalalta – onneksi esimerkiksi ammatinvalintatestit avustavat pohdiskeluissa.

Ammatinvalintatesteissä on paljon mistä valita – katso esimerkiksi nämä ammattitestit:

Studentumin Ammatti- ja koulutustesti 

Jos valinnan vaikeus tai tiedon puute vaivaa, voit saada apua Studentumin Ammatti- ja koulutustestistä. Testin lopussa saat myös tietoa eri aloista, koulutusvaihtoehdoista ja työelämästä yleensä.

Kun koulu loppuu: Duunikone

Duunikoneessa vastaat 20 erilaiseen väittämään, jotka liittyvät käyttäytymiseesi ja mielipiteisiisi. Lopputuloksena saat tietää persoonallesi sopivimmat ja yleisimmät ammatit. Testi maalailee suuntaviivoja myös siihen, minkälaisessa työympäristössä saattaisit parhaiten viihtyä.

AVO Ammatinvalintaohjelma

Kokeile myös ammatinvalintatesti AVOa! Ohjelma sisältää lähes 300 ammattia ja tietoja niihin johtavista koulutuksista. Testin avulla kartoitat kiinnostuksen kohteitasi ja taitojasi. Ammattitesti auttaa sinua pohtimaan, mikä voisi olla tuleva ammattisi.

Tuliko testin tulokseksi ammatti, joka ei tunnu yhtään omalta?

Kannattaa muistaa, että tulokset ovat aina suuntaa antavia. Vaikka et testin mukaan sopisi unelma-ammattiisi, ei kannata lannistua. Jos teet töitä unelmiesi eteen, sinusta voi tulla ihan mitä tahansa haluat, sillä asenne ja oma halu ratkaisevat lähes asiassa kuin asiassa. Hauskoja ammatinvalintahetkiä!

Katso lisää apua ammatinvalintaan ja urasuunnitteluun.

Lue myös työnhakuvinkit työnhakuoppaasta:

Ansioluettelomalli – Kuinka tehdä hyvä ansioluettelo
Työhakemusmalli – Kuinka tehdä hyvä työhakemus
Toimi näin työhaastattelussa

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Tavoitteena unelmatyöpaikka, uusi ura tai verkostoituminen? Näin brändäät itsesi
10 vinkkiä – Näillä parannat työsuoritustasi ja kuljet kohti päämäärääsi!
Ammatti käytännön kautta? Tätä on oppisopimus
Kohti unelmien uraa – onko työkokemuksen puute este?

Aviapolis City Bootcamp kutsuu mukaan rakentamaan tulevaisuuden lentokenttäkaupunkia

$
0
0
aviapolisaviapolis

Aviapolis-alue Vantaalla kasvaa kovaa vauhtia, mikä luo koko ajan kysyntää uusille palveluille. Vantaan kaupungin elinkeinopalvelut järjestää lokakuussa ensimmäistä kertaa Aviapolis City Bootcamp -kilpailun, jonka tavoitteena luoda ideoista uutta palveluliiketoimintaa Helsinki-Vantaan lentokentän ympärillä sijaitsevalle Aviapoliksen alueelle.

Hae mukaan kilpailuun »

Aviapolis City Bootcamp -tapahtuma järjestetään 22.-23.10.2014 Yrityskiihdyttämö Turbiinissa Vantaalla. Lue alta miksi kilpailuun kannattaa osallistua ja kenelle tapahtuma on tarkoitettu.

Turn your future into business – Osallistu Aviapolis City Bootcamp -kilpailuun

aviapolis-city-bootcamp

Osallistujille Aviapolis City Bootcamp on hyvä tapa testata ja kehittää omia liiketoimintaideoitaan sekä saada niiden työstämiseen mentoreiden tukea. Aviapoliksen alueen yrityksille bootcamp-tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tehdä yhteistyötä esimerkiksi startupien kanssa. Tavoitteena onkin, että yhteistyö osallistuvien tiimien, Vantaan kaupungin ja Aviapoliksen alueen yritysten välillä jatkuu kilpailun jälkeenkin.

Aviapolis City Bootcampissa etsitään uusia ideoita kolmella osa-alueella:

  • Liikkuminen palveluna (Mobility as a Service)
  • Majoitus ja vapaa-aika (Hospitality)
  • Kauppa ja logistiikka (Retail and Logistics)

Uusia älykkäitä palveluita kehitetään niin alueen kuluttajille kuin yrityksille.

Aviapolis City Bootcamp on avoin opiskelijoille, startupeille ja yrityksille; parhaiten menestyneille tiimeille on palkintona Slush-lippuja, 3000 € arvoisia konsulttipalveluja sekä mahdollisuus edetä Ultrahack-hackathonin finaaliin. Osaa ideoista pyritään testaamaan käytännössä Aviapoliksessa vuoden 2017 aikana.

Hae mukaan kilpailuun »

Seuraa kilpailua somessa:

#AviapolisCity – Facebook – Youtube

Kiinnostaisiko sinua työskentely Aviapolis-alueella? Seuraa alueen avoimia työpaikkoja Aviapolis Työpaikat -sivulla tai tykkää Aviapolis Työpaikat – ryhmästä Facebookissa!


EY:n konsultit listasivat 5 hyvän työpaikan merkkiä – oletko samaa mieltä?

$
0
0
jukkajukka

Duunitori otti selvää, miksi kaupallisen ja teknillisen alan asiantuntijat viihtyvät töissä EY:llä. Haastattelimme kolmea talossa työskentelevää konsulttia ja laadimme vastausten perusteella viiden kohdan listan hyvän työpaikan tunnusmerkeistä. Oletko samaa mieltä?

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastatteluiden pohjalta yhteistyössä EY:n kanssa.

Tutustu EY:n tarjoamiin uramahdollisuuksiin » 
ey-konsultit
EY:n konsultit Jukka Leponen ja Lauri Saarivuori.

5 hyvän työpaikan merkkiä – tämän vuoksi konsultit viihtyvät EY:llä

1. Tiimityö toimii

EY:llä tehdään työtä pitkälti tiimeissä, jotka rakentuvat erilaisten projektien ympärille. Työ sopii siis tiimityöstä nauttivalle. ”Tavoitteenamme on luoda hyvin suoriutuvia tiimejä. Pyrimme tuomaan oikean osaamisen ja oikean taustan omaavat ihmiset projektitiimeihin. Tiimin on toimittava saumattomasti, jotta projektit saadaan vietyä menestyksekkäästi läpi. Kun yhdistää oikean osaamisen ja huipputyypit, on projekteja makea lähteä viemään eteenpäin”, kertoo EY:n konsultointipalveluiden Finance and Performance Management -tiimissä liikkeenjohdon konsulttina työskentelevä Jukka Leponen.

2. Hyvin mielenkiintoiset ja motivoivat työtehtävät

Mielenkiintoisen ja merkityksellisen työn tekeminen motivoi. Anni-Mari Karvinen työskentelee EY:n Lontoon toimistolla riskienhallinnan konsulttina. ”Työskentelen tällä hetkellä merkittävälle brittiläiselle pankille tehtävän projektin parissa. Parhaimmillaan pääsen työssäni vaikuttamaan koko kansantalouden vakauttamiseen.” Myös EY:n IT advisory -tiimissä konsulttina työskentelevä Lauri Saarivuori painottaa mielenkiintoisen työn merkitystä. ”Talo tarjoaa paljon kiehtovia mahdollisuuksia myös teekkareille. Omassa tiimissäni esimerkiksi johdamme erilaisia laajoja IT-hankkeita ja laadimme IT-strategioita sekä tietohallinnon toimintamalleja.”

3. Työ on aidosti kansainvälistä

EY tarjoaa monia erilaisia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Työntekijöillä on muun muassa mahdollisuus päästä eri mittaisille komennuksille ulkomaille. Anni-Mari Karvinen lähti komennukselle Lontooseen vuonna 2013. ”Tulin tänne alunperin tekemään projektia, joka avasi sitten ovia ja jäin tänne komennukselle.”

Myös Suomen toimistolla kansainvälisyys on vahvasti läsnä. Erilaisia koulutuksia järjestetään ulkomailla ja muihin maihin ollaan muutenkin päivittäin yhteydessä. Projekteja tehdään usein kansainvälisillä tiimeillä ja yhtiön kansainvälistä verkostoa hyödynnetään laajasti.

4. Mahdollisuus kehittää osaamistaan ja edetä uralla

EY tarjoaa haasteita ja kehittymismahdollisuuksia sekä työuraansa aloittaville että kokeneemmille asiantuntijoille. ”Urallaan jo edenneet ammattilaiset voivat meillä jalostaa sitä substanssiosaamista tai kokemusta, mitä he ovat jo kerryttäneet. Globaalit ja monimutkaiset projektit ovat mielenkiintoisia ammatillisesti ja edesauttavat oman osaamisen kehittymistä.”

Omaa uraa on helppo suunnitella EY:lla alusta alkaen, sillä talossa on käytössä selkeä urakehityksen viitekehys. ”Meille on määritelty selkeitä tavoitetasoja, jotka johtavat tietynlaiseen urakehitykseen ja tiettyihin ylennyksiin”, kertoo Karvinen.

5. Työnantaja on joustava ja turha hierarkia loistaa poissaolollaan

Saarivuori kertoo viihtyvänsä EY:llä myös työnantajan joustavuuden ansiosta. ”Työt voi tehdä toimistolla, kotona, mökillä, ulkomailla – missä vaan, kunhan saat ne tehtyä toivotuin tuloksin.” Hän painottaa myös hyvän työyhteisön merkitystä: ”Olemme samanhenkistä porukkaa ja turhaa hierarkiaa ei juurikaan ole.”

ey-office

Kiinnostaisiko sinua ura EY:llä?

EY:n rekrytoinnit ovat käynnissä nyt! Katso esimerkiksi nämä avoimet työpaikat Duunitorilla:

Associate Auditor / Auditor

Manager – Enterprise Performance Management

Payroll Manager


Lue lisää konsulttien työstä EY:llä Duunitorin artikkelista: Kiehtovia projekteja kansainvälisessä työympäristössä – tällaista on konsultin työ EY:llä

Korkeakoulutus kannattava investointi – Monella alalla mediaanipalkka yli 4000 €

$
0
0
mediaaniansiot-2015mediaaniansiot-2015

Tilastokeskuksen uusin palkkarakennetilasto julkaistiin tänään. Tilastosta selviää, että tiettyjen alojen ylemmän tutkinnon suorittaneiden mediaanipalkat ovat selkeästi korkeampia kuin toisten. Tilaston valossa korkeakoulutuksen hankkiminen kannattaa, sillä korkeakoulutettujen mediaaniansiot olivat keskimääräistä korkeammat.

Tilasto kertoo palkansaajien mediaaniansion, eli yleisimmän ansion vuonna 2015. Kaikkien kokoaikaisten palkansaajien kokonaistulojen mediaani oli 2963 euroa. Kokoaikaisella palkansaajalla tarkoitetaan sellaista henkilöä, joka on tehnyt täyttä työviikkoa koko tilastointikuukauden.

Terveys- ja sosiaalialalla, tekniikan alalla sekä kaupallisella alalla kovimmat palkat – Mediaani yli 4000 €

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden mediaanipalkat vaihtelivat melko paljon koulutusaloittain. Yli 4000 euron mediaanipalkat olivat terveys- ja sosiaalialan (4801 €), tekniikan (4520 €), palvelualojen (4411 €), kaupallisen tai yhteiskuntatieteellisen alan (4343 €) sekä maa- ja metsätalousalan (4122 €) koulutuksen hankkineilla. Kasvatustieteellisen, humanistisen ja luonnontieteellisen alan ylemmän koulutuksen hankkineiden mediaanipalkka jäi alle 4000 euron.

palkansaajien-kokonaisansiot2015
Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansiot (€/kk) koulutusalan mukaan vuonna 2015. Kuva: Tilastokeskus

Tilastokeskus huomauttaa, että tiettyjen koulutusalojen ylemmän korkeakoulututkinnon hankkineet päätyvät hyvin tyypillisesti hyväpalkkaisiin ammatteihin. Sosiaali- ja terveysalan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet työskentelevät tyypillisesti lääkäreinä, kaupalliselta ja yhteiskunnalliselta alalta päädytään työskentelemään lain, laskentatoimen ja rahoituksen ammattilaisina ja tekniikan alalta diplomi-insinööreiksi valmistuvat työskentelevät usein eri tekniikan alan erityisasiantuntijoina.

Korkeakoulun käyminen kannattaa

Kokoaikaisten palkansaajien mediaani koulutusasteen mukaan vuonna 2015.
Kokoaikaisten palkansaajien mediaani koulutusasteen mukaan vuonna 2015. Kuva: Tilastokeskus

Kuten taulukko kertoo, eri koulutusasteiden mediaaniansioiden erot olivat viime vuonna selkeitä. Mitä korkeampi koulutusaste, sitä suurempi oli ansiotulojen mediaani. Perus- ja keskiasteen koulutuksen suorittaneiden kokonaisansioiden mediaanit jäivät alle kaikkien palkansaajien mediaanin, kun korkeakoulutettujen ansioiden mediaani taas ylitti kaikkien palkansaajien mediaanin.

”Tutkijakoulutuksen suorittaneiden kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli 4 907 euroa kuukaudessa, kun taas keskiasteen koulutuksella vastaava ansio oli 2 625 euroa kuukaudessa”, kertoo Tilastokeskus.

Johtajat ovat opiskelleet tyypillisesti kauppa- tai yhteiskuntatieteitä

johtajat-asiantuntijat-palkkatilasto
Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden kokoaikaisten palkansaajien jakautuminen eri ammattiryhmiin koulutusalan mukaan vuonna 2015. Kuva: Tilastokeskus

Johtajiksi mielivien kannattaa tilastojen valossa opiskella kaupallista tai yhteiskuntatieteellistä alaa, sillä näitä aloja opiskelleet päätyvät muita koulutusaloja opiskelleita todennäköisemmin johtajiksi. Palkkarakennetilasto kertoo, että kaupallisen tai yhteiskuntatieteellisen alan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista 14 prosenttia työskenteli viime vuonna johtajina.

Tilasto mittaa kokonaisansioita, jotka pitävät sisällään peruspalkan, työaikalisät, henkilökohtaiset lisät, sijainti- ja olosuhdelisät, tehtävän, ammattitaidon ja palveluvuosien perusteella maksettavat lisät, suoritusperusteiset palkanosat, osin päivystyskorvaukset ja varaollaolokorvaukset, palkan ei-tehdyltä työajalta, ylityökorvaukset ja luontoisedut. Tulospalkkiot ja lomarahat eivät sisälly kokonaisansioihin.

Lähde: Palkkarakenne 2015, Tilastokeskus

Biteistä monimutkaisiksi järjestelmiksi – Tässä firmassa ei urauduta

$
0
0
pieni-dsc_2874_nabb_co_kaytava_1pieni-dsc_2874_nabb_co_kaytava_1

Oletko kiinnostunut esimerkiksi tietoturvasta tai uusimmista langattomista teknologioista? IT-alan ammattilaiset Bittiumilla kohtaavat päivittäin uusia haasteita ja luovat uutta. Me Duunitorilla tutustuimme yritykseen ja otimme selvää, millaista yrityksessä on työskennellä.

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Bittiumin kanssa. Bittium rekrytoi parhaillaan useisiin eri positioihin ympäri Suomen: katso esimerkiksi Embedded Linux Developers-haku.

Tutustu Bittiumin tarjoamiin uramahdollisuuksiin » 

Bittien kutsuun oli vastattava

Jarkko Nabb kertoo puhelimessa tunteneensa bittien kutsun jo nuorena poikana. Opiskeluaikanaan häntä kiinnostivat erityisesti sulautetut järjestelmät – pienet elektroniikkalaitteet, joissa on jonkinlaista ohjelmistoa. Ura Bittiumilla, tai oikeastaan silloisella Elektrobitillä, alkoi suunnittelijana. Sittemmin se on jatkunut monien tehtävien kautta nykyiseen asemaan, Bittiumin itse lanseeraaman Tough Mobile -tuotteen tietoturvakehityksen päälliköksi. “Roolini on aina ollut puoliksi tekninen asiantuntija ja puoliksi ihmisjohtaja”, Nabb kertoo.

Nabb kuvailee työtään palkitsevaksi, sillä hänellä on mahdollisuus tehdä nimenomaan Bittiumin omia tuotteita. Uusien ominaisuuksien suunnittelu, tuotteiden kehittäminen ja uuden tuominen markkinoille saavat työn tuntumaan merkitykselliseltä. Opimme häneltä, että Bittiumilla tehdään omien tuotteiden lisäksi myös asiakkaille erilaisia laitteita ja järjestelmiä, jotka on suunniteltu asiakkaan tarpeiden mukaan. ”Suurin osa Bittiumin asiakkuuksista on ulkomailla. Kansainvälinen toimintaympäristö tuo entisestään rikkautta ja mielenkiintoa työtehtäviin, joiden parissa pääsee kohtaamaan erilaisia kulttuureja ja toimintatapoja”, Nabb toteaa. Yrityksessä työntekijöillä on mahdollisuus päästä asiakashankkeiden puitteissa myös ulkomaille paikkoihin, joissa asiakkaat ovat.

pieni_dsc_2874_nabb_1
Jarkko Nabbin työn ytimessä ovat Bittiumin omien tuotteiden suunnittelu ja kehittäminen.

Kotimaa esille teknologisena edelläkävijänä

Bittium Tough Mobile on nimensä mukaisesti aika kova luu. “Kova ulkoa ja vielä kovempi sisältä”, kuvailee Nabb. Tough Mobile on Android-pohjainen älypuhelin, joka on suunniteltu etenkin viranomaisten käyttöön. Iskun- ja vedenkestävän kuoren alta löytyy erilaisia ohjelmistoja ja tietoturvaominaisuuksia. Tavoitteena on tehdä vaatimattomasti maailman tietoturvallisin Android-puhelin. Design on hyvinkin poikkeuksellinen verrattuna tavallisiin puhelimiin, mutta Tough Mobilea on mahdollista käyttää myös tavallisessa arkikäytössä.

Mikä parasta (ja hieman yllättävääkin), Tough Mobile on kokonaan suunniteltu Suomessa ja täällä se myös valmistetaan. Kotimaisuusasteen voidaan siis sanoa olevan huima verrattuna muihin markkinoiden puhelimiin. “Olemme itsekin ylpeitä siitä, että kotimaassa toimitaan. Suomea pidetään maailmalla edistyksellisenä maana teknologian ja tietoturvan kannalta, joten kotimaisuus on meille eduksi myös tietoturvamielessä”, Nabb toteaa.

pieni-dsc05705
Bittiumin antennimittauskammio.

“Täällä et pääse urautumaan”

Bittiumilla ilmeisesti viihdytään, sillä Ville Rautiainen on Nabbin tapaan tehnyt lähes koko työuransa yrityksen palveluksessa. IT-kuplan huuma tarttui aikanaan myös nuoreen Rautiaiseen, joka lähti opiskelemaan mielenkiintoiselta kuulostavaa alaa. Nykyisin tuotekehityksestä vastaava Rautiainen työskentelee muun muassa military-tuotteiden, radioverkko- ja puhepalveluratkaisujen parissa vastaten erilaisten hankkeiden onnistumisesta sekä asiakkaiden että sisäisesti projektijohdon suuntaan.

Rautiainen kertoo päässeensä kehittymään työssään monella eri tasolla. Itse työ on ollut opettavaista ja saanut omaksumaan paljon uutta tietoa, mikä on vienyt ammattitaitoa eteenpäin. “Olemme tehneet monenlaisten yritysten kanssa yhteistyötä, joten osaamista on kertynyt laajalta alueelta. Näitä osia yhdistelemällä voidaan luoda monimutkaisia järjestelmiä”, Rautiainen toteaa. Hän myöntää, ettei kaikkea ole mahdollista tehdä täysin nollasta loppuun asti. Bittiumilla on kuitenkin kyky yhdistellä asioita ja luoda uusia tai täysin eri tavalla käytettäviä järjestelmiä, jotka jyräävät perinteisiä ratkaisuja.

“Täällä ei tarvitse pelätä urautumista, vaan vaihtelevia projektitehtäviä on tarjolla laidasta laitaan. Porukkamme mielestä se on täällä yksi suuri syy jaksaa puskea eteenpäin. Erilaiset tehtävät kehittävät työntekijöitä ihmisinä. Sellaiset kaverit, jotka täällä ovat olleet pitkään, adaptoituvat hyvin nopeasti uusiin tilanteisiin”, Nabb kuvailee. Hänelle osoittautuukin hieman vaikeaksi kuvailla tyypillistä työpäiväänsä, sillä päivät ovat monesti niin erilaisia.

Tekijänoikeustiedot: ©Miska Photography | www.miska.fi
Taktiseen tiedonsiirtoon suunnitellut tuotteet ovat osa Bittiumin tuotantoa. ©Miska Photography | www.miska.fi

Vastuuta ja vaikuttamista heti työuran alusta lähtien

Haastateltavat kuvailevat työn tekemisen kulttuuria vapaaksi ja kertovat työskentelytapojen toimineen tähän asti hyvin. Rautiainen kertoo, että työntekijöillä on aina mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten asioita halutaan tehdä ja minkälaiseen lopputulokseen päädytään. Vaikka Rautiainen ja Nabb ovat jo urallaan edenneitä, on heidän mukaansa myös nuoremmilla suunnittelijoilla yhtä lailla mahdollisuuksia vaikuttaa.

“Erilaisten hankkeiden myötä on kohdannut aina uusia haasteita, joita pitää ratkaista. Harvoin on päässyt tekemään täysin samaa asiaa kahta kertaa peräkkäin”, Nabb sanoo. Hän saa työnsä haastavuudesta vain lisää draivia, sillä itseään täytyy jatkuvasti kehittää uusia menetelmiä ja teknologioita omaksuen. “Työssä on oltava valmis ottamaan suhteellisen suuria vastuukokonaisuuksia haltuunsa heti alusta asti ja koska kukin tekee ohjelmistoihin omia osia, on vastuuta aina myös yksilötasolla”, Nabb kertoo.

Myös tekemisen meininkiä Bittiumilta löytyy. Työn tekemisen moraali on Nabbin tiimeissä korkealla – työntekoon paneudutaan ja aikatauluista yritetään tosissaan pitää kiinni. Huumorinpilkahduksillekin on aina tilaa, ja Nabb kertookin pyrkivänsä aktiivisesti myös keventämään tilannetta. “On meillä hauskaa ja naureskellaan. Tietenkin kun on oikein tiukka tilanne, niin ketään ei naurata”, Nabb naurahtaa. Ongelmatilanteistakin pyritään löytämään pientä komiikkaa, joka omalta osaltaan rauhoittaa tilannetta.

pieni-dsc_2935_rautiainen_koko
Ville Rautiaista motivoi työntekijöiden vapaus valita omat työskentelytapansa.

Persoona edellä

Haluaisitko osaksi Bittiumin porukkaa? Saamme kuulla, että hakijoissa tärkeimpinä ominaisuuksina pidetään oma-aloitteisuutta ja avoimuutta. Yrityksessä jokaisella on tietty vastuu, joka edellyttää toimivaa kommunikointia muun tiimin kanssa ja uskallusta esittää ideoita siitä, kuinka asioita voitaisiin tehdä paremmin.

Ohjelmistopuolelle etsitään jatkuvasti uusia osaajia. ”Esimerkiksi hyvät Android-osaajat ja C/C++-ohjelmoijat ovat tosiaankin arvossaan”, Nabb sanoo. Työtä pelkäämättömällä asenteella pääsee pitkälle. Kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi, mutta täytyy uskaltaa kysyä!

Do you feel the bit? Bittiumille toivotetaan aina tervetulleeksi hyvällä asenteella varustetut persoonat  – eikä kovasta osaamisen tasostakaan ole haitaksi!

Tutustu Bittiumin tarjoamiin uramahdollisuuksiin » 

Finnairin työntekijät kertovat: Näin työ matkustamossa on muuttunut vuosien varrella

$
0
0
Kuva Finnair cabinKuva Finnair cabin

Kuinka matkustamohenkilökunnan työ on vuosien varrella muuttunut? Mitä mieltä henkilökunta on ilmailutyön muuttumisesta? Finnair on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista lentoyhtiöistä. Monet ovat työskennelleet yhtiön leivissä parikymppisestä aina eläkeikään asti. Duunitori pääsi jututtamaan Finnairin kokenutta matkustamohenkilökuntaa – lue myös, millaisia vinkkejä he antavat pian rekrytoitaville uusille työntekijöille!

Onko unelmasi viettää työpäiväsi pilvien päällä, työskennellä asiakaspalvelussa ja matkustaa mielenkiintoisiin kohteisiin? Finnair rekrytoi nyt paljon uusia työntekijöitä!

Lue työpaikkailmoitus ja hae Finnairille » 

Tämä artikkeli on osa ilmailualasta kertovaa juttusarjaa, joka on toteutettu yhteistyössä Finnairin kanssa. Lue myös sarjan muut artikkelit: Työpaikka taivaalla – Tiesitkö nämä 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä?Finnair Flight Academy: Täällä opiskelevat uudet lentoemännät ja stuertitLentoemäntä ja stuertti hakivat töihin Finnairille: ”Tällainen oli ensimmäinen päiväni” ja Työpaikkana Finnairin A350 – Tältä näyttää matkustamisen tulevaisuus ja 

Asko Hämäläinen, purseri. Aloittanut Finnairilla vuonna 1979. ”Minä olin numero 559 kun tulin taloon.”

Maria Jacksen, purseri. Lentänyt ensimmäisen lentonsa Finnairilla 1.5.1989. ”Parasta tässä työssä on työkaverit.”

Sami Kotipelto, stuertti. Finnairin vuosikurssi 1998. ”Erilaiset kohteet ovat rikkaus.”

Nykypäivän lentomatkustaja osaa käyttäytyä

Kuinka useasti sinä olet lentänyt viimeisen vuoden aikana? Aikaisemmin lentäminen painottui liikematkoihin, kun taas nykyään moni saattaa lentää lomalle useita kertoja vuodessa. “Silloin 90-luvun alussa business-luokat olivat hirveän suuria. Koneessa saattoi olla 120 business-matkustajaa ja vain 20 turistiluokan matkustajaa”, muistelee purseri Maria Jacksen uransa alkua.

Kuva: Finnair
Nykyään moni saattaa lentää useita kertoja vuodessa lomalle. / Kuvituskuva: Finnair

Koen, että lentäminen oli aiemmin vielä vähän hienompaa. Nyt se on hyvin arkipäiväistynyttä. Se on enemmänkin liikkumista paikasta A paikkaan B”, kuvailee stuertti Sami Kotipelto lentämisen luonnetta.

Aikaisemmin ateriat ja juomat kuuluivat lennon hintaan ja ne olivatkin tärkeä osa matkantekoa. Matkustajat ovat kuitenkin muuttuneet – nykyään pääasia on paikasta toiseen liikkuminen, muut seikat ovat vain ekstraa. “Silloin aikanaan se oli sellaista yleistä häslinkiä ja juhlimista”, muistelee Jacksen entisajan matkustajia. ”Nykyään kun alkoholi on maksullista, niin lennot ovat paljon rauhallisempia”, Kotipelto täydentää.

Finnairin matkustamohenkilökunnan mukaan häiriötilanteita lennoilla on nykyisin todella harvoin, kun niitä esiintyi aiemmin useammin. ”Kyllä minun mielestäni nykyaikana lentomatkustajat osaavat 99,9 prosenttisesti käyttäytyä, lentäminen on niin yleistä nykyisin”, kertoo Jacksen.

Kaukokohteisiin lentäminen aloitetaan aiemmin

Finnair
DC-3-koneet otettiin Finnairilla käyttöön vuonna 1947. Kuvituskuva: Finnair

Aiemmin Finnairilla lennettiin enemmän kotimaan sisällä: “Kotimaan lennot ovat vähentyneet”, Jacksen kertoo. Myös koneet olivat pienempiä. Purseri Asko Hämäläinen kertoo aloittaneensa uransa 50-paikkaisessa koneessa kotimaassa lentäen: “Ne keikat olivat sellaista aikamoista pomppimista täällä koti-Suomessa, välillä ei tiennyt mikä kaupunki on seuraavana.” Hämäläinen on ehtinyt kokea uransa varrella myös suorat lennot Tokioon Pohjoisnavan yli: ”Silloin ei ollut lupaa lentää Venäjän yli, vaan se piti kiertää. Ihmisille jaettiin todistuksia Pohjoisnavan ylityksestä, ne olivat hyvin eksoottisia asioita.”

Aikaisemmin stuertit ja lentoemännät lensivät uransa alussa useita vuosia kotimaan ja Euroopan lentoja: “Ensin lensin 5-6 vuotta Eurooppaa ja kotimaata. Vasta näiden vuosien jälkeen sain kelpuutuksen kaukoreittikoneisiin”, kertoo Kotipelto. Nykyisin kaukokohteisiin lentäminen aloitetaan aiemmin.

Lyhyelläkin layoverilla pääsee tutustumaan kohteeseen

Finnair
Nykyisin perhe-elämän ja työn yhdistäminen on helpompaa. Kuvituskuva: Finnair

Aikaisemmin, kun lentoja oli harvemmin, kohteessa myös pysyttiin pidempään. Monella lentoemännäksi tai stuertiksi pyrkivällä voikin siintää mielessä pitkät layoverit, eli kohteessa viipymiset. “Alkuaikoina maailman suuriin metropoleihin päästiin viikoksi oleskelemaan, kun nykyään kohteessa ollaan vain yksi yö”, Hämäläinen kertoo. “Kyllä se tahti on tiivistynyt. Kohteessa ollaan pääsääntöisesti vuorokausi ja sitten tullaan pois”, Kotipelto täydentää.

Myös Jacksen muistelee uransa alkupuolelta aikaa, jolloin esimerkiksi Bangkokiin lennettiin kahdesti viikossa, kun nykyisin määrä on talvisin kahdesti päivässä. Työrupeama kesti yhteensä yhdeksän päivää. Pitkät layoverit tarkoittivat myös pitkää eroa perheestä ja kodista. Jacksen kertoo eräästä vuosien takaisesta Bangkokin reissusta, jossa teki mieli soittaa kotiin: “Siihen aikaan soitettiin hotellihuoneesta, ja puhuimme ehkä 10-15 minuuttia mieheni kanssa. Kun sain laskun siitä puhelusta, se oli 625 markkaa. Ei tarvinnut miettiä, että mihin ne päivärahat sillä reissulla menivät!” Toisin on nykyään: “Ja tänään kun lähden Bangkokiin, olen ylihuomenna kotona.” Nykyisin perhe-elämän ja työn yhdistäminen onkin helpompaa, kun työrupeamat ovat lyhyempiä.

Haastateltavat kertovat, että myös lyhyellä layoverilla ehtii nähdä ja kokea, jos vain haluaa: ”Vaikka kohteessaoloaika on lyhyt, kannattaa tutustua paikalliseen kulttuuriin, ruokaan ja nähtävyyksiin”, Jacksen kehottaa. ”Eläkkeellä olevat ystäväni sanovat, että mieti, kenellä olisi varaa mennä yhdeksi yöksi Japaniin, ja syödä kaksi kertaa sushia! Nauti!” Hämäläinen kertoo. Kotipelto muistuttaa kuitenkin, että lisäksi tärkeää on riittävä lepo, jotta jaksaa myös paluulennon työvuoron.

Työvuoro voi sattua vuoden jokaiselle päivälle

Helsinki-Vantaa Finnair
Helsinki-Vantaan lentoasema on auki 365 päivää vuodessa. Kuvituskuva: Finnair

Nykyisin monet lähtevät lomilla etelän lämpöön. “Siihen aikaan kun minä tulin Finnairille, lentoasema meni vielä jouluksi kiinni”, muistelee Jacksen. “Silloin supistettiin usein kesäliikennettä ja juhannuksena ei ollut niin paljon lentoja.Jacksenin mukaan lentoemännän ja stuertin työssä tulee olla varautunut siihen, että lentoasema on auki 365 päivää vuodessa – työvuoro voi sattua omalle kohdalle milloin tahansa, ja aina työvuorotoiveet eivät mene läpi. “Alkuvaiheessa ei ollut toivomusjärjestelmiä. Silloin tehtiin sitä työtä mitä oli tarjolla. Tänä päivänä tietysti voidaan antaa mahdollisuuksia toivoa, kun on vaihtoehtojakin”, Hämäläinen muistuttaa.

Kotipelto kertoo, että vaihtelevat työajat on yksi työn monista positiivisista puolista: ”Nautin siitä, että minulla on arkivapaita. Arkena pääsee hoitamaan pankki- ja virastoasiat rauhassa. Viikonloput eivät ole minulle enää niin merkityksellisiä, se on vain työpäivä muiden lomassa.”

Vinkit uusille lentoemännille ja stuerteille

Kuva: Finnair
Matkustamohenkilökunnan työ on ryhmätyötä. / Kuvituskuva: Finnair

Finnair on uudistanut laivastoaan ja syksyllä 2015 otettiin ensimmäiset uudet A350-koneet käyttöön. Kotipelto kertoo, että uudessa koneessa on mietitty pitkälle myös matkustamohenkilökunnan työskentelyn sujuvuutta: “Tekniikka vanhoissa koneissa ei tue työntekoa niin paljon kuin uusissa koneissa. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, mitä kaikkea uudet koneet mahdollistavat palvelun näkökulmasta.”

Uusia tulokkaita kokeneet työntekijät neuvovatkin itsensä huolehtimisen tärkeydestä: “Oma fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi on koko työssäjaksamisen a ja o!” Jacksen muistuttaa. “Omaan työhönsä, omiin työkavereihin sekä päivän kulkuun pystyy vaikuttamaan omalla asenteella”, hän lisää. Kotipelto taas rohkaisee uusia tulokkaita tarttumaan konkareita hihasta työuran alkumetreillä: “Me autamme mielellämme ja meistä on kiva, että tulee niin sanotusti uutta verta koneeseen ja uusia kasvoja ja uusia tyyppejä. Tämä on kuitenkin ryhmätyötä.

Haastateltavilla on ollut kokemusta asiakaspalvelusta jo ennen uraansa Finnairilla: Hämäläinen on toiminut muun muassa asiakaspalvelutehtävissä, Jacksen hoitajana ja Kotipelto tarjoilijana sekä junaisäntänä. Hämäläinen muistuttaakin hakijoita siitä, että asiakaspalvelutaustasta ja kansainvälisestä kokemuksesta, kuten ulkomailla oleskelusta, on hyötyä työssä: “On vähän laajempi näkökulma elämään yleensä. Se helpottaa sopeutumaan tällaiseen työympäristöön. Minä ainakin suosittelen tätä työpaikkana ihan jokaiselle”, Hämäläinen lopettaa.

Kiinnostuitko työstä pilvien päällä? Hae nyt Finnairille!

Lue työpaikkailmoitus ja hae Finnairille » 

Lue myös sarjan muut artikkelit:
Työpaikka taivaalla – Tiesitkö nämä 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä?
Finnair Flight Academy: Täällä opiskelevat uudet lentoemännät ja stuertit 
Lentoemäntä ja stuertti hakivat töihin Finnairille: ”Tällainen oli ensimmäinen päiväni” 
Työpaikkana Finnairin A350 – Tältä näyttää matkustamisen tulevaisuus

Finnair Flight Academy: Täällä opiskelevat uudet lentoemännät ja stuertit

$
0
0
Finnair cabin attendant and pilot - #joinfinnairFinnair cabin attendant and pilot - #joinfinnair

Lentoyhtiö Finnair rekrytoi tänä syksynä runsaasti uusia työntekijöitä matkustamohenkilökuntaan. Ennen lentoemännäksi tai stuertiksi ryhtymistä jokaisella kokelaalla on edessä yli kuukauden intensiivinen koulutusjakso, joka antaa valmiudet työskentelyyn vaativalla ilmailualalla. Duunitori pääsi tutustumaan päivän ajaksi Finnair Flight Academyyn – koulutuskeskukseen – jossa koulutetaan uudet matkustamotyöntekijät sekä lentäjät. Lisäksi koulutuskeskuksessa järjestetään kertauskoulutuksia nykyisille työntekijöille.

Tämä artikkeli on osa ilmailualasta kertovaa juttusarjaa, joka on toteutettu yhteistyössä Finnairin kanssa. Lue myös sarjan muut artikkelit: Työpaikka taivaalla – Tiesitkö nämä 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä?Työpaikkana Finnairin A350 – Tältä näyttää matkustamisen tulevaisuusLentoemäntä ja stuertti hakivat töihin Finnairille: ”Tällainen oli ensimmäinen päiväni” ja Finnairin työntekijät kertovat: Näin työ matkustamossa on muuttunut vuosien varrella

Lue työpaikkailmoitus ja hae Finnairille » 

Kattavaa koulutusta jo vuodesta 1950

Finnair Flight Academy
Finnair Flight Academy

Tiesitkö, että Finnair Oyj, entinen Aero Oy, perustettiin jo vuonna 1923 ja se on yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista lentoyhtiöistä? Tämän jälkeen perustettiin Finnairin koulutuskeskus virallisesti ensimmäisen simulaattorin myötä vuonna 1950 ja Finnair Flight Academy aloitti toimintansa vuonna 2010.

Finnair Flight Academy järjestää koulutuksia ja kertausta matkustamohenkilökunnalle ja lentäjille päivittäin. Head of Safety and Service Training Riikka Saarela vastaa muun muassa matkustamo- ja ohjaamohenkilökunnan turvakoulutusten organisoinnista ja myös hän on aloittanut uransa lentoemäntänä Finnairilla. Saimme kutsun kierrokselle Finnairin Vantaalla sijaitsevaan koulutuskeskukseen, jossa Saarela kertoi lisää matkustamohenkilökunnalle suunnatusta peruskoulutuksesta.

Finnairin lentoemäntien ja stuerttien peruskoulutus kestää noin kahdeksan viikkoa, riippuen opiskelijan omasta työtaustasta. Jos henkilö on jo lentänyt työkseen aikaisemmin ja takataskusta löytyy eurooppalainen koulutustodistus, alkaa koulutus hieman myöhemmin. ”He, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta, aloittavat yleisistä lentämisen perusteista; mitä lentäminen on, miten lentokone pysyy ilmassa ja miten toimitaan eri työtilanteissa.” Matkustamohenkilökunta on lentokoneessa ensisijaisesti matkustajien turvallisuuden varmistamiseksi ja tämä korostuu jo haku- ja koulutusvaiheessa. Kurssi alkaa heti laajoilla turva- ja ensiapukoulutuksilla, jotka käsittävät lähes puolet koko koulutusjaksosta.

Autenttiset tilat mahdollistavat tosielämän tilanteiden harjoittelun

ditching-pool-small
Finnair Flight Academy

”Matkustamohenkilökunnan laaja turvakoulutus ei näy lentokoneessa välttämättä matkustajalle muuten kuin niin, että näytetään missä on varauloskäynnit ja miten pelastusliiviä ja happinaamareita käytetään.” Ensiapu ja turvallisuus ovat kuitenkin ensiarvoisen tärkeitä osa-alueita ja Saarelan mukaan työntekijöistä koulutetaan ilmailualan lisäksi turvallisuusalan ammattilaisia. Eikä ihme, sillä matkustamohenkilökunnan on osattava muun muassa käyttää tarvittaessa erilaisia ensiapulaitteita, oltava ensiaputaitoisia, evakuoida, sammuttaa tulipaloja ja paljon muuta.

Finnairin Flight Academyssa opitaan harjoittelemalla tosielämän tilanteita erilaisten simulaattoreiden ja laitteiden avulla. Simulaattoreilla voidaan harjoitella esimerkiksi sellaisia hätätilanteita, joita ei oikealla koneella olisi mahdollista harjoitella. Koulutuskeskus näyttää ulkoapäin tavalliselta toimistorakennukselta, mutta sen sisälle on rakennettu suuret ja autenttiset tilat matkustamon ja lentäjien harjoitteluun. Turvallisuushallin keskeltä löytyy jopa uima-allas vesipelastuksia varten.

Paljon opitaan käytännön kautta

door-trainers-small
Finnair Flight Academy

Turvallisuuden ja ensiavun lisäksi opiskellaan muun muassa Finnairin operoimia konetyyppejä ja asiakaspalvelua sekä Finnairin tuote- ja palvelukonsepteja. Tähän sisältyvät muun muassa palvelu turisti- ja J- eli business-luokassa, kulttuurierot, viestintä, kuulutukset ja tullimääräykset.

Viestinnän pohjana on tietenkin myös turvallisuus; ”Onnettomuuksia ennaltaehkäistään avoimella viestinnällä koko henkilökunnan välillä ilmassa ja maassa. Jokaisen pitää uskaltaa viestiä kaikista, hankalistakin asioista.” Voidaan sanoa, että henkilökunnalla on lentokoneessa oma kielensä, jonka pohjana on englanti ja ilmailualan termit. Oman haasteensa tuo ensiavussa käytetty sanasto, jossa suurin osa termeistä on latinaksi.

Finnairin Flight Academyssa opitaan paljon työstä käytännön kautta, jonka lisäksi opiskellaan teoriaa muun muassa etänä eLearning-muodossa. Opiskelijoiden oppimista testataan useaan otteeseen myös kokeilla. ”Kokeita on paljon. Turvallisuus- ja ensiapupuolella kokeet kuuluvat viranomaismääräyksiin ja vastauksista vähintään 80 prosenttia pitää olla oikein. Aika paljon pitää opetella tietoa ulkoa, eli ei voi aina soveltaa, mikä voi tulla monelle yllätyksenä. Alun turvallisuuskokeet voivat olla monelle haastavimpia.” 

Haastava koulutusjakso on myös itsensä voittamista

safety-training-devices-small
Finnair Flight Academy

Monelle ilmailualan työn rutiinit ja hierarkia lennoilla voivat tulla yllätyksenä. ”Työ vaatii rutiinien ja auktoriteetin sietämistä. Miehistön työtehtäviä koneessa määrittää virkaikäjärjestys ja palvelua lennolla johtaa purseri. Tämä helpottaa työskentelyä, kun omat tehtävät ovat jo ennen työvuoroa selvillä.”

Finnairin peruskurssi on tiivis paketti. Siinä ei paljon ehdi muuhun keskittyä, illat pitää käyttää omaan opiskeluun ja viikonloppuisin pitää lukea kokeisiin. Opiskelu on jännää ja mielenkiintoista, mutta vaativaa.” Saarela muistaa erään stuerttikokelaan, jolle koulutuksen sisältö saattoi tulla yllätyksenä, mutta joka tunsi lopulta voittaneensa itsensä. Muutaman haastavan ensiaputilanteen, kuten hätäsynnytyksen harjoittelun jälkeen, stuertti totesi ääneen: ”Nyt ei äiti kyllä usko, mitä olen tehnyt!”

Kun kaikki kurssit on käyty, uudet tulokkaat pääsevät harjoituslennoille. ”Laki vaatii, että pitää lentää vähintään kaksi lentoa siinä konetyypissä, jossa aikoo työskennellä, ennen kuin saa lentokelpuutuksen voimaan.” 

Kertaukset kerran vuodessa

cabin-crew-first-aid-training-small
Finnair Flight Academy

Valmistumisen jälkeen matkustamohenkilökunnan jäsenet käyvät kerran vuodessa kertaamassa ja uusimassa lentokelpuutuksensa. Kertaukset kestävät kaksi päivää ja ne käsittävät käytännössä turva- ja ensiapukoulutukset. Jos henkilö on ollut pitkään poissa lentotyöstä, hänen pitää tulla myös uudelleen kertaamaan.

Kouluttajat suunnittelevat koulutuspäivän viranomaisen vaatimusten mukaan, joiden pohjalta tehdään caseja ja harjoituksia. ”Euroopan lait määrittelevät koulutuksen sisällön, sillä ilmailuala on hyvin säänneltyä viranomaisten toimesta. Käymme kerran vuodessa harjoittelemassa yhdessä matkustamon kanssa lennon aikana tapahtuvia tilanteita. Joka vuosi on ollut myös Finnairin palvelukoulutukseen liittyvää kertausta.”

Lentopelko hallintaan turvakurssilla

cabin-crew-service-training-small
Finnair Flight Academy

Matkustamohenkilökunnan koulutuksen lisäksi FFA:lla järjestetään kursseja myös matkustajille. Lentopelkokurssi, oikealta nimeltään Matkustajan turvakurssi kestää kaksi päivää. ”Lentopelon takana on yleensä tietovaje ja tunne hallinnan puutteesta. Turvakurssille voi osallistua kuka vaan. Paikalla ovat psykologi sekä liikennelentäjä ja matkustamon edustaja kouluttamassa.” 

Kurssilla käydään läpi lentämiseen ja psykologiaan liittyviä asioita sekä vieraillaan lentokoneessa ja simulaattorissa. Kurssilla on Saarelan mukaan saatu hyviä tuloksia aikaan. ”Moni sanoo, että nyt voi taas mennä lentämään, kun ei ole vaikka yli 30 vuoteen uskaltanut.”

Ainutlaatuinen tilaisuus kouluttautua ilmailualan ja asiakaspalvelun ammattilaiseksi

Finnair-economy-comfort-longhaul-cabin-attendant-woman
Finnair

Saarelan mukaan suurin muutos koulutuksessa on vuosien aikana ollut opetusmetodien kehittyminen. Jopa akatemian luokkahuoneet on suunniteltu yhteiseen käytännön harjoitteluun ja tilat mahdollistavat vuorovaikutuksellisen opiskelun. Esimerkiksi tylsien pulpettien sijaan voi vaikkapa seurata opetusta business-luokan penkeiltä. Kurssin pääteemoina ovat aina olleet turvallisuus, ensiapu ja palvelu, mutta opiskelu on tänä päivänä entistä osallistavampaa. Opiskelu on oppilaskeskeistä. Kannattaa siis olla aktiivinen kurssin aikana ja kysyä aina jos jotain tulee mieleen.”

Riikka Saarela antaa lopuksi vinkkinsä Finnair Flight Academyn uusille tulokkaille: ”Kannattaa panostaa todella hyvin ja varata aikaa opiskelulle. Koulutus on tiivis paketti, johon sisältyy paljon kokeita, mutta opiskelu on silti antoisaa. Aika menee kamalan nopeasti, joten kannattaa nauttia täysin siemauksin ja avoimin mielin.” Koulutuksen päätyttyä jokainen valmistunut saa lisäksi matkaansa virallisen koulutustodistuksen, joka on samanlainen jokaisella eurooppalaisella lentoyhtiöllä.

Kiinnostuitko työstä Finnairilla? Lue lisää allaolevasta linkistä!

Lue työpaikkailmoitus ja hae Finnairille » 

Lue myös sarjan muut artikkelit: 
Työpaikka taivaalla – Tiesitkö nämä 9 asiaa matkustamohenkilökunnan työstä?
Työpaikkana Finnairin A350 – Tältä näyttää matkustamisen tulevaisuus
Lentoemäntä ja stuertti hakivat töihin Finnairille: ”Tällainen oli ensimmäinen päiväni” 
Finnairin työntekijät kertovat: Näin työ matkustamossa on muuttunut vuosien varrella

Viewing all 1445 articles
Browse latest View live