Epäiletkö, että työkaverisi on psykopaatti? Lue, mistä merkeistä tunnistat psykopaatin työpaikalla. Asiantuntija antaa myös tiukan ohjeen siihen, kuinka toimia, jos kollegasi tai esihenkilösi on psykopaatti.
Psykopaatti on tyypillisesti hauskaa ja viihdyttävää seuraa. Hän ei ole lainkaan ujo tai pidättyväinen, ja häntä saatetaan pitää älykkäänä ja viehättävänä. Psykopaatin kanssa on aluksi hyvin helppo tulla toimeen.
Mutta ennemmin tai myöhemmin hänen todellinen luonteensa tulee esiin, koska hän hallitsee huonosti itseään ja käyttäytymistään.
Psykopaatti onkin todellisuudessa pinnallinen, lipevä, itsekeskeinen, mahtipontinen, valheellinen, petollinen, manipuloiva ja impulsiivinen. Hän ei kykene tuntemaan syyllisyyttä, katumusta tai empatiaa. Hän käyttää ihmisiä hyväkseen ja vieroksuu vastuunottoa. Hänellä ei ole selkeitä päämääriä tai tavoitteita.
Psykopatia on luonnehäiriö. Sen esiintyvyys väestössä on 1–2 prosenttia. Noin 10 prosentilla ihmisistä on siihen liittyviä piirteitä, kuten manipulatiivisuutta, impulsiivisuutta ja muiden hyväksikäyttöä, mutta ei siinä määrin, että he täyttäisivät psykopatian diagnostiset kriteerit.
Näin psykopaatti käyttäytyy työpaikalla
Psykologian tohtori, työnohjaaja Helinä Häkkänen on toimittanut vuonna 2009 ensimmäisen suomenkielisen teoksen psykopatiasta (Psykopatia, Edita Publishing).
Häkkäsen mukaan työyhteisö havahtuu psykopaatin käytökseen yleensä silloin, kun hänen kanssaan on ajauduttu ongelmiin. Hän ei ehkä sitoudu tekemiinsä sopimuksiin tai yhteisiin sääntöihin tai toimii vilpillisesti. Hän voi olla kollegojaan kohtaan töykeä, röyhkeä ja jopa hyökkäävä, ja käyttää häikäilemättömästi kyynärpäätaktiikkaa.
Psykopaatti on patologinen valehtelija, joka voi uskotella kollegoilleen, että hänellä on esimerkiksi erityinen suhde esihenkilöön. Hän on ahne vallalle ja voi esittää, että hänellä olisi enemmän valtaa kuin todellisuudessa on.
Esihenkilöään ja johtoa kohtaan psykopaatin kellossa on aivan toinen ääni. Hän yrittää pyrkiä heidän suosioon mielistelemällä ja luoda vaikutelmaa, että hänellä on esimerkiksi sellaisia verkostoja ja kontakteja, joita esihenkilö arvostaa. Psykopaatti kuvittelee olevansa oikeutettu erityiskohteluun.
Jos psykopaatti jää valheistaan kiinni, hän on mestari muuttamaan tarinaansa. Hän osaa ohittaa tilanteen olankohautuksella ja selittää sen sujuvasti omaksi voitokseen. Hän saattaa syyttää toista osapuolta siitä, että tämä on ymmärtänyt asian väärin.
Mitä tehdä, jos epäilee työkaveria psykopaatiksi?
Jos oma kollega tai esihenkilö käyttäytyy psykopaatille tyypillisellä tavalla, kannattaa tilannetta seurata tarkasti, neuvoo Helinä Häkkänen.
”Psykopaatin moraalikäsitys on kolmevuotiaan lapsen tasolla, joten ennemmin tai myöhemmin hän tekee jotain vilpillistä”, Häkkänen sanoo.
Vilpillisyys voi näkyä esimerkiksi työaikojen kirjauksessa tai jo työnhakutilanteessa. Henkilö saattaa esimerkiksi antaa tekaistuja työtodistuksia.
Jos epäilee työkaveriaan psykopaatiksi, asiasta ja henkilön kanssa ilmenneistä ongelmista voi kertoa esihenkilölle. Jos taas ongelmatapaus on oma esihenkilö, tilanteesta kannattaa kertoa henkilöstöhallinnolle tai ylemmälle johdolle.
Kun psykopaatti jää kiinni valheistaan, Häkkäsellä on tilanteeseen vain yksi ohje:
”Jos pystyt hankkiutumaan henkilöstä eroon, tee se.”
Ongelmat eivät nimittäin jää siihen. Vilpillisyys ei lopu. Henkilön käytöksen takia koko työyhteisö alkaa lopulta voida huonosti.
Jos työntekijä kuitenkin saa jatkaa tehtävässään, johdon on tärkeää asettaa hänelle hyvin tarkat, konkreettiset ja kirjalliset säännöt. Niiden noudattamista ja työyhteisön mahdollista oireilua kannattaa seurata tiiviisti.
Lue myös: Onko kollegasi kusipää? Tunnista hänet neljästä tyypistä ja toimi näin
Voiko ihminen itse tunnistaa olevansa psykopaatti?
Yleensä psykopaatit tunnistavat itse olevansa erilaisia kuin muut, mutta eivät välttämättä osaa nimetä sitä psykopatiaksi.
”Osa saattaa sanoa suoraan, että ovat psykopaattisia tai sosiopaattisia. He tiedostavat käyttävänsä ihmisiä hyväksi ja valehtelevansa ja olevansa tunnekylmiä. Ihmiset ovat heille pelkkiä hyödykkeitä”, Häkkänen kuvailee.
Parantuminen psykopatiasta on pitkä ja äärimmäisen haasteellinen tie. Koska psykopaatti ei tunne myötätuntoa tai katumusta, hän ei ymmärrä, että hänen käytöksensä aiheuttaisi mitään ongelmia.
Mutta jos psykopaatin saa ymmärtämään, että hänen käytöksensä aiheuttaa hänelle itselleen taloudellista haittaa tai vaikuttaa uralla etenemiseen tai statukseen, saattaa hän muuttaa sitä.
Jutussa käytetty Helinä Häkkäsen haastattelun lisäksi lähteenä Duodecimin artikkelia psykopatiasta.
Lue myös:
Oletko työpaikan hyssyttelijä tai riidankylväjä? Katso 5 yleistä tuhoavaa toimintatapaa työpaikalla
Millainen ihminen on paras johtaja? Tutkija varoittaa ekstroverttien ylivallan vaikutuksista
The post Onko työkaverisi röyhkeä, itsekeskeinen tai manipuloiva? Hän voi olla psykopaatti – näistä piirteistä tunnistat appeared first on Duunitori.