
Duunitorin Lounastunti-vaalitentissä keskusteltiin maanantaina yrittäjyydestä sen monissa muodoissa. Näkemyseroja aiheuttivat muun muassa perhevapaauudistus, pitkäaikaistyöttömien työllistäminen sekä yritystukien leikkaaminen.
Maanantaina 25.3. Duunitorin Lounastunti-vaalitentissä keskusteltiin yrittäjyydestä ja työn luomisesta. Paikalla ravintola Väinö Kalliossa Helsingissä väittelemässä olivat eduskuntavaaliehdokkaat Anders Adlercreutz (rk), Helene Auramo (Liike Nyt), Wille Rydman (kok.), Jussi Saramo (vas.), Antti Siika-aho (kesk.) sekä Pilvi Torsti (sd.).
Erityisesti keskustelua herättivät yritystukien kohtalo, perhevapaiden lyhentäminen, yrittäjävähennykset sekä Antti Rinteen ehdotus pitkäakaistyöttömien työllistämisestä vanhustenhoitoon.
Pitäisikö pitkäaikaistyöttömiä työllistää vanhustenhoitoon?
Vaalitentin vetäjä toimittaja Eeva Lehtimäki nosti jo keskustelun alkumetreillä esiin ajankohtaisen poiminnan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen tuoreesta haastattelusta, jossa hän ehdotti, että pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin työllistää vanhustenhoitoon. Ehdokkaat suhtautuivat Rinteen ehdotukseen kriittisesti.
”Ainakin itse suhtaudun vähän skeptisesti siihen. En nyt kategorisesti tyrmää, mutta ei vanhusten kanssa tehtävä työ ole sellaista, mitä ihan kylmiltään voidaan lähteä tekemään”, kommentoi kokoomuksen Wille Rydman. ”Ja kun katsotaan meidän pitkäaikaistyöttömiä, niin siellä on hyvin monenlaisia eri syitä, minkä takia työllistyminen on ollut vaikeaa. Ainakaan ihan ketä hyvänsä pitkäaikaistyötöntä ei voida ilman minkäänlaista ennakkokoulutusta päästää työskentelemään hyvin haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa.”
Katso Rydmanin koko vastaus videolta:
Vasemmiston Jussi Saramo puolestaan suhtautui ajatukseen myönteisesti, vaikkei Rinteen ehdotusta sellaisenaan niellytkään:
”Tämä on nimenomaan sitä, mitä haen myös palkkatuella. Meillä on vaikka kuinka paljon sellaista työtä, mikä tarvitsee tekijöitä. Ei tarvitse olla vain tämä yksi kohde, vaan joku soveltuisi ehkä sinne vanhustenhoitoon ja joku jonnekin muualle, mutta tällaisia malleja pitäisi hakea”, hän kommentoi.
Myös Rydman myönsi, että tuetulle työllistämiselle on tarve:
”On merkittävää, että työmarkkinoilta huomattavasti syrjäytyneille etsitään tuettuja tapoja, joilla heitä saataisiin aktiivisen elämän syrjään kiinni.”
Siika-aho: Kotihoidon tuen lyhentäminen johtaisi lapsiperheköyhyyden syvenemiseen
Yhtenä keinona lisätä naisten työllisyyttä on pidetty perhevapaiden uudistamista. Vaalitentin osallistujien kesken kotihoidon tuen enimmäiskeston lyhentäminen osana perhevapaauudistusta jakoi mielipiteitä.
”Kyllä mä lähden siitä, että kotihoidon tukeen ei kosketa”, keskustan Jussi Siika-aho linjasi ja vetosi tutkimuksiin, joiden mukaan toimenpiteen työllistämisvaikutus ei olisi merkittävä. ”Päinvastoin näen, että se johtaa entistä enemmän lapsiperheköyhyyden syvenemiseen, jos tällaiselle tielle lähdetään.”
Katso videolta Siika-ahon ja Torstin kommentit perhevapaauudistukseen:
Demarien Pilvi Torsti haastoi Siika-ahon näkemystä niin ikään tutkimustuloksiin vedoten:
”Tähän tutkimusnäyttöasiaan täytyy vähän puuttua. Se hyöty, mikä 2–3-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta ja osallistumisesta on, on aika moneen kertaan näytetty. Ja toisaalta se kotonaoloajan pitenemisen aiheuttama haitta, erityisesti matalasti koulutetuille äideille, on jatkotyöllistymisen ja jopa eläkeläisköyhyyden kannalta mittava. Kyllä nämä faktat pitää ottaa tässä keskustelussa pöydälle”, Torsti sivalsi.
Wille Rydman otti puolestaan keskusteluun erityisesti pääkaupunkiseudulla vallitsevan päivähoitopulan:
”Kotihoidon tuen lyhentämiselle olisi ihan perusteltuja työmarkkinasyitä. Toisaalta samaan aikaan pitäisi varmistaa se, että vanhemmilla on aidosti mahdollisuus saada lapsensa päivähoitoon.”
Saramo poistaisi ympäristölle haitallisiset yritystuet
Yritystukien poisto tai uudelleensuuntaaminen on ollut poliitikoille hankala aihe. Muun muassa Mauri Pekkarisen vetämä työryhmä ajautui aiheesta umpikujaan päättyneellä hallituskaudella. Duunitorin tentissä keskusteltiin siitä, mitkä tuet nähdään tarpeellisiksi, ja mistä olisi järkevää leikata.
”Onhan siellä paljon sellaisia tukia, jotka ovat ihan järkeviä. Mutta kyllä mä aloittaisin sieltä ympäristölle haitallisista tuista. Minkä takia turpeen tuotantoa tuetaan? Aivan käsittämätön asia”, ihmetteli Saramo.
Katso videolta, millaista keskustelua yritystuet herättivät ehdokkaissa:
Myös Liike Nytin Helene Auramo nosti esiin ympäristölle haitalliset tuet:
”Teimme tästä nettiparlamentissa äänestyksen, ja siellä oltiin sitä mieltä, että yritystukia pitää muuttaa erityisesti ympäristölle haitallisissa tuissa. Asiantuntijoiden mukaan vain 10 prosenttia yritystuista on sellaisia, joista on aidosti hyötyä innovaatioissa.”
Antti Siika-aho puolestaan näki yritystuet Suomelle välttämättöminä:
”Kyllä se niin on, että pienessä pohjoisessa maassa tarvitaan aina jonkinnäköisiä yritystukia. Se on päivänselvä asia”, hän täräytti. ”Mutta keskustelua on käytävä siitä, mihin se yritystuki kohdistetaan.”
Siika-aho kommentoi tentissä, että olisi valmis poistamaan tukia esimerkiksi energiaintensiivisiltä teollisuuden aloilta.
Adlercreutz: En voi mitenkään nähdä, että Suomessa verotettaisiin yrittäjiä liian kevyesti
Vaalien alla puolueet etsivät tuloja muun muassa verotuksen painopisteiden muutoksella. Esimerkiksi SDP:n vaaliohjelmasta löytyy ehdotus yrittäjävähennyksen poistosta. Aihe puhutti myös Lounastunnilla.
”En mitenkään voisi nähdä, että Suomessa yrityksiä tai yrittäjiä verotetaan liian kevyesti. Suomessa on lähinnä se ongelma, että meillä ei ole tarpeeksi pääomia, eikä tarpeeksi vahvaa omistamista. Yritykset myydään liian varhaisessa vaiheessa ulos”, kommentoi RKP:n Anders Adlercreutz.
Katso videolta keskustelu yrittäjävähennyksistä:
Saramo puolestaan uskoo, että yrittäjävähennys suosii pääasiassa suuria ja varakkaita yrityksiä, eikä tuo hyötyjä pienyrityksille. Lisäksi hän kritisoi voimakkaasti osinkoverotusta, joka hänen mielestään ohjaa kaikkein varakkaimpia ihmisiä olemaan investoimatta.
”Väite siitä, että meillä varakkaat eivät uskalla investoida, on pötypuhetta. Halutaanko me valita se varmuuden tie vai epävarmuuden tie? Yrittäjät, oli ne sitten vauraita tai vähemmän vauraita, haluavat valita sen varman tien”, napautti Siika-aho Saramolle.
Lue lisää vaaliaiheisia sisältöjä »
The post Ehdotus pitkäaikaistyöttömien työllistämisestä vanhustenhoitoon puhutti vaalitentissä – ”Ei sellaista työtä voi ihan kylmiltään lähteä tekemään” appeared first on Duunitori.