Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Personoitua ammattiohjausta twiittien perusteella – Digian API Hackatemiasta rajapintaa palvelumuotoiluun ja digialaisiin

$
0
0

Syötämme kenttään Donald Trumpin twitter-tilin ja katsomme, kuinka botti “Anna” analysoi twiitit ja palauttaa tilin käyttäjälle sopivia ammatteja persoonallisuuspiirteisiin peilaten. Tuloksista löytyy sanoja kuten “management” ja “military”. Täytyy Annassa jotain perää olla. Mistä oikein on kyse?

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Digian kanssa. Digian neljän illan API Hackatemia toteutettiin ensimmäistä kertaa syys-lokakuussa 2017. Hae nyt Digialle API Developeriksi »

Tapaan Digian toimistolla osuvasti nimetyn “Boten Anna” -tiimin, jonka idea ja toteutus äänestettiin Digian järjestämässä neljän illan API Hackatemiassa voittajaksi. Tiimin jäsenet Carita Lähdesmäki, Heidi Rask ja Jaakko Rajaniemi ovat tyytyväisiä siihen, miten hackatemia toteutettiin ja kuinka sinne oli helppo tulla, vaikka API-maailma ei kaikille niin tuttu vielä ollutkaan.

Kokeillen ja oppien ilman paineita suoriutumisesta

Laureasta jo valmistunut Heidi ja juuri valmistumassa oleva Carita ovat opiskelleet yhdessä digitaalisten palveluiden kehittämistä muun muassa palvelumuotoilun avulla. Alanvaihtajat saivat tiimiinsä vahvistukseksi Jaakon, jolla oli taustallaan jo pitkäaikainen kiinnostus rajapintoihin. Vaikka naisilla ei ennen hackatemiaa ollut paljoa kokemusta rajapinnoista, he kokivat mukaan pääsemisen silti helpoksi.

“Digialta sai etukäteen aineistoa, johon pystyi tutustumaan, eikä tarvinnut tulla paikalle ihan kylmiltään. Paikan päällä asiat esitettiin selkeästi ja helposti ymmärrettävästi. Ylimääräinen paine esimerkiksi täydellisyyteen pyrkimisestä poistui”, Heidi kuvaa ensimmäistä iltaa.

Neljän illan aikana ohjelmistossa oli niin esityksiä ja demoja digialaisten toimesta kuin myös kunkin tiimin oman projektin toteuttamista. Viimeisenä iltana tuotokset esitettiin muille.

“Anna” yhdistää persoonallisuuden piirteet sopiviin ammatteihin

Tiimin ratkaistavaksi ongelmaksi muodostui ammatinvalinnan vaikeuden helpottaminen. “Varsinkin nuorten on usein vaikea keksiä, mikä voisi olla se oma ala ja tuleva työnkuva. Lähdettiin pohtimaan sitä ja miten siihen voitaisiin yhdistää keinoälyä ja rajapintoja”, Carita selittää. Syntyi botti “Anna”.

Anna laitettiin hyödyntämään IBM Watsonin persoonallisuusanalyysia. Kun persoonallisuuden piirteitä oli saatu somekäyttäytymisen perusteella selville, tiimin täytyi vielä ratkaista, minkälaisia ammatteja persoonallisuuksiin yhdistettäisiin. Tätä varten Jaakko onnistui luomaan Watsonin 16 persoonallisuustyyppiä yhdistävän algoritmin.

“Anna analysoi henkilön twiitit tai muun tämän kirjoittaman tekstin käyttäen olemassaolevia persoonallisuusanalyyseja ja yhdistää kokonaisuuteen myös algoritmin. Tiettyjä vertailuja ja laskutoimituksia tekemällä sieltä saadaan ulos, minkälainen persoona olet kirjoittamasi perusteella, ja mitkä ammattialat voisivat olla sinulle sopivia”, Carita selventää.

Boten Anna -tiimin tuotos äänestettiin hackatemiassa voittajaksi.

Rajapintaa myös palvelumuotoiluun ja digialaisiin

Heidi ja Carita lähtivät hackatemiaan opiskelijan ennakkoluulottomalla innolla ja halusivat saada parempaa käsitystä laajasta asiasta. Hyvä kokemus, oppiminen ja mahdollinen rekrytoituminen jäivät päällimmäisinä naisten mieleen.

Jaakko sai uusia työkaluja “rajapintakikkailuihinsa”: “Oli kiinnostavaa testailla konkreettisesti, mitä voi tehdä esimerkiksi Watsonin persoonallisuusanalyysien avulla. Palvelumuotoilu oli itselle uudempi asia, ja oli mielenkiintoista yhdistää se rajapintatekemiseen.”

Tähän Carita lisää vielä aurinkoisesti: “Meillä oli myös todella hauskaa, kun teimme tätä! Sen oikein koki, miten tiimillä on voimaa.”

Hackatemia tarjosi niin työntekijälle kuin työnantajallekin hyvän mahdollisuuden tutustua toisiinsa. “Kokonaisuus oli kiinnostava tapa tutustua yritykseen ja digialaisiin, sillä Digia ei ollut itselleni aiemmin kovin tuttu”, Jaakko sanoo. Hän paljastaa, että itse asiassa työsopimus Digian kanssa on juuri haastattelua ennen allekirjoitettu ja työt alkavat seuraavan viikon maanantaina. Onnittelemme ilahtuneina.

Täällä työntekijöiden keskinäinen kemia tuntuu olevan todella kiva, ja esimerkiksi esimiesjärjestelyt on tehty hyvin.

Tiimiläiset pääsivät raottamaan verhoa digialaisten arkeen, minkä myötä kaikkien mielikuva yrityksestä terävöityi ja muodostui positiivisemmaksi. “Täällä työntekijöiden keskinäinen kemia tuntuu olevan todella kiva, ja esimerkiksi esimiesjärjestelyt on tehty hyvin. On luotu hyviä rakenteita: esimerkiksi heimoajattelu, jonka mukaan eri alojen ihmiset muodostavat heimoja”, Carita toteaa.

Heidi ja Jaakko komppaavat: “Tapahtuma toi Digian toiminnan konkreettiseksi. Sai kokemuksen hyvästä työkulttuurista ja siitä, että ihmiset pääsevät täällä toteuttamaan hyvin omaa ammattiosaamistaan.”

Rekrytoinnin lisäksi tavoitteena kokeilla uutta ja jakaa asiantuntemusta

Digian API-tiimin seniorikonsultti Marjukka Niinioja kertoo puhelimitse, että rekrytoinnin lisäksi API Hackatemiassa haluttiin kokeilla uusia asioita ja menetelmiä sekä itse että yhdessä asiakasorganisaatioiden ihmisten kanssa.

“Halusimme tarjota myös asiantuntemustamme käyttöön. Kuulimme korkeakoululehtoreilta, että tällaista soveltavaa osaamista tarvitaan, ja sen puuttuminen voi olla jopa työnhaun este, sillä opinnoista sitä ei suoraan saa”, Marjukka toteaa.

Hackatemiaan osallistui 11 tiimiä. Osallistujiin mahtui sekä opiskelijoita, vastavalmistuneita että ammattilaisia. Monella oli taustallaan palvelumuotoilun koulutusta tai esimerkiksi liiketoiminnan ja tietohallinnon osaamista. Merkittävää oli myös alanvaihtajien osuus: kokonaisuuteen osallistui ihmisiä, jotka halusivat kokeilla ja ymmärtää ohjelmistorajapintoja paremmin.

Saimme todella monta hyvää hakijaa, ja näyttää siltä, että useampi rekrytoidaan.

Marjukka on todella tyytyväinen kokonaisuuden onnistumiseen ja kertoo, että hackatemia onnistui melkein jopa yli odotusten: “Saimme todella monta hyvää hakijaa, ja näyttää siltä, että useampi rekrytoidaan. Hackatemia oli todella mielenkiintoinen kokemus myös omalle porukalle: se oli luova tapa oppia jättäen tilaa ideoinnille ja kokeilemiselle oman kiinnostuksen näkökulmasta.”

Kiinnostuitko työskentelystä Digialla esimerkiksi rajapintojen parissa? Digialaisiin ja API-ratkaisuihin (kuten Annaan) on mahdollista tutustua myös Talent IT -messuilla Otahallissa torstaina 2.11.2017

Hae API Developeriksi » 

The post Personoitua ammattiohjausta twiittien perusteella – Digian API Hackatemiasta rajapintaa palvelumuotoiluun ja digialaisiin appeared first on Duunitori.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles