
Kolme naista, kolme erilaista taustaa ja kolme erilaista uraa autotehtaalla. Tutustuimme Valmet Automotivella työskenteleviin Päiviin, Karoliinaan ja Anneen. Lue, mikä houkutteli heidät hakemaan autotehtaalle töihin ja miksi he suosittelevat autonrakentajan työtä mielellään muillekin.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Valmet Automotiven kanssa.
Hae töihin autotehtaalle »Uudelle uralle viisikymppisenä

Korivaraston kokoonpanolinjan raportoijana työskentelevä, aiemmin pitkän uran pankissa ja taloushallinnon tehtävissä tehnyt Päivi Salminen aloitti työt Valmet Automotivella tammikuussa. Ajatus autotehtaalle hakemisesta oli lähtenyt kytemään edellisvuoden kesällä, kun tuolloin vielä miehensä yrityksessä pitkää päivää taloushallinnon parissa paahtanut Päivi bongasi paikallislehdestä jutun tehtaalla työskentelevästä pariskunnasta. “Juttu oli mielestäni todella kiva, ja yllätyin siitä, että tänne voi hyvin hakea vähän vanhemmallakin iällä”, hän muistelee. Aika ei kuitenkaan vielä tuolloin ollut kypsä hakemiselle.
Viime syksyn isojen rekrytointien aikana Päivi kuitenkin rohkaistui. “Omassa yrityksessä työskentely on melko raskasta, kun työaikoja ei oikein ole. Halusin kokeilla vielä jotain muuta. Valmet Automotivella houkuttelivat ison talon tarjoamat mahdollisuudet.” Hakeminen tuotti Päivin iloksi tulosta. Hänen uransa autotehtaalla käynnistyi ovi-ekp -linjalta, jossa hän asensi autojen oikeanpuoleisiin oviin kahvoja sekä listoja.
“Työtä tehdään linjastolla tiiviissä porukassa. Täällä vallitsee pääsääntöisesti sellainen yhdessä tekemisen ilo, jonka avulla myös haasteet saadaan ratkaistua. Nuoria työntekijöitä on paljon, ja heidän positiivinen elämänasenteensa tarttuu”, Päivi kuvailee tehtaan tiimihenkeä.
Tiimityöstä nauttiva Päivi harkitsi hetken ratkaisuaan, kun hänelle tarjoutui mahdollisuus hakea raportoijaksi. “Ensin tosiaan epäröin, sillä tätä työtä tehdään yksin, mutta tutustuttuani tehtävään koin tämän työn kuitenkin todella hyväksi vaihtoehdoksi itselleni. Hain tätä paikkaa, ja sain sen.” Raportoijana Päivi vastaa linjastolle menevien autojen työohjeista. Tarkkuutta vaativa työ sopii numeroiden kanssa koko uransa työskennelleelle Päiville hyvin: “Nautin tästä työstä todella paljon.”
Aiempaa kokemusta alalta ei vaadita – “fyysistä voimaa tärkeämpää on tarkkuus ja tiimihenki”
Autonvalmistajaksi ei voi suoraan koulusta valmistua, eikä Valmet Automotivella aloittavilta vaadita kokemusta alalta. Esimerkiksi Päiville uusia juttuja olivat sekä tehdastyö että autoala. “Mitään ei tosiaan tarvinnut osata etukäteen, tässä työssä oppi kertyy tekemällä”, hän vahvistaa. “Alussa käydään läpi hyvin kattava koulutusjakso: ensin perehdytään yleisiin asioihin, jonka jälkeen linjalla kokenut kollega perehdyttää varsinaiseen työhön.”

Karoliina Raitakari on työskennellyt Valmet Automotivella jo noin pari vuotta ja on yksi uusien tulijoiden perehdyttäjistä. “Työskentelen maalaamon sisätiivistyksessä, ja olen ollut täällä sen verran kauan, että osaan työn hyvin. Esimieheni ovat huomanneet tämän, ja nyt saan jakaa kokemustani ja osaamistani muille”, hän iloitsee.
Uusia työntekijöitä Karoliina kannustaa panostamaan oppimiseen tosissaan. “Työ on toisaalta myös haastavampaa kuin mitä luullaan, minkä takia ehkä osa ei täällä sitten viihdykään. Tämä työ sopii mielestäni monenlaisille ihmisille, niin naisille kuin miehillekin, mutta alun perehtymiseen on panostettava.”
Työn fyysisyys mietityttää alussa monia, ja muun muassa Päivi kertoo jännittäneensä alussa sitä, miten hän jaksaisi fyysistä työtä tehtaalla. Hyvin nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että useimmissa tehtävissä tarvitaan fyysisen voiman sijaan tarkkuutta ja huolellisuutta sekä kykyä työskennellä osana tiimiä. “Täällä on todella paljon erilaisia työtehtäviä, ja läheskään kaikki tehtävät eivät vaadi voimaa. Aiemmin mainitsemiini ison talon etuihin kuuluvat myös monet mahdollisuudet: täällä on mahdollista vaihtaa tehtäviä, jos jokin homma ei itselle sovi”, Päivi painottaa. “Toistoja on tämän tyyppisessä työssä toki paljon, mutta täällä pidetään hyvin huolta ergonomiasta.”
Paljon mahdollisuuksia motivoituneelle
Karoliina arvostaa työn luonnetta ja hyvää työporukkaa. “Tämä työ on mielestäni rentoa, ja tällä tarkoitan sitä, että meitä ei kytätä koko ajan, vaan omaa työhön saa keskittyä rauhassa. Ohjeita tulee toki tarvittaessa, ja esimiehet antavat sekä rakentavaa kritiikkiä että kiitosta, mitä todella arvostan”, hän kuvailee. Parhaat hetket työssä ovat hänen mukaansa sellaisia, kun esimieheltä saa vilpittömästi tunnustusta hyvin tehdystä työstä.
Kerran kun saa jalan oven väliin, niin mahdollisuuksia on vaikka mihin.
Päivi painottaa ison talon tarjoamia mahdollisuuksia: “Kerran kun saa jalan oven väliin, niin täällä on mahdollisuuksia vaikka mihin.” Myös Karoliina allekirjoittaa tämän: “Täällä on mielestäni hyvät etenemismahdollisuudet, esimerkiksi oma tiiminvetäjämme on edennyt tehtäväänsä talon sisältä.” Halutessaan lisäansioita voi kerryttää myös ylimääräisiä vuoroja tekemällä, joita on halukkaille tarjolla paljon.
“Parasta työssä on käsillä tekeminen”

Päiville ja Karoliinalle hakeminen autotehtaalle oli siinä mielessä helppo askel, että he ovat molemmat uusikaupunkilaisia. Helmikuussa aloittaneelle Anne Kontiolle työtarjouksen vastaanottaminen taas merkitsi myös uutta kotikaupunkia, sillä hän muutti työn perässä Oulusta asti. “Katselin kymppiuutisia, joissa kerrottiin autotehtaan rekryistä. Innostuin, hain ja pääsin, ja päädyin muuttamaan tänne hyvin nopealla aikataululla”, hän naurahtaa.
Alussa Anne myöntää jännittäneensä, vaikka tehdastyö olikin hänelle aiemmasta työstä tuttua. “Aloitin rattiasemalta, jossa autoihin laitetaan ratti, airbagit, sisätaustapeilit, kattokonsolit ja etukonsoli. Kun näin ensimmäisen kerran oman asemani, mietin hetken, että mihin olen itseni oikein laittanut. Mutta siitä se sitten lähti.” Tällä hetkellä Anne työskentelee korvaajana, eli hän kiertää työpisteeltä toiselle tuuraamassa työkavereita esimerkiksi taukojen ajan. “Parasta tässä työssä on mielestäni käsillä tekeminen.”
Uuteenkaupunkiin hän kertoo sopeutuneensa hyvin: “Ouluun verrattuna tämä on toki pieni paikka, mutta täällä on leppoisa meininki. Työkavereita on paljon ja porukan henki on hyvä”, hän kertoo. Monet työkaverit näkevät toisiaan myös työn ulkopuolella. “Vapaa-aikana työntekijöille on tarjolla paljon harrastusmahdollisuuksia, porukalla käydään juoksukoulussa, yrityksen kuntosalilla tai vaikkapa käsityökerhossa”, Päivi lisää.
Sinustakin autonrakentaja?

Lopuksi haastateltavat saavat vielä tilaisuuden rohkaista muita ja kertoa miksi autotehtaalle kannattaa hakea töihin.
“Kannattaa hakea!” Päivi painottaa. “Täällä on hyvät edut ja työnantajana Valmet Automotive on luotettava. Olen todella kiitollinen, että pääsin tänne. Ei kannata pelätä olevansa esimerkiksi liian vanha, tämä työ sopii kaikenikäisille.”
“Uuteenkaupunkiin on helppo asettua ja myös lähikunnista on tänne toimivat kulkuyhteydet. Täällä saa tehdä halutessaan paljon töitä ja työ on vaihtelevaa”, Anne lisää muuttajan näkökulmasta.
“Täällä on paljon mahdollisuuksia tienata, kiitosta saa ja hyvästä työstä palkitaan”, Karoliina kiteyttää. “Lopuksi haluaisin korostaa sitä, että ennakkoluulot kannattaa jättää pois, ja tulla itse kokeilemaan.”
Kiinnostaisiko ura autotehtaalla? Valmet Automotiven kova kasvu jatkuu, ja kasvun mahdollistamiseksi tarvitaan uusia tekijöitä.
Hae töihin autotehtaalle »The post “Uutta olivat alussa sekä autoala että työ tehtaassa” – tutustuimme kolmen naisen uraan Valmet Automotivella appeared first on Duunitori.