
Tiesitkö, että yrityksesi brändipoliisi voi olla vetovoimaisen työnantajakuvan pahin vihollinen? Lue kolumnista, mistä on kysymys.
Viestintästrategia jalkautuu huonosti perjantaipullonsa avanneen osastopäällikön arkeen, puhumattakaan ohjelmistokehittäjästä, jota se ei ole tavoittanut lainkaan.
Elämme maailmassa, jota on yhä vaikeampi kontrolloida. Siksi en haluaisikaan olla yrityksen brändipoliisin saappaissa juuri nyt. Tunnen suurta myötätuntoa niitä ihmisiä kohtaan, jotka yrittävät epätoivoisesti sovittaa viestintästrategiaa ja käytäntöä toisiinsa.
Strategian toteuttaminen on vaikeaa, kun organisaation työntekijät hosuvat sosiaalisessa mediassa sekasortoisina lähettiläinä, tasapainoillen työpersoonan ja siviilipersoonan veteen piirretyllä viivalla. Viestintästrategia jalkautuu huonosti perjantaipullonsa avanneen osastopäällikön arkeen, puhumattakaan ohjelmistokehittäjästä, jota se ei ole tavoittanut lainkaan.
Mitä muuta yritys on paitsi y-tunnus ja vuokratun toimiston tai tehdasrakennuksen seinät? Totta kai se voi olla esimerkiksi sekalainen joukko immateriaalioikeuksia, mutta ennen kaikkea se on työntekijöidensä näköinen. Etenkin työnantajamielikuva on siis viime kädessä työntekijöidensä projektio, halusimme sitä tai emme.
Osaajapulasta on tullut kasvun pullonkaula, jonka oikaisemiseksi etsitään hopealuotia, jota ei ole olemassa.
Tällä hetkellä yksi suurimmista haasteista on työnantajien erottuminen muista alan toimijoista. Tämä näkyy korostuneesti IT-alalla, jossa samannäköiset yritykset kilpailevat tuskallisen harvalukuisesta joukosta osaajia. Osaajapulasta on tullut kasvun pullonkaula, jonka oikaisemiseksi etsitään hopealuotia, jota ei ole olemassa.
Niille toimijoille, jotka eivät ole panostaneet työnantajakuvan markkinointiin, osaajapula näyttäytyy vieläkin traagisempana. Näille organisaatioille saattaa tulla täydellisenä yllätyksenä, että markkinoilla, jossa ei pitäisi olla lainkaan aktiivisia työnhakijoita, pieni joukko edelläkävijäyrityksiä saa tasaisena virtana työhakemuksia. Siksi kannattaa välillä katsoa peiliin itsesäälissä rypemisen lomassa.
Brändipoliisin kaksi keskeistä vaatimusta, ”pöhinän” synnyttäminen ja brändin valvominen, ovat useimmiten ristiriidassa toistensa kanssa. Ensiksi mainitun synnyttäminen vaatii nimittäin valvontamekanismin keventämistä.
Oleellista on kysyä itsellään, pystynkö luottamaan työntekijöiden harkintakykyyn vai en. Jos työntekijä nähdään jatkuvaa paimentamista vaativana sählärinä, turhasta kontrolloinnista luopuminen on liian tuskallista ollakseen mahdollista. Seurauksena on kuolinisku yksilön luovuudelle ja halulle toimia positiivisena äänitorvena.
Olen todistanut tilanteita, joissa virkaintoinen brändipoliisi on tappanut työntekijöiden innon yritysblogin sisällöntuotantoon latistamalla vapaaehtoisten hengentuotteet muotoon, jota kirjoittajat eivät enää tunnista omikseen.
Totta kai työnantajakuvan rakentamisen ja markkinoinnin pitää olla suunnitelmallista – ja strategista. Siitä huolimatta meidän on ymmärrettävä nykyistä paremmin, että ilmiöt ovat harvoin suunniteltuja. Ne syntyvät usein hetkessä. Silloin, kun joku saa idean ja vapaat kädet sen toteuttamiseen. Monille eturivin työpaikoille on tyypillistä, etteivät ne ota itseään turhan vakavasti.
Olen todistanut tilanteita, joissa virkaintoinen brändipoliisi on tappanut työntekijöiden innon yritysblogin sisällöntuotantoon latistamalla vapaaehtoisten hengentuotteet muotoon, jota kirjoittajat eivät enää tunnista omakseen. Näin toimiessaan brändipoliisi tekee asioista myös itselleen entistä vaikeampia.
Nyt on aika aitouden ja inhimillisyyden. Täydellisen epätäydellisten työnantajakuvien, joiden ytimessä ovat ihmiset vahvuuksineen ja heikkouksineen. Tarinoiden, jotka tuntuvat niin elämänmakuisilta, että kylmä y-tunnuskin saa ympärilleen hieman tähtipölyä. Silloin on brändipoliisinkin helpompi nukahtaa odottaen innolla seuraavaa työpäivää.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Muutos lähtee tosiasioiden tunnustamisesta
Sano tädille kiitos – kun nelikymppisille maistereille on opetettava käytöstapoja
The post Liian virkaintoinen brändipoliisi torpedoi työnantajakuvan markkinoinnin appeared first on Duunitori.