
Työnhakijana voit omalla toiminnallasi vaikuttaa odotuksiin, joita tuleva työnantajasi sinuun asettaa. Kun kilpailu työpaikasta on veristä, houkutus totuuden venyttämiseen on suuri. Uskallan kuitenkin väittää, että rehellisyys kannattaa: Työnantaja ei ole arvoisesi, mikäli se ei hyväksy sinua sellaisena kuin olet.
Lähdekriittisyys on yksi taitavan työnhakijan tärkeimmistä ominaisuuksista. Internetin syövereistä löytyy sadoittain työnhakuvinkkejä, joiden orjallinen noudattaminen voi osoittautua kohtalokkaaksi. Monella vinkkimaakarilla ei ole päivääkään rekrytointikokemusta, eikä liioin 2000-luvulle päivitettyä näkemystä rekrytoinnin menestystekijöistä. Tällaista hakukoneoptimoitua potaskaa ohjenuoranaan käyttävien työnhakijoiden lukumäärä on kuitenkin huolestuttavan suuri.
Jonkin kirjoittamattoman säännön mukaan omaa inhimillisyyttään ja epätäydellisyyttään ei saa näyttää rekrytointiprosessin aikana. On järkevämpää näytellä supersankaria kuin leimautua toistaitoiseksi luuseriksi. Muista tuoda itsesi esille myönteisessä valossa. Jos et osaa jotain, älä hemmetissä sano sitä suoraan, vaan piilota tämä kiusallinen tosiasia kiertoilmaukseen tai yritä johdatella keskustelu tyystin pois aiheesta. Tällaisia ohjeita noudattava viiden pennin Jedi-ritari juuttuu varmuudella kokeneen rekrytoijan filtteriin.
Työnantajien naurettavan pitkät vaatimuslistat vielä pönkittävät ihmisten epävarmuutta, mistä tarve oman vaillinaisuuden piilotteluun luultavimmin kumpuaa. Työnantajan puolella neuvottelupöytää en ole tavannut urani aikana ainoatakaan täydellistä ihmistä. Ihan samanlaisia WC:ssä käyviä ja pikkujouluissa ylilyöntejä tekeviä ihmisiä he ovat kuin kaikki muutkin. Jämäkkänä portinvartijana itseään pitävän rekrytoijan paineistettu kuulusteluhaastattelu onnistuu estämään tehokkaasti omana itsenään olemisen ja sitä kautta realistisen kuvan saamisen hakijasta.
Mitä terveemmästä organisaatiokulttuurista on kysymys, sitä helpompaa yksilön on olla oma itsensä koko rekrytointiprosessin ajan. Tällaisessa työyhteisössä katsotaan kieroon omaa täydellisyyttään hehkuttavia helppoheikkejä. Viisas työnantaja pelaa alusta alkaen avoimin kortein ja kehottaa työnhakijaa toimimaan samoin. Muulla tavoin toisilleen täydellisten työnhakijan ja työnantajan kohtaaminen ei ole mahdollista. Kun itsetuntomme on kohdallaan, uskallamme olla ylpeitä sitä täydellisestä epätäydellisyydestä, jota me kaikki pohjimmiltamme edustamme.

Odotukset oikealle tasolle
Rakas työnhakija. Kehotan sinua heittämään Suomen luontaiseen ekosysteemiin kuulumatonta vesilintua kaikilla työnhakuohjeilla, jotka lähtevät siitä oletuksesta, että työnantaja haluaa sinun olevan täydellinen työnhakijana ja ihmisenä. Tällaista taruolentoa ei ole muualla kuin suuruudenhullun rekrytoivan esimiehen viininhuuruisissa ajatuksissa.
Uskallan ennustaa onnetonta ammatillista tulevaisuutta sellaiselle henkilölle, joka luovii läpi rekrytointiprosessista antamalla itsestään muun kuin totuudenmukaisen mielikuvan. Kun mätkähtää työsuhteen alettua itse kaivamansa sudenkuopan pohjalle, voi sapettaa kuin pientä oravaa.
Rekrytointiprosessin aikana parhaat työnhakijat ja työnantajat harjoittavat systemaattista odotusten hallintaa. Tällainen työtekijä uskaltaa kertoa brutaalin avoimesti vahvuutensa ja heikkoutensa. Hän saattaa jopa antaa itsestään hieman normaalia vaatimattomamman vaikutelman pystyäkseen ylittämään odotukset työsuhteen alettua. Työnantaja puolestaan pidättäytyy ylimyymästä organisaatiota ja tehtävää hakijalle, vaikka kiima maan parhaan osaajan rekrytoimiseksi olisi valtava.
Työsopimuksen solmiminen ei ole merkki onnistuneesta rekrytoinnista, vaan tulokset nähdään vasta kuukausien kuluttua, kun työntekijä on näyttänyt osaamisensa tekojen kautta. Vastaavalla tavalla katteettomia lupauksia antaneen työnantajan voi olla mahdotonta lunastaa työntekijän odotuksia, mikä voi johtaa irtisanoutumiseen jo koeajalla. Seurauksena on pelkkää itkua ja hammasten kiristelyä.
Vaikka työnantaja ei ymmärtäisikään omaa parastaan, niin työnhakijana sinun kannattaa pitää tiukasti kiinni periaatteestasi. Sinä kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Sinulla on paljon annettavaa omana itsenäsi. Jos et kuitenkaan kelpaa töihin omana itsenäsi, voit lohduttautua sillä, että työpaikka ei ollut alun perinkään sinua varten. Kun se juuri sinulle täydellinen työpaikka lopulta löytyy, voit olla varma siitä, että kummallekaan osapuolelle ei tule ikäviä yllätyksiä.
Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista artikkeleista:
Työmarkkinat piristyvät: Näillä aloilla löytyy töitä
Ensimmäinen päivä töissä? 5 tapaa selviytyä kunnialla
The post Työnantajasi epärealistiset odotukset voivat olla oma vikasi appeared first on Duunitori.