
Kuinka rivityöntekijästä kasvaa esimiehen silmissä korvaamaton kollega? Keräsimme vinkit, joiden avulla erotut massasta ja jäät esimiehesi mieleen arvokkaana työntekijänä.
Työntekijänä sinun tehtäväsi on tukea firman – ja esimiehesi – menestystä. Kun autat esimiestäsi saavuttamaan yrityksen tavoitteita, kasvat itsekin ammattilaisena ja tiimin jäsenenä. Pyri kehittämään työssäsi jatkuvasti taitoja, jotka voivat tulevaisuudessa tehdä sinusta johtajan.
Ennen sitä sinun on syytä tehdä itsestäsi yritykselle korvaamaton ja varmistaa, että myös esimies huomaa arvosi.
Poimi tästä vinkit, joiden avulla kasvat jokaisen esimiehen suosikkityöntekijäksi.
1. Ole mukava
Olet varmasti jo valmiiksi kiva tyyppi, mutta työelämässä kannattaa pyrkiä olemaan vielä piirun verran mukavampi. Kukaan ei oleta, että teeskentelet toimistolla superenergistä ilopilleriä, jos se ei luonteeseesi kuulu.
Pyri kuitenkin välttämään negatiivista puheenpartta, valittamista ja ilkeämielistä juoruilua. Kun puhut työkavereistasi positiiviseen sävyyn, annat myös itsestäsi miellyttävän kuvan. Kun et kuluta päiviä nalkuttamalla likaisista kahvikupeista, esittämäsi asiallinen kritiikki otetaan paremmin vastaan. Hyvä tyyppi ei jää esimieheltäkään huomaamatta.
2. Ole oma-aloitteinen
Pomosi ei ole äitisi, joten jokaisen arkisen pulman kohdalla ei kannata olla kolkuttelemassa hänen ovellaan. Kun tarvitset apua esimerkiksi uuden työpaikan käytännön asioissa, pyri kääntymään ensin vähemmän kiireisen kollegasi puoleen.
Jos mahdollista, pyri selvittämään työssäsi kohtaamasi ongelmat tai vastoinkäymiset omin voimin. Kun ongelma on ratkennut, voit kertoa esimiehellesi, miten toimit haastavassa tilanteessa. Näin paitsi kehität ongelmanratkaisutaitojasi, myös osoitat esimiehellesi, että osaat toimia tiukassa tilanteessa.
3. Tunne pomosi tavat
Parhaiten onnistut helpottamaan esimiehesi työtaakkaa, kun tunnet hänen työtapansa ja mieltymyksensä. Selvitä siis, mitä esimiehesi sinulta odottaa, ja miten hän toivoo yhteydenpidon ja tehtävien kanssa toimittavan.
Suosiiko esimiehesi yhteydenpitoa puhelimessa, pikaviestimessä, sähköpostilla vai kasvotusten? Haluaako hän lyhyitä väliraportteja vai PowerPointille koostetun esityksen pidemmältä aikaväliltä?
Esimiehesi arvostaa, kun otat hänen toiveensa ja käytänteensä huomioon pienissäkin asioissa.
4. Tee työsi ajoissa
Älä jätä tehtäviesi suorittamista viimeiseen hetkeen, vaan pyri saamaan tehtävät valmiiksi jo päivää tai paria ennen deadlinea. Tällöin sekä sinulla että esimiehelläsi on aikaa tehdä mahdollisesti tarvittavat muutokset, ja vältyt itse ylimääräiseltä stressiltä ja hikikarpaloilta.
Muista neuvotella realistiset deadlinet, jos siihen on mahdollisuus. Sopiva deadline on sellainen, jonka jälkeen asianosaiset ehtivät yhä reagoida tarvittaviin muutoksiin ajoissa.
5. Ole luotettava
Sanansa mittainen työntekijä on painonsa arvoinen kullassa. Jatkuva myöhästely, deadlinejen paukkuminen, epämääräiset lupaukset sekä katkonainen kommunikointi antavat työntekijästä epäluotettavan kuvan ja myrkyttävät helposti myös työilmapiiriä.
Myös etenemismahdollisuutesi ovat huomattavasti paremmat, kun olet osoittanut pomollesi olevasi tilanteessa kuin tilanteessa luottamuksen arvoinen.

6. Näe vaivaa
Kun todella haluat tehdä vaikutuksen esimieheesi, ei riitä, että suoriudut vain pakollisista tehtävistäsi.
Työsopimukseesi kirjatut tehtävät kannattaa nähdä suuntaa antavina minimivaatimuksina. Esimiehesi arvostaa, kun tartut rohkeasti haasteisiin ja osaat myös itse laajentaa toimenkuvaasi.
Älä siis turhaudu, mikäli sinua pyydetään tekemään jotain virallisen toimenkuvasi ulkopuolelta. Ota tällaiset tilanteet vastaan mahdollisuuksina kehittyä ja osoittaa joustavuuttasi sekä luotettavuuttasi työntekijänä. Näitä ominaisuuksia jokainen työnantaja ja esimies arvostaa.
7. Opettele sanomaan kiitos ja anteeksi
Kohteliaisuuden uskoisi olevan itsestäänselvyys jokaisella työpaikalla, mutta joskus kiire ja stressi saavat unohtamaan yksinkertaisimmat asiat. Ole sinä se työntekijä, joka muistaa sanoa kiitos ja anteeksi.
Muista kiittää aina saadessasi palautetta, myös silloin, kun se on negatiivista. Näin osoitat, että olet valmis kehittymään ja että arvostat esimiehesi näkemystä.
Kun olet tehnyt työssäsi virheen, jota et voi korjata ilman esimiehesi apua, valmistaudu pyytämään anteeksi. Älä tee anteeksipyynnössäsi numeroa itsestäsi, vaan keskity siihen, millainen vaikutus virheellä on esimiehesi työhön tai yrityksen menestykseen.
Kerro, miten aiot jatkossa toimia toisin, jotta virheiltä vältyttäisiin. Älä kuitenkaan ryve epäonnistumisessasi, vaan muista, että virheet johtavat kehittymiseen.
8. Osoita korvaamattomuutesi
Mikäli et vielä ole tehnyt itsestäsi korvaamatonta työpaikalla, on aika ryhtyä työskentelemään asian eteen. Tartu entistä haastavampiin työtehtäviin, tee osaamisestasi entistä näkyvämpää ja pyri mahdollisuuksien mukaan kehittymään ja oppimaan uusia, hyödyllisiä taitoja.
Älä suojele taitojasi mustasukkaisesti, vaan ole valmis jakamaan osaamistasi myös kollegoillesi. Tällä tavalla osoitat arvosi sekä tiimillesi että esimiehellesi.
Kun esimiehesi tietää arvosi yritykselle, olet paremmassa asemassa, kun ylennys tai palkankorotus tulee ajankohtaiseksi.
Lue myös:
Positiivinen ilmapiiri parantaa hyvinvointia – Näin sinä voit vaikuttaa
Taitava ajanhallinta parantaa työtehoa – Näillä vinkeillä onnistut
Lähteet: Lifehacker, Myjobs, The Muse, Total jobs
The post Rivityöntekijästä jokaisen esimiehen unelmaksi – 8 arvokasta vinkkiä appeared first on Duunitori.