

Oletko hakenut työpaikkaa ja saanut hakemuksesi perusteella soiton, jossa sinut on kutsuttu työhaastatteluun? Onnea! Älä kuitenkaan huokaise vielä helpotuksesta, sillä saadaksesi työpaikan on edessä usein vielä haastattelu paikan päällä. Tässä sinulle muutama perusohje siitä, miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua.
Työhaastattelu jännittää useimpia, mutta hyvällä valmistautumisella olo on varma, eivätkä kädet tärise sisään astuessa. Aloita valmistautuminen jo muutamaa päivää ennen, mutta yritä olla stressaamatta viimeisenä iltana.
Muutama päivä ennen haastattelua
Aloita tutustumalla yritykseen ja sen liiketoimintaan hyvissä ajoin. Undercover Recruiterin mukaan jopa 82% rekrytoijista hylkää kandidaatin, jos hän ei ole perillä yrityksen liiketoiminnasta. Tämä korostuu sitä enemmän, mitä haastavampi positio on kyseessä.
Vieraile siis esimerkiksi yrityksen nettisivuilla, googlaa yritys ja tutki sen kanavia ja postauksia sosiaalisessa mediassa. Myös ajankohtaisia uutisia kannattaa seurata sen varalta, että kyseinen yritys on niissä esillä. Lopputuloksena sinun pitäisi ymmärtää, mitkä ovat yrityksen palvelut tai tuotteet, ketkä ovat heidän asiakkaitaan ja mahdollisia kilpailijoita, ja millaisessa markkinassa yritys toimii.
On hyvä miettiä etukäteen, mitä hakemasi rooli tulee sisältämään ja millaisia vastuita sinulla tulee olemaan. Jotkut työpaikkailmoitukset eivät kerro roolista kovinkaan tarkastin ja niissä saatetaan myös ilmoittaa, että rooli muotoutuu työntekijän osaamisen mukaan. Ennen haastattelua on kuitenkin hyvä olla edes jonkinlainen käsitys mahdollisesta tulevasta työstä, joten rekrytoijalle voi esimerkiksi soittaa ja kysyä muutaman kysymyksen itse tehtävästä.
Haastattelussa onnistumista helpottaa, kun tunnet esimerkiksi asetettavat tavoitteet, työssä käytettäviä työkaluja tai järjestelmiä, työympäristöjä ja ihmisiä, joiden kanssa tulet työskentelemään.
Jos haluat tehdä muistiinpanoja, voit hahmotella paperille esimerkiksi argumentteja siitä, miksi olisit hyvä juuri kyseiseen rooliin. Nosta omia vahvuuksiasi peilaten niihin ominaisuuksiin, joita työpaikkailmoituksessa on esitetty. Tunne myös heikkoutesi ja ennakoi, miten voit osoittaa kyvykkyytesi haastattelussa, vaikka sinulta puuttuisikin jokin vaadittu taito.
Mieti etukäteen vastauksia kysymyksiin, joita oletat haastattelussa esitettävän. Yleisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi “Miksi meidän pitäisi palkata sinut?” ja “Miksi haluat juuri tämän työpaikan?“. Lopuksi, suunnittele matka haastatteluun ja ota mieluummin se aikaisempi bussi. Viiden minuutin myöhästyminen voi joskus maksaa työpaikan.
Päivää ennen haastattelua
Haastattelua edeltävä ilta koittaa: nyt kannattaa oikeastaan vain rentoutua, eikä stressata turhista. Valitse haastatteluvaatteet valmiiksi (usein sanotaan, että esimerkiksi sininen on turvallinen väri haastatteluun, kun taas esimerkiksi kirkas punainen voi olla turhan hyökkäävä) ja varmista, että ne ovat puhtaat ja silitetyt. Voit käydä nopeasti läpi mahdolliset muistiinpanosi, mutta käy ajoissa nukkumaan. Näin olet seuraavana päivänä parhaimmillasi!
Hienoa, perusasiat ovat muistissa ja olet valmiina haastatteluun!
Sinua saattaa kiinnostaa myös:
4 + 1 vinkkiä – mitä rekrytoija ajattelee työhaastattelussa?
5 yleistä virhettä, joita tehdään työhaastattelussa – ja miten pelastaa tilanne
Aiheesta kirjoittanut aiemmin Undercover Recruiter