
Onhan ansioluettelosi visuaalisesti houkutteleva ja selkeä? Ensivaikutelman merkitys kannattaa huomioida jo työnhaun alkuvaiheissa sillä rekrytoija käyttää ansioluettelosi läpikäymiseen keskimäärin kuusi sekuntia. Tämän kuuden sekunnin aikana rekrytoija päättää, onko sinulla tarvittavat ominaisuudet kyseiseen tehtävään ja kannattaako sinuun tutustua enemmän. Katso Business Insiderin videolta, mihin asioihin rekrytoijat oikeasti kiinnittävät ensimmäisenä huomiota ansioluettelossassi.
Seuraavat asiat kannattaa tuoda ansioluettelossa selvästi esille:
1. Nimi ja yhteystiedot
2. Viimeisin työpaikkasi
3. Viimeisimmän työpaikan alkamis- ja päättymispäivä
4. Aikaisemmat työtehtävät ja niiden alkamis- ja päättymispäivät
5. Koulutustausta
Näin teet hyvän ja selkeän ansioluettelon
Ansioluettelo (CV, Curriculum vitae, resume) on työhakemukseen liitettävä luettelo hakijan aikaisemmista työpaikoista, koulutuksesta ja saavutuksista. Ansioluettelon tarkoitus on antaa mahdollisimman laaja ja selkeä kuva hakijan ominaisuuksista.
Niin ansioluettelo kuin työhakemus kannattaa ehdottomasti räätälöidä haetun paikan mukaan ja tämän jälkeen tarkistaa huolellisesti mahdollisten kirjoitusvirheiden varalta. Virheitä vilisevä teksti vähentää uskottavuutta ja voi antaa sinusta huolimattoman kuvan. Ansioluettelon tarkoituksena on myydä työnhakijan taidot ja osaaminen työnantajille ja herättää työnantajan kiinnostus, niin että työnhakija kutsutaan haastatteluun. Siksi on tärkeää, että ansioluettelo on tehty huolellisesti, se on johdonmukainen ja siitä käy ilmi kaikki oleelliset tiedot esimerkiksi koulutuksesta ja työkokemuksesta. Ansioluettelosta ei kannata tehdä yli kahta sivua pidempää.
Ansioluettelossa kannattaa kertoa kaikki oleellinen haettavan työpaikan kannalta. Henkilötietojen lisäksi tärkeimmät ansioluettelon osat ovat koulutus, aikaisempi työkokemus sekä kielitaito. Ansioluettelo voi sisältää myös tietoa saavutuksista ja henkilökohtaisista ominaisuuksista. Näiden lisäksi muista oleellisista taidoista kuten ATK-osaamisesta kannattaa mainita. Lemmikkien ja lasten nimet eivät kuulu ansioluetteloon, eikä turha lavertelu harrastuksistakaan ole tarpeen.
Tässä Duunitorin perussäännöt ansioluettelon kirjoittamiseen:
1. Huolellisuus
Muista tarkistaa ansioluettelo aina kirjoitusvirheiden varalta. Tarvittaessa voit myös tarkistuttaa tekstin ulkopuolisella henkilöllä, kuten kaverillasi. Varo puhekielen ja epäselvien fonttien käyttöjä. Vähemmän on enemmän.
2. Helppolukuisuus
Työnantajan tulee helposti löytää ansioluettelosta osaamisesi, työkokemuksesi, koulutuksesi, kieli- ja IT-taitosi, luottamustoimesi, harrastuksesi sekä henkilö- ja yhteystietosi ja mahdolliset suosittelijasi.
3. Aikajärjestys
Aloita aina kertomalla viimeisimmästä työ- tai opiskelupaikastasi. Ansioluettelossa kannattaa kertoa mahdollisimman tarkasti, milloin olet aloittanut ja lopettanut työsuhteessa. Jos et muista tarkkaa päivämäärää, voit mainita vain kuukauden ja vuoden.
Esimerkkejä:
1/1/2010 – 3/4/2012 Myyjä, Skyhood Oy
1.1.2010 – 3.4.2012 Myyjä, Skyhood Oy
1/2010 – 4/2012 Myyjä, Skyhood Oy
4. Pituus
Ansioluettelon tulisi mielellään olla lyhyt ja ytimekäs, noin 1-2 sivun mittainen. Ansioluettelosta ei kannata tehdä liian lyhyttä sisällön kustannuksella, vaan siihen tulee sisällyttää kaikki olennaiset tiedot.
5. Älä aliarvioi itseäsi
Ansioluettelossa vaatimattomuus ei ole hyve. Jos et itse osaa arvioida esimerkiksi kielitaitoasi tai muita tärkeitä taitoja, voit kokeilla erilaisia Internetistä löytyviä testejä tai pyytää arviota esimerkiksi edellisestä työpaikastasi. Omien saavutuksien arviointi voi tuntua haastavalta, mutta yritä miettiä työhistoriasi mieleenpainuvimpia asioita ja miksi olet niistä ylpeä.
6. Ole rehellinen
Älä muuntele työkokemustasi tai sen pituutta, vaan kerro asiat niin kuin ne ovat.
7. Kerro työtehtävistäsi
Tehtävänimikkeet voivat tarkoittaa eri asioita eri yrityksissä. Pelkkien nimikkeiden listaamisen sijaan kannattaa ehdottomasti avata työtehtäviä käytännön esimerkkien avulla. Hyvät esimerkit ansioluettelossa kertovat paljon enemmän kuin vain vastuualueiden listaaminen.
8. Ole ytimekäs
Mikäli olet ollut työelämässä jo useita kymmeniä vuosia, ansioluetteloon kannattaa listata vain viimeisin työkokemuksesi sekä hakemasi työpaikan kannalta tärkeät työpaikat. Jos taas olet vasta aloittamassa työuraasi, kesätöiden listaaminen osoittaa työnantajalle, että olet ollut yritteliäs ja ahkera.
Koulutuksen yhteydessä ei tarvitse mainita kurssiarvosanoja, mutta työhakemuksessa voi mainita kursseista, jos ne ovat oleellisia esimerkiksi työharjoittelupaikan kannalta. Suomessa myös asevelvollisuuden suorittamisesta voi mainita.
9. Käytä avainsanoja
Yhä useampi työnantaja käyttää erilaisia HR-palveluita rekrytoinnissaan. Tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmä valikoi sopivat hakijat sen mukaan, miten hakijoiden ansioluettelot ja työhakemukset täsmäävät annettuihin hakusanoihin. Kannattaa siis pohtia, millaisilla hakusanoilla työnantaja luultavasti hakee henkilöitä haluamaasi positioon ja viljellä niitä. Vinkkejä saat lukemalla työpaikkailmoituksia ja poimimalla niistä sopivia hakusanoja omaan ansioluetteloosi.