

Puhelinhaastattelu on yritykselle helppo ja aikaa säästävä tapa tutustua hakijaan ennen varsinaista työhaastattelua. Puhelinhaastattelussa on kuitenkin omat haasteensa, sillä sen aikana rekrytoija yrittää selvittää sinusta mahdollisimman paljon, mutta lyhyessä ajassa. Tämän lisäksi puhelinhaastattelu saattaa hypätä eteesi aivan yllättäen. Jotta selviydyt siitä parhaiten ja pääset rekrytointiprosessissa eteenpäin, on tärkeää tietää mitä asioita puhelinhaastattelussa tulisi välttää. Keräsin alle 5 esimerkkiä siitä, mitä puhelinhaastattelussa ei kannata sanoa.
Näitä asioita ei ikinä kannata sanoa puhelinhaastattelussa:
1. Ärtyisä “Haloo”
Työtä etsiessä jokainen puhelu tuntemattomasta numerosta voi olla tärkeä, sillä rekrytoija saattaa tavoitella sinua puhelinhaastatteluun ilman ennakkovaroitusta. Varaudu siis vastaamaan puheluun aina asiallisesti ja jos luonteesi antaa periksi, ehkä myös hymy huulilla. Rekrytoijille on tuttua kuulla vastaukseksi jonkinlainen murahdus, joka pian muuttuu positiivisemmaksi sävyksi hakijan tajutessa kyseessä olevan potentiaalinen työnantaja. Ensivaikutelmaa on kuitenkin vaikea unohtaa, joten tartu puhelimeen samalla asenteella kuin astelisit työhaastatteluun.
2. ”Mistä työstä olikaan kyse?”
Etsiessäsi uutta työpaikkaa olet varmasti lähettänyt hakemuksesi moniin eri tehtäviin. Tämä kuitenkin tuo haasteita siihen, kun puhelimesi pirisee yllättäen. Puhelimessa esittäytyminen voi mennä nopeasti ohi, joten on hankala määrittää mistä paikasta soitto tulee. Tämä ei kuitenkaan anna tekosyytä olla tietämätön tehtävästä, johon olet jo osoittanut kiinnostusta. Kysymys ”Anteeksi, mistä paikasta soitittekaan?” heti puhelun aluksi (tai sen missään muussakaan vaiheessa) ei vaikuta rekrytoijaan positiivisesti.
Mitä voit siis tehdä? Yksinkertaisesti, koita pysyä kärryillä, mihin paikkoihin olet hakenut. Tätä helpottaaksesi voit tehdä esimerkiksi taulukon, johon listaat kaikki hakemasi paikat. Päivitä listaa säännöllisesti ja pidä se esillä tai muuten nopeasti saatavilla, jotta tiedät aina missä mennään.
(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

3. Monimutkaisia tai jaarittelevia vastauksia
Vaikka sinulla onkin paljon kerrottavaa siitä, kuinka hyvin sopisit tehtävään, yritä pitää vastauksesi ytimekkäinä. Puhelinhaastattelu toteutetaan usein sitä varten, että rekrytoija voi vahvistaa CV:ssä listaamasi taidot ja sopivuutesi yrityksen kulttuuriin, jotta sinut voidaan kutsua paikan päälle haastatteluun. Jos puhut liikaa yhdestä asiasta, rekrytoija ei ehdi käydä jokaista haluamaansa kohtaa läpi. Työtä hakiessa kannattaa miettiä yleisimpiä haastattelukysymyksiä valmiiksi ja kirjoittaa vastauksista lyhyet muistiinpanot, joita voit hyödyntää puhelinhaastattelussa.
Kiinnitä huomiota myös rutiinikysymyksiin vastaamiseen. Esimerkiksi rekrytoijan kysyessä seuraavasta mahdollisesta haastatteluajasta, hän panee merkille myös sen, kuinka valmis olet muuttamaan aikatauluasi.
4. ”Kertoisitko jotain yrityksestänne?”
Haastattelu on myös hakijan tilaisuus selvittää, onko kyseinen yritys sopiva itselleen. Puhelinhaastattelu ei kuitenkaan ole sopiva hetki tentata yritystä, ja näin yleinen kysymys antaa vaikutelman, ettet tietäisi yrityksestä mitään. Tee siis kotiläksysi ja kysy yksi tai kaksi tarkempaa kysymystä, esimerkiksi: ”Huomasin, että olette kasvaneet viimeisen parin vuoden aikana hurjasti. Mistä olette eniten innoissanne yrityksenne tulevaisuudesta?” Näin pääset parhaiten tuomaan esille kiinnostuksesi yritystä kohtaan.
5. ”Mitä työsuhde-etuja teillä on?”
”Tarjoamme kilpailukykyisen palkan, mahdollisuuden etätyöhön ja hyvät työsuhde-edut”, lukee työpaikkailmoituksessa. Eduista ei kuitenkaan kannata kysyä tarkemmin heti puhelinhaastattelussa. Tämä on tilaisuutesi osoittaa kiinnostuksesi yritystä ja tehtävää kohtaan, eikä mahdollisia etuja. Keskity tuomaan esiin ennemmin se, mitä sinä voit tarjota yritykselle, ja puhelimesi pirisee todennäköisesti uudestaankin.
Sinua saattaa kiinnostaa myös:
4 helppoa vinkkiä – Näin onnistut puhelinhaastattelussa
”Kysyttävää?” – Kysy täydellinen kysymys, joka toimii lähes joka työhaastattelussa
Aiheesta aikaisemmin kirjoittanut mm. Aol.