Quantcast
Channel: Duunitori
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Työnhakija, unohda useimmat verkostoitumisvinkit – tässä on tärkein

$
0
0
Auttavat kädet naisen ympärillä.Auttavat kädet naisen ympärillä.

Minäkeskeinen verkostoituminen on syytä unohtaa, kun haluat rakentaa luottamusta ja päästä nauttimaan onnistuneen verkostoitumisen pitkäaikaisista hyödyistä. Verkostoituminen on kumppanuuden rakentamista, jossa keskeistä on antaa enemmän kuin ottaa.

Vielä parikymmentä vuotta sitten verkostojen kautta rekrytoituminen oli suorastaan häpeällistä. Kun joku sai työpaikan suhteilla, hän oli mielikuvissa osaamaton ja hemmoteltu kiipijä, joka pyrki häpeilemättä hyödyntämään sukulaisuuttaan rekrytoivan esimiehen kanssa. Oli paljon kunniakkaampaa saada työpaikka taistelemalla siitä tasaveroisesti kahdensadan muun hakijan kanssa. Sekä pomo että tämän palkkaama sukulaispoika joutuivat helposti kiusalliseen asemaan ja muun työyhteisön silmätikuiksi.

Nyt olemme siirtyneet maailmaan, jossa kyky verkostoitua on ominaisuus, joka on löydyttävä joka ikisen tulevaisuuden talentin DNA:sta. Leijonan osa työpaikoista ei päädy koskaan julkiseen hakuun, joten ilman kykyä verkostoitua moni upea mahdollisuus luisuu todennäköisesti käsistämme. Koulussa meitä kehotetaan verkostoitumaan avataksemme latuja kirkkaampaan ammatilliseen tulevaisuuteen. Alan oppaat lupaavat tehdä introvertista murahtelijasta salonkikelpoisen verkostoitumisen supersankarin, joka luo kontakteja myös selvin päin ja generoi jokaisesta kohtaamisesta rahalla mitattavaa hyötyä. Kerää tuhat LinkedIn-kontaktia ja ryhdy myymään itseäsi niin kuin ei olisi huomista. Kylvä käyntikorttiasi pitkin Messukeskusta. Näin saat unelmiesi työpaikan. Näin teet enemmän bisnestä. Voimaannuttavaa mutta harhaanjohtavaa tekstiä. Opportunismi ei kanna pitkälle.

Tyttö kantaa poikaa reppuselässä.
Auta niin tulet itsekin autetuksi.

Verkostoitumisen keskeinen ongelma on nähdäkseni se, että teemme asioita tavoitellaksemme itse lyhyen tähtäimen hyötyjä. Etsimme kiimaisesti liidejä ja yritämme tunkea jalkaamme puoliväkisin unelmiemme työpaikan oven väliin. Kun joku henkilö ei vaikuta juuri nyt potentiaaliselta asiakkaalta tai työnantajalta, mielenkiintomme lopahtaa ja alamme etsiä uutta uhria. Unohdamme, että jokainen kohtaaminen on mahdollisuus rakentaa luottamusta. Sitä ei rakenneta itsekeskeisillä motiiveilla tai puhumalla vain itsestään. Kontakti, joka vaikuttaa tänään merkityksettömältä, voi olla kullanarvoinen pikemmin kuin uskommekaan. Kenties tämä merkityksettömältä vaikuttava kontakti voi myös tuntea jonkun, joka on pystyvä muuttamaan uramme suunnan jo tänään. Väheksyminen on silkkaa tyhmyyttä.

Tyrkytä apuasi, älä itseäsi

Rekrytoija tai palkkaava esimies ei rehki tarjotakseen työtä juuri sinulle, vaan löytääkseen parhaan mahdollisen työntekijän organisaationsa palvelukseen. Yhteyttä ottaessa onkin tärkeää osoittaa, mitä rekrytoijan tuskaa olet kykenevä lievittämään. Tee kotiläksysi kunnolla ja kuuntele enemmän kuin puhut. Anna hänelle painava, tämän omista tarpeista kumpuava syy kohdata sinut. Kun olemme kiinnostuneempia toisen ihmisen huolista ja murheista kuin omasta työllistymisestämme tai myyntiputkestamme, lähtökohdat luottamuksen synnyttämiseen ovat eittämättä paremmat. Viisas verkostoituja haluaa aina antaa enemmän kuin ottaa. Hän saa välitöntä mielihyvää pystyessään tuottamaan toiselle iloisen mielen ja kerää samalla hyvää karmaa. Verkoston rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, jonka polttoaineena on aito mielenkiinto muihin ihmisiin. Voimme olla tyytyväisiä, jos se poikii jollain aikavälillä uuden työpaikan, mutta se ei saa koskaan olla itsetarkoitus.

Verkostoituja, joka ymmärtää pyyteettömän auttamisen voiman, on tulevaisuuden menestyjä. Työtarjous ei tule ehkä viikossa, eikä edes kuukaudessa. Se voi tulla vuoden tai kahden päästä, kun uutta työtehtävää täytettäessä rekrytoiva esimies muistaa kaverin, joka ei tyrkyttänyt itseään vaan apuaan. Puhelu, joka päättyy sanoihin ”kerro, jos voin jotenkin auttaa”, on vielä tänäkin päivänä niin harvinainen, että se jättää kuulijaan pysyvän tunnejäljen. Tärkeämpää onkin pohtia, mitä sinä itse olet valmis tekemään verkostosi puolesta kuin mitä verkostosi voi tehdä sinun vuoksesi. Tällä asenteella myös verkostosi on valmis kannattelemaan sinua hetkinä, jolloin tarvitset apua, tukea tai vaikkapa uuden, entistä haasteellisemman työpaikan. Auta niin tulet itsekin autetuksi.

Muita vastaavia artikkeleita:

Tavoitteena unelmatyöpaikka, uusi ura tai verkostoituminen? Näin brändäät itsesi

Kuinka verkostoitua kannattavasti? – Näillä ohjeilla onnistut


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1445

Trending Articles