
Jokainen meistä toivoo, että työtehtävät olisivat enimmäkseen kiinnostavia ja mitoitettu juuri sopivasti kunkin työpäivän ja -viikon mukaan. Näin työt tulisivat hoidettua mukavasti, eikä kyllästymisestä tai liiasta kiireestä tarvitsisi murehtia. Valitettavasti todellisuus käy liian harvoin yksiin tämän ihanteen kanssa. Ongelmaksi voi muodostua työtehtävien (1) ylikuormitus (2) vähyys tai (3) tylsyys. Jos ja kun kohtaat jonkun näistä ongelmista, sinun kannattaa rohkeasti kääntyä esimiehesi puoleen.
Seuraavassa käytännön vinkkejä siitä, kuinka lähestyt pomoasi työtehtävien ylikuormituksen, vähyyden tai tylsyyden edessä:
1. Työtehtävät tuntuvat ylikuormittavilta
Vastuunkanto on hieno asia, mutta jatkuva stressi ja työtehtävien kasaantuminen tehokkaasta työskentelystä huolimatta eivät tee kenellekään hyvää. Tässä tilanteessa kannattaa avata yleisluontoinen keskustelu omien työtehtävien määrästä ja painottaa miten paljon aikaa kuhunkin projektiin ja työvaiheeseen todellisuudessa kuluu.
Ennen keskustelua pomosi kanssa on hyvä miettiä mahdollisia ratkaisuja ongelmiisi. Voisiko esimerkiksi osan työtehtävistäsi delegoida muille työntekijöille vai onko kyse jostain teknisestä asiasta, jonka ratkaisu helpottaisi elämääsi? Kun keskityt ratkaisuihin pelkän valittamisen sijaan, on huomattavasti todennäköisempää, että pomosi ottaa sinut tosissaan.
2. Työtehtäviä on liian vähän
Harva meistä panee pahakseen, jos silloin tällöin kohdalle osuu hieman rauhallisempi päivä. Jatkuva Facebookissa surffailu käy kuitenkin ennen pitkää tylsäksi. Työn tyydytys tulee tekojen kautta, ja jos et koe saavasi mitään aikaan, miksi oikeastaan työskentelisit kyseisen yrityksen palveluksessa? Kannattaa myös muistaa, että työntekijä on paljon helpompi korvata toisella mikäli hänen panoksellaan ei ole juuri merkitystä.
Kun työtehtäviä on liian vähän, kannattaa asia tuoda julki rehellisesti ja mielellään myös ripeästi, sillä loikoilun perustelu pomollesi käy vain hankalammaksi ajan kuluessa. Tilanteessa piilee mahdollisuus, sillä parhaimmillaan potentiaalisi hyödyntäminen voi nostaa asemaasi ja merkitystäsi yrityksessä huomattavasti. Voisitko kenties auttaa tällä hetkellä kiireiseltä vaikuttavaa tiimiä tai yksikköä? Vai onko sinulla mielessäsi jokin kiinnostava projekti, joka istuisi hyvin yrityksen tavoitteisiin? Kannattaa myös kysyä pomoltasi, onko hänellä mielessään sopivaa tehtävää, jossa apu olisi tervetullutta.
3. Työtehtävät ovat tylsiä
Joskus ongelmana on työtehtävien määrän sijaan niiden sisältö. Voi olla, että joudut hoitamaan paljon ruutiiniluontoisia tehtäviä. Tai sitten nykyiset tehtävät eivät vain enää innosta tai edistä ammattillista kehittymistäsi. Vaikka jokainen joutuu ajoittain tekemään tylsiä tehtäviä, tulisi työn kokonaiskuvan olla kiinnostava. Pitkästyminen kannattaa tuoda esiin, sillä hyvä työnantaja arvostaa haasteita ja kehittymistä kaipaavaa työntekijää.
Mieti ennen keskustelua millaisia taitoja haluaisit käyttää tai kehittää. Haluaisitko esimerkiksi olla analyyttisempi tai kouluttautua johtotehtäviin? Olisiko työ kenties mielekkäämpää, jos olisit enemmän yhteyksissä työkavereihisi? Oman osaamisesi kehittäminen kannattaa nähdä mahdollisuutena kaikille osapuolille, sillä se osoittaa sitoutumista yritykseen.
Aiheesta on kirjoittanut myös The Muse.