
Ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa jännittää useimpia meistä. Päivään tiivistyvät odotukset uudesta mielenkiintoisesta työstä ja toisaalta pelko siitä, saako tehtyä hyvän ensivaikutelman uusiin työkavereihin.
Arkiset asiat mietityttävät: mitä pukisi päälleen, miten uudelle työpaikalle pääsikään julkisilla, syödäänköhän siellä yhdessä lounasta? Ensimmäiseen päivään on siksi hyvä valmistautua.
Tässä vinkit, joiden avulla et pelkästään selviä päivästä, vaan siitä tulee menestys:
1. Valmistaudu päivään
Ota aikaa valmistautumiselle jo edellisenä päivänä. Tarkista silloin, miten pääset paikan päälle seuraavana aamuna, millaista säätä luvataan ja mitä voisit pukea päällesi. Aamulla herää tarpeeksi aikaisin, syö aamupalaa ja ole ajoissa työpaikalla. Valmistaudu uuteen työhösi myös henkisesti.
2. Älä säikähdä, vaan kysy
Useimmissa työpaikoissa pääset tekemään oikeita työtehtäviä heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Valmistaudu siihen, että ensimmäiset päivät voivat olla haastavia. Totut kyllä uusiin työtehtäviin ja muista, että aina kannattaa kysyä (kunhan olet ensin edes yrittänyt ratkaista ongelman, Google on usein kaveri). Saattaa olla houkuttelevaa esiintyä kokeneempana kuin onkaan, ja esittää tietävänsä. Älä sorru tähän, vaan kysy!
3. Ole avoimin mielin
Tervehdi kaikkia iloisesti ja silmiin katsoen. Jos small talk tuntuu vieraalta, mieti etukäteen muutamia puheenaiheita. Uusiin työkavereihisi tutustuessa heitä ennakkoluulot nurkkaan. Asenteella on väliä: ajattele, että näiden tyyppien kanssa tulen hyvin toimeen. Kaikista ei tarvitse tulla sydänystäviä, mutta työtehtävät pitää voida hoitaa yhteistyönä helposti.
4. Mukaudu ja tarkkaile työkavereita
Ensimmäisenä työpäivänä kannattaa tarkkailla muiden toimintaa, ja ottaa oppia. Tarkkailemalla pääset perille työyhteisön toimintatavoista, ja sopeutumisesi joukkoon on vaivattomampaa. Älä esimerkiksi kärky ensimmäisenä lounaalle, vaan odota, että joku muu ottaa asian esille.
5. Aseta rajasi
Vaikka uutena työntekijänä kannattaa olla jopa korostetun aktiivinen, älä kuitenkaan luovu kaikesta muusta. Työn vastapainona vapaa-aika ja muu elämäsi ovat aivan yhtä tärkeitä. Työn ja vapaa-ajan tulee olla tasapainossa, ja sen takia sinun kannattaa asettaa rajasi heti alussa. Saatat joutua esimerkiksi ylityökierteeseen, jos totutat pomosi siihen alusta alkaen.
Aiheesta kirjoittanut myös muun muassa The Muse, Harvard Business Review, DailyWorth, Lifehack