
Kesätyöpaikat on laitettu hakuun ja kymmeniä tai jopa satoja innokkaita nuoria on kiinnostunut yksittäisistä työpaikoista. Ensimmäisiä kesätyöpaikkoja hakevilla nuorilla ei usein ole paljoakaan aikaisempaa työkokemusta, joten osaaminen ja potentiaali täytyisi löytää hakijoista muilla tavoin kuin aikaisempien työtehtävien perusteella. Kuinka siis tunnistaa kesätyöpaikkojen hakijoista parhaat kandidaatit?
1. Kysy kokemuksesta koulutuksen kautta
Nuorilla hakijoilla ei välttämättä ole paljoakaan näyttöä aiemmista työtehtävistä, jolloin huomio tulisi suunnata koulutukseen. Kiinnostuneisuutta ja osaamisalueita voi löytää esimerkiksi koulussa tehtyjen projektien kautta, joita varsinkin myöhemmissä koulutuksen vaiheissa tehdään usein yhteistyössä työelämän edustajien kanssa. Työelämässä tarvittavia taitoja kuten tiimityötä ja organisointikykyjä oppii jo pelkästään koulussakin. Hakija tulee saada kertomaan, mitä hän voisi tarjota yrityksellesi.
2. Kartoita ominaisuuksia
Asenne
Työelämän aloittelevan osaajan kohdalla asenne usein ratkaisee. Tärkeää on selvittää, miten hakija selviää mahdollisista ongelmatilanteista. On hyvä, jos hän osaa kertoa joitakin esimerkkejä toimintatavoistaan.
Avoimuus
Tärkeää on myös avoimuus ja innostus uuden oppimiseen. Hakijan tulee olla valmis ja motivoitunut toimimaan myös mukavuusalueensa ulkopuolella työssä kehittyäkseen. Vaihtuvien tilanteiden hallitseminen on niin ikään yksi tärkeistä ominaisuuksista.
Valmius tehdä tiimityötä
Suurimmassa osassa työtehtävistä ei voi välttyä kommunikaatiolta ja tiimityöltä. Ryhmätyötaitoja voi saada selville esimerkiksi kysymällä toimimisesta koulutöiden ja harrastusten parissa. Epäselvyystilanteissa kysyminen on hakijalta osoitus sujuvasta tiimityöstä.
Muista myös, että haastattelu voi olla hakijalle ensimmäinen. Yritä nähdä hakijan persoonallisuus mahdollisen jännittyneisyyden lävitse ja pyri luomaan tilanteesta mahdollisimman rento ja hyvä kokemus.
3. Selvitä kiinnostus yritystäsi kohtaan
Kesätyönhakijoita on paljon ja monet hakevat vain jonkin työpaikan toivossa useisiin paikkoihin. Hakijoista oikeasti kiinnostuneet saa selville kysymällä, mitä he oikeastaan tietävät yrityksestä ja miksi he haluaisivat yritykseen töihin. Hakijat, joilla on motivaatiota ja innostusta olla mukana yrityksesi toiminnassa, ovat parhaimpia valintoja. Tällaiset hakijat kunnioittavat yrityksesi toimintaa ja heillä on ehkä odotuksia siitä, millaista työ tulee siellä olemaan.
Syvemmän kiinnostuksen saa selville myös kuuntelemalla. Jos hakijalla ei ole mitään kysyttävää, ei hän luultavasti arvosta paikkaa yhtä paljon kuin hakija, joka on etukäteen miettinyt lisäkysymyksiä.
4. Arvosta vapaaehtoistyötä ja harrastuneisuutta
Vapaaehtoistyö ja harrastuneisuus korostuvat, kun aikaisempaa työkokemusta on vain vähän. Vapaa-ajallaan aktiivinen nuori lupaa usein hyvää myös työelämässä. Vapaaehtoistyö kertoo valmiudesta yrittää ja etsiä työkokemusta päästäkseen eteenpäin. Harrastukset saattavat myös liittyä suoraan haussa olevaan työtehtävään.
5. Kysy hakijan tulevaisuuden tavoitteista
Yksi motivoituneen työnhakijan piirteistä on tavoitteellisuus ja jonkinlainen käsitys siitä, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Tarkkaa suunnitelmaa ei tarvitse olla, mutta parempaa kuvaa antaa jo sekin, että osaa muotoilla muutamia vaihtoehtoja tai kiinnostuksenkohteitaan. Eduksi yritykselle on tietenkin, jos nämä tavoitteet tai toiveet ovat linjassa yrityksen tavoitteiden kanssa.
Duunitorin Parhaat kesätyöpaikat 2016 -sivustolla saat näkyvyyttä yrityksesi kesätyöpaikoille ja erotut eduksesi. Katso lisää ja ota yhteyttä:
Parhaat kesätyöpaikat 2016 »Lisää aiheesta: www.themuse.com