Just nu är lönen en hemlighet som många arbetsgivare bevarar så länge som möjligt. Inom kort kommer det att förändras, till följd av EUs direktiv om lönetransparens. Jobbland uppmuntrar skiftet till lönespann i jobbannonser eftersom det gynnar alla.
Är du tveksam till att skriva ut lönespann i jobbannonsen? Du är inte ensam.
Enligt Jobblands undersökning* är endast 31 procent av företagsledare och rekryterare positiva till att göra löner synliga i annonserna.
Men du får inte sticka huvudet i sanden. Direktivet om lönetransparens är antaget i EU, och ska genomföras i Sverige.
Vi på Jobbland menar att det kommer att gynna alla. Här är varför:
Låt oss övertyga dig: 11 skäl varför lönespann ska skrivas i jobbannonsen
- Majoriteten jobbsökande vill veta lönen innan de söker jobb. Enligt Jobblands enkät** svarade 65 procent av deltagarna att sannolikheten att de skulle söka ett jobb är större om lönen är angiven i jobbannonsen.
- Jobbannonsen är marknadsföring av er roll – och här spelar lönen stor roll kring vilken effekt er marknadsföring av rollen får. Lönespann i jobbannonsen hjälper er att skapa en större efterfrågan.
- Lönen hjälper kandidater att bestämma sig om rollen är något som passar dem, innan de söker. Enligt Jobblands undersökningar är lönen på topp tre viktigaste kriterierna när man ska välja jobb.
- Både rekrytering, och jobbsökande, tar mycket tid. Transparens från början av rekryteringsprocessen sparar tid för både den sökande och arbetsgivaren. Det är bra att i ett tidigt skede veta om det finns en skillnad mellan förväntningarna på lönen.
- Särskilt nu, innan EU-direktivet om lönetransparens börjar gälla i Sverige, är lönespann i jobbannonser ett bra sätt att sticka ut från mängden av arbetsgivare för att nå de bäst lämpade talangerna.
- Information om lön kan även locka de passiva jobbsökarna, det vill säga de som inte aktivt letar efter ett jobb just nu, men skulle kunna tänka sig att byta om de får syn på rätt möjlighet.
- Vanligtvis får jobbsökare frågan om vad de förväntar sig för lön på första intervjun, redan innan de fått tillräcklig information om vad jobbet innebär och kan göra en egen bedömning kring vad lönen bör ligga på. Jämförelsevis har arbetsgivaren vanligtvis mer information om kraven för rollen och även budgeten för rollen – därför bör arbetsgivaren kunna vara öppen med lönenivån.
- Lönspannet i annonsen kan även indikera vilken ansvarsnivå rollen innebär och hjälpa kandidaterna förstå om det är en roll som passar dem.
- Transparens förbättrar kandidatupplevelsen: som arbetsgivare har Jobbland redan sedan 2020 offentliggjort lönespann i sina egna jobbannonser, vilket har fått mycket positiv feedback från jobbsökande.
- Lönetransparens innebär att lönen sätts på grunder som kompetens, erfarenhet och prestation. Om lönerna på er arbetsplats inte tåls att sättas i strålkastarljuset är det värt att undersöka om de faktiskt är satta på objektiva och försvarbara grunder. Lönetransparenta jobbannonser är en åtgärd som har potential att hjälpa till att motverka lönegapet mellan kvinnor och män.
- Förhandlingar om lön kommer fortfarande att ske, även när lönespann anges i jobbannonsen. Den sökande kommer kanske vilja förhandla upp lönen. Lyssna, förklara dina argument för lönesättningen och ta ställning till om en högre lön kan ges direkt eller om det kan ske i framtida löneförhandlingar. Transparent, öppen och tydlig kommunikation kring lönen är avgörande för en positiv ansökningsprocess.
Nästa steg mot lönetransparens
EUs direktiv om lönetransparens är antaget och Sveriges regering ska presentera hur direktivet ska genomföras senast i maj 2024. Läs mer om direktivet här.
Tips: Ligg steget före
Lägg grunden för transparenta löner redan nu. Om ni är trygga i er lönesättning kan ni börja skriva ut lönespann i jobbannonser redan nu och njuta av fördelarna det ger: attrahera fler relevanta jobbsökare. Om ni inte är redo för att rikta strålkastarljuset mot era löner så kan det första steget vara en lönekartläggning.
*Den nationella rekryteringsundersökningen 2023 publicerades den 26 maj 2023 och totalt deltog 1 010 yrkesverksamma inom rekrytering, HR eller företagsledning.
**Arbestlivsenkäten genomfördes på Jobbland under 2022, med 1 006 respondenter (64 % kvinnor och 35 % män i olika åldersgrupper). 8 av 10 definierade sig som ”medarbetare” och 7 av 10 som ”fast anställda”.
Läs mer om lönetransparens:
EU-direktiv om lönetransparens – vad innebär det?
Så kan lönetransparens förenkla din rekrytering
Fler lockas av lönetransparenta jobbannonser
6 skäl att ange lön i jobbannonsen
Lönespann i jobbannonser – särskilt kvinnor vill veta lönen
The post Lönespann i jobbannonsen? Ja tack! 11 skäl till varför lön inte ska vara hemligt appeared first on Duunitori.